Opening screenAsteroid
Intro

FLYING RADIO MUSIC FRIENDS!

ZABORAVLJENI BRODSKIDNEVNIK SA ASTEROIDA
...ali samo do 2011. godine, kada je na ovoj stranici vreme stalo.


PRAISTORIJSKA CYBEROLOGIJA

MOJ NEKADAŠNJ9I BULLETIN

Na donje vesti koje, u dve kolone, podupiru ovu, odavno se uhvatila paučina, mada ne bih rekao da su ih prekrili "ruzmarin, snjegovi i šaš", pošto predstavljaju neku vrstu dnevnika kako ovog sajta, tako i emisije "Zakon akcije i reakcije". Budući da se dnevnici iz mladosti obično ne spaljuju, odlučio sam da te davne zapise čuvam još neko vreme. A ovaj, nešto noviji, kaže da je...

ZAIR na iTunesu: od marta 2011, podcast "Zakona akcije i reakcije" dostupan je na Eplovoj mrežnoj prodavnici iTunes Store, pa tako na ovaj način možete da se pretplatite (naravno, besplatno!) na nova izdanja emisije. Posebno privlačno za vlasnike iPoda, iPada i iPhonea.

ZAIR u mp3 formatu. Nakon višegodišnjeg pakovanja u WMA "konzervu", arhivirane epizode emisije "Zakon akcije i reakcije" od 20. februara 2011. ponovo možete da slušate u MP3 formatu. Širokopojasni internet se odavno već podrazumeva u većini naših domova, pa je, iako wma daje osetno bolji kvalitet od mp3 sa istim stepenom kompresije, Fraunhoverovo "čedo" ponovo u igri! Doduše, morao sam da ga dignem za stepen više, na 64 kbps (mada i tako još uvek kaska za wma na 48k), a zatim i na 96 kbps, e da bi kvalitet reprodukcije bio poboljšan, što za sobom povlači i nešto veću glad za megabajtima. Od prve nedelje oktobra 2012. ceo doživljaj podignut je CD-friendly 128 kbps! Za sada tome pariram drastičnim skraćivanjem muzičkih numera tokom pripreme za postavljanje na sajt, opravdano se nadajući da emisiju pratite prvenstveno zbog njenog govornog sadržaja, a ne zbog muzike, koja, ma koliko bila ugodna uhu, za sobom povlači i određena autorska prava na izvođenje u punom trajanju... No, glavni motiv za ovu intervenciju nije toliko lobistički, koliko logistički: kao podrazumevani format na svim platformama, mp3 olakšava komunikaciju sa grupacijom slušalaca do kojih mi je takođe stalo, a koji nisu upućeni samo na redmonske standarde, pogotovo što nameravam da ZAIR uključim i u iTunes ponudu. Da nije bilo snažnog psihološkog i fizičkog pritiska (na moj mailbox!) od strane frankfurtskog prijatelja Markusa-Makija Jankovića i njegovih istomišljenika, ko zna da li bih se ikada odlučio na promenu brenda u svetu audio ekstenzija! Ovako, njima zahvalite za ponovnu univerzalnost pakovanja emisije koja je ušla u jedanaestu godinu postojanja.

Jamiroquai

JAMIROQUAI. Jedan od najprestižnijih britanskih izvoznih pop-artikala, Jamiroquai, krenuo je na evropsku turneju avionom beogradske aviokompanije Prince Aviation. Sticajem okolnosti, baš ja sam pilotirao avionom kojim su slavni frontmen Jason Kay i njegov bend poleteli na Summer 2006 Tour...
Maradonna
MARADONA LETI. Sredina juna 2005. bila je u znaku Dijega Maradone. Legendarni fudbaler došao je u Beograd da bi snimio neke scene dokumentarnog filma o sebi, a u režiji Emira Kusturice. Pilotirao sam avionom kojim je Maradona iz Riminija doleteo u Beograd - bila je to mlazna Cesna Citation kompanije Prince Aviation. U prilogu su neke od fotki.

Poslednji let na simulatoru u Londonu

SIMULATOR U LONDONU. Ovo je storija o poslednjem letu na simulatoru B727 u Londonu. Malo u slikama, malo kroz tekt. Mislim da je naša poslednja službena poseta Londonu zaslužila i filmsku logistiku, pa, ako nemate druga posla, onda stucajte višak minuta na download video-zapisa "Poslednja vežba na simulatoru B727".

Africki dnevnik iz 2004.

AFRIKA 2004. Deo sajta rezervisan za moj omiljeni avion B727 konačno je obogaćen i novim pilotskim dnevnikom, onim iz Afrike 2004! Još zapisa, fotki i videa sa privremenog rada u Beninu, na obalama zapadne Afrike.

Africki dnevnik iz 2003.

AFRIKA 2003. Podsećam vas i na prvi deo afričkog dnevnika, napisanog i naslikanog oktobra i novembra 2003. Premijerno iskustvo u letenje po afričkom nebu.

Fotke iz Sijetla

Ana i Brajan na tajnom zadatku.  Ana Modlijana i Brian Gorodetsky obreli su se nigde drugo do u Sijetlu, postojbini Boingovih aviona! U Sijetl su stigli gotovo slučajno, a ono što su videli snimili su gotovo namerno.

