Back to Zairi 2001   in ZAIR!  subota, 28. april 2001.

ZAKON AKCIJE I REAKCIJE emisija broj 055:


BRODSKI RADIO-DNEVNIK
APRILSKIH EMISIJA

a, pošto se već u zaglavlju ove strane bez pitanja nacrtao sivkasti kajiš sa natpisom "Zakon akcije i reakcije, emisija broj 055", započnimo pregled aprilskih emisija "ZAIROM" emitovanim u subotu, 7. aprila 2001:

"Opening theme" bila je Borina pesma "Pogledaj dom svoj, andjele", ne toliko zbog večno aktuelnih rima od kojih podilaze žmarci, koliko zbog susreta koji sam sa Borom imao dan ranije. Naime, u petak sam, kako to mi piloti kažemo, radio Cirih - a to znači, bio član posade koja je pilotirala JAT-ovim boingom 727 na letu 330 za Cirih. Dogovor je bio da se na visini od 31 hiljade stopa, u trenutku kada smo zakoračili u austrijski vazdušni prostor, javim putnicima i, uz pozdrav, izdeklamujem uobičajene informacije vezane za let i za vremenske prilike na putu i na odredištu. Par minuta posle toga, u kokpit je ušla stjuardesa: "U avionu je Bora Djordjević, a želeo bi da dodje kako bi vas pozdravio." Eto šta je muzikalno uho: prepoznao glas iz prve! I dodje Bora, stari prijatelj još iz vremena grupe "Zajedno" (o "Suncokretu" i kasnijoj "Ribljoj čorbi" da i ne govorim)... Nećete verovati koliko uspomena može da doživi rimejk za samo četrdesetak minuta, koliko nam je ostalo do Ciriha! Bori smo ponudili da ostane sa nama u kokpitu sve do sletanja. Nije se dao moliti: "Važi, ostajem. Možda malo i pripomognem na sletanju!"

Kada je, nakon što smo pogasili motore, i poslednji putnik napustio avion (Bora je bio medju prvima), ponovo je ušla stjuardesa: "Nisam stigla da mu kažem, ali vama ću reći: najlepša pesma koju je ikada napisao bez konkurencije je, svakako, "Pogledaj dom svoj, andjele..." Eto, zato je "Andjeo" otvorio današnji ZAIR.

Nije kriv bio Bora. Krivac je stjuardesa.

Dogadjaj emisije bila je premijera nove knjige Violete Ivković, "Život u ljubičastom". Ako ne znate kako izgleda kada se dobar komad jednog web sajta pretoči u štampane stranice, saznaćete na ovaj, najljubičastiji mogući način. Ako ne milom, a ono silom - jer sama Violeta, u introu knjige, priznaje: "Ovu knjigu vredelo je izdati, pa makar samo - kompjuteru iz inata!" Za inat sebi odlepršajte na www...itd i iz prve ruke se obavestite o svemu lično kod autorice; na ovoj strani videćete samo korice!

Mnogi usputni dogadjaji u "Zakonu akcije i reakcije" neprimetno su stasali u stalne rubrike, mada sam se uvek i rukama i nogama branio od rubriciranja bilo čega, a naročito života (pod uslovom da i radio-šou smatrate načinom života). Recimo, slučajni komentari Željka Živaljevića, inspirisani zvukom ZAIRA, prerasli su u redovnu kolumnu, prvenstveno namenjenu onima koji svesno propuštaju ovu moju dozlaboga problematičnu emisiju. Pa je, već inkriminisana Violeta Ivković zavladala psiho-sajber odsekom pri "Maloj školi weba", tako da nas iz subote u subotu zaludjuje neverovatnim psiho i webo-analizama nas, pacijenata, koji - ubedjeni da to neko i čita - beznadežno tvrdoglavo uvaljujemo svoje internet-prezentacije svakom koga se to ne tiče. Voja Antonić se prećutno složio sa mojom idejom da ne mrda iz ćošeta zvanog "Voja's corner"; morao je, jer ovo malo radija je u mojim rukama, a u njegovim - sve ostalo. Stevan Rašković, moj radijski kolega i anti-propagator kompjutera (mada programer - neverovatno!), odavno je već postao institucija, pa u ZAIRU nema rubriku, nego emisijicu u emisiji... Neću dalje.

