Back to Zairi 2001   in ZAIR!  subotom od 13 do 16 na Beogradu 202

ZAKON AKCIJE I REAKCIJE emisije 063 do 067


BRODSKI RADIO-DNEVNIK JUNSKIH EMISIJA

 

Neko sluša, neko piše, a neko ni jedno ni drugo. Željko Živaljević radi i jedno i drugo, i to zbog onih koji ne rade ono prvo. Tako je i postao "Zairov" hroničar. U svemu najviše profitiram ja. Bezbrižan sam i ne moram da pamtim ništa od svega što se desilo dok radim ono treće - iz subote u subotu pripremam i vodim svoje "Zakone akcije i reakcije", koji su u medjuvremenu postali opšte dobro!

Baš dobro.

Ipak, sebi sam ovog puta dozvolio slobodu da posolim pamet Željku na početku svake njegove Zairske deskpripcije svojim malim prologom, sve u želji da pojasnim neke situacije, a ponajviše ilustracije. Što i činim. Pa tako, kad ugledate tekst koji izgleda ovako, to pišem ja. Kad ugledate tekst koji izgleda ovako, to piše onaj koji i treba da piše! Pošto smo razjasnili sve pravne zavrzlame, zaronimo u juni...

 

 
ZAIR broj 063 / subota, 2. jun 2001:

Ananasti svetOtkuda baš na ZAIR stranici slika stjuardese obučene u uniformu kompanije "Emirates Airline"? Da se možda nisu pobrkali Asteroidni linkovi, pa kad kliknete na FLYING proradi bojler u kupatilu, a kad kvrcnete na RADIO poskoči sva krilata menažerija ovog sajta?

Jok. Stjuardesa je vaše i moje gore list, a iza nje se ne kočopere novobeogradski soliteri, već zgrada zvana "Blue building", delić čijeg 18. sprata ona nastanjuje. Sa njenog balkona puca pogled, eh, na Dubai. Ana je tamo već više od sto dana, a emiratskim "erbasovima" i "boinzima 777" obišla je za to vreme više sveta nego ja u svom prethodnom i ovom životu. Zna Ana to, pa zato posle svakog leta uredno pokuca na moj mail box i ubaci u njega novu knjigu utisaka. Jednostavnim rečima ispriča gde je bila i šta je to videla. Posle toga ne postoji lakša stvar na svetu nego ono što je napisano i pročitati u "Zairu". Sve to radim bez njenog znanja (nadam se ne i bez prećutne saglasnosti!), tek toliko da razbijem mit davno lansiran od strane holandske bratije i pokažem da je meni zanimljivija "leteća Srbijanka", Ana, u našoj zajedničkoj emisiji nastanjena kao "Flying Ana Modlijana"!

Kroz radijsku kutiju, Anini neobavezni stw-putopisi dolepršali su i do žene-zmaja, Violete Ivković. Ona je u svemu tome prepoznala nešto izrazito ljubičasto i odlučila da ih udomi na svom ljubičastom sajtu, koji, eto, možete pretražiti od početka - ili se direktno preseliti u tek promovisani Ananasti svet.

Protekli 063. Z.A.I.R. je bio bas interesantan, kako temama i muzikom, tako i zbog gostiju. Ekskluzivno ukljucenje u 6. svetsku smotru karikature u Zemunu je bio jos jedan od onih momenata koji daju ekskluzivitet ovoj emisiji. Nakon toga je Djordje Brankovic, urednik "Infomanije", dao lepu temu za razmisljanje u vidu priče o piratskom softveru, ali i obratio paznju na sajmove nekih domacih softverskih kuca. Voja Antonic je sa slusaocima podelio svoje impresije o malim ljudima iz radio-aparata, uglavivsi to na svoj dobro poznati nacin u oblast nesvesnog. Lepo je videti da je neko nekada, u svojim decackim godinama, kao i ja verovao da u radio-aparatu zive mali ljudi. Gospodjica Ana nam je napisala lep raport iz Londona. To je bio lep putopis iz mail box-a jedne stjuardese. Nadam se da ce nam i u buduce Ana (cije prezime nisam bas najbolje razumeo) prikazati neke lepe gradove iz svog ugla stjuardese i puno je pozdravljam. Direktor "Internet Ogledala", Zoran Kovacevic objasnio nam je mogucnosti "e-bankinga" i "e-biznisa" u domacim uslovima, s tim da moramo biti apsolutno otvoreni za nove ideje onih koji zele da ih podele sa nama.

