Edited:  8. jun 2000.

ZAKON AKCIJE I REAKCIJE 009

ONAKO, UZGRED: 

ZAIR špica (MP3)
ZAIR jingle 1 (MP3)
ZAIR jingle 2 (MP3)

Jingle MP3: ŽENA NA KANARINCU
Jingle MP3: GLOBUS
Jingle MP3: DJEPETO

Reakcije na ljude i tehnološke stvarčice oko nas. Radijsko izdanje subotom od 13 do 16 ha na Beogradu 202: FM 104 MHz, AM 1503 KHz, Net live feed preko www.beograd202.co.yu.

Imam reakciju!

 

 

Z-air: VEKOVI RAZVOJA

From: Ceda Bradic cbradic@EUnet.yu
To: Zoran Modli modli@beotel.yu
Subject: Vekovi razvoja
Date: 23. maj 2000 16:32

AKCIJA:

Od pamtiveka je postojala potreba da se nesto pribelezi, napise, nacrta. Mozete li zamisliti, kako je to izgledalo bez PC_a ?

REAKCIJA:

Mala soba, tri sa tri...1. U pocetku je bilo jednostavno i trajno: uzimala se kamena ploca, cekic i dleto, i poruka je veoma brzo napisana.
2. Vremenom, kada se usavrsila izrada kamenih poloca, shvatilo se, da je neuporedivo prakticnije da se one postavljaju u nizu - tako su pravljene ondasnje magistrale. Poruke su pocele sve cesce, da se pisu po parcicima koze.Pa ipak, postojao je nedostatak: ptice su ostale bez perja. Posebno su bili ugrozeni PELIKANI - od njih se i danas prave najkvalitetnija pera i (valjda ?) mastilo.
3. Posle svega nekoliko desetina vekova, pojava savrsene elektronike i jos boljih operativnih sistema, uz pratecu opremu, gotovo da je definitivno resilo problem ispisivanja poruka: danas se skupi racunari koriste za stampanje maturskih radova, ili se koriste za pripremu stampe za izradu vizit-karti i, povremeno, zidnih kalendara.

4. Umnozavanje i stampanje: dodatni problem je bio umnozavanje i stampanje. Posle svega nekoliko desetina vekova od pronalaska tocka, neko je shvatio da otisak u blatu, kojeg ostavlja tocak, mnogo podseca na otisak u kamenoj ploci. Tocak je izduzen, duz omotaca su napravljeni zarezi i time su dobijeni valjci za stampanje i umnozavanje, cime je postignut ogroman napredak - javile su se prve stamparije. To je imalo odraza i u drugim oblastima: recimo, pretpostavlja se da je japansku operu izmislio neki Japanac kome su ti isti valjci "zahvatili" prst! Bilo je potrbno jos svega nekoliko vekova, pa da se shvati da je napravljena greska: nije trebalo da se tocak razvuce u valjak, vec naprotiv: trebalo je da se polozi na zemlju, jos vise stanji, pa na toj, bocnoj strani tocka, napravi zapis. Tako smo dobili diskove, bez kojih ne mogu ni da se zamisle savremeni racunari (koje sam malocas pomenuo).

Ova kratka prica o PC grafici ipak govori o jednom zanimljivom detalju: oduvek je postojala potreba da se nekome nesto kaze, prenese poruka ili da se ta poruka sacuva za neka buduca pokoljenja. Savremena elektronika i precizna mehanika ne bi smele da nas iznenade, a pogotovo ne da nas ostave ravnodusnim. Naprotiv, poznavanje mogucnosti savremenih uredjaja, treba da nam pomogne, da se sto vise oslobodimo dosadnih rutinskih poslova oko procesa stampe, na racun jos vece kreativnosti.

Posebno bih istakao mogucnosti, koje pruza internet. Ne samo sto upotreba PC-a drasticno olakasava izradu poruka, vec u te poruke mogu da se ugrade fotografije i zvucni zapisi. Pored toga, slanje takvih poruka je veoma jednostavno, a destinacije prema kojima se salju, nisu ogranicene duzinom zica kojima poruka putuje, vec samo cinjenicom, da li primalac poruke poseduje PC ili ne.