Hoću bliže. YU spottersima, naravno. Poznati kao "gledači aviona", muvaju se po aerodromima i u blizini aerodromskih pista, prateći sve što leti, sleće i poleće. Postoje svuda u svetu, pa i kod nas. Slušaoci ZAIRA imali su prilike da ih upoznaju, višekratno. Jugo-stegonoše ovog pokreta šire svoje grane - da, baš na tom sajtu, a izabrali su ovo proleće da se i lično sretnu na zajedničkom pikniku, utanačenom uz prag 12 poletno-sletne staze beogradskog aerodroma. Nisam bio tamo, ali kao da sam bio. Pomogle mi donje slike. Kažu ljudi da jedna slika govori više nego hiljadu reči. A tek dve! No, ne zavaravajte se kad su spottersi u pitanju: samo jedan jedini spotter ispričaće vam o avionima više nego hiljadu slika! Pa makar ih, kao ove ispod, snimio lično Čeda Bradić...

 

Raspričah se, a ne ispričah bogzna šta o prvoj aprilskoj emisiji. Tek ponešto. Može mi se, emisija je moja, a i sajt je moj. Ko vam je kriv, te gubite vreme uz ove čedne stvari, umesto da istražujete neke druge, toliko privlačne, a zakonom zabranjene Internet prostore! Vaš problem... mada sam tu da ga zajedno rešimo. Ipak, ne očekujte čuda: ne znam ni jedan password koji otvara rajska vrata! O paklu ne bih da se dogovaramo.
Svaki ZAIR ima svoj cartoon začin, pa i ovaj. Kad mi već u mail box pristižu razne zgodne pošiljke, zašto da ih samo ja pročitam - pa progutam (da ne padnu u ruke neprijatelju!), kad je lepše da upadnu vama u oko! Ova je svadbena:

"Zar nisi dobila moj e-mail?"


 

 

ZAKON AKCIJE I REAKCIJE emisija broj 056:


Subota, 14. april 2001: Mogu vam reći da je uživanje bilo sa Marijanom Anastasijević pričati o brand-code računarima, novom patentu na našem tržištu. Brand-code je nešto kao brand-name, ali nije to. Pretpostavimo da ste diler kompjuterske opreme. Ide li vam od ruke? Dobro, znam, ali uložite malo mašte... OK, hajdemo dalje: valjate računare, ali vam je posle nekoliko godina dosadilo da kupci stalno izvoljevaju, a vi jurcate za komponentama ne biste li sastavili računar po njihovoj želji. Pa rešite da okrenete list. Sastavite računar po svojoj želji i nazovete ga, po sebi, "Pera Student" (idealna mašina za studentske niskobudžetne potrebe). Divna stvar, košta koliko košta, i dalje su sve komponente kosooke, dalekoistočne i no-name, ali ste lupili svoju etiketu i garanciju na CELU mašinu. Pa onda uvedete sledeću gradaciju: "Pera Professional" (idelna mašina za profesionalne programere i slične pregaoce). Ima sve što treba, a ono što ne treba - nema, a i šta će joj. Pokrili ste, što kažu, "i taj segment tržišta". Ostaje još vrh: "Pera Graphic". Wow! Munja, koja zadovoljava razmažene dizajnere, animatore, video-montažere i čitavu plejadu raznih drugih rendermana! Ukoliko toj ponudi dodate i četvrtu, koja je po performansama identična malopredjašnjoj, ali se zove "Pera Gamer" - pobedili ste. Više niko ne sme da izvoljeva, ukinuli ste želje slušalaca - i konačno odahnuli: imate tipsku robu koja se zove brand-code računar.

Potrebni su vam još samo kupci.

Možda je, imajući u vidu prilike u kojima živimo, za brand-code još prerano. Dileri kažu: bolje prerano, nego prekasno. Na sreću, ne kažu to svi. Ovi drugi dobro znaju da je princip "sam svoj majstor" za većinu i dalje imperativ postojanja - a i to sa mukom. Ako mene pitate, još sam zagovornik (a i vlasnik) mašine koja je rasni predstavnik čuvene game računara poznate pod imenom brend-skrpi!

Neću da priznam da sam vlasnik (čuj, vlasnik!) isto tako problematične kopije Windowsa koju je ko zna koja široka slovenska duša pretvorila u paket koji se instalira bez ukucavanja registracione šifre, ali vidim da dolepriloženo uputstvo ne ide u prilog ni zakonitim vlasnicima "najlepšeg operativnog sistema na svetu"... Elem, pogledajte samo kako fantastično možete iskoristiti još dve jako dobre mogućnosti Windowsa: jedna je DRAG, a druga DROP!


 

 

ZAKON AKCIJE I REAKCIJE emisija broj 057:


Subota, 21. april 2001: Pravi datum! Dan uoči jednog važnog rodjendana (mada i moj pada na isti dan): dan planete Zemlje. Pa ispade u emisiji da smo ovaj drugi obeležili, a onaj prvi proslavili. Šta mogu, stvari su se otele kontroli.