Sto se "emisijice u emisiji" tice, Steva Raskovic je predocio dilemu mnogih oko kompjutera kakav jeste i kompjutera kako ga mi vidimo. To je bila jedna lepa potraga za "zlatnom sredinom" u odnosu kompjutera i coveka, izmedju stvarnosti i "virtuelne realnosti". To lepo odslikava parabola iz zivota princa Sidarte, kasnije poznatijeg kao Buda. Sedeci na obali neke reke, verovatno u nekoj dilemi, cuo je razgovor ucitelja muzike na sitaru i njegovog ucenika, koji su prolazili u camcu. Na neko tehnicko pitanje ucenika, ucitelj je odgovorio: "Ako strunu suvise olabavis, nece dati zvuka, a ako je suvise zategnes, puci ce!" Izbor je samo na nama, a i posledice toga izbora, naravno. Izmedju stvarnosti i "virtuelne realnosti".

IZ POŠTANSKOG SANDUČIĆA

Da Suba ne bude zaboravljen

Nasa mala ekipa upravo zavrsava prezentaciju posvecenu Mitru Suboticu Subi, ovde dobro poznatom i kao Rex Illusivii. Uspeli smo da rekonstruisemo gotovo kompletnu pricu, diskografiju, brazilske radove, nabavili smo i neke veoma retke snimke, i resili da sve to stavimo javnosti na uvid. Subu je ovde vec poceo da prekriva zaborav, dok u Brazilu osnivaju fond nazvan po njemu, cak su napravili i vrlo lepu prezentaciju (http://www.suba.com/br), i to je divno, ali red je da takav covek, cija nas je muzika hranila i cuvala tokom proteklih godina, ima koju stranicu na Mrezi i na rodjenom jeziku... Posto smo na "Ventilator" delu prezentacije pronasli i snimak "Arabia" koji je radio sa Igorom Popovicem u mp3 formatu, zeleli bismo da postavimo link ka tom fajlu i na nasoj prezentaciji, uz objasnjenje gde je fajl hostovan. Dakle, trazimo odobrenje! Prezentacija ce uskoro biti gotova. Obavestenje o premijeri sledi.

S postovanjem,
Nebojsa Krivokuca
http://i.am/nebojsa.krivokuca
www.fmmedia.co.yu

DODATAK 1: Oh, koliko vazduha!

Evo jednog konkretnog predloga kako rešiti problem viška putnika u ekonomskoj klasi. Napomena: ideja, naravno, nije potekla iz "Emirata", a, tako mi mene, ni iz JAT-a!

 

 

ZAIR broj 064 / subota, 9. jun 2001:

Ana je stigla i do peščanog mora - sad više ne znam kog: onog u arabijskoj ili onog u afričkoj pustinji. Ali to je bio povod za zavet dat samome sebi: sledeće nedelje odoh na more, pa makar i naše! Kao što ćete videti u 065. Zairu, to se i desilo. No, ostanimo u ovom, 064-om...

Kao sto dobro znate, protece i jucerasnji 064. Z.A.I.R. na vrelim beogradskim radio-talasima, sa mnogo novih tema, gostiju i podsecanja. Prvo podsecanje je bilo na, u ponedeljak preminulu legendu svetskog filma, Entoni Kvina. Kao sto kaze Zoran, mnogi njegovi postovaoci su to tragicno primili. Njegova dela govore najvise o njemu, kao i njegova porodica, a njegov zivot, koji bi stao u knjigu od "samo" 5000 strana, vredan je još jednog poduzeg filma. Slava mu i hvala za sve zvezdane trenutke. Drugo podsecanje doslo je iz mail box-a Nebojse Krivokuce i posveceno je zavrsavanju prezentacije pokojnog Mitra Subotica-Sube, dobro poznatog pod umetnickim imenom "Rex Illusivii". Na toj prezentaciji su uspeli, za sada da rekonstruisu gotovo kompletnu pricu, diskografiju, brazilske radove i nabavili neke retke snimke. To ce se moci videti kada prezentacija bude dovrsena, a dotle je moguce videti prezentaciju koju su uradili Subini brazilski fanovi na adresi (http://www.suba.com/br). Danil Maljokovic se javio sa lepim vestima o ju-spotersima, preciznije, onima koji posmatraju poletanja i sletanja aviona, pokret koji je kod nas jos uvek u zacetku, a u Evropi, pogotovu u Ujedinjenom Kraljevstvu, u velikoj je ekspanziji. Takodje je preneo vest o osnivanju prvog jugoslovenskog avio-magazina na CD-u, koji ce moci da se nabavi preko njegove prezentacije. Ovim putem zelim im puno srece u pokretanju tog novog magazina i u radu drustva.