Ovo morate (pro)čitati...
Miloseva krstarenjaApril 28, 2007. Milošu je, da bi doslovce otplovio u beli svet, trebalo odrastanje na Čuburi, V beogradska gimnazija, Viša poslovna škola, nekoliko bespotrebnih kurseva i isto toliko poslova u pokušaju, sve to spakovano u 27 godina. I, eto ga kako plovi rečnim kruzerom bostonske kompanije "Grand Circle" na relaciji Brisel-Antverpen-Amsterdam, bar u prvom navratu. Strane koje slede, ako nisu baš njegov blog, svakako su njegov SMS BLOK! Ako ste željni plovećih avantura, eto pravog priručnika za vas. Iskoristite Violetinu dobru spisateljsku volju i Miloševu šarmantnu SMS jezgrovitost - pa se otisnite od obale na kojoj trenutno živite. Biće to dnevnik koji obećava...


Draško Kostić

Zbogom Drasku KosticuAvgust 18, 2005.
Niti je vazduhoplovstvo zaslužilo da izgubi Draška Kostića, niti je Draško zaslužio da ode. Ali otišao je, prethodno se oprostivši sa svima koje je voleo. Bio je hrabar, kao i uvek.

"Vranjske" vibracije
Intervju za Vranjske br.417Jul 28, 2005.
Ako želite da prelistate ovaj julski broj "Vranjskih" - slobodno. A razlog što vas upućujem baš na "Vranjske" i baš na 417. broj novina koje su postale kult medju čitaocima na jugu Srbije jeste moje gostovanje na njihovim stranicama u intervjuu sa naslovom "Promoter dobrih vibracija"! Možda ćete u budućnosti češće svraćati na web adresu "Vranjskih" zbog razloga značajnijih od ovog danas...

Još malo muzike
Nove mp3 numereFebruar 27, 2005. Odeljak ovog sajta sa MP3 muzikom nije prebogat, ali je zato na svoj način poseban. Sada imate priliku da skinete i nekoliko muzičkih kreacija DJ Ivana, koji se u emisiji "Zakon akcije i reakcije" već duže vreme pojavljuje kao autor tekstova čija je tema ugrožavanje humanoidne vrste hi-tech terorom.

ZAIR na Top FM radiju, 96.4 MHz
Top FM na InternetuSeptembar 1, 2004. Novost meseca: vetroviti beogradski etar oduvao je emisiju "Zakon akcije i reakcije" sa Stankom radija i preselio je samo 0,3 MHz dalje - na frekvenciju čuvenog Top FM radija! To znači da će od sada za vaše medijske akcije i reakcije subotom biti rezervisan termin od 11.00 do 13.00, dok će repriza ponedeljkom biti od 21.00 do 23.00. I ne samo to. Izuzetno dinamična web prezentacija najpoznatijeg dee-jay radija metropole nudi vam, izmedju ostalog, i neobično kvalitetan live stream danonoćnog radio programa u WMA formatu, pa ćete imati još jednu mogućnost da ovu emisiju pratite uživo ma na kom delu planete se nalazili.

>>Više o svemu na prezentaciji 204. emisije...

ZAIRA dvesta iz mesta!
Jubilarni ZAIRAvgust 7, 2004.
Jubileji su davno profanisana i pomalo devalvirana rabota. Medjutim, kad dodjete do omamljujuće cifre od dve stotine emitovanih hi-tech tračeva, teško je odoleti izazovu samohvalisanja. Tako s ponosom mogu da upotrebim stilistiku mog prijatelja Čede i kažem da se Zair popeo do flight levela 200! A uz čiju to pomoć, pogledajte na prezentaciji jubilarne emisije.
Tamo gde se radjaju avioni...
Posetite SijetlJun 2004.
  Ana Modlijana i Brian Gorodetsky obreli su se "na tajnom zadatku" nigde drugo do u Sijetlu, postojbini Boingovih aviona! U Sijetl su stigli gotovo slučajno, a ono što su videli snimili su gotovo namerno. Nisu bazali baš po Boingovim halama, nego su obilazili (u širokom luku!) Boingov muzej i tu-i-tamo još ponešto. Vredi videti.

Asteroid ponovo medju prvih 50!
Najbolji u 2003.Februar 2004. Sajt na kojem ste baš sada još jednom je dobio PC Press-ovu Top50 markicu, ovog puta kao jedna od 50 najboljih Web prezentacija na našem jeziku u 2003. godini! Počastvovan ovom titulom, ne mogu a da ne citiram i deo teksta koji se odnosi na sajt modli.co.yu, a koji su u februarskom broju časopisa "PC" potpisali Dejan Ristanović i Voja Gašić:

"...Zoran Modli je jedinstvena pojava na domaćem multimedijalnom nebu - uspeo je da sjedini radio, muziku i pilotiranje, a sada tom trojstvu priključuje i Web. Neobično opsežan sajt donosi transkripte emisije "Zair", putopise iz sveta, škole letenja, virtuelne svetove saradnika i prijatelja... Uživaćete!"

