Povratak na STW intro page

 

 

KNJIGA ZA STJUARDESE
u PDF formatu!


Zoran Modli: "PROFESIJA STJUARDESA" / Narodna knjiga, 1998.


 

Kao što rekoh, ako imate dovoljno slobodnog vremena i (što je još važnije!) uplaćenih minuta kod svog Internet provajdera, kompletnu knjigu "Profesija stjuardesa" možete da skiniete sa Mreže - umesto da je kupujute u knjižari! Time baš ne činim uslugu samome sebi, a ponajmanje izdavaču - no, sve ima svoje prednosti i mane. Download traje duže, ali zato ne mrdate od kuće; knjiga košta nešto novca, ali je jeftinija za održavanje! Vi izaberite. Ako izaberete ono prvo, sva poglavlja imate dole k'o na dlanu. Ako izaberete ono drugo, onda originalno izdanje knjige (300 dinara, plus poštarina) možete poručiti pouzećem preko on-line bookshopa na adresi www.aero-book.co.yu ili kupiti kod izdavača: "Narodna knjiga", Beograd, Šafarikova 11, telefon 3229-158.

Knjigom "PROFESIJA STJUARDESA" želeo sam da odužim dug nas, pilota u saobraćaju, prema jednoj izuzetno popularnoj, ali, nažalost, ponekad nedovoljno cenjenoj profesiji - profesiji domaćice aviona. Obilazeći svet za komandama velikog aviona, spoznao sam suštinsku važnost ovog i lepog i teškog zanimanja, pa mi, zato, nije bilo teško sažvakati odgovor na pitanje koje ne ide na ruku poslovičnoj sujeti letača: ako putnički avion ne sme da poleti bez pilota, sme li bez stjuardese? I autor (ja) i izdavač ("Narodna knjiga") želimo da stranice ove knjige budu slatki mamac za sve koji na profesiju stjuardese i stjuarda tek pomišljaju, ali i udžbenik za one ostale, koji su u ovoj profesiji već pronašli sebe.

 


POGLAVLJA KNJIGE "PROFESIJA STJUARDESA" U PDF FORMATU
(za čitanje potreban Acrobat Reader)


IMPRESUM knjige (PDF fajl, 27kb)

SADRŽAJ knjige (PDF fajl, 19kb)

PREDGOVOR knjizi (PDF fajl, 11kb)

Grooming GROOMING: UPOZNAVANJE SA PROFESIJOM (ZIP fajl, 1433kb)

Nešto sasvim lično - uvodne stranice iz pera Bojane Kovačević, iskusnog instruktora za kabinsko osoblje i dugogodišnje stjuardese JAT-a, a zatim i kompanije Montenegro Airlines.
Zbog kraćeg prenosa, PDF fajl je ZIP-ovan.

Teorija letenja TEORIJA LETENJA za STW/STD (ZIP fajl, 3656kb)

Pre no što udjete u avion: Zoran Modli, saobraćajni pilot i instruktor letenja, o tome šta piloti misle o pozivu stjuardese. Posle toga vas upoznaje sa osnovama opšteg letačkog znanja (aerodinamike, avionskih konstrukcija, vazduhoplovne meteorologije), obaveznog i za domaćice i domaćine aviona.
Zbog kraćeg prenosa, PDF fajl je ZIP-ovan.

Vazduhoplovni propisi VAZDUHOPLOVNI PROPISI (ZIP fajl, 845kb)

Pitanje je: ako nešto mogu, da li to i smem? Prevashodni zadatak niza pravnih regulativa u avijaciji nije da zakomplikuju život prosečnog letača, već da pod konac srede niz medjuljudskih, medjukompanijskih i medjudržavnih odnosa u složenom vazduhoplovnom svetu.
Zbog kraćeg prenosa, PDF fajl je ZIP-ovan.

Vazduhoplovna medicina OSNOVI VAZDUHOPLOVNE MEDICINE (ZIP fajl, 859kb)

Visoko na nebu, avion je samo kapsula koja uspešno oponaša prirodni ambijent čoveka. U trenutku kad njena ljuštura popusti, poznavanje osnova vazduhoplovne medicine i medicinske prve pomoći postaje stvar od prvorazrednog značaja.
Zbog kraćeg prenosa, PDF fajl je ZIP-ovan.

Emergency procedures JAČI OD SUDBINE (ZIP fajl, 1464kb)

Postupci u vanrednim situacijama (emergency procedures). Kad stvari krenu nizbrdo, a situacija počne da izmiče kontroli, prestaje uloga predusretljive i diskretne domaćice aviona. Stjuardesa tada postaje veličanstveni bedem izmedju srećnog ishoda i katastrofe, izmedju zdravog razuma i panike.
Zbog kraćeg prenosa, PDF fajl je ZIP-ovan.

Izazov kabine IZAZOV KABINE (ZIP fajl, 443kb)

Istraživanja britanskih vazduhoplovnih vlasti na temu evakuacije kabine, ponašanja putnika i mogućnosti preživljavanja udesa. Da li je zaista opravdano verovanje nekih putnika da ne treba i sami da preuzmu deo odgovornosti za sopstvenu bezbednost?
Zbog kraćeg prenosa, PDF fajl je ZIP-ovan.

Duznosti stjuardese HVALA ŠTO STE LETELI S NAMA! (ZIP fajl, 810kb)

Sve o dužnostima domaćina i domaćica vazduhoplova. Jer (na sreću!), većina stjuardesa provede radni vek deleći putnicima osmeh, lepu reč, poneku korisnu informaciju i posluženje. Ali ni to nije uvek lako. Bar ne u početku...
Zbog kraćeg prenosa, PDF fajl je ZIP-ovan.

Servis u avionu KAFA, ČAJ, SOK? (ZIP fajl, 1061kb)

Servis i posluživanje u avionu. Uz dopadljiv izgled, izgradjenu kulturu komuniciranja i disciplinu u pridržavanju kompanijskih procedura, od stjuardese se očekuje još jedna - samo naizgled - sitnica: da savršeno zna čime, kada i kako da posluži putnike.
Zbog kraćeg prenosa, PDF fajl je ZIP-ovan.

Upoznaj svoj avion KOLIKO IZLAZA IMA AVION? (ZIP fajl, 1423kb)

Poznavanje aviona na kojem letite. U avion se, po pravilu, ulazi polagano. No, ponekad (srećom, veoma retko), iz njega treba izaći što pre. Tada se otvaraju i oni izlazi koje na prvi pogled ne primećujemo...
Zbog kraćeg prenosa, PDF fajl je ZIP-ovan.

Za one koji citaju od kraja... AKO ČITATE KNJIGU OD KRAJA... (PDF fajl, 37kb)

Kratak pregled tema kojima se bavi knjiga "Profesija stjuardesa", namenjen svima onima koji imaju običaj da novine, časopise, pa tako i mnoge knjige - čitaju od kraja!