Gospodjica Ana "Modlijana" se javila sa jos jednim putopisom iz mail box-a stjuardese. Ovaj put iz Afrike, gde je opisala ne samo lepe krajeve, vec i ljude, s obzirom na kratkocu vremena koje je tamo provela. Bilo je vrlo zanimljivo i ocekujem njen novi putopis u jednoj od sledecih emisija. Gospodja Violeta Ivkovic se javila novim nastavkom psiho-sajber seminara, ovaj put svojevrsnom odbranom u vidu zavrsne reci pred anti-Internet porotom. Mogu samo reci da nas je Violeta kao i uvek dobro podsetila na svaciju "krivicu", koliko je medjusobno podeljena medju mnogim "internautima" i koliko su je oni svesni. Jedva cekam sledeci nastavak njenog psiho-sajber seminara.

"Emisijica" pod voditeljskom palicom Steve Raskovica je bila stvarno praznik za usi. Pod tim mislim da je ostvarenje svacijeg cilja veliki trenutak, a pogotovo cilja sa pozitivnim, stavise, plemenitim namerama. To se dogodilo protekle nedelje velikom prezentacijom "Majkrosofta" u Sava centru, u kojoj su uzeli ucesce i ljudi iz najviseg vrha drzave. Steva nas je lepo podsetio da to zahteva ozbiljan, puni profesionalni odnos sa nase strane da bi to bilo uspesno i ostvareno.

"Prvi glas Beograda 202", Luka Mijatovic, javio se kao specijalni saradnik u 064. Z.A.I.R.-u takodje sa lepim vestima. U pitanju je bila prezentacija kompjuterske firme "Orakl", koja je nase trziste shvatila kao izazov za nove poslovne poduhvate. Nenad Cickaric iz Beotela pozabavio se kompjuterskim kriminalom u nas. Bilo je to vrlo zanimljivo, pa verujem da ce biti novih nastavaka na tu temu.

 

DODATAK 2: Šala mala

CHINESE DETECTIVE (old, but cute)

"MOST HONORABLE SIR:

YOU LEAVE HOUSE. I WATCH HOUSE.
HE COME TO HOUSE. I WATCH.
HE AND SHE LEAVE HOUSE. I FOLLOW.
HE AND SHE GO IN HOTEL. I CLIMB TREE. I LOOK IN WINDOW.
HE KISS SHE. SHE KISS HE.
HE STRIP SHE. SHE STRIP HE.
HE PLAY WITH SHE. SHE PLAY WITH HE.
I PLAY WITH ME. I FALL OFF TREE.
I NOT SEE.

No FEE,
CHEN LEE."

 

Još malo vazduhoplovstva, ovog puta pustinjskog: znate li da je promovisan i takozvani "Camel Jet", kao poručen za beduinski poslovni svet?

 

 

ZAIR broj 065 / subota, 16. jun 2001:

Da me je bilo u ovom i narednom "Zairu", ekipa emisije izgledala bi ovako (vidi prvu sliku). No, dominantna žuta boja sa slike odlepršala je JAT-ovom "desetkom" na more i, već na tivatskom aerodromu, definitivno pocrnela (druga slika)! Sunce čini svoje, ali je još veći učinak imala moja privremena radijska apstinencija; reklo bi se, veoma blagotvoran, sudeći po oduševljenju iskazanom u Željkovim redovima koji slede... Koji me vrag ter'o da uopšte igde odlazim?

Uh, sto je bilo vruce u 065. Z.A.I.R.-u! Zamislite, Zair je bio u poseti 001. Č.A.D.-u! U voditeljskoj ulozi se ove subote nije nasao niko od "alter ega" Zorana Modlija, vec Boban Obradovic-"Čadjavi". Ova emisija je bila prelepi kolaz interesantnih tema, pozitivnih vibracija, a pre svega dobre muzike. Sto se tema tice, to je, kako kaze Momo Kapor u onoj skaski, bio "globus" u kome je bio i koren reci "piraterija", koja potice od jedne poprilicno nasilne recne erozije; bilo je tu i nesto istorije avijacije, podsecanja na neke dobre ljude koji su nas u protekloj nedelji napustili, kao i na rodjendane nekih koji nam danas predstavljaju uzore, razlike izmedju pirata i gusara, ali i mnogo dobrih i interesantnih dogadjaja koji su se dogodili, ako ne na danasnji dan, onda sigurno u neko skorije vreme. Sto se izbora muzike, Bobanovog naravno, tice, to bi samo zlobnik ili "folker" mogao da kritikuje: teme iz '65. godine, lepa podsecanja iz pank ere, domaci rok, baladica grupe Kars iz polovine osamdesetih "Drive", kao i klasika u vidu Hacaturijanove "Igre sabljama", ovaj put preradjene za gitaru ("koja traje duplo duze i duplo brze od originalne verzije!", po Bobanovim recima).