Tesla za vaš desktop
Nikola Tesla wallpaperOktobar 2003.
Ukoliko želite da i na svom monitoru imate walpaper koji krasi moj TFT već par meseci, onda vam ga sa zadovoljstvom poklanjam! Oduvek sam bio slab na Teslu, što je čest slučaj medju ljudima s kojima se družim. Ovo je bio najmanje patetičan način da se Nikola Tesla pojavi kao ukras na desktopu mog kompjutera. Za download wallpapera kliknite ovde ili na sličicu. Još nešto: ne zaboravite da u Display Properties pod Appearance ozelenite i background vašeg desktopa, tek da podloga ispod naziva vaših programskih ikona ne bode oči nekom drugom, nekomplementarnom bojom!
Ko to emituje ZAIR?
Avgust 1, 2003.
Redizajnirana stranica sa spiskom radio-stanica koje emituju "Zakon akcije i reakcije". Mnogo preglednije informacije o domaćinima naše zajedničke emisije i terminima njenog emitovanja. Ali, nisu zaboravljeni ni oni koji su prestali da emitutju ZAIR.

I dalje bez novog naslova
April 22, 2003.
Hajde bar da na svoj rodjendan i na Dan planete Zemlje nešto ovde otkucam. Ispade da se ništa pod milim bogom ne dogadja na ovom sajtu, pa neki predlažu da ovu stranicu nazovem "Ustajalosti sa Asteroida"! Mada, stvari i ne stoje baš tako tragično...

Evidentno je da apsolutno sam servisiram ovu, više ne tako malu prezentaciju. No, nemoguće je istovremeno opsluživati sve teme jednakim intenzitetom. Već mesecima sam u fazonu svoje radio-emisije "Zakon akcije i reakcije", a to se ogleda u intenzivnom ažuriranju njenih stranica. Svake subote stiže iscrpan raport o svakoj novoj emisiji, dopunjen fotkama i audio-fajlom koji odnedavno pokriva kompletan sadržaj "Zaira", što nije mali posao.

Pored toga, link sa radio-frekvencijama koje je moguće pratiti na području Beograda izuzetno je aktuelan, na čemu zahvaljujem nekolici veoma vrednih saradnika i radijskih entuzijasta. U pripremi je i obiman prilog namenjen svima koji žele da emituju vlastiti radio- program, pa još od kuće. Mislim da će vrlo brzo da osvane na sajtu. Osim toga, ubrzano rešavam i problem radio vesti, obzirom na činjenicu da je link ka vestima sa sajta časopisa Satelit TV video već duže vreme neupotrebljiv.

Od linka posvećenog muzici ne očekujte previše. Zaustavio se na tački s koje je i krenuo - lakom izboru odabranih i totalno ekskluzivnih MP3 i MOD fajlova, namenjenih uskom krugu kolekcionara. MOD kompilaciji sam upravo pridodao još dva modula iz trećeg milenijuma, čiji je autor DJ Krle. Dovoljno.

Preostala je još jedna važna i, za moj život možda najznačajnija oblast - avijacija. Ima tu dosta ekskluzivnog materijala, ali stari posetioci sajta ga već znaju napamet. Tu već nazirem svetlo na kraju tunela: pošto sam ozbiljno prionuo na pisanje nove knjige namenjene pilotima, očekujte narednih meseci i prve bogato ilustrovane odlomke! Pored toga, sa ekipom mojih prijatelja i kolega iz JAT-a spremam se za duži pilotski angažman u Africi, a tu će već biti dosta doživljaja koji će dopuniti zbirku putopisa zabeleženih u cockpitu Boinga 727.

Avione, slomiću ti krila
Avione, slomicu ti krila!Februar 8, 2003.
Da vas malo podsetim i na jedan od linkova posvećenih smešnoj strani avijacije. To je hit ovog sajta zvani "Avione, slomiću ti krila!" Obogaćen je novom serijom smešnih slika, pa možete početi od prve iz novog serijala, "Ko će brže?"
Princ na Netu
Prince Aviation web sajtNova godina.
S poslednjim danima 2002. i zvanično je promovisan web sajt privatne aviokompanije iz Beograda, Prince Aviation. O Princu ste mogli dosta da saznate i kroz moja letačka iskustva opisana u pilotskom delu ovog sajta. Oficijelna prezentacija Prince Aviation nudi mnogo više: ponude za školovanje sportskih, profesionalnih i saobraćajnih pilota, panoramske letove, usluge business avijacije, direktan kontakt sa osobljem školskog centra, avio-taksija, tehničke službe, letačko-tehničke pripreme... Kolegama iz Princa mogu samo da čestitam na lepo uradjenoj prezentaciji. A sad, odoh da je još jednom pogledam!

Nema više Prvih na skali
Ko emituje i ko je sve emitovao ZAIR?27. decembar 2002. Misija radio programa
Prvi na skali definitivno je okončana u petak, 27. decembra 2002, u ponoć, pre nego što je započeo novi dan...
Kragujevac je ostao bez radija poznatog po pozitivnoj energiji, beskompromisnom kvalitetu i prisnosti sa njegovim veličanstvom - slušaocem. ZAIR je ostao bez Kragujevca, uoči nove 2003. Sjajnim kolegama, Prvima na skali, želim da u novom agregatnom stanju i na nekoj novoj frekvenciji, nastave započeto... Ma gde bili u ovim medijskim bespućima, voleo bih da se ponovo sretnemo...

