Radio Karolina:
početak plovidbe

Radio Karolina:
godine slave

Radio Karolina:
na moru i u luci

Radio Karolina:
songovi & jingles

 

 

 

PRIČA O PLOVEĆEM RADIJU                  Back to RADIO Main page
Nazad na glavni RADIO meni

 

POČETAK PLOVIDBE

Ono što je "Titanik" medju brodovima, Sent Egziperi medju pilotima, a E.T. medju vanzemaljcima, to je Radio Karolina medju radio-stanicama: jedna od medijskih legendi dvadesetog veka.

 

Motorni brod "Fredericia", prvi brod Radio Karoline

Tih šezdesetih godina, pop fanovi širom Evrope napajali su se aktuelnom muzikom slušajući Radio Luksemburg i njegove disk-džokeje. Što se Radio Karoline tiče - o njoj su mogli samo da slušaju. Zvuci sa Karolininog broda dopirali su isključivo do slušalaca u Engleskoj i delu zapadno-evropskog priobalja. Za sve ostale, Radio Karolina je bila romantični zarobljenik ničijih voda, a njeni voditelji - oličenje slobodnih i neuhvatljivih glasova muzičkih Robinzona...
Radio Karolina je imala zadatak da razbije monopol britanskog radija i pomogne afirmaciju mladih umetnika i pop bendova. Zbog toga je bila trn u oku tadašnjeg establišmenta, koji se nije libio ni najbrutalnijih sredstava da ućutka slobodnu Karolinu. Bila je to teška borba pojedinaca ili grupe individualaca protiv čitavog jednog sistema.
Osnivač Radio Karoline bio je mladi muzički impresario iz Londona, Ronan O'Rahili. Pre no što se upustio u avanturu sa radijom, držao je u Sohou "Rhythm & Blues Club", čije prvo ozvučenje je kupio od Roling Stounsa. Prve zvezde kluba bili su bluz pevač Aleksis Korner i nepoznati pevač sa severa Engleske, Džordži Fejm (kasnije slavan po hitu "Boni i Klajd"). Ronan O'Rahili je imao uticaja na ranu karijeru Erika Bardona i grupe Animals, pa je čak i kumovao imenu benda.

Živi nastupi i uzak auditorijum bili su spor način da se postigne popularnost, a niko nije želeo da izda ploču njegovih štićenika. O'Rahili je osnovao vlastitu izdavačku kuću i sam finansirao projekte. Svejedno, BBC nije hteo da vrti te ploče. Prednost su imali isključivo etablirani umetnici, koji su snimali za velike muzičke korporacije.

 

 

Ronan O'Rahili, osnivač Radio Karoline, trideset godina kasnije

Poslednja Ronanova nada bio je Radio Luksemburg. No, tamošnji bosovi najpre su mu pokazali programske liste na kojima su bila imena isključivo velikih izdavača, a zatim su mu pokazali - vrata. "U redu", rekao im je Ronan O'Rahili, "da bih pomogao svojim umetnicima, morao sam da osnujem vlastitu kuću za izdavanje ploča. Sada imaju ploče, ali nema radio stanice koja hoće da ih vrti. Izgleda da mi ne preostaje ništa drugo nego da osnujem i vlastitu radio stanicu!" Bio je ispraćen smehom.
 

Motorni brog "Mi Amigo" na otvorenom moru. "Fredericia" se ukotvila severno od ostrva Man, kada je "Mi Amigo", brod Radio Atlante, postao Radio Caroline South.

Prvu ideju dala mu je "morska" stanica "Voice of America", a zatim i Radio Nord i Radio Veronika, koje su operisale u blizini holandskih teritorijalnih voda. Zakon o radiju u Holandiji bio je restriktivan poput britanskog, ali su oba obuhvatala prostor ograničen samo teritorijalnim vodama. Iza te linije, idaljene u proseku pet kilometara od obale, prostirale su se medjunarodne vode, gde nije bilo drugog zakona osim onog koji je važio za državu čija je zastava bila istaknuta na brodu koji njima plovi.

Više ništa nije moglo da spreči Ronana O'Rahilija u ostvarenju ideje o radiju koji će pod tudjom zastavom ploviti ničijim vodama.

U klubovima i kafeima po Sohou i Čelziju upoznao je dosta mladih bogataških sinova, koje je zagrejao za budući ploveći radio. Uz njihovu podršku, preselio se u porodičnu luku Grinor u Irskoj, idealno mesto za tihu prepravku starog feribota "Fredericia" u ploveću radio stanicu. No, dobio je i konkurenta: australijski biznismen Alan Kraford takodje je shvatio potencijale "morskog" radija namenjenog engleskim slušaocima. Kraford se odlučio za prepravku motornog broda "Mi Amigo", sa kojeg je namerio da emituje program vlastite stanice, Radio Atlante. Nastala je mrtva trka, u kojoj je O'Rahili pobedio za dlaku: "Fredericia" je porinuta prva!

Na proputovanju kroz Ameriku, neposredno pre osnivanja vlastitog radija, Ronan O'Rahili je video fotografiju koja ga je osvojila na prvi pogled: na njoj se mala Karolina, kćer tadašnjeg predsednika Džona F. Kenedija, bezbrižno igra u ovalnoj sobi Bele kuće, ni malo ne hajući što ometa ozbiljne poslove američke vlade. Bila je to savršena slika njegove radio stanice! Ona će morati da se zove Radio Karolina.

Ronanova Karolina počela je da emituje program pre Krafordove Atlante, na frekvenciji od 199 KHz AM. Radijska studija izgradjena su na gornjoj palubi, odmah iza komandnog mosta. U neposrednoj blizini brujali su A.C. generatori, vezani za dva srednjetalasna predajnika od 10 KW. Njihova združena snaga odlazila je na antenski stub, podignut na prednjoj palubi "Fredericie".

Uspaničeni Alan Kraford odlučio je da frekvenciju Radio Atlante postavi tik uz frekvenciju Radio Karoline. Medjutim, Karolina je prva prigrabila publiku, pa za novi radio više nije bilo mesta. Kraford je morao da se pomiri sa porazom. Tako je njegov brod "Mi Amigo" ostao u blizini Eseksa i postao Južna Radio Karolina, dok se "Fredericia" ukotvila u blizini ostrva Men i postala Severna Radio Karolina. Sada je O'Rahili pokrivao gotovo celu Englesku, južnu Irsku i deo evropskog kopna u dometu predajnika.

 

 

Kapetan Majk Vots na jednoj od dužnosti - pospremanju brodske kuhinje

 

...Na uskršnju nedelju, 1964. godine, sa magnetofonske trake su se začule reči Krisa Mura i tada nepoznatog glumca Sajmona Dija (bili su suviše nervozni da bi to uradili uživo): "Ovde Radio Karolina na 199, vaš non-stop muzički radio!" A onda se zavrtela pesma Roling Stounsa, posvećena Ronanu O'Rahiliju. Karolina je bila u etru, monopol BBC-a i Radio Luksemburga bio je razbijen, a britanski radio se promenio zauvek.

SLEDEĆA STRANA