Povratak na B747 fotose
 

JUMBO U ZVEZDANOJ NOĆI

 

From: Aleksandar Jovanovic webmaster@aleksandar.de
To: Zoran Modli modli@beotel.yu
Subject: preletanje
Date: 13. mart 2000 2:15


Zdravo gospodine Modli,

Nocas sam preleteo preko moje Srbije. Dvanaestog marta ujutro u 01:03 bio sam tacno iznad Mladenovca. Na visini od 33.000 stopa. Ti znas i mozes da zamislis kako je lepa moja Sumadija sa 10.000 metara visine. Preko Beograda, Mladenovca, Kragujevca i Nisa, prema Sofiji. Letim po svim kontinentima sveta, ali samo moji srpski gradovi sjaje u noci toplinom koja moze moje srce da ugreje. Osecao sam se velicanstveno. Frekvencija 123.775. Rekao sam

“Dobro vece vam zelim, Beograde i puno pozdrava, Cargolux 794, visina 33.000 stopa, kurs ka Beogradu.”

Kontrolor je bio zbunjen i nije znao sta da mi kaze. Ocekivao je strani avion koji se obraca na engleskom jeziku. Na njegovo iznenadjenje, to je bio Srbin u Boeingu 747-400 koji prvi put u svome zivotu vidi svoju otadzbinu sa samo moga srpskoga neba. Moje nebo mirise lepse nego bilo sta na ovome svetu. Moje nebo, moja proslost, prokleta srpska duso, prokleti zivote. Luxemburg–Abudabi, prvi put u mom tridesetdrugom letu prelecem moju malu otadzbinu za 20 minuta, moje korenove, moje nasledje i kulturu, moju ogromnu Srbiju, moju nadu. Kontrolor mi odgovara:

"Dobro vece, Cargolux 794, ko ste vi gospodine?”

Ja mu se predstavljam punim imenom i poreklom, a on kaze, “Zelim ti, zemljace, da jos 30 godina letis uspesno iznad srpskog neba, ziv bio."

Krisom sam plakao u noci da moj kolega nista ne primeti. Sta on zna sta je Srbin, srpska dusa, ljubav prema napustenoj zemlji, slomljeno srce siromasne sumadijske duse, koja svoje korenove nikada ne moze da zaboravi i koja nosi vecne bolove u grudima od onoga dana kada je svoje ognjiste napusteno, prokleti zivote. Ovu noc necu nikada zaboraviti. Moja Srbija, velicanstvena u noci, obasjava nebo kao da je pun mesec, kao da je dan, a ja prepoznajem gradove i sela kao da vec po stoti put letim preko svoje kolevke. Ne treba mi dan da bih video reke, planine, kotline i srpske ravnice. Osecam moju Moravu kako pulsira u svom koritu. Vidim Avalu, mirisem Kosmaj, Zlatibor mi se smeje u lice, zemljo moja. Srpsko prolece mirise.

Moje srce zeli napolje iz grudi. Nisam bio spreman na ovu eksploziju osecanja i emocija. Prokleta slovenska dusa me muci i ne da mi mi mira u ovoj noci. Podseca me koliko ljubavi je u stanju da akumulira i reprodukuje u onim momentima kada smo ranjivi i slabi. Ipak sam zbog toga srecan, jer to me razlikuje od ostalih Evropljana. Jos uvek sam u stanju da patim i placem kada mi je do toga. To je nasa snaga. Mi nismo zbog toga slabi, mi smo zive duse sa svim vrlinama i manama. Mi znamo da nosimo nase bolove i radosti na nasem bedru. To nas cini jacim u poredjenju sa ostalim svetom.

Abu Dhabi, 12. Mart 2000

Aleksandar Jovanovic

POVRATAK NA B747 FOTOSE