Steva Raskovic je zapoceo jednu interesantnu temu. Ali, pre toga, Boban je dao lep uvod kratkim istorijatom uvodjenja kompjutera u 202-ojku, pod muzickom pratnjom, sada izgleda penzionisanih, "Sedmorice mladih". Stevina nova tema je o ljudskoj potrebi koriscenja kompjutera u savakodnevnom zivotu. Tu je lepu paralelu Steva stavio izmedju kompjutera i frizidera, za cije koriscenje je takodje potrebno odredjeno znanje. No, u slucaju frizidera to je kudikamo lakse, jer je kod kompjutera taj slucaj znatno komplikovaniji. U suocavanju s "prirucnicima velicine enciklopedije", kako Steva kaze, mnogi izgube interesovanje za kompjuter. U sledecim "emisijicama" Steva ce nam tu temu i poblize prikazati.

Eto, to je bio 065. Z.A.I.R. - u kratkoj, radnoj i prijateljskoj bilateralnoj poseti Č.A.D.-u. A kad je vec o broju 65 rec, to je jedan od onih posebnih brojeva - da ne kazem godina - kada su, pored Bobana Obradovica, i Dragan Bjelogrlic, Branka Katic, Nikola Kojo i jos mnogi drugi po prvi put ugledali ovu nasu planetu i, uprkos svemu, odlucili da na njoj i ostanu.

 

ZAIR broj 066 / subota, 23. jun 2001:

Kad već u svakoj od ovih hronika egzistira i ime Steve Raškovića, rašta bi bilo pokazati i njegov lik, a ne samo delo. Pa je tako pred vama njegov lik, bez dela. I bez odela, jer ono ne predstavlja omiljenu garderobu jednog programera. Steva brine o softveru koji cirkuliše digitalnim krvnim sistemom "dvestadvojke", ali je, po meni, radiofoničnost njegovog glasa i zanimljiv način razmišljanja ekstra-kvalitet koji bi "dvestadvojka" češće trebalo da koristi. U hroničnom nedostatku Steve u ostalim emisijama, on je akutno prisutan u "Zairu". Njegova emisijica u emisiji iz subote u subotu pokušava da odgovori na pitanje: vladate li kompjuterima - ili kompjuteri vladaju vama? I, kao što možete pretpostaviti, svaki ponudjeni odgovor izaziva novo pitanje. Tako u beskraj. Što, generalno, nije ni loše, jer obećava serijal sa više epizoda od bilo koje hispano-serije sa naših (i južno-američkih) malih ekrana! I, mada je Stevina emisija u stvari "emisijica", korpulentni Steva Rašković nekako je više ljudina nego "čovečuljak"! Recite i sami - mogu li ovakvi tipovi da budu loši?

 

Moja malenkost za to vreme i dalje je bila tamo gde vas druga slika vodi: malo na obali, a malo u vodi! Što je najgore od svega, ispade da je i ovaj "Zair" bez mene bio pun pogodak! Ljudi, ima li bar nekoga medju vama ko misli da se ne može bez mene kad nema mene?! Ma, vidite samo šta je ovaj Željko opet napisao...

