SAV TAJ RADIO!

 

Modulacije HOME

Modulacije story

Arhiva emisija sa MIP radija

Arhiva starih emisija

 

 

 

Arhiva nekih od "MODULACIJA"
emitovanih na
MIP radiju
OD JULA DO DECEMBRA 1999.

NAPOMENA: svi stari audio-fajlovi izbrisani su sa servera 2. novembra 2002, kako ne bi nepotrebno zauzimali dragoceni prostor.
 

 

PORUKA EMITOVANA ZA NOVU 2000-tu: Snjegovi, ruzmarin i šaš prekrili su još jednom studio MIP radija. Dakle, poslednje subote decembra (i devete decenije) ekipa iz MIP-a je ponovo spakovala ono nešto malo svojih stvari i odselila se, sada iz prostorija Radio Pingvina. Posle šest meseci, tokom kojih su zajednički delile dobro i zlo, muziku i saradnike, kablove i mikrofone, noćne smene i jubileje, goste i slušaoce, dve radio-stanice fizički se više ne naslanjaju jedna na drugu. Neminovnost, dakako. U nekadašnjem MIP-ovom improvizovanom studiju sada su TV kamere i video-konzole KBM televizije, a MIP je privremeno odlepršao na vrh beogradskog Doma omladine. Lično sam se dugo spremao za radijski ispraćaj tri devetke i doček tri nule. Kada je stigao, odlučio sam da prekinem radio-izdanje "Modulacija". MODULACIJE zahvaljuju svima koji su uputili lepe želje za godinu koja prethodi novom milenijumu. Nadamo se da ni mi nismo ostali dužni, a ako i jesmo - duga je dvehiljadita... Prenosimo vam i najlepše želje našeg provajdera ("BeoTelNet", svakako), koji je godinama ljubazno ustupao Web prostor "Modulacijama", ali i čitavom ovom asteroidnom sajtu!

 

Pogled na EMISIJU BR. 314 /  petak, 24. decembar 1999 (FAJL NIJE SAČUVAN)

U brzom rafalu kroz emisiju su prodefilovali Djordje Dukić, generalni sekretar Jugoslovenskog informatičkog saveza (s komentarom sinoćne svečane dodele "Diskobolosa" za 1999-tu), Vlada Anić, vlasnik ekološke kompju-kuće "Green Technologies" (pričao o najčešćim razlozima koji su tokom ove godine dovodili naše kućne računare u stanje kliničke smrti), Vladimir Bubanja, autor i voditelj MIP-ove sportske emisije "Top basket" (o konačno doteranom sajtu www.topbasket.co.yu), Dušan Vidović, komentator satelitskih zbivanja (o novom talasu prelaska sa analognih na digitalna emitovanja i o električnim gajdama), Čeda Bradić, predavač na katedri za simulatore letenja (o ulozi video-rikordera na takmičenju virtuelnih pilota posredstvom njegove prezentacije na sajtu www.avijacija.co.yu) i Adis Ajalev, saradnik časopisa "PC" i hodač po beogradskom ledu (o novogodišnjem paketu iznenadjenja istog časopisa, CD izdanju "3 CD for PC" odloženom za mart mesec i finalu Internet takmičenja za pop i rok ličnosti godine, "Internet music awards").

 

Pogled na EMISIJU BR. 313 /  petak, 17. decembar 1999 (FAJL NIJE SAČUVAN)

