Back to Zairi 2001   in ZAIR!  subota, 10. mart 2001.

ZAKON AKCIJE I REAKCIJE emisija broj 051:


BRODSKI RADIO-DNEVNIK 51. EMISIJE
(a ima i dodatak!)

 

Friz fotosa kojim otvaram večerašnji upload posvećen upravo emitovanom "Zakonu akcije i reakcije" sadrži jedno jedino lice: lice Viktora Borgea, nezaboravnog klovna koncertnih podijuma. Mada je već dva puta imao postmortalnu posvetu u "Zairu", nakon smrti 23. decembra prošle godine njegov duh i dalje lebdi, kako studiom "dvestadvojke", tako i ovim cyber prostorom. Čeda Bradić je prikupio još nekoliko fotosa surfujući Netom, a Željko Živaljević je poslao mail u kojem je, izmedju ostalog, napisao:

"...Što se Viktora Borgea tiče, verujem da su njegovi koncerti sada u Raju više nego dobro posećeni, znajući da je svojom interpretacijom klasične muzike i iskrenim, prostosrdačnim skandinavskim smislom za humor, zabavljao generacije slušalaca i gledalaca u prošlome veku. Slava mu i hvala za sve lepe trenutke koje nam je to veliko ljudsko srce podarilo..."

Dogadjaj dana bila je najava šesnaestog Medjunarodnog sajma "Video SAT Show 2001", koji ponovo uleće u beogradski hotel "Jugoslaviju" od 3. do 6. aprila. Samo to je isto, a sve ostalo je drugačije. Nova logika življenja u YU okruženju ponovo je, nakon mnogo godina koje su počinjale sa 199..., okuražila strane izlagače i direktore velikih satelitskih operatora poput Astre, Europestara, France Telecoma i Globe Casta da pohitaju u Jugoslaviju. I "Jugoslaviju", dakako. To je u direktnom telefonskom uključenju potvrdio i Dragutin Gaga Marković, direktor "Video SAT Show"-a, a dodatne detalje može biti da ćete naći na na sajtu časopisa "Satelit TV video", na koji se možete linkovati preko stranice rezervisane za RADIO NEWS na mom Asteroidu!

Ne osvrćući se na štrajk prosvetara, Violeta Ivković je očistila paučinu (pauke je poštedela) i ponovo otvorila Web školicu, dodavši Psyho Cyber odsek pri "Maloj školi Web-a". Ako niste otkačili slušajući prvi čas u današnjoj emisiji, ne gine vam shrink-terapija na njenom sajtu! Pročitajte, da ne bih nepotrebno radio COPY and PASTE na ovoj stranici. S druge strane, ćoše Voje Antonića, "Voja's Corner", uvelo nas je u još jednu diskusiju o virusima i čudnim tipovima koji ih prave. Očigledno, odavno su zreli za Violetin Psyho Cyber odsek, a ni ne mrzi me da na ovom mestu odradim jedan mali Copy/Paste odlomka iz Vojinog priloga "Nek komšiji crkne krava". Ostalo ionako leškari na njegovom sajtu "Paralaksa"...

"...I pre nego što su se pojavili kompjuteri, psihogija je upoznala i proučila ljude koji imaju potrebu da čine zlo drugima, čak i onda kad nemaju nikakve koristi od toga. To su psihopate, ljudi koji dugo mogu da se ponašaju kao zdravi, pa ih je zato teško prepoznati i dijagnostikovati, sve do trenutka kad se steknu određeni uslovi - a onda obavezno "procuri" i mračni deo njihove ličnosti. Ovaj poremećaj stvoren je u detinjstvu, i obzirom da je postao deo temelja na kome je izgrađena ličnost, smatra se da je poremećaj definitivan i da je nemoguće izmeniti psihičku strukturu ovih ljudi. Ako takav čovek nema neku posebnu sklonost i talenat, onda psihofizički maltretira članove svoje porodice, naravno one slabije od sebe. Za volanom se trudi da stigne i udari psa ili goluba i beleži sebi pozitivan poen ako u tome uspe (deset poena ako ga pritom ubije). Ako ima harizmatičkog dara za narodnog vođu i napravi političku karijeru, onda ukida građanske slobode, stvara kazamate u koje zatvara neistomišljenike i vodi narod u rat, a ako ima tehničkog dara i dobro poznaje kompjutere, onda... naravno, pravi viruse.