Rekao bih da su u trenutku kada su izmisljene adrese,   izmisljeni i postanski sanducici. Sada drveni postanski sanducici gube znacaj - tu ulogu je, prakticno, preuzeo PC . Pelikani mogu da odahnu - njihova pera i mastilo zamenio je PC.

Pa ipak, treba biti i pomalo podozriv. Sumljam, da ce i najsavremenije elektronske "novotarije" ikada moci da zamene genijalne zapise koji su nacinjeni na nekim kafanskim stolovima Skadarlije...

Pozdrav Violeti i Zoranu - u pitanju je mala podrska njenoj web skolici (i Z-air-u). Ceda

 

 

Kako - i da li putovati?

Predlog za Jugoviće

Nisu potrebne vize, a i sigurnije je...

YU Tarzan

Buuuu!

 

Babino unuče

"Jedi, dušo. Ako sve popapiš, kupi će tebi baba pravi avion..."

 

Kako podići... posećenost ovog sajta!

Nekoliko konstruktivnih predloga via Vladimir Tomanović, a onda via-via Violeta Ivković to ZAIR!

 

 

...a onda: ženska verzija cigle iz prošlog vica

A to znači da treba prepoloviti ovih (skoro) 10 dosadašnjih ZAIR-a i vratiti se na html pod rednim brojem 005. Tamo smo imali zbunjenog Džoa i njegovo pismo odeljenju sa tehničku podršku jedne poznate softverske kuće - povodom problema sa upgrade-om par programskih paketa. Medjutim, nemaju probleme samo oni (Joe), već i one (Jane)!


Tehnickoj podrsci:
Prosle godine izvrsila sam upgrade sa Decka 5.0 na Muza 1.0 i primetila sam da je novi program poceo da vrsi neocekivane promene na softver za knjigovodstvo zestoko limitirajuci pristup aplikacijama za garderobu, cvece i nakit koje su savrseno funkcionisale pod Deckom 5.0. U brosuri o tom proizvodu nije bilo ni pomena o tom fenomenu. Uz to, Muz 1.0 vrsi deinstalaciju mnogih drugih znacajnih programa kao sto je Vecera sa plesom 7.5, Krstarenje 2.3, i Vece u operi 6.1 i instalira nove, nepozeljne programe kao sto je Pokersko vece 1.3, Subotnji fudbal 5.0, Golf 2.4 i Nered svuda 4.5. Razgovor 8.0 vise ne radi, i svaki put se srusi sistem. Ni pod kojim uslovima nece da se izvrsi Menjanje pelena 14.1 ili Spremanje stana2.6. Probala sam sa izvrsavanjem Zvocanja 5.3 da popravim Muza1.0, ali ovaj visenamenski utility ima ogranicenu efikasnost. Mozete li molim vas da mi pomognete!!!
Iskreno vasa, Jane

-----------------------------------------------------------

Odgovor Tehnicke sluzbe:
Draga Jane, Ovo je veoma cest problem na koji se zene zale, ali uglavnom nastaje usled osnovne zablude. Mnogi vrse upgrade sa Decka 5.0 na Muza 1.0 ne znajuci da je Decko 5.0 samo paket za ZABAVU. Medjutim, Muz 1.0 je OPERATIVNI SISTEM i projektovao ga je njegov tvorac tako da izvrsava sto je moguce manje aplikacija. Dalje, ne mozete obrisati Muza 1.0 i vratiti se na Decka 5.0, zato sto Muz 1.0 nije projektovan sa tom mogucnoscu. Skriveni izvrsni programi unutar sistema prouzrokovali bi da Decko 5.0 podrazava Muza 1.0, tako da se time nista ne dobija. Nemoguce je izvrsiti deinstalaciju, brisanje ili ciscenje programskih fajlova iz sistema, jednom kada su instalirani. Bilo koji novi programski fajlovi mogu se instalirati samo jednom godisnje, posto Muz 1.0 ima zestoko ogranicenu memoriju. Poruke o greskama su ceste, i normalan su deo Muza 1.0. U ocajnickom pokusaju da pokrenu neke od svojih "old time" omiljenih aplikacija, ili da pokrenu nove aplikacije, neke zene su probale sa instalacijom Decka 6.0 ili Muza 2.0.