Svidja mi se i koincidencija zahvaljujući kojoj su današnje "Modulacije" emitovane na rodjendan prvog čovekovog leta vazduhoplovom na vlastiti pogon. Naime, 17. decembra 1903. godine, Braća Rajt su se na visoravni Kiti Houk odlepila od zemlje avionom koji su sami sagradili i u njega ugradili mali benzinski motor. Valjda je to i bio spontani povod što je emisija obilovala vazduhoplovnim temama. Uostalom, to i jeste "emisija posvećena svemu što priča, peva, crta, piše i LETI - uz pomoć struje!" O letenju smo najpre pričali sa, nažalost prilično gripoznim (39 stepeni u hladu!) Čedom Bradićem, pre svega avio-entuzijastom, a zatim i pilotom motornih zmajeva, promoterom uvodjenja PC simulatora letenja u škole i aeroklubove i organizatorom prvog Internet takmičenja pilota na kućnim simulatorima letenja. Zajedno smo poželeli da se u Microsoftovom simulatoru 2000 nadje, uz ostale letelice, i avion braće Rajt! Zatim smo sve pilote zainteresovane za virtuelno takmičenje u reli-letenju uputili na Čedinu prezentaciju u okviru sajta www.avijacija.co.yu, gde je, pored niza uputstava, priložen i prvi zvanični pravilnik FS takmičenja. To je bio povod da, nakon Čede, telefonom pozovemo i autora dotičnog sajta, mladog Danila Maljokovića, višegodišnjeg animatora mnogih ljubitelja letenja na "mreži", ali i budućeg kontrolora letenja. Danil, iliti Daxy (za razliku od Čede, uspeo je da u velikom luku zaobidje grip), nudi u okviru svoje "Avijacije.co.yu" dosta privlačnih tema, ali je već duže vremena prisutna i jedna akcija (možda je to bolje da nazovemo udruženjem) pod nazivom "JU spoteri". Ko su JU spoteri? Pa, prilično sumnjivi tipovi - gledano sa stanovišta pripadnika službe obezbedjenja nekog aerodroma! Oni, znate, kad god im vreme i mogućnosti dozvoljavaju, obilaze naše (ali i strane) aerodrome u potrazi za trofejima. A "trofeji" su svi avioni koji na njihove oči poleću i sleću. Beleže njihove tipove i registarske oznake, pa ih onda uporedjuju sa ranije prikupljenim podacima, prateći njihovo kretanje kroz prostor i vreme. Imaju i pribor za "lov". "Love" ih svojim radio-prijemnicima za prisluškivanje razgovora izmedju pilota i kontrolora letenja, foto-aparatima, dvogledima, video-kamerama... Pored toga, važne su i tačke osmatranja: idealno je da se nalaze tik uz poletno-sletne staze, a ako to nije moguće - onda što bliže prilaznim i odletnim putanjama aviona. Tako oni uče stvari o kojima putnici i posade u avionima i ne sanjaju, a, prenoseći prikupljena iskustva dalje, poučavaju i druge.

 

Pogled na EMISIJU BR. 312 /  petak, 10. decembar 1999 (FAJL NIJE SAČUVAN)

Da li ste znali da je prvi računar korišćen još pre pet hiljada godina?! Tri hiljade godina pre Hrista, a 4.977 godina pre osnivanja Microsofta, u Aziji je korišćen primitivni abakus, napravljen od žice i perli. Perle su opstale kroz vekove i milenijume, ali je zato 1642. godine Blez Paskal napravio prvi mehanički računar koji je mogao da zameni šest računovodja; tadašnje reakcije javnosti nisu bile naročito tople, ali će se Paskalov izum koristiti sve do sredine dvadesetog veka. A onda je na scenu stupila mikro-elektronika... Za temu nisu zaslužne toliko "Modulacije" koliko je zaslužna ekipa magazina "PC World", odnosno njegovo jugo-izdanje zvano "Mikro". Možda ćete naći koji detalj više na njihovoj prezentaciji (KLIK!), ali ćete ostati uskraćeni za nešto muzike i nešto moga glasa. A to nije neki gubitak! Gubitak je ako ste vazduhoplovni fan, a niste tačno u 18 časova, odmah posle završenih "Modulacija" za ovaj petak, bili u starom dvoru (iliti svečanoj sali Skupštine grada). Na tom mestu održana je svečana vazduhoplovna akademija sa medijskim obeležjem: Jugoslovenski aeroklub "Naša krila" upriličio je proslavu 75. rodjendana lista "Naša krila", prvog vazduhoplovnog časopisa koji sedam i po decenija izlazi i beleži vreme koje teče... ili leti, ha? Beleži to još par naših uglednih vazduhoplovnih magazina, pa je i njima odato priznanje za upornost i kvalitet (ovo drugo nikako ne ide bez onog prvog!). Imali smo priliku da u emisiji najavimo ovaj dogadjaj zahvaljujući dugogodišnjem profesionalnom pilotu, inače pukovniku avijacije, Zlatomiru Grujiću, glavnom i odgovornom uredniku "Naših krila" i ceremonijal-majstoru noćašnje svečanosti. Lično, imao sam ponovo tu čast da, nakon "Modulacija", na vreme stignem u stari dvor i budem voditelj upravo ove svečane akademije. A bilo je svečano, ponajpre zahvaljujući velikom broju asova našeg sportskog, saobraćajnog i vojnog vazduhoplovstva, kontrolora letenja, vazduhoplovnih pedagoga i publicista. Milomir Stošković, naš neopevani balonar i dr. Svetozar Kušić, naš čuveni specista vazduhoplovne medicine (inače urednik Internet prezentacije "Naših krila") imali su kome da dodele niz priznanja i zahvalnica za zasluge u bavljenju vazduhoplovstvom!