 

Protece 066. Z.A.I.R. sa ponovnom posetom Č.A.D.-u, ovaj put jos ispunjeniji dobrom muzikom, dobrim gostima i pun zanimljivosti, pod voditeljskom palicom Bobana Obradovica. Sto se muzike tice, stvarno je bilo prijatno na jucerasnjoj letnjoj "zimi" cuti zvuke lepih rok-balada, starih dobrih dvadesetih (u pozadini, doduse), kao i nekih lepih klasicnih momenata, o kojima ce biti vise reci kasnije. Gospodin Čeda (ovaj put, specijalno za emisiju, Čada!) Bradić javio se sa najnovijim vestima iz zivota yu-spottersa, odnosno onih tipova kojima sletanja i poletanja aviona predstavljaju vid neizrecivog uzivanja i dobrog druzenja. Nakon toga, sledila je lepa tema vezana za klasicnu muziku, preciznije, za Karla Orfa i njegov cuveni oratorijum "Karmina burana". Boban je bacio vise svetla na tog kompozitora, kao i na njegovo delo, tako da ce mnogi koji ga budu slusali biti jos u boljem raspolozenju, znajuci da se tu radi o lepim stihovima putujucih studenata, koji su inspirisani najdubljim emocijama, ljubavlju i zivotnom energijom mladosti. U toj lepoj diskusiji sam i ja uzeo ucesce, a posto Boban ocekuje da kritikujem malo i sebe, to ce i dobiti... Dakle, u toku razgovora se videlo da mi je to muzicko delo veoma blisko, pa cu morati sve slusaoce da zamolim da mi oproste na pristrasnosti i subjektivnosti. To potice jos iz davnih dana detinjstva kada sam to delo prvi put cuo. Nije to bilo ni na koncertu, ni na, tada aktuelnim, plocama, vec kao podloga kultnog filma "Excalibur", prici o dobu Kralja Artura, vitezovima okruglog stola, Merlinu, njegovim trikovima i lepim damama. Ima divna scena u filmu gde se prvih nekoliko stavova cuje u okviru prizora galopa vitezova na konjima. Prati ih bujanje proleca, tako intenzivno da deluje kao da pada sneg, a ne cvetovi precvetalih tresnji. Scena puna energije, nabijena optimizmom i obnavljanjem zivota. I oratorijum koji toj sceni daje jos dublje i intenzivnije umetnicke i emocionalne domete, koji retko koga mogu ostaviti ravnodusnim. To je bio moj dozivljaj te muzike, koji se jos vise produbio kasnije, ovog puta bez filmskih kadrova - kao cista muzika. Jedno je sigurno, Boban je posle Hacaturijanove "Igre sabljama" izabrao da blize prikaze jedno od onih muzickih dela koje je obelezilo ne samo istoriju muzike, vec i istoriju ljudske civilizacije, tako da se nadam da ce nam i u nekom od sledecih Z.A.I.R.-a iz svog "muzikoplova" doneti nove informacije o jos nekim lepim muzickim delima.

Sto se tice "emisijice", Steva Raskovic je nastavio da produbljuje temu naseg ucesca u svetu visokih kompjuterskih tehnologija, s mnogo vizije koju prati i dobra doza objektivnosti. Jedva cekam sledeci nastavak.

 

ZAIR broj 067 / subota, 30. jun 2001:

Ha, vratija se Šime! Sedi ti samo, Bobane, tamo... još dalje, dalje... e, tu! - i gledaj kako se vodi emisija na radiju! Nemoj da bi neko rek'o da je bilo bolje bez mene nego sa mnom! Ima na nos da vam izadje uzivanje od protekle dve subote, nezahvalnici jedni...

Posle dvonedeljne posete Č.A.D.-u, vratismo se u Z.A.I.R. Preciznije, u 067. Z.A.I.R. Bilo je tu i mnogo dobre muzike, ovaj put i narodnjacke (šta to pričaš, Željko, kakvi narodnjaci?), u momentima, ali, kao i uvek, geslo ove emisije je: samo najbolje je dovoljno dobro. Sto se novih informacija iz sveta high-tech-a tice, bilo je tu i sledece: kompanija "Duel" ce u "Interkontinentalu" imati prezentaciju jednog od giganata telekomunikacija koji se vraca na nase trziste; "Mikro knjiga" je predstavila novu knjigu iz oblasti racunarstva pod naslovom "Nadogradnja i odrzavanje kompjutera"; pod ovu stavku moze se podvesti i predstavljanje junskog broja casopisa "Mikro", u kojem isticem kolumnu glavnog urednika Milenka Vasica, posvecenu sajmovima racunara i povratku svetskih giganata na nase trziste; predstavljen je i kompjuterski nedeljnik "COM", ovaj put sedmi broj, kao prvi nas nedeljnik iz oblasti informatike i racunarstva.