Bez obzira na trućanja u znaku Bika, Zoran Kovačević, direktor časopisa "Internet ogledalo", dostojanstveno je prešao preko svega toga - i poveo nas u Kembridž, gde je Microsoft ove godine organizovao "Open Day", veliki medijski skup posvećen vlastitom samohvalisanju, a u kontekstu priče o stvaranju kompjutera budućnosti. Na opšti užas, i ona će imati potpis Bila Gejtsa (to je moj, a ne Zoranov komentar - mada smo obojica Zorani). Bobana Obradovića, a bogami i mene, pogodila je smrt Džoja Ramona iz grupe "Ramones", a Relju Jovića obradovao je izlazak novog broja časopisa "Kompjuterske igre". Logično, jer Relja je glavni i odgovorni urednik istog! I tako dalje...

 

No, bacimo se ponovo na, ovoga puta dva, cartoon priloga. Prvi vas vodi u Klintonov Memorijalni centar, koji i nije baš za malu decu...

...a drugi u svet ugostiteljstva. Ako niste znali kako se pravi Big Mek, sada znate! Ubacite - pa izbacite. Tako se pravi.


 

 

ZAKON AKCIJE I REAKCIJE emisija broj 058:


Subota, 28. april 2001: Poslednji aprilski ZAIR ponovo je dokazao da zakoni fizike ne važe za radio: u tri sata emisije stala su četiri sata svega ostalog. Kontrolori letenja imali su svoj air-show, sa biserima poput ovog: "Gospodine, čini mi se da iz vašeg levog motora... Ah, ništa, zaboravite. Vidim da ste se već katapultirali!" Zaista, ništa bez dobre komunikacije.

Voja Antonić je lično došao u studio, sve sa vokmenom, na kojem su zabeleženi biseri sa književne večeri čiji su akteri bili Voja i Violeta Ivković. Teoretski, bilo je to književno veče Voje Antonića uz njegov "Vodič za kritičko razmišljanje" (znate već -   parapsiholozi, astrolozi, vidovnjaci, daždevnjaci i tako to), a praktično - predpromocija knjige Violete Ivković, "Život u ljubičastom". Violeta nije izdržala, nego se još i telefonom javila u emisiju. Ali zato je telefon izdržao.

Još jedan gost, Vojin Šarčević, predsednik Kluba ljubitelja elektronske muzike "Ozon", smislio je kako da nam život ulepša na najbolji mogući način: ambijentalnim zvucima Žan Mišel Žara, Majka Oldfilda i Vangelisa, pozvavši nas pritom na elektronski šok-hepening, planiran za 3. maj uveče u beogradskom Domu omladine. Magarac je ko ne dodje! Trudiću se da mi uši ne narastu... Mada nije loše naći oduška i na "Ozonovom" obnovljenom sajtu, koji je tu negde.

Obratite pažnju na divnu sliku desno: OVAKO IZGLEDA PRAVA REKLAMA!

A onda pročitajte i forward koji mi je Vlada Racković prosledio, forward pod naslovom Neuspelo istraživanje:

"Ujedinjene Nacije su odlucile da sprovedu globalno istrazivanje, u kome ce anketiranima biti postavljeno sledece pitanje: "Molimo Vas da izlozite Vase misljenje o nestasici hrane u mnogim drzavama sveta."

Nisu postignuti nikakvi rezultati. U Africi anketirani nisu znali sta je to hrana. U zapadnoj Evropi anketirani nisu znali sta znaci rec "nestasica". U istocnoj Evropi anketirani nisu znali sta znaci izraz "Vase misljenje". U Juznoj Americi nisu znali sta znaci izraz "molimo Vas"... A u SAD anketirani nisu znali da u svetu postoje jos neke drzave."

ZAKON AKCIJE I REAKCIJE


"ZAIR" je moja najnovija serija radio-emisija započetih 2000. i posvećenih high-techu i tehnološkim komunikacijama uopšte. Za razliku od "Ventilatora" iz 80-ih i "Modulacija" iz 90-ih, "ZAIR" se bavi isključivo REAKCIJAMA na ljude i high tech svet oko nas. Zato i jesu važne, pa ako ćete u akciju ili reakciju, najbolje je putem "Zairovog" mail boxa! Prvi "Zakon akcije i reakcije" emitovan je 25. marta 2000.


Od tada teče subotom od 13 do 16 ha na Beogradu 202. A to znači: 104 MHz, 101.8 MHz i 1503 kHz. Preko satelita: Express 3A 11518(V). Preko Interneta: live-feed "dvestadvojke" na sajtu Beograda 202. Ekipa "Zaira" nastupa na terenu u sledećem sastavu: Zoran Modli (autor, voditelj i tonski realizator), Boban Obradović (desna ruka) i Jovanka Kalezić (organizator). Sudije nema, a i šta će nam.