 

Pogled na EMISIJU BR. 311 /  petak, 3. decembar 1999 (FAJL NIJE SAČUVAN)

Vest dana: zaista počinje "Kompjuterska demo liga", pod budnim okom kuće "CET" i  još par hvale vrednih podupirača (da ne kažemo sponzora). CET-ov software manager Nenad Mijatović upoznao nas je sa saradnicima kuće, Ivanom i Vladom, a ovi su, opet, rekli sve što je u datom času moglo da se kaže o takmičenju na kojem nije važno pobediti, već je važno pojaviti se sa što lepšim ostvarenjima u tri glavne oblasti: kompjuterskoj muzici, kompjuterskoj grafici i introima. Postoji i četvrta, dopunska kategorija, koja nije tematski odredjena, pa se i zove "wild category". Pošto verujem da vas ovo zanima, evo i saveta: posetite sajt www.mad-virgin.org i saznaćete sve detalje. Ućinite to što pre, jer kompjuterska demo liga počinje već 11. decembra u šest popodne u Obrenovcu! TAJNA "PLAVOG ZUBA": Vodjeni e-mailom u kojem je Vladimir Petrović, student četvrte godine elektrotehnike, predložio da se malo dublje pozabavimo tzv. "bluetooth" tehnologijom, pokrenuli smo istragu i - najviše o tome saznali upravo od Vladimira! Sreća naša te je ostavio svoj telefon! Pa, šta je to "bluetooth"? Najprizemnije rečeno, to je tehnologija koja omogućava bežično povezivanje svih vrsta mobilnih uredjaja - od mobilnih telefona do prenosivih računara, a dobila je ime po danskom kralju iz srednjeg veka, koji je ujedinio rascepkana danska plemena u jednu državu. Adekvatna simbolika za tehnologiju kojoj nisu potrebne ni bakarne, ni ostale parice! Vladimir prilježno istražuje bluetooth, pa poslušajte njegovu preporuku i naučite još ponešto na sajtu www.bluetooth.com. Budući da je inicijalnu informaciju o tome Vladimir pročitao u vestima časopisa "Mikro", uputili smo se (telefonom, naravno) i tamo. Slušalicu je podigao direktor "Mikro knjige" lično, Dragan Tanaskoski i, gle koincidencije, u dlaku ponovio ono isto što smo trenutak pre toga čuli od Vlade! Ništa iznenadjujuće, ako nam je poznat i izvor ove gužve...Ali, bila je to dobra prilika da, posle direktora Tanaskoskog, čujemo i izvršnog urednika časopisa "Mikro", Aleksandra Spasića. Briljantan govornik, Aleksandar nas je prošetao po stranicama decembarskog broja svog časopisa i... bože, ko će se setiti šta nam je sve ispričao! Stoga se obavestite sami, bilo na "Mikro" sajtu, bilo iz štampane verzije časopisa na prvom kiosku na koji nabasate.

 

Pogled na EMISIJU BR. 310 /  petak, 26. novembar 1999 (FAJL NIJE SAČUVAN)