Obracena je i paznja i na "ratnike 21. veka" odnosno hakere u vojnim i obavestajnim sluzbama. Mnoge zemlje (SAD, Rusija, Kina, Kuba, Libija) uvele su ih u svoje sluzbe i koriste njihove vestine shodno svojim interesima. To se moglo cuti i u skorasnjoj krizi oko americkog spijunskog aviona, gde je bilo 413 napada na vojne servere SAD, kada su isplivali kineski hakeri pod nazivom "Big Firewall of China". Poznata su i njihova dejstva u "Pustinjskoj oluji" i tokom agresije na nasu zemlju, koja se cak moze nazvati prvim Internet ratom na svetu. Uglavnom, njihove aktivnosti cemo imati prilike da propratimo u nekoj od sledecih emisija, a iskreno se nadam, ne i da dozivimo! Gospodin Nenad Cickaric, inace administrator sistema Beotel-neta, u razgovoru sa Nemanjom Nikolicem rasvetlio je kompjuterski kriminal kod nas, ispricao koliko je siguran Windows, govorio o najcescem prekrsaju u vidu kradje vremena na Internetu, kao i o regulativi svega toga koja jos nije odgovarajuca, ali je u pripremi. Milan Basic iz casopisa "PC" javio se sa novim IT vestima u interpretaciji Zorana Modlija. Posle ovih lepih informacija, stize jos lepsa zanimacija slusaocima u vidu putopisa "Flying Ane Modlijane", s kratkim komentarom Violete Ivkovic. Ovaj put bile su nam prezentirane Anine impresije iz Sri Lanke i Afrike, ali putem razglednica. Violeta Ivkovic se javila sa svojim impresijama iz Afrike, gde je prelepo opisala lepe ljude iz zemlje Kenije, verovatno inspirisana Aninim putopisom. Ja bih tome dodao samo da u toj Africi zive i lepe zene, nasmejanih ociju, u kojima se ogleda africko azurno nebo i snegovi Kilimandzara. Sto se Aninih razglednica tice, u njima smo dobili zanimljivu informaciju da na Sri Lanki, kada viknes "tata", javljas se kamionu, a i da je nebo Afrike divno. Vidimo kako je lepo bilo u poseti jugoistocnoj Aziji, preciznije Hong-Kongu i Bangokoku, gde je Ana boravila sredinom juna. Posetili smo statuu lezeceg Bude dugu 48 metara, osetili dobro zacinjenu kuhinju, a i uverili se u prisno gostoprimstvo Tajlandjana u Bangkoku. Aerodrom u Hong-Kongu i nebo nad tim gradom su lepo prikazani, shodno kratkoci vremena provedenog tamo.

Kada je "emisijica" u pitanju, Steva Raskovic nam je pripremio interesantnu temu u vidu strasti prema kompjuterima. Interesantna je i Stevina opaska sa pocetka emisijice da slucajnost ima svoju zakonitost, nama nevidljivu. Samo znacenje te reci u staroslovenskom je "patnja", tako da je Stevina tema jos interesantnija. To je negativna komponenta u odnosu prema kompjuteru. Novi element u vidu strasne predaje racunaru u radu i zabavi, koja kod coveka stvara mesavinu ljutnje, besa, ocaranosti, razocaranja. Prava mera koriscenja kompjutera je u demistifikaciji odnosa sa kompjuterom, sto pocinje od samog odnosa odnosno ponasanja ljudi. Steva to radi na taj nacin sto jednostavno iskljuci masinu i ode da se proseta sumom. Lep primer slobodne volje.

VAYA CON DIOS!

 

DODATAK 3: Miš za žene! 

 


"ZAIR" je moja najnovija serija radio-emisija započetih 2000. i posvećenih high-techu i tehnološkim komunikacijama uopšte. Za razliku od "Ventilatora" iz 80-ih i "Modulacija" iz 90-ih, "ZAIR" se bavi isključivo REAKCIJAMA na ljude i high tech svet oko nas. Zato i jesu važne, pa ako ćete u akciju ili reakciju, najbolje je putem "Zairovog" mail boxa! Prvi "Zakon akcije i reakcije" emitovan je 25. marta 2000.


Od tada teče subotom od 13 do 16 ha na Beogradu 202. A to znači: 104 MHz, 101.8 MHz i 1503 kHz. Preko satelita: Express 3A 11518(V). Preko Interneta: live-feed "dvestadvojke" na sajtu Beograda 202. Ekipa "Zaira" nastupa na terenu u sledećem sastavu: Zoran Modli (autor, voditelj i tonski realizator), Boban Obradović (desna ruka) i Jovanka Kalezić (organizator). Sudije nema, a i šta će nam.