Prince Aviation vozi britansku pop zvezdu

Jamiroquai u mom avionu

Jedan od najprestižnijih britanskih izvoznih pop-artikala, Jamiroquai, krenuo je na evropsku turneju avionom beogradske aviokompanije Prince Aviation. Sticajem okolnosti, baš ja sam pilotirao avionom kojim su slavni frontmen Jason Kay i njegov bend poleteli na Summer 2006 Tour. Početna stanica bio je London, a koncertne destinacije u prvih par dana nemački gradovi Keln i Nirnberg.

Kao što rekoh, polazna stanica bio je London. Po putnike smo došli 2. juna 2006, sletevši u vojnu bazu Northolt, jugozapadno od Londona. Northolt je aerodrom koji rado koriste slavni, pošto su tu daleko od očiju radoznalaca. Jason Kay, alijas Jamiroquai, stigao je na aerodrom rols-rojsom kojim je lično "pilotirao".
Pridružili su mu se klavijaturista Matthew Johnson (prvi s desna), gitarista Robert Harris (odmah do njega), telohranitelj John Swan (u sredini) i sekretarica Georgina Hamed (koju je telefonski poziv omeo u nameri da napusti putničku kabinu radi ove fotke). Posada Prince Aviationa bila je u sledećem sastavu: Zoran Modli (kapetan) i Siniša Šmitran (kopilot). Nažalost, rečeno nam je da ne vodimo stjuardesu, jer je Jay Kay navodno imao loša iskustva po tom pitanju. Kako mu objasniti da su devojke iz Princ Aviationa miljama daleko od predstave koju je on stekao o stjuardesama?
Naš avion je opremljen, izmedju ostalog, i entertainment sistemom koji, pored mogućnosti da na njemu gledate izabrane filmove, pruža i priliku da pratite maršrutu leta. Naša prva destinacija bio je Keln, a sledećeg dana na red je došao Nirnberg. To su gradovi u kojima je Jamiroquai održao prve velike koncerte u junu.

Ova slika mi je posebno simpatična: nakon što je u Nirnbergu izašao iz aviona, JK je gundjajući povadio sve stvari iz svoje ručne torbice i prosuo ih po platformi aerodroma. Onda je strpljivo, jednu po jednu, pokušavao ponovo da ih ugura u torbu, sve vreme mrmljajući: "Stvarno sam neorganizovan, moram da se organizujem, ovako više ne ide..." Hendlerka sa nirnberškog aerodroma (devojka sa rukama na bokovima) živa se iskidala od smeha.

Insajderska informacija: JK je počeo da uci pilotiranje na helikopteru. Zelena knjiga koju pokušava da ugura u torbicu jeste opšti pilotski priručnik koji je u osnovnoj obuci u letenju koristio i moj kolega Siniša.

Za uspomenu i dugo sećanje: moram priznati da je JK, za razliku od ostalih članova ekipe, u početku bio vrlo rezervisan - valjda dok ne vidi s kim ima posla. Poslednjeg dana se potpuno otkravio, a kada smo konačno ponovo sleteli u London, zatražio mi je vizitku, pošto je, kao, sve bilo super i voleo bi da ga i dalje mi vozimo. Neka tako i bude. Moram priznati da su kao putnici bili zaista cool i strašno disciplinovani, a na svaki let dolazili su u sekund tačno!

Kraj putovanja: posle sletanja na londonski vojni aerodrom Northolt, muzičari se opraštaju od JK-a i Johna. Ovi prvi, sa platforme gde sam parkirao avion, odlaze aerodromskim kombijem, a JK svojim Rollce Royceom, jednim od eksponata iz njegove bogate kolekcije automobila.

Toliko. Čiča-miča - i gotova foto-priča.