Časopis "MIKRO PC World Jugoslavija" objavio je vrlo iscrpno istraživanje dvojice imenjaka, Kamerona Hefernana, saradnika magazina "PC World" i Kamerona Krotija, novinara iz San Franciska, povodom već aktuelne pomame za MP3 muzikom na Internetu. Ispostavilo se da je broj upita sa zahtevom za pretraživanje MP3 sajtova na Yahoo-ima, AltaVista-ma i drugim specijalizovanim serverima sada nadmašio čak i donedavnog rekordera - odrednicu seks! Tako je muzika na Mreži danas ponovo bila centralna tema emisije, doduše, stisnuta u poslednji sat, ali sa vrlo jakim "Mikro" referencama! Asteroid u WEB vodicuA kada smo već kod časopisa "Mikro", imamo neutoljivu želju da se pohvalimo pohvalom objavljenom u novembarskom broju (slika levo u prilogu kao dokaz!): urednik "Mikrove" rubrike "Vodič kroz WEB", Aleksandar Spasić, došetao je i do našeg sajta - i dao mu lepu peticu! Pamti, pa vrati - zaključili smo u sebi, a naglas se tim povodom siti ispričali sa glavnim i odgovornim urednikom časopisa "Mikro", Milenkom Vasićem i "Mikrovim" marketing-majstorom Željkom Jovanovićem. Uspeli smo čak i da zavirimo u decembar, a tada "Mikro" startuje sa novogdišnjom nagradnom igrom, u kojoj je premija, pogadjate, kompjuter! Eto, to su bili prvi sagovornici 310. "Modulacija". A onda smo nastavili tradicionalnu telefonsku šetnju po Beogradu i, bez najave, ulazili na radna mesta saradnika ove emisije. Pedju Dimića (vidi prezentaciju prošle emisije) uhvatili smo na "mobilca" tek da mu saopštimo pitanje jednog deteta iz Bobanovog okruženja: "A kada će na CD doći istorija za šesti razred? Hoće li do ponedeljka?" Relja Jović je iskazao nevidjeno oduševljenje Phipsovim wide-screen televizorom sa "Dana Tehnikoma" u "Interkontiju", televizorom koji možete trampiti za petnaestak prosečnih automobila sa auto-buvljaka ili za dva "Renoa Tvingo"! Dr-a Dragana Ćosića pronašli smo na času sa studentima, pa nije imao vremena za gubljenje sa nama, čak nismo dobili ni odgovor na (nepostavljeno) pitanje - hoće li "Polarotor" konačno oživeti na malim ekranima? Prvi čovek (žena, žena!) uglednog i serioznog informatičkog časopisa "JISA Info", Dubravka Djurić, bravurozno je predstavila tek izašli novembarski broj, sa posebnim osvrtom na "magic box". Još jedan glavni urednik, ovog puta Zoran Mošorinski iz "Sveta kompjutera", nesebično je sa slušaocima "Modulacija" podelio svoja iskustva sa Athlon procesorom i vrlo autoritativno odigrao ulogu sudije u boks meču izmedju Intela i AMD-a. Adis Ajalev debituje kao novinar časopisa "PC", ali i dalje nastavlja da povezuje našu i njihovu ekipu izveštavajući o zbivanjima iz prizemlja kuće u Krušedolskoj 5. Dušan Vidović ne namerava da napusti Zemljinu orbitu; očigledno mu odgovara uloga saobraćajca na raskrsnici koju presecaju telekomunikacioni sateliti svetskih medijskih korporacija.

 

Pogled na EMISIJU BR. 309 /  petak, 19. novembar 1999. (FAJL NIJE SAČUVAN)

