Back to Zairi 2001   in ZAIR!  subota, 31. mart 2001.

ZAKON AKCIJE I REAKCIJE emisija broj 054:


BRODSKI RADIO-DNEVNIK

 

Special guest star današnjeg "Zakona akcije i reakcije" bio je Voja Antonić. Razloga puno, a povod - jedan: predavanje na temu "proročanstava", koje je Voja jednog od prošlih petaka održao beogradskim studentima, na poziv Udruženja za saradnju i posredovanje u sukobima MOST. Bilo je to prvo predavanje iz serije koja govori o propagandnim manipulacijama u službi politike. Voja je tu pomalo otvorio i karte sa ekskluzivnim materijalima koje ima o kremanskom proročanstvu. Ovde pomalo, u mom "Zairu" nešto više, a najviše - u tekućem feljtonu koji objavljuje u "Ninu" i, naravno - na svom sajtu Paralksa. Na predavanju je snimljena autentična priča, pa smo je u tom obliku, uz live komentare iz studija, čuli u emisiji.

Priča o ruskoj orbitalnoj svemirskoj stanici MIR završena je. Spektakularnu sahranu MIRA najavio je u "Zairu" Srđan Paunović, nekoliko dana pre kosmičkog "smaknuća" petnaest godina stare nastambe kosmonauta i naučnika. Danas objavljujem i Srđanovu završnu reč...


MIR

in memoriam

 

23. marta 2001. godine oko 7 časova (po našem vremenu) MIR je okončao svoju petnaestogodišnju kosmičku misiju. Za vreme svog postojanja predstavljao je najveću ljudsku tvorevinu u svemiru, jedan od najznačajnijih naučno-istraživačkih objekata uopšte, kao i materijalno svedočenje o napretku ljudske civilizacije i njenoj želji za osvajanjem nepoznatog. Da li je preterano sve ovo reći odjednom?. Naravno da nije.

Zaboravimo zlobne komentare u vezi neispravnosti i dotrajalosti svemirske stanice koja je svoj predviđeni životni vek nadživela čak 3 puta i pogledajmo šta o njemu na kraju kažu eksperti svemirske agencije NASA, na ilustrovanom prilogu s desna...

 

Usijane lopte (nastale rasparčavanjem MIR-a prilikom ulaska u zemljinu atmosferu) koje su uz supersonični prasak zaparale nebo iznad Fidžija predstavljale su nezaboravan događaj za sve posmatrače koji su ih sa dužnim poštovanjem propratili na putu ka večnom počinku na dnu južnog Pacifika. Prizor je bio veličanstven i po njihovim rečima ne može se meriti ni sa čim ovozemljskim. Što je i razumljivo ako se u obzir uzme to da je ovo najveći "nebeski" događaj još od pada velikog meteora 1908. godine u Sibiru.

 

Na kraju su svi mogli da odahnu. Stanovništvo Australije, Japana i Novog Zelanda kao potencijalno najugroženijih područja nije dočekalo delove MIR-a u svojim dvorištima, a ruski kosmički eksperti koji su upravljali samom operacijom su sa zadovoljstvom i olakšanjem saopštili da je sve proteklo po planu.

Na kraju uputimo poslednji pozdrav MIR-u i priznanje svima koji su ga svih ovih godina održavali u orbiti, kao i onima koji su ga bezbedno uputili na njegovo konačno odredište na dnu okeana. Slava mu.

 


MIR je pao baš tamo gde je to bilo i predviđeno (daleko od naseljenih regija i plovnih puteva), a ovaj mini strip može poslužiti kao ilustracija predviđanja koja nisu bila nimalo optimistička (setite se Gustava).

 


"ZAIR" je moja najnovija serija radio-emisija posvećenih high-techu i tehnološkim komunikacijama uopšte. Za razliku od "Ventilatora" iz 80-ih i "Modulacija" iz 90-ih, "ZAIR" se bavi isključivo REAKCIJAMA na ljude i high tech svet oko nas. Zato i jesu važne, pa ako ćete u akciju ili reakciju, najbolje je putem "Zairovog" mail boxa! Prvi "Zakon akcije i reakcije" emitovan je 25. marta 2000.


Od tada teče subotom od 13 do 16 ha na Beogradu 202. A to znači: 104 MHz, 101.8 MHz i 1503 kHz. Preko satelita: Express 3A 11518(V). Preko Interneta: live-feed "dvestadvojke" na sajtu Beograda 202. Ekipa "Zaira" nastupa na terenu u sledećem sastavu: Zoran Modli (autor, voditelj i tonski realizator), Boban Obradović (desna ruka) i Jovanka Kalezić (organizator). Sudije nema, a i šta će nam.