Bilo jednom jednog leta
B727 cockpitNovembar 2002. Kolekcionarima zvučnih zapisa namenjena su dva audio fajla sa JAT-ovog leta za turski aerodrom Milas u Bodrumu, lepog letnjeg dana, 22. avgusta 2002. godine. Protagonisti su Boing 727 YU-AKK (kokpit na gornjoj slici) i posada u sastavu: capt-instruktor Stevan Bulatović (donja slika, ali iz našeg kompanijskog office-a ), kopilot na obuci Zoran Eglendžija, flajter Predrag Živić i ja, kao formalni kopilot na letu, ali sa zadatkom da "pokrivam" sedište kolege koji se školuje. Komentar čitavog leta imate u okviru emisije ZAIR br.109, a na ovom mestu možete da skinete čiste zvučne zapise iz kokpita: najpre sletanje u Bodrum (3 minuta, 470 kb), a onda i poletanje iz Bodruma (13 minuta, 1930 kb). Capt Stevan BulatovicZanimljivo je čuti kako izgleda kad avionom upravlja pilot na početnoj obuci u linijskom letenju pod nadzorom iskusnog instruktora.

Velika revizija
Beograd, maja 2002. Zahvaljujući Draganu Savinu, saradniku časopisa "Satelit TV video", spisak frekvencija, adresa i telefona radio-stanica čiji programi se čuju na užem području Beograda doživeo je temeljnu reviziju. Kako stvari na lokalnom FM-u stoje u ovom trenutku možete proveriti ako posetite Asteroidni link sa FM frekvencijama!

Knjige na noge
Dragan Bogdanovic Beograd, aprila 2002. Dragan Bogdanović je često spominjano ime u mojoj radio emisiji, a naročito u "Zairovoj" rubrici koju ispisuje Violeta Ivković pod firmom "Mala škola weba". Posle samopregornog rada na tudjim (isključivo vazduhoplovnim!) sajtovima, Dragan Bogdanović je konačno pokrenuo i svoj svojcati. Stanuje na adresi www.aero-book.co.yu. Čestitam! E sad, po čemu se to Aero Book razlikuje od svih ostalih? Po tome što je, koliko znam, a znam dosta, prvi i jedini domaći sajt namenjen on-line prodaji isključivo vazduhoplovnih knjiga! Sjajna stvar. Više o svemu u mojoj emisiji, a sada - odoh na Bogdanovićev sajt ponovo. Draganov izlog krilatih knjigaMožda na njemu ugledam i neki svoj naslov. Pa ko veli, da jednom u životu poručim i vlastitu knjigu.

Reci Yes!
Ana, Brian i ostale novostiVankuver, Kanada, 30. marta 2002. Kao i obično, Violeta me je iznenadila iz zasede. A evo, ja se upecao na klopku koju mi je postavila. Jasno mi je da se tu ništa ne može, jer sam totalno pao na način kojim je na svom Ananastom delu ljubičastog sajta zaokružila priču o Ani Modlijani i njenom letu dugom godinu dana na relaciji Beograd-Dubai-Beograd-Vankuver! Poslednje poglavlje nazvala je "White wedding". Meni je preostalo samo da još jednu čašu zavijem u salvetu - i oduševljeno je zgazim!

Još jedno poletanje
Moj poslednji broj YalpeBeograd, 25. marta 2002. Zalepršao je prolećni broj internog biltena Jugoslovenskog udruženja linijskih pilota, "YALPA News". Možete i da ga prelistate na sajtu naše zvanične pilotske asocijacije, siguran sam da ćete i ovom prilikom ujuriti po nešto zanimljivo iz krilatog sveta koji za sobom ostavlja bele tragove na nebu. Istovremeno, navršilo se i tačno godinu dana od trenutka kada sam, pod jedan, preuzeo uredjivanje "Yalpa News" i, pod dva, napravio web prezentaciju našeg (i svog) Udruženja. To se zove jubilej! Ovaj broj Yalpa biltena mi je, inače, i labudova pesma, pošto je već počelo da me smara pripremanje i stalna čime-da-ga-popunim-ovog-puta obaveza. Za sajt ću još videti, ali sam za svaki slučaj počeo da podučavam Sanju elementarnim principima izrade web stranica...

Jumbo, drugi put!
Jos snimaka B747-400Prestvik, Škotska, januara 2002. Boeing 747-400 (dakle, najveći!) sa dvočlanom posadom koja bi naprasno postala jednočlana ukoliko bi se kopilot Aleksandar Jovanović naprasno razboleo, još jednom je sleteo na Asteroid...

Svi udesi aviona Airbus
Svi Airbusovi udesiNjujork, novembra 2001. U svetlu najnovijeg, pogledajte i kompilaciju do sada zvanično registrovanih udesa aviona Airbus, zaključno sa katastrofom "AA" Airbusa A300B4-605R, koja se dogodila 12. novembra 2001, neposredno nakon poletanja aviona za Santo Domingo sa njujorškog aerodroma JFK. Kompilacija udesa aviona tipa Airbus sačinjena je zahvaljujući bogatoj i ažurnoj bazi podataka i priloga na sajtu AirDisaster.Com.