Ovog puta smo se osvrtali na novi Microsoftov hit (za sada, bez hardverskog pokrića medju širokim narodnim masama), Flight Simulator 2000. Zajednički zaključak je: svakako ga kupite i instalirajte na svoju mašinu - ako ste ludi! Naime, hardverski zahtevi ovog PC simulatora letenja za 2000-tu godinu bezobrazno su visoki: zbog 16-bitne grafike i polu-profi opcija rastegnutih na čak tri kompakt diska, minimum na koji se oslanja jeste Pentium III mašina. A koliko nas danas ima skalamerije u čijem je srcu procesor na 500 megaherca? Dok prebrojavanje ne bude zahtevalo više od broja prstiju na jednoj ruci, mirno i dalje letite na FS-u 98 ili 95. A ako baš čeznete za vrhunskim simulatorom koji radi i na Pentijumu iz mladjeg kamenog doba, pozabavite se ponekad i mnogo hvaljenim paketićem "Fly!" ili "PilotPro"... Alpska dolinaPrilaz za InnsbruckNo, da vam ne bih uskratio uživanje u novom Microsoftovom čudovištu, pogledajte još dva ekrana nastala kao posledica prošlonedeljne avanture Saše Veljkovića. Ovog puta nismo na Dalekom istoku, već u brdovitoj Evropi. Imate priliku da se malim "munijem" provozate kroz alpsku dolinu i da udjete u finalni prilaz za pistu aerodroma u Insbruku... A sada, evo koga smo i evo šta smo imali u najnovijim "Modulacijama": Pedja Dimić, programer, multimedijalni kreativac i direktor kuće "Spectrum", koja je, zajedno sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva izdala prvi CD iz serije namenjene starijim osnovcima - "Istorija 5", za peti razred osnovne. Savršeno izvedena šetnja kroz istoriju Starog veka, uz divno ilustrovan materijal, tušta i tma igrica koje sleduju kao nagrada umesto odlične ocene za pokazano znanje i, razume se, naraciju glumca Ivana Jagodića. Branislav Bubanja, mladi publicista i tehno-istraživač. Pokušao da razjasni probleme koje odnedavno imaju korisnici koji su slali SMS na Mobtel preko quios.com-a. Server nešto odbija da prihvati naš živalj, pa je logično pretpostaviti da je sa beta-faze prešao na suvu komercijalu. Dok Branislav ne bude imao pravu informaciju, preporučio je da zainteresovani pokušaju da premoste problem uz pomoć servera na www.sms.it. Relja Jović, glavni i odgovorni urednik "Kompjuterskih igara" i autor niza specijalizovanih kompju-emisija na Naxi Radiju i TOP FM-u: utiču li kompjuterske igre na fantaziju - ili fantazija utiče na industriju kompjuterskih igara? Ratko Stefanović, inženjer i direktor "Sathene": o CI (common interface) modulima, koji omogućavaju izvanrednu vezu izmedju kućnog satelitskog risivera, tri najpoznatija satelitska paketa - i dobre slike! Violeta Ivković, e-mail spisateljica i autor knjige "Moji su drugovi": o tribini održanoj prošle srede, a posvećenoj trima knjigama nastalim upravo na bazi ratnih e-mailova, od marta do juna 1999. Djordje Dukić, generalni sekretar JISA-e, Jugoslovenskog informatičkog saveza: o završnim pripremama za dodelu ovogodišnjeg "Diskobolosa", informatičkog Oskara za najbolja jugo-informatička ostvarenja. Prijem radova za konkurs je završen, sredinom narednog meseca biće održana njihova javna prezentacija u Narodnoj biblioteci Srbije, a "Diskobolosi" će se uručiti 24. decembra na tradicionalnoj JISA večeri u "Interkontinentalu". (Mala hvalisava napomena: "Modulacije" su dobile svog "Diskobolosa" još 1996. godine!) Dragan Tanaskoski, direktor "Mikro knjige": četiri nove knjige - dve iz serije "Za neupućene", a dve za softverske znalce - pojaviće se kao potencijalni novogodišnji pokloni za sve one koji intelekt stavljaju iznad materijalnih dobara, i to do kraja 1999-te... Čeda Bradić, pregalac na obrazovanju ozbiljnih letača na kućnim simulatorima letenja: ima li u novom Zakonu o vazdušnoj plovidbi mesta za podzakonski akt koji bi legalizovao obuku na PC simulatorima letenja? Dušan Vidović, specijalista za kompjuterski kriminal i tele-komunikacije: SatTV vesti iz Zemljine orbite, novi momenti u standardizaciji DVD uredjaja i zapažanja o "DECSS"-u, programčiću za dekriptovanje koji egzistira na nekoliko Internet sajtova. Dejan V. Veselinović, publicista i hardverski stručnjak: u emisiji bio prisutan posredno, zahvaljujući izvanrednoj analizi pod naslovom "Život na 7200 obrtaja", posvećenoj novim (i sve jeftinijim) hard diskovima velikog kapaciteta i 30% veće brzine. Adis Ajalev, najmladji saradnik "Modulacija": direktno (i od prošle emisije redovno) javljanje iz srca redakcije časopisa "PC", o akcijama redakcije, novim hardverskim testovima njihovih saradnika, ali i o novim letačkim iskustvima tamošnjih entuzijasta sa novoinstaliranim Microsoftovim "Flight Simulatorom 2000". Vladimir Bubanja, Internet surfer i voditelj MIP-ove sportske emisije "Top basket": prikaz nekoliko zanimljivih sajtova, uz poseban osvrt na hiper-inteligentnu populaciju kojoj je namenjen Internet sajt jugoslovenskog ogranka medjunarodnog udruženja natprosečno inteligentnih, MENSA.

 

EMISIJA BR. 307 / petak, 5. novembar 1999. (FAJL NIJE SAČUVAN)

Otkrivena je najbolje čuvana tajna Silikonske doline: princip na kome rade čipovi. Pre zalivanja plastikom, u svaki čip se ušprica mehurić čarobnog dima i - eto, tako on radi. Ako ne verujete, evo dokaza: kada čip pregori, pred našim očima se oslobodi čarobni dim, i posle toga čip više ne radi!

