Back to Zairi 2001   in ZAIR!  subotom od 13 do 16 na Beogradu 202

ZAKON AKCIJE I REAKCIJE emisije 068 i 069


BRODSKI RADIO-DNEVNIK
sa nekim datumima JULA...

 

Jos nema nagovestaja skandala: studio bez gostiju

 

Zašto više nema ZAIR-a na Programu 202?

"ŠETAČI" MINIRAJU
RADIO BEOGRAD


Objavio sam to samo jednom, u trenutku demonstrativnog prekida emitovanja 069-tog "Zaira" na programu Beograda 202: emisija, moja emisija, posvećena reakcijama na ljude i high-tech svet oko nas, "Zakon akcije i reakcije", više ne postoji! Bila je to moja poslednja reakcija, ali na low-tech spodobe čije prisustvo anulira suštinu zbog koje radio postoji. Medjutim, očigledno da to niko nije shvatio ozbiljno, pa čak ni urednici 202-ojke. Misle, vratiće se Modli opet u septembru, kada se malo nauživa leta. Ispadoh ozbiljan jedino ja. E, pa, pošto je moje pravo da biram okolnosti pod kojima ću da radim, nakon julskog incidenta u studiju 202-ojke - a bila je subota 14. jula - obavestio sam v.d. glodura da sam izabrao varijantu dva: odlučio sam da prekinem dalju egzistenciju svoje emisije na talasima Radio Beograda, kao i sve svoje dalje posete ovom, kako se pokazalo, izuzetno osetljivom mirnodopskom objektu.

Razlog za prekid današnje emisije i moju odluku da skinem ZAIR sa programa Radio Beograda ne leži u razmimoilaženju sa bilo čijom programskom politikom, nego u sukobu sa jednim zalutalim KT pripadnikom obezbedjenja Radija, koji je, baš na početku trećeg sata emisije, uleteo u studio i počeo policajski osiono, a usput i nepristojno - što je svemu dalo poseban šarm, da preslišava moje - tek da znate, vrlo ugledne - goste zbog hardvera koji su doneli. Insistirao je da podju za njim (gde?), zahtevao zaplenu diskete sa snimcima načinjenim digitalnom kamerom (gle?), kao i zaplenu filma iz mog foto-aparata (idi, bre!). Dalji tok dogadjaja bila je logična nadgradnja moje tvrdoglave namere da zaštitim svoje goste i, naravno, ne udovoljim zahtevu NN pripadnika obezbedjenja: svadja, nagli porast temperature i prekid emitovanja (sada već ozbiljno ugroženog) programa, četrdeset minuta pre kraja emisije. Eto, to je u nakraćem prepričan dogadjaj. Opširniju verziju znaju kako urednici 202-ojke, tako i članovi moje ekipe.

No, suština nije u tom do glave ošišanom i, za mene, nepoznatom tipu sa ID karticom na kojoj piše "obezbedjenje radija, šetač br. 009". Suština je u, i dalje važećim, birokratskim postulatima zaštite Radio Beograda od spoljašnjeg i unutrašnjeg neprijatelja, u kojima se zgrada Radija tretira kao vojna baza od globalnog strateškog značaja, mada meni lično više liči - naročito nakon devedesetih - na skromnu medijsku kuću pomalo (i u pojedinim segmentima) ruiniranog ugleda i ograničenog uticaja, čije programe, eto, poneko i sluša. Dokle god je tako i dokle god je služba obezbedjenja iznad programa, umesto da mu služi, nemam neku žarku želju da se vraćam u policijsko ok(r)uženje čiji sam epicentar ovog puta bio ja.

Cha-cha-cha!

Ne bih da se vratim u okruženje u kojem obezbedjenje štiti radio od mene samog.