Leteti sa princezom
Mi sa princezomTivat, septembra 2001. Očajan sam: moje najdraže godišnje doba prošlo, pa žmurim na jesen. Periode tranzicije ne mogu da podnesem ni kad su kalendarski. Biće mi lakše kad se uvalim u suprotni ekstrem - zimu. Bar ću znati na čemu sam. A leto 2001. baš je bilo doooobro! Doooobro znači da je moj B727 leteo toliko da se sve pušilo. I ja sa njim. Na Tivat smo sletali žmurećki. Širom otvorene oči imali smo samo 2. avgusta na letu 684, jer je zajedno sa nama u kokpitu našeg "boinga" AKK sedelo lično Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Jelisaveta Karadjordjević. Mi, piloti, nismo imali ništa osim Jeppesenovih karata. Ali zato je princeza imala fotoaparat. I slikali smo se, nakon sletanja, ispred ptice s kojom smo joj svega nekoliko minuta ranije priredili mali sight seeing iznad Budve i Svetog Stefana. Nadam se da nam to ostalih 150 putnika nije zamerilo. Uzajamno smo se čestitali. Mom kapetanu, Peri Sekiću, ni to nije bilo dovoljno, nego je - oh, drskosti! - potražio i utehu na princezinom desnom ramenu. Njeno visočanstvo dalo mi je slike tek nedavno, pa ovu letnju uspomenu (kao zalog za predstojeću zimu) u Web album lepim tek sada...

Flying Ana Modlijana!
Sa Anom u EmiratimaDubai, 3. avgusta 2001. Zanimljiva priča o profesionalnom odrastanju naše stjuardese u kompaniji "Emirates Airline", jednoj od naj-aviokompanija na svetu. Anin spontano vodjeni e-mail dnevnik neko će nazvati dnevnikom stjuardese u IZGNANSTVU, mada je istini i lepim doživljajima opisanim u njemu bliži naziv: dnevnik stjuardese u INOSTRANSTVU!

ZAIR u Rumuniji
Jul 6, 2008, Od prve julske nedelje, emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se i za slušaoce u Rumuniji. ZAIR je počeo da preuzima Radio Banat Link, mlada radio stanica iz Temišvara, koju je osnovala grupica entuzijasta pod patronatom Srpsko-rumunskog centra za razvoj. Cilj ovog radija je da medju našim življem u Rumuniji propagira pravilan i lep srpski jezik. Radio Banat Link za sada emituje na nekoliko strimova preko weba, a od jeseni očekuju da dobiju i FM frekvenciju.

Prinova u web etru
Jun 4, 2007. Nakon intenzivnih višenedeljnih priprema i testiranja, u ponedeljak, 4. juna u podne, zvanično je u web more porinut Beotel radio, prvi profi ISP Internet radio na ovim prostorima. Radio je krenuo na tri strima i sa tehnickom mogucnoscu da ga istovremeno prati oko hiljadu slusalaca! Na sajtu osnivača, BeotelNeta, otvorena je i info stranica novog radija, čiji je dogovorno-odgovorni urednik, gle, Zoran Modli!

Selidba
April 2007. Ovaj info namenjen je beogradskim slušaocima "Zakona akcije i reakcije": od nedelje, 22. aprila 2007, ZAIR se na beogradskom TOP FM-u seli u novi termin, pa će, umesto subotom u 11 pre podne, do slušalaca stizati nedeljom u 10 (takodje pre podne). Procena ovog radija je da je šteta ispustiti iz ruku armiju potencijalnih slušalaca na javnim mestima u gradu tokom turbo-komercijalnih subotnjih prepodneva, pa će tada ići dens muzika i reklame. "Mirnija" nedeljna jutra od sada su namenjena onom manjem broju slušalaca, spremnih da uz kaficu svare IT priču Zorana Modlija.

Notebook po meri
Septembar 2005.
Emisija "Zakon akcije i reakcije" usredsredila se od ovog meseca na prenosne računare, popularne notebookove. Prvi pomagač u tome joj je posada kuće ZDElektronik iz Beograda (Bulevar Kralja Aleksandra 180), koja se notebook računarima bavi još od ranih devedesetih - dakle, već više od jedne decenije. Jer, došlo je vreme da laptop računari sa naših kućnih stolova polako istisnu desktop kompjutere... Na sreću, ova evolucija je manje bolna (po džep) nego što mislite!

Priznanje časopisa "PC"
Najbolji u 2004.Februar 2005.
"Asteroidni sajt Zorana Modlija i dalje je posvećen prijateljima, letenju, muzici i radio-emisijama. Radijski deo se menja najčešće, nekim drugim sekcijama bi dobro došlo malo redovnije ažuriranje, ali je ukupna količina teksta i multimedijalnog materijala dovoljna za mnogo časova zabave. Još kad bi posetilac mogao da pronadje sve skrivene zone prijateljskih sajtova..."

Ovako u februarskom broju časopisa "PC" glasi opis sajta na kojem ste, a koji je i ove godine dobio prestižno priznanje našeg najpoznatijeg računarskog magazina kao jedan od 50 najboljih sajtova na domaćem Webu! Zadovoljstvo delim sa vama, sve sa "PC" markicom kao oznakom, hm... ovog skromnog brenda! Uuu, kakav početak još jedne godine.