Ovo je bio zapis iz šetnje po SSSR-u, Smešnoj Strani Sveta Računara. Uostalom, gde ima dima - ima i čipa! Ali, nismo samo mi šetali. Neki su došetali i do nas, što lično, što telefonom, pa smo od omiljenih lica videli i čuli... Inženjera Ratka Stefanovića: podelio je niz saveta za pripremu satelitskih uredjaja za predstojeće zimske dane i zaštitu satelitskih tanjira od atmosferskih padavina... Žarka Gojkovića: proslavljeni autror scenarija za letenje Microsoftovim flight simulatorom spreman je za testiranje najnovije verzije simulatora, FS 2000. Na tu temu priprema i rubriku koja će biti objavljena u decembarskom broju časopisa "PC"... DJ Bilija, Sandru Rančić i Bobana Obradovića: zajedno smo obeležili petu godišnjicu od smrti rok poete i frontmena legendarne EKV, Milana Mladenovića. Da, da, umro je 5. novembra 1994. godine, nakon što je u dalekom Brazilu završio zajednički projekat sa Mitrom Subotićem, "Angel's Breath". Milan se zauvek vratio na ovo tle, Mitar je ostao u Brazilu. A onda je, u sred emisije, stigla neverovatna, koincidentna i tužna vest: Mitar Subotić (sjajni ekspresionista i muzikalni genije, poznat još od osamdesetih i kao Rex Ilusivii), juče je izgoreo u svom stanu u Sao Paolu! Igra - ili prst sudbine? Još jedna stranica jugo-rok istorije grubo se zatvorila... ili ju je vreme zauvek ostavilo otvorenom? ...Dušana Vidovića: ispričao je najnoviju epizodu posvećenu problemima sa emitovanjem RTS-a preko satelita Amos (uprkos izraelskoj zabrani, RTS se ponovo vidi - ali sa naznakom TEST!), najavio lansiranje Astre 1K za sledeću godinu i skrenuo pažnju na novi analogni kanal sa Hot Bird-a, "Joy TV", koji se ispilio iz kolaboracije sa, hm, "Adult Channel"-om... Marijanu Anastasijević i Voju Gašića: ona je PR, on je urednik u "PC"-u, a stigli su u svečarskom raspoloženju, budući da je danas štampan jubilarni, 50. broj, najcenjenijeg domaćeg kompjuterskog magazina. Svi slušaoci koji su se telefonom uključili u razgovor dobili su na poklon po jedan primerak (košta 80 dinara!) najnovijeg "PC"-a - koji smo prelistali od korica do korica... Gordana Brkića: mladi entuzijasta urbane kulture već mesecima istrajno priprema i preko Interneta svim zainteresovanima distribuira mailing listu pod nazivom "Beo Art Info". To je dragoceni e-mail informator o kulturnim zbivanjima u glavnom gradu, a obuhvata kompletan jelovnik hrane za glavu: najave i aktuelne programe beogradskih pozorišta, bioskopa, izložbi, koncerata, alternativnih kulturnih zbivanja... Ako želite da i na vaš hard disk stiže sjajni i korisni "Beo Art Info", pošaljite (prazan ili pun, svejedno) e-mail na: beoartinfo-subscribe@egroups.com

 

EMISIJA BR. 306 / petak, 29. oktobar 1999. (FAJL NIJE SAČUVAN)

Milan Četić, novinar redakcije "PC", proučio je dva noviteta na domaćem tržištu digitalnih foto-aparata: Agfa ePhoto 1680 od 1450 DEM i Olympus C840L slične cene. Opšti zaključak je da cene padaju, rezolucije rastu, a kvalitet snimljenih fotografija se stalno poboljšava. Za Agfu se raspitajte u MD&Profy (011/444-1237), a za Olympusa u PC Centru (011/646-414). Ovdašnji vlasnici ink-jet štampača najčešće koriste klasični, fotokopir papir, ali je ponekad, zarad kvaliteta, neophodno potruditi se i pronaći prikladniji medij za štampanje. Razlog je prost: rezultat štampanja uveliko zavisi od papira! Tandem Četić-Josimović analizirao je kvalitet i ponudu običnog, mat ink-jet i foto-papira, kao i transparentne medije (filmove) za ink-jet štampače. Dragan Ćosić, voditelj i urednik i dalje pauzirajuće TV emisije "Polarotor, već duže vreme se nije pojavljivao u "Modulacijama". Razlog su oktobarski ispiti, zbog kojih profesor Ćosić ne diže glavu sa studentskih indeksa, a studenti sa knjige! I danas je bio taj slučaj, pa smo dr. Ćosića ulovili telefonom oko 5 PM (nalazio se u automobilu sa kolegom Hanićem, na putu ka Novom Pazaru, gde su ih čekali studenti tamošnjeg univerziteta). Svejedno, ipak smo tom prilikom saznali kako se dolazi do zvanja inženjera informatike! Udarničkim naporom, Nenad Mijatović iz kuće "CET" ponovo je zablistao kao prevodilac - i to nove knjige posvećene Accessu, "Korak po korak: Access 2000". Iz prve ruke, dakle od Nenada, čuli smo njegove utiske o ovoj Microsoftovoj ediciji i prokomentarisali izlazak još jedne atraktivne knjige, koja će se od sada nalaziti na mnogim računarskim stolovima: to je podebeli "Računarski rečnik", sa preko 7600 termina iz sveta informatike. Lako prebacivanje audio zapisa sa CD-a na hard diskove u obliku MP3 fajlova danas je moguće uz najnovije verzije popularnih programa kao što su Xing AudioCatalyst, Audiograbber, Easy CD-DA Extractor i WinDac32. Vladimir Cerić je kraljem brzine proglasio AudioCatalyst, koji sada ima i mogućnost direktnog prebacivanja analognog zvuka u MP3 ili WAV format. Pošto zaslužuje preporuku, potražite ga na www.xingtech.com.