Ako mislite da je ovakav psihološki profil autora virusa suviše strog, verovatno ste pomislili da se ovim samo rasterećujem radi lošeg iskustva sa virusima. Razuveravam vas: zahvaljujući dobroj preventivi nikad nisam imao virus u svom kompjuteru. Svi stavovi koje ovde navodim su napisani bez gorčine i afekta, a da bih to potvrdio navešću zaključak koji je još oštriji, ali s kojim ćete se i sami složiti: autori virusa su, za razliku od većine drugih psihopata, odabrali domen u kome ne moraju da gledaju svojoj žrtvi u oči dok joj čine zlo. Dakle, imamo pravo da ih proglasimo i za kukavice... pa recite sami, šta mislite o takvim ljudima?"

U lakoj furiozi projurili smo kroz "Zair" i u ulozi kolportera, mašući najnovjim brojevima časopisa "Mikro" i "PC". Klasična dilema - vladate li kompjuterima, ili kompjuteri vladaju vama? - opet je bila na savesti Stevana Raškovića, koji se takodje (izgleda da ćemo morati u studio da ubacimo i kauč!) pozabavio psihoanalizom ostrašćenih grupa i pojedinaca koji žele da prošire svoj uticaj na celu planetu... a za to obilato koriste Internet; setite se samo koliko ima nacističkih sajtova. U ovom trenutku, preko 4000! Puno je gadnih tipova na ovoj, iz satelita gledano, lepoj kugli. A u našoj piratskoj zemlji pirati ne jurcaju samo infro-prostorima, nego se muvaju i po radio-frekvencijama. Dragutin Gligorić-Gliša, javivši se telefonom iz prijateljskog Radio Šapca, zahtevao je da pod hitno krene zakonom podržana akcija protiv "prljavih" radio-stanica, koje nedozvoljeno jakim predajnicima i problematičnim frekvencijama na kojima rade ometaju legalne radio-programe. I krenula je akcija, istog časa! Rezultate ćete uskoro videti, a biće priče o tome i u okviru jedne od tribina na predstojećem "Video SAT Show-u". Vladimir Racković, entuzijasta zvuka i vlasnik privatnog muzičkog studija "Odiseja", obradovao me je fotografijom iz svog omiljenog ambijenta, sa novom studijskom opremom (slika desno). Al' će da se svira!

Vladimir Petrović nije bio u emisiji, ali je za Zair-surfere štricnuo jedan kadar iz pasjeg (mačjeg?) života. Evo vam slike, a evo vam i forwarda Jelene Jan pod naslovom "Naučnici", onako za kraj, kao šlag za ovu, pedeset i prvu, high-tech tortu:

"U moskovskoj "Pravdi" je objavljeno kako su ruski naučnici kopali i na dubini od 100 metara iskopali ostatke telefonskog kabla starog 1000 godina. Zaključak je bio da su ruski preci još pre 1000 godina koristili telefone. Sedam dana nakon toga, američki naučnici su došli do još revolucionarnijeg otkrica. Kako je objavio "Washington Post", na dubini od 200 metara našli su ostatke optičkog kabla starog 2000 godina i došli do
zaključka da su američki preci koristili Internet još pre 2000 godina.

...Sedam dana nakon toga, crnogorski naučnici, na lokalitetima u podnožju Lovcena, iskopali su rupu duboku 500 metara - i nisu našli ništa. Naravno, došli su do zaključka da su njihovi preci još pre 5000 godina koristili
mobilne telefone."

 

Ovde je dodatak današnjem ZAIR-u. Click!

 

 


"ZAIR" je moja najnovija serija radio-emisija posvećenih high-techu i tehnološkim komunikacijama uopšte. Za razliku od "Ventilatora" iz 80-ih i "Modulacija" iz 90-ih, "ZAIR" se bavi isključivo REAKCIJAMA na ljude i high tech svet oko nas. Zato i jesu važne, pa ako ćete u akciju ili reakciju, najbolje je putem "Zairovog" mail boxa! Prvi "Zakon akcije i reakcije" emitovan je 25. marta 2000.


Od tada teče subotom od 13 do 16 ha na Beogradu 202. A to znači: 104 MHz, 101.8 MHz i 1503 kHz. Preko satelita: Express 3A 11518(V). Preko Interneta: live-feed "dvestadvojke" na sajtu Beograda 202. Ekipa "Zaira" nastupa na terenu u sledećem sastavu: Zoran Modli (autor, voditelj i tonski realizator), Boban Obradović (desna ruka) i Jovanka Kalezić (organizator). Sudije nema, a i šta će nam.