Pregršt dobrih linkova
IT linkovi i ostaloOktobar 2004.
Stranica Asteroidnog (dakle, ovog) sajta, poznata kao FRIENDS, konačno liči na ono čemu i treba da sliči: postala je vodič ne samo ka mojim prijateljima koji su medju prvima počeli da nastanjuju Asteroid modli.co.yu, već i ka mojim omiljenim IT medijima - časopisima, radio i TV emisijama u čijem podtekstu je hi-tech! Proverite kakva je ponuda hi-tech tema na našim medijskim prostorima.

Poslednja vežba na simulatoru
Poslednji londonski simulatorAvgust 2004.
Ovo je storija o poslednjem letu na simulatoru B727 u Londonu, poslatom u staro gvoždje 31. maja 2004. Malo u slikama, malo kroz tekt. Mislim da je naša poslednja službena poseta Londonu zaslužila i filmsku logistiku, pa, ako nemate druga posla, onda stucajte višak minuta i na download video-zapisa "Poslednja vežba na simulatoru B727".

Novih mesec dana pored okeana
Africki dnevnik 2004Mart 3, 2004.
  Uh, ovog puta sam se zaista dobro oznojio sklapajući dnevnik pilotskih doživljaja sa drugog pohoda na Afriku! Mrzim samog sebe kad se ponavljam, pa sam zato učinio sve da ne bude tako. Mislim da sam uspeo. Nema istih fazona, nema istih motiva. U onom prvom mogao sam jedino sam sebi da pomognem, a u ovom drugom zasluge pripadaju mom novom digitalnom fotoaparatu, tanušnom i majušnom Panasonicu SV-AS10. Sa SVAS - za vas! A da, tu je i jedan poveći video-klip, sa zadatkom da vam još više približi neke momente opisane tekstom - naročito one u vazduhu.

Afrika 2003 na sajtu
Africki dnevnik 2003Februar 16, 2004.
Uz gomilu fotki, konačno sam sročio i nešto teksta. Zato vas pozivam da posetite stranicu sa mojim prvim dnevnikom iz Afrike. Mislim da je moj digitalni fotoaparat-prvenac, Fuji FinePix 1.3, sasvim solidno uradio posao i uspeo da dočara sve ono što je mene tokom prvog boravka u Africi uspelo da očara. Saznaćete nešto više o iskustvu JAT-ovih pilota angažovanih na radu u beninskom gradu Kotonuu, naročito kroz doživljaje posade čiji sam ja član. U medjuvremenu pripremam i nove stranice afričkog dnevnika, sa doživljajima iz 2004. godine. Da vas podsertim, sve su one deo velike priče posvećene jednom divnom avionu, Boingu 727, u okviru prezentacije zvane Tribute to B727.

Dok čekate afrički dnevnik...
Sky over Africa from B727Decembar 2003.
Obećao sam da ću dug odužiti čim, drugom polovinom januara 2004, ponovo utihnu motori našeg Boinga 727 na aerodromu Kotonu. A u medjuvremenu ću i sebe i vas utešiti divnim prizorom sa afričkog neba, snimljenog iz kokpita našeg "boinga", za vreme leta iz Point Noara za Dualu. Možda vam dobro dodje i kao wallpaperr... Sličica je tu, a vi je uvećajte jednim klikom!

ZAIR do poslednjeg minuta
Septembar na oktobar 2003. Od 155. izdanja ZAIRA u ponudi imate audio fajl emisije u neokrnjenom trajanju od puna dva sata! Konačno sam pronašao kompromis izmedju kvaliteta zvuka i želje da ZAIR slušate bez skraćenja, verujući da ponudjeni bitrejt i podnošljiva frekvencija semplovanja, uz to i stereo, daju sasvim prihvatljivu zvučnu sliku emisije. Da bi download bio bezbolniji, emisija je podeljena na dva jednočasovna bloka - pa izvolite...
Moj privatni radio
Moj privatni radioJul 19, 2003.
  Višemesečni serijal, prava oda radiju pod nazivom "Izmislite vlastiti radio", bio je do ovog trenutka najznačajniji pogodak emisije "Zakon akcije i reakcije". Posvećen je onim radijskim fanovima koji maštaju da otvore vlastitu radio-stanicu i obiluje savetima kako da se za to pripreme. Ono što su slušaoci ZAIRA imali priliku da čuju u emisiji, posetioci ovog sajta sada mogu natenane da pročitaju... Mada, oni koji su uredno skidali arhivirane emisije u WMA obiku to već znaju. A ako vam se posreći, pa zaista osnujete vlastitu radio stanicu, svakako gledajte da to nekako javite. Makar preko radija.

Vlastitog.

Emisija i na naslovnoj
Maj 28, 2003.
Da zainteresovanim slušaocima "Zakona akcije i reakcije" ubrzam pristup ka aktuelnim emisijama, linkove ka mesečnim zbirkama novih emisija postavio sam i na naslovnoj stranici sajta. Budući da je ZAIR u ovom trenutku moj najvažniji medijski poduhvat i, istovremeno, jedini deo Asteroidnog sajta koji se iz dana u dan savesno ažurira, siguran sam da je zaslužio cover page!

Vratile se zvezde
April 2003.
Zvezdano nebo je ponovo zasvetlucalo na uvodnoj stranici ove prezentacije. Hvala Violeti, starom esteti. Ona me je upozorila na logiku stvari: ako se nešto zove Asteroid, onda mu je mesto medju zvezdama, a ne sred bezoblične crne fleke. Smrt flekama!