 

Redni broj emisije: 305 /  22. oktobar 1999.

Slusajte MODULACIJE br. 305U zvučnom zapisu iz "Modulacija" prvo ćete čuti inž. Ratka Stefanovića (Sat-TV kuća "Sathena"), koji je veoma slikovito predstavio najnoviji risiver za kvalitetan prijem satelitskih programa, "Nokia 9800". Zoran Mošorinski, već tuce godina na čelu "Sveta kompjutera" u ulozi glavnog i odgovornog urednika", uneo je u ovaj časopis više opisa video igara, popularnije tekstove i niz novih, veoma mladih saradnika. Za "Modulacije" je pričao o prvim danima i godinama ovog omiljenog računarskog mesečnika, pročitao požutelo uvodno slovo prvog "glodur"-a, Milana Mišića, iz tog davnog oktobra 1984, nabrojao sve ključne saradnike časopisa - i prisetio se "najmoćnijih" kompjutera ranih osamdesetih: ZX81, spektruma, atarija, komodora 64/128, prvih "amiginih" dana i početka vladavine IBM-ovih XT i AT mašina. Nema šta, život bi nam bio prazniji bez "Sveta kompjutera". Zato, srećan mu 15. rodjendan! U nastavku slušate prisećanje na mnogobrojne kompjuterske emisije beogradskog radija iz 1993. godine. Računajući i "Modulacije", koje su startovale u maju, do kraja te godine na beogradskim radio-stanicama žuborilo je ravno šest nedeljnih emisija specijalizovanih za računare! Sledeći gost je inž. Mališa Manić, šef tima "BeotelNet"-a, prvog jugo-Internet provajdera. Istureni član tima "Modulacija" (sektor Mladenovac!), Čeda Bradić, govori o obrazovnom radu sa polaznicima kursa letenja na Microsoftovom Flight Simulatoru 98: priprema, realizacija i kritika leta. Baš juče je default avionom iz "devedesetosmice", Cesnom 182, leteo VFR rutu od Nikšića do Tivta... Zatim komentariše takmičarske planove pilota motornih zmajeva, da bi na kraju opisao kako izgleda njegova tipićna noć na Internetu. Dodjosmo i do Sajma erotike. Tačnije, do Vladimira Bubanje. Naime, kao specijalni izveštač naših sportskih novina i vlastite emisije na MIP-u, "Top basket", proveo je nešto dana u Budimpešti sa košarkašicama crveno-belih. Priliku je iskoristio da poseti dva sajma: Sajam računarstva - i Sajam erotike! Kao što vidite, vratio se živ... Sajam računarstva "Comfair" pamtiće do prve sledeće prilike, a Sajam erotike - dok je živ!

 

Redni broj emisije: 304 /  15. oktobar 1999.

