Radio Karolina:
početak plovidbe

Radio Karolina:
godine slave

Radio Karolina:
na moru i u luci

Radio Karolina:
songovi & jingles

 

 

GODINE PIRATSKE SLAVE

 

Emisioni studio Radio Karoline: DJ Rob Harison u akciji

Kada slušate arhivske snimke Radio Karoline, otkrićete da njeni rani programi danas zvuče bledunjavo, smeteno i amaterski. Ali, za tadašnju populaciju, celodnevni muzički radio bio je pravo otkrovenje. Nije bilo dugih govorancija, popovanja, saveta za negovanje bašte i kuvarskih recepata. Nije bilo "Časa za domaćice", "Muzike za vašu mamu" niti muzičkih šou programa u kojima gomila bendžo bendova upropašćava aktuelne pop hitove. U proleće 1964, Karolina je imala više slušalaca nego cela BBC mreža!

Disk-džokej Rob Harison priprema se za najavu izmedju dve muzičke numere

Sa Karolinom kao katalizatorom za masu od više desetina miliona slušalaca, prodor nove muzike i mode za mlade ubrzao se do neslućenih razmera. Stotine novih bendova postajalo je popularno preko noći, a mnogi medju njima samo na trenutak - i nikad više. Nepoznati glumac Sajmon Di, koji se prvi put oglasio sa Radio Karoline, postao je superstar medju voditeljima talk-show programa. Džonatan King, tonac i opskurni pop promoter, proslavio se kao pop pevač i postao televizijska zvezda, na putu od Karoline do prestižnog londonskog "Paladijuma".

Džoni Voker i Robi Dejl: intervju u potpalublju Radio Karoline

Uspeh Radio Karoline neminovno je privlačio imitatore. Decembra 1964, američkim stilom obojeni Radio London uselio se na brod "Galaksija". Radio London (poznatiji kao "Big L") ponudio je visoko profesionalnu varijantu američkog radija, koja je na trenutak prigrabila većinu publike Južne Radio Karoline. To je zahtevalo od Karoline brzo prilagodjavanje novom stilu i formi radio emisija.
 

Karolinin DJ Dejv Ašer u brodskoj kuhinji priprema večeru za ostale članove posade

Još dve stanice pod uticajem američkog radija, Radio Britanija i Radio Engleska, krenule su u etar - i to sa zajedničkog broda. Radio 270 usidrio se kraj obale Norfolka, dok je Radio Škotska bacio sidro svog brodića "Komet" uz obalu istočne Škotske. Identičnim stopama krenuli su i drugi imitatori: Radio 390 ("Stanica lake muzike"), Radio Eseks, Radio King... Uz razudjenu Englesku obalu ležalo je dosta pomorskih utvrdjenja iz drugog svetskog rata, a svako od njih obilovalo je očuvanim i stabilnim plutajućim platformama, pogodnim za smeštaj radio predajnika.

Dejv Ašer na redovnom poslu disk-džokeja, za pultom Radio Karoline

Od dana kada je Radio Karolina progovorila, britanska vlada je dizala priličnu buku, ali i dalje nije preduzimala ozbiljne akcije. Nekoliko nezavisnih radio stanica koje su emitovale programe ka Velikoj Britaniji slušalo je oko 20 miliona ljudi. Još toliko stanica se pripremalo da krene na novim frekvencijama. Za vladu, stvari su se očigledno otrgle kontroli. Kako staviti van zakona skoro trećinu stanovništva, koje se odlično zabavlja, uživajući već duže vreme uz omiljene piratske radio programe?

Imenjakinja radio-stanice, Kerolajn Martin (Caroline Martin), jedini ženski disk-džokej plovećeg radija, na redovnoj smeni u studiju

Sve veći broj piratskih radio stanica različitih kalibara, načičkanih u ničijim vodama oko Engleske, stvarao je i sve veću zbrku. Ne samo da se smetale jedna drugoj (na srednjetalasnom opsegu razdvajanje je na svakih 9 KHz, pa nema baš previše mesta - što je, naročito noću, unosilo nepodnošljive "fejdinge na trasi"!), nego su beskrupulozno ometale i frekvencije zvaničnih radio stanica sa Ostrva i iz ostatka Evrope. A to je već potpadalo pod medjunarodnu jurisdikciju o radiodifuziji...
 

Urednik Stiv Konvej i DJ Kerolajn Martin dogovaraju se u novinarskoj sobi Radio Karoline o sadržaju nove emisije

...Ili, kako je to lepo rekao čuveni DJ Radio Londona, Dejv Keš, mnogo godina kasnije: "Vlasti nisu mogle da nam naude pozivajući se na do tada poznate razloge. Bilo im je neophodno nešto teže, nešto poput droga ili kriminala. E, mi smo im dali kriminal!"

Kada su laburisti došli na vlast (i na njoj ostali punih pet godina), izglasan je zakon poznat kao "Broadcasting Offences Act", na osnovu kojeg su radio pirati svrstani u istu kategoriju sa klasičnim gangsterima, a državi dato pravo da ih goni na sve načine, uključujući i upade marinaca na njihove brodove.

Kako je zamirala 1967. godina, tako su zamirali i programi plovećih (ili piratskih) radio stanica. Veseli glasovi disk-džokeja sa otvorenog mora postajali su sve usamljeniji. Bilo je jasno da su male radio stanice podigle belu zastavu u znak predaje. Ostale su samo najstarije i najjače, Radio Karolina i Radio London. Njima je, izgleda, bilo sudjeno da se još neko vreme bore i još izvesno vreme prežive...

SLEDEĆA STRANA