Mesečni paketi!
Februar 2003. Budući da su pojedinačne prezentacije emisija iz serijala "Zakon akcije i reakcije" sve bogatije ilustracijama i tekstualnim sadržajem, odlučio sam da ih ubuduće pakujem po mesecima. To je primeren način da se izbegne zastrašujuće povećavanje jednog jedinog HTML fajla, koji bi, ako bi nastavio da raste dosadašnjim tempom, do kraja godine postao duži od odjavne špice "Matrixa"! Tako od sada ZAIRE imate sortirane po mesecima i, nadam se, mnogo bržu i lakšu navigaciju kroz emitovane epizode. Ako neko ima bolji predlog, neka javi!

Još nešto: emisiju ponovo možete slušati i uživo na Netu. Naime, jedna od radio-stanica koje emituju ZAIR, vranjanski OK radio, krenuo je sa live-streamom odličnog kvaliteta (SureStream na 32 kbps, uz to i stereo), pa je dovoljno da se linkujete na njihov sajt. ZAIR je na OK radiju premijerno ponedeljkom u 16.00 i reprizno subotom u 17.00 časova. Ovo obaveštenje namenjeno je prijateljima emisije iz dalekog sveta, ali i svim ostalim slušaocima koji su van FM dometa naše emisije, a pri tom žele da čuju malo više od skraćene verzije ZAIRA ponudjene na ovom sajtu.

Latentno navalentno
Januar 2003. Emisija "Zakon akcije i reakcije" zaokružila je punu godinu u cyber prostoru i kao samostalni radio poduhvat na FM mreži. Želja mi je bila i ostala da se ZAIR nadje na programima ukupno deset radio stanica. Ali nije. Kroz proteklu 2002. moglo je, medjutim: jedan radio prestao je da emituje ZAIR zato što više nije hteo, jedan zato što više nije mogao (emisija nešto malo i košta), a jedan zato što ga više nema u domaćem medijskom bespuću (pogledajte susednu kolumnu). Kada to saberete sa brojem stanica na kojima ZAIR trenutno egzistira, ipak ćete stici do broja deset! Nekako. Ali da na svima bude živ istovremeno - nikako. Uostalom, ko zna zašto je baš to dobro. Da ne bih nešto pokvario, trudiću se da ništa na silu ne popravljam. Neka živi ZAIR svoj život bez suvišnog menadžerisanja sa moje strane. Meni je najvažnije da i ovako uspeva do dopre do svih onih kojima je namenjen. To je jedini način da se medijski (a ne fizički) zakoni akcije i reakcije dokažu i u praksi!

Hoćete Diskobolosa? Eto nam ga!
Decembar 2002. Najprestižnija IT nagrada godine, priznanje Informatičkog saveza Jugoslavije "Diskobolos 2002", za dlaku je izmaklo našem voljenom ZAIRU. Naime, u izuzetno jakoj konkurenciji emisija koje se bave informacionim tehnologijama, ZAIR se pojavio kao jedina radio-emisija, rame uz rame sa najpoznatijim TV emisijama, u nominaciji za nagradu Diskobolos za 2002. godinu! Obrazloženje prilikom nominacije glasilo je: "Zakon akcije i reakcije" je najzanimljivija i najneobičnija emisija IT profila na našim FM prostorima... Ali, TV je TV, a radio je radio. Zadovoljan sam nominacijom, zato što nije loše biti u finalnoj trci za informatičkog "Oskara" sa tako jakim protivnicima. Tim više što Diskobolosa već imam, ali za onomad prošlu 1996. godinu, kada sam ga osvojio zahvaljujući mojoj tadašnjoj radio emisiji "Modulacije". Dovoljno za lepu medijsku biografiju, dovoljno i za lepu budućnost ZAIRA.

Čak ni u Holivudu nema mnogo onih koji su "Oskara" dobili dva puta, zar ne?

Evo me na tragu...
Download Bitmap Playera!Oktobar 2002 ...Samo još nisam siguran čemu! Ovako je ZAIROV kopilot, Hal 9000, prokomentarisao besplatan program koji na računaru konvertuje WAV u BMP (dakle, zvuk u sliku!) i obrnuto.To prakticno znači da ako slušaoci snime zapis koji im pošaljemo pomoću ovog programa, mogu i da ga vide, potrebno je samo malo tehničkog umeća i mašte. Zamislite samo emisiju u kojoj bismo imali galeriju slika koje bi se prikazivale na ovaj način! Razmislite malo o ovome, mislim da je još uvek sveže, ja svakako hoću. Program inače radi tako što se u okviru kartice Fourie (Furijeov algoritam) učita zvučni fajl i konvertuje u sliku.

Medjutim, mnogo interesantniji rezultat daje mogućnost učitavanja .bmp slike u okviru kartice Inverse Fourie i njeno pretvaranje u .wav file koji se kasnije može reprodukovati i pomoću Furijea ponovo prikazati kao slika. Očigledno je i da bi snimanje sa radija dalo sličan efekat, pa bismo na ovaj način imali prve grafičke radio džinglove tipa ZRS (Zair Radio System!), u okviru koga bi bilo moguće slati poruke slušaocima. A, što da ne, i obrnuto. Zato, poslušajte Hala i skinite ovaj program od 662 kb - dovoljno je samo da kliknete na gornju sličicu, koju sam, uzgred, dobio kada sam jedan od džinglova emisije ZAIR konvertovao u sliku!