Medjutim, te zene na kraju imaju vise problema nego sto su imale sa Muzem 1.0. Pogledajte u prirucniku pod Upozorenja: Razvodi/Alimentacija. Primeticete da taj program veoma lose radi, i uz njega ide Srcelom 1.3. Predlazem da zadrzite Muza 1.0, i da jednostavno naucite cudljivosti ovog neobicnog i nelogicnog sistema. Posto i sama imam instaliran Muz 1.0, mogu da predlozim da procitate ceo odeljak o Opstim Greskama u Zajednici (OGZ). To je sjajna karakteristika Muza 1.0, koju je potajno instalirala maticna (roditeljska) firma tako da je sastavni deo operativnog sistema. Muz 1.0 mora preuzeti SVU odgovornost za SVE greske i probleme, bez obzira na uzrok.

 

 

Da bi se aktivirala ta sjajna karakteristika unesite komandu C:\MISLILA SAM DA ME VOLIS. Ponekad se zajedno sa tom komandom mora izvrsavati Suze 6.2. Muz 1.0 bi tada trebalo da izvrsi aplikacije Izvinjenje 12.3 i cvece/bombonjera 7. Savet:Izbegnite precesto koriscenje te karakteristike. To moze prouzrokovati dodatne i ozbiljnije OGZ, i na kraju VI cete mozda morati da izvrsite komandu C:|IZVINJAVAM SE pr nego sto sistem moze da se vrati u normalan rad. Preterana upotreba takodje moze prouzrokovati da Muz 1.0 izvrsi Mrzovoljnu tisinu 2.5 ili, jos gore, Pivo 6.0. Pivo 6.0 je veoma los program koji prouzrokuje pravljenje fajlova Debelog stomaka i Glasnog hrkanja koji se veoma tesko brisu. Spasite sebe nevolja i poslusajte ovaj tehnicki savet!

Samo zapamtite! Sistem ce glatko funkcionisati, i preuzeti svu krivicu za OGZ, ali zbog te fine karakteristike samo povremeno moze izvrsavati sve aplikacije koje je izvrsavao Decko 5.0. Muz 1.0 je odlican program, ali ima ogranicenu memoriju i nove aplikacije ne moze brzo uciti. Razmisljajte o kupovini dodatnog softvera za poboljsanje performansi. Ja licno preporucujem Toplu hranu 3.0. Rublje 5.3 i Strpljenje 10.1. Kada se koriste zajedno, te utilities zaista mogu pomoci da Muz 1.0 radi bez gresaka. Nakon nekoliko godina upotrebe, Muz 1.0 ce vam postati blizak i pronaci cete mnoge korisne ugradjene karakteristike kao sto su Popravi slomljene stvari 2.1, Mazenje 4.2 i Najbolji Prijatelj 7.6.

Finalna opomena! NIKAKO, ni pod kojim uslovom, nemojte instalirati Svekrvu 1.0. To nija podrzana aplikacija, i prouzrokovace selektivni shutdown operativnog sistema. Muz 1.0 ce izvrsavati samo Pecanje 9.4 i Lov 5.2 dok se Svekrva 1.0 ne deinstalira.

Nadam se da su ove napomene pomogle. Hvala sto ste izabrali da instalirate Muza 1.0 i mi ovde u Tehnickoj podrsci zelimo vam mnogo srece u narednim poslovima s programom. Verujemo da cete nauciti da zaista uzivate u ovom proizvodu!

 

Tehnicka podrska
VELIKI POZDRAV OD RICHY-a

ps. Ako niste sigurni u samostalnost instaliranja ovih programa, obratite se strucnom licu. Posledice nestrucnog rukovanja su nezamislive.

 

Ako ste imali loš dan...

...znajte da postoji neko čiji dan je bio još gori.   (Via Vladimir Rackovic)

 

 

Za kralja - najbolje!   (Via Dušan Miladinović)