Reakcije na ljude i tehnološke stvarčice oko nas. Radijsko izdanje subotom od 13 do 16 ha na Beogradu 202: FM 104 MHz, AM 1503 KHz, Net live feed preko
www.beograd202.co.yu

Imam reakciju!


ZAKON AKCIJE I REAKCIJE  014  Edited:  2. oktobar 2000.


 

Kvaka 22

U spomen starog, dobrog, Komodora 64

 

Pre 22 godine, dakle 1968, kompjuter snage dva Commodore-a 64 upotrebljen je za let prve rakete na Mesec.

Dvadeset godina kasnije, 1998, snaga Pentiuma na 233 MHz koristila se za pogon Windows-a 95.

Danas, u 2000. godini, potreban je Pentium III samo da se pokrene Windows 2000.

Nešto mora da je krenulo naopako...

 


 

 

Kućica za YUspotterse!

 

From: cbradic cbradic@EUnet.yu
To: Danil Maljokovic daxy@EUnet.yu; Violeta Ivkovic svimm@EUnet.yu; Zoran Modli modli@beotel.yu

Saljem projekat yuspotters kucice (za Daxy-ja), a moze i za motorne zmajare! Fali jos samo  poljance... Zgodno kada pada kisa (samo treba biti oprezan sa cigaretama). Pozdrav iz Perua, Ceda.

Da biste razumeli poruku, neophodno je malo objašnjenje: YUspottersi su posebna vrsta vazduhoplovnih entuzijasta-voajera, koji, naoružani kamerama, radio-prijemnicima i beležnicama, zauzimaju busiju u blizini aerodromskih pista i prate poletanja i sletanja aviona. Više o njima možete saznati na Daxy-jevom sajtu Jugoslovenski svet avijacije. Što se Čedinog pozdrava iz Perua tiče, shvatite to uslovno: radi se samo o virtuelnoj poseti Peruu na "krilima" Flight Simulatora!

 

 

Ne dam na se, ni na svoje kompjutersko prase

Blaga, blaža, najblaža reakcija na "Vladate li kompjuterom..." ili: TRUST ME!

Redovna rubrika, ili emisijica u emisiji, emisije "Z.A.I.R." zove se "Vladate li kompjuterom - ili kompjuter vlada vama?" Priprema je i pokušava da pronadje različite odgovore Stevan Rašković, programer i tvorac "Kore", internog sistema za distribuciju vesti i baza podataka u Beogradu 202. Primereno "Zakonu akcije i reakcije", Internet-spisateljica Violeta Ivković odlučila se za ovo drugo: reakciju.

 

Kakvim bojama da oslikamo prošlost, sadašnjost i budućnost IT-a?

Prošlost neću ni pokušati da farbam, ona je uvek iznijansirana posledicama koje vuče za svojim tragovima. U sadašnjost takođe ne bih da se petljam, jer je gospodin Steva Rašković tu neprikosnoven, sjajan analitičar, na kolektivnu Zairsku radost. Hajde da krenem od kraja - kompjuterske, a možda i naše budućnosti. Baš mi se danas, umesto pisanja, slika...

Ukoliko jednog dalekog dana mašina bez teškoće položi Turingov test (fizičar iz daleke 1936. godine, jedan od začetnika robotičke misli), i pri tom pokaže da je svesna svog postojanja, ukaže na sopstvenu spoznaju, ili, da bizarnost dovedemo do vrhunca: dokaže da Oseća! Uz uslov da ostatak (humanog) sveta ne pokaže zabrinutost, rekli bismo: "Pa šta? Bogatiji smo za još jednog stanovnika naše planete."

No, kako sada stvari stoje sa ljudskim bićem, baš sumnjam u ovakav razvoj događaja. Čovek uporno, iznova, kao da ga neko primorava, dokazuje da mu je krajni cilj, vrhunac dosegnuća da - postane sam Bog. Može mu se, jer imenovani Svevišnji nikako da se materijalizuje i zapuši sve otvore homo sapiensa, iz kojih kuljaju kvazibožiji izlivi, radnje, reči, postupci. Naravno, nikad upućeni jednom, povlašćenom pojedincu, već ostatku samovoljno potlačenog sveta.

Inteligentni roboti C3P0 i R2D2 iz Ratova Zvezda, zapovesti i uvrede ljudskih bića smatraju nekom vrstom božanskih poruka. Ko je u scenario udenuo ovaj ropski odnos?

 

Volela bih da vidim rimejk ovog filma koji bi napravila mašina. To mi je ostala jedina nepoznanica. Sve ostalo što je čovek u stanju da uradi, odavno smo osetili na svojoj koži. Pusta znatiželja, pusto žensko.

Asimov je našao rešenje u Zakonima robotike. Da li je? Veštačkoj inteligenciji možemo osigurati nepokretnost. Da li? Ili to opet prepotentno, nadobudno čovečanstvo, umišljeno da je posrkalo svu pamet vaseljene bazirane na 1,5kg sive pihtijaste mase neće da odškrine vrata neshatanju. Zalupivši vrata, sve sa kerberima ispred, teoretskoj mogućnosti da postoje parapsihološke sposobnosti, psihokinezi... Sve to drčno strpa u SF, i tako rešava problem, Alchajmerovski zaboravljajući da je donedavno i sam kompjuter boravio isključivo u istoimenoj literaturi - naučne fantastike.

Jedan od pristalica teorije "neograničenog razvoja mašina", I.J.Good, smatra da će ultra-inteligentni kompjuteri dostići neslućene razvoje. I to, blasfemijski, naziva novom fazom evolucije. A šta će se, tada, desiti sa "jadnim" čovekom?

Bezbroj je pretpostavki, teorija, zamisli. Moja, makar danas, neka bude ženska, majčinska: mi smo stvorili kompjuter. On je naše čedo. Niko nas nije silio na ovo bezgrešno začeće.

A zna se, od pamtiveka:

Deca počinju da žive tek kada roditelji nestanu sa ovog sveta.

 

I priroda je bezobrazna!!!

(Razaslao na razne adrese, pa i na ovu, Vladimir Racković, Internet-putopisac!)

 

 

Sve se topi...

 

From: Branislav Pekic b.pekic@itaca.com
Subject: Sve se topi
Date: 19. september 2000 19:32

Napomena: file je proveren i nije zarazen virusom. Za izlazak iz programa dovoljno je kliknuti Escape (ili bilo koji drugi taster).

Prebacite fajl Calor.exe na vaš hard disk klikom na ikonu s desne strane.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Download Calor.exe
 

Da li znate?

...u čemu je razlika izmedju muškog i ženskog orgazma? Ovo seksološko pitanje, koje bilo tema čak i mnogih doktorskih disertacija, ima vrlo jednostavan odgovor. Pronašao ga je Branko Rajčević na adresi  http://www.peterboro.net/~gthomson/org/orgasm.htm!

 

 

Sami ste krivi: imate virus!

From: Dusan Miladinovic mdusan@EUnet.yu
To: Undisclosed-Recipient:@smtp.EUnet.yu
Subject: Fw: Opasan virus...
Date: 1. oktobar 2000 14:56

Postovani,
Upravo ste primili "bosanski virus"!
Posto mi u Bosni nemamo nikakvo programersko iskustvo, ovaj virus radi na principu povjerenja.
Molimo vas da izbrisete sve fajlove sa svog hard drajva i manuelno prosljedite ovaj virus svima na vasoj e-mail listi. Hvala na ko-operaciji i povjerenju.

Bosanac

P.S. Ver 2 (dodano od strane ne-bosanca): Posaljite prvo virus, a tek onda obrisite drajv!