Eksperimentišite, program ima još mnogo drugih opcija. I javite rezultate, kako na naše, tako i na zadovoljstvo autora ovog programa, Viktora Kašćanskog iz Rusije...


Pevajte sa nama!

7. septembra 2002. ZAIR je dogurao do stote emisije, naravno, računajući i vreme proteklo do dolaska u cyber prostor i na mrežu ZAIRU sklonih radio stanica. Statistika: oko 16 hiljada minuta ili 11 dana neprekidnog emitovanja. Nije loše. Najgore od svega je to što sam propevao i stotu emisiju beznadežno obeležio remiksom pesme "In Zair" (inače lajt-motivom emisije) na srpskom. U domaćoj radinosti pesma se zove "Ih, Zair!" i možete je kao mp3 pokupiti u svom njenom sjaju ako kliknete baš ovde! Dakle, Zoran Modli i Web Maser Bend čekaju na trenutak vaše umne i fizičke iscrpljenosti, spremni da vas dotuku.

Počelo redovno emitovanje ZAIRA!

20. februar 2002. Sreda, dan kada su prvi kompleti kompakt diskova sa 072, dakle, prvom redovnom emisijom "Zakona akcije i reakcije", otputovali na adrese radio stanica koje su poželele da je uvrste u svoj redovan program! Od sada će, svake srede, iz srca samostalnog radio poduhvata SRP kretati novo izdanje staro-nove emisije. posvećene reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Kad malo bolje razmislim, ovi novi ZAIRI slabo i liče na nekadašnje "stacionarne" emisije. Što me posebno raduje. A koje su to radio stanice bile dovoljno hrabre da se upuste u neizvesnu saradnju sa mnom - saznaćete ako KLIKNETE OVDE! Istovremeno, možete i da slušate nove emisije, kojima od sada više nije dozvoljeno da izgube svoj sedmični ritam, ako odete na stranicu sa Zairima iz 2002!


Svi ZAIROVI ljudi
Februar, pa još deseti. Lagano se formira i posada novog "Zakona akcije i reakcije". Pošto emisija nema studio iz kojeg ide, medjusobno se gotovo i ne srećemo. Naša veza grčevito se drži poplavelim prstima za mailbox-ove, mp3 i wma attachmente, Web linkove, Sat TV antene, PTT pošiljke i telefonske žice. Tako nastaje i ova emisija. Upoznajte deo sadašnje Zairove ekipe.


Krenuo i SRP-ski ZAIR!
Nova emisija ZAIR!Januar i početak februara 2002. Želim da vas obavestim o važnoj odluci mog medijskog života: odlučio sam da raskinem sa dosadašnjom radijskom prošlošću i realizujem ideju pod imenom SRP, dakle - SAMOSTALNI RADIO PODUHVAT! SRP će, po svoj prilici, biti idealan način da u kontinuitetu proizvodim vlastitu radio emisiju, a da pri tom ne budem vezan za jednu radio stanicu. Padao sam u međuvremenu u iskušenje da odem na neke stanice na kojima sam ranije već bio ili na kojima još nisam, a pozvan sam. Uvek je postojao razlog za NE, pa sam doneo treću odluku: poput odavno zaživelih privatnih TV projekata, napraviti lični radio projekat, a zatim vlastite emisije na CD-u distribuirati isključivo odabranim radio stanicama. Koje emisije? Pa koje druge, nego "Zakon akcije i reakcije"! Suviše je mlada i bespomoćna da bih je tek tako ostavio na cedilu. Zato sam napravio pažljiv odabir od svega 26 radio stanica sa ukupnog spiska radio emitora u Srbiji i Vojvodini, ispričao im sve ovo i poslao CD sa pilot-emisijom, a to je novi ZAIR, s rednim brojem 071. Veoma skraćenu pilot-emisiju imate, razume se, i na ovom sajtu, a ja za to vreme očekujem reakcije odabranih radio stanica kako bih mogao da vam predstavim one na čijim će frekvencijama ZAIR nastaviti svoje ničim izazvano postojanje!

Očekujte nove vesti o SRP-u. A da o čemu biste drugom?


Medju 50 naj
Januar 2002. Još jedna o-ho-ho vest: Dejan Ristanović, glavni i odgovorni urednik čuvenog magazina "PC", obavestio me je mailom da su urednici časopisa "PC" uključili upravo ovu Asteroidnu prezentaciju u listu 50 najboljih domaćih Web sajtova za 2001. godinu! Kompletna lista je objavljena u januarskom, 74. broju časopisa "PC", koji je izašao pre nekoliko dana. Lista je pristupačna i na Web-u, na adresi http://www.pcpress.rs/top50/. Eh, kad se posle ovog saznanja nisam onesvestio, onda ne verujem da me bilo šta drugo u životu više može uzdrmati! Čestitam samome sebi - bravo, dečko!

 

Web space provided by BeoTelNet


 
Najbolji u 2001. Najbolji u 2003. Najbolji u 2004.