Slusajte MODULACIJE br. 304Današnje "Modulacije The Next Generation" prosto plivaju u JPG-ovima... A kako i ne bi, kada se letelo iz sve snage! Krivci su Draško Kostić, legenda nekadašnjih TV kvizova i kustos Muzeja jugoslovenskog vazduhoplovstva - i special guest star emisije, Žarko Gojković, proslavljeni majstor (u planetarnim razmerama!) foto-realističnih scenery-a za Microsoftov Flight Simulator. Autor i delo: Zarko GojkovicZbog toga obratite pažnju na RealAudio fajl ovih "Modulacija". Ono što je nemoguće prepričati u ovo malo pisanih redova, svakako morate čuti! Mnogo ćete naučiti o letenju na analognim (pravim) avionskim simulatorima, a još više o istorijatu digitalnih (kompjuterskih) simulatora letenja, tehnologiji izrade savršenih scenery fajlova za korisnike FS95/98/2000 paketa i ljudima koji godinama odgajaju ogromnu populaciju virtuelnih pilota, čija su znanja često na nivou znanja profesionalnih letača. Žarko Gojković je, uz moju asistenciju i asistenciju Draška Kostića, dobio full tretman: gotovo dva sata priče o svemu što leti na struju u našim PC računarima. Povod je sjajan: britanska kuća "Papa Tango", koja se bavi publikovanjem vazduhoplovnog softvera (www.papatango.com), nedavno je u rekordnom tiražu objavila paket "Flight Academy". U njemu je podeblji priručnik sa kompletnim istorijatom JAT-a, JAT-ove Pilotske akademije u Vršcu, prikazom nekadašnje, sadašnje i buduće flote našeg nacionalnog avio-prevoznika i uputstvom za rad sa programom na priloženom CD-u. A CD je gotovo u potpunosti ispunjen briljantnim kreacijama Žarka Gojkovića - apsolutno svim sportskim, turističkim i medjunarodnim aerodromima na prostorima SRJ, Republike Srpske i Makedonije, na koje možete da letite redizajniramim malim i velikim avionima JAT-a! "Papa Tangov" paket sa štampanim priručnikom i dragocenim CD-om potpisuje Žarko sa grupicom saradnika iz Velike Britanije. Žarko je odradio lavovski deo posla, a samo izdanje (inače, prava oda JAT-u i jugoslovenskom vazduhoplovstvu) pojavilo se na zapadnim tržištima u trenutku kada su iznad naših glava letele "savezničke" bombe i najgora propaganda NATO medija... Neverovatno! Dok su poslenici naših opustelih aerodroma osluškivali zvuk sirena za vazdušnu opasnost, korisnici Microsoftovog Flight simulatora širom sveta uživali su u predivnim Gojkovićevim teksturama i bezbrižno "sletali" na surčinski, tivatski, prištinski ili podgorički aerodrom. Najveći Internet sajtovi posvećeni digitalnom letenju proglasili su scenery beogradskog aerodroma najboljim fotorealističnim prikazom nekog aeroroma na svetu!

 

Redni broj emisije: 291 / petak, 16. jul 1999 (FAJL NIJE SAČUVAN)

Ovo je prva emisija nakon gotovo četvoromesečne (i ratne) pauze. Istovremeno, ovo su prve "Modulacije The Next generation" generisane na MIP radiju, novom domaćinu naše ekipe. Zahvaljujući emisiji u emisiji, radio-izdanju "Polarotora" Dragana Ćosića, nisu izostale redovne "Polarotorove" rubrike: novosti iz sveta hardvera (gde je briljantni Dejan V. Veselinović predstavio svoj Profi bajt sajt, kao i mogućnost samogradnje pojačavača i pretpojačavača sa 6 linijskih ulaza, koji ne sme da bude skuplji od 450 DEM, a mora da bude bolji od onog koji košta 900 DEM!); zemaljske i satelitske radio i TV vesti; tehnološke novine u povezivanju kompjutera i satelitske televizije (u razgovoru sa TV gledaocima dobro poznatim stručnjakom, inž Ratkom Stefanovićem, čiju Internet prezentaciju Sathena svakako treba da pogledate); nove knjige "CET"-a (nažalost, bez Sandre Mitrović, ali zato sa Vladom Bubanjom); Marijanu Anastasijević, lepši deo redakcije časopisa "PC" (koja je otkrila šta nam se sve to sprema u novom broju ovog popularnog računarskog magazina). Na kraju nije izostala ni nagradna igra, sa pitanjem: "Kakav je to uredjaj polarotor?" Ostali sati regularnih "Modulacija" bili su posvećeni kompjuterskim virusima, virusološkom rečniku, DVD uredjajima i prognozama o njihovoj sudbini na našem tržištu, mini-eseju Violete Ivković o fenomenu komuniciranja putem e-mailova, Internet prezentacijama posvećenim evropskom prvenstvu u košarci, priči Vladimira Bubanje sa lica mesta o kompjuterima u press centru istog tog prvenstva, smešnoj strani sveta računara i, naravno, najaktuelnijoj muzici. Forsaž emisije (hit koji se emituje svakog bogovetnog sata) bili su Banana Fishbones & Franka Potente sa "Easy Day"... Ah, da, telefonom se javio i Čeda Bradić, koji je pričao o novoosnovanoj virtuelnoj avio-kompaniji na jednom od Internet sajtova i predstavio svoj interni multimedijalni CD posvećen "Modulacijama"!