A to što je jedan jedini lik sa oružjem za pojasom važniji od čitave emisije, koje se Radio Beograd lišava bez i najmanje traume - neka ide na dušu mojih kolega koje taj radio vode. Mada su i sami, kako priznaju, počesto frustrirani istim tim likovima, odgajanim tako da nikome ne veruju i da se nikome ne osmehuju. Uostalom, to najbolje znaju oni koji su u svojstvu gosta pojedinih emisija dolazili u zgradu u Hilandarskoj 2: vrlo se loše osećate kada vas momak bezizražajnog lica odmeri od glave do pete, pomno prouči vašu ličnu kartu (usput, kao stranac sa pasošem ne možete čak ni da prismrdite Radio Beogradu!) i izlista spisak gostiju overen dan ranije od strane šefa obezbedjenja, da bi se uverio da ste na spisku za ulazak u zgradu. Upravo zato sa svojim gostima možete na radiju da razgovarate samo o onome što se dogodilo juče; o onome što se dogadja danas - razgovaraćete tek sutra. Kad spisak bude overen.

Nisam tužibaba, pa ovo pričam samo vama. Neka tajni agent 009 i dalje maršira hodnicima Radio Beograda, loveći probisvete sa magistarskim, doktorskim i inženjerskim titulama što se vucaraju po studijima tek zato da bi gostovali u raznim idimi-dodjimi emisijama. Ostvario je blistavu pobedu, kojom je dokazao da je jači i važniji igrač nego jedan sujetni autor dosadašnjih 69 "Zaira" i nešto malo drugih emisija koje su se u prošlom stoleću zvale "Modulacije 202", "Ventilator 202", "BLP", "Radio kompjuter šou", "Diskomer", "Od doručka do ručka"... Pobedio je i sve ostale poslenike radija koji dolaze da bi stvarali radio, a ne zato da bi se izvinjavali što moraju da udju u zgradu radija.

Utoliko mi je moj najnoviji poraz draži.

Hoću li se vratiti u Radio Beograd? Hoću - ali kada i vas i mene, kao što je slučaj u svim kulturnim i medijskim ustanovama, na ulazu dočekaju smontirani, ljupki i vaspitani devojčurci koji umeju da se osmehnu i da vam pomognu da lakše završite posao zbog kojeg ste došli. Obezbedjenje? Što da ne - ali u fade-out-u i toliko diskretno da niko ne opazi koliko je opako. Tek tada će kamena zgrada Radio Beograda omekšati i početi ponovo, nakon toliko decenija, da liči na običan i ljubazan radio.

Šta mislite, kada će se to desiti?

Zoran Modli

 

P.S. Većina slika priloženih na ovoj stranici ilustruje ZAIR-ovu labudovu pesmu od subote, 14. jula, sve do trenutka kad se ispostavilo da su ove fotografije, u stvari, kriminalna - znači i zabranjena - rabota! Zato ih slobodno upotrebite kao dokazni materijal, prvenstveno protiv mene.

A u medjuvremenu, ćeraćemo se i slušati još - makar preko Internet radija, o kojem sve ozbiljnije razmišljam... O svakom eventualnom nastavku priče svakako ću vas obavestiti, u to budite sigurni.

 

 

Dobro, ispričao sam šta sam hteo, ali to, priznaćete, nije razlog da ne zavirimo u dve (prve i poslednje) julske emisije, posle kojih više nema ništa. Željka Živaljevića sam ponovo zamolio da prihvati ulogu hroničara i umesto mene ispriča šta se to dogadjalo u "Zairima" broj 068 i 069...

 

ZAIR broj 068 / subota, 7. jul 2001.

 

"Proleteo je 068. ZAIR u kome je bilo mnogo dobre muzike, lepih vesti iz high-tech sveta oko nas i tema iz sveta vazduhoplovstva, koje su ovoj emisiji dali poseban car. Pa smo, tako, lepim "forward"-om Cede Bradica obavesteni da je aerodrom u Liverpulu poneo ime jednog od njegovih najcuvenijih gradjana, Johna Lennona. Tu lepu vest je propratila i jos lepsa pesma, "Imagine", najlepsa pesma po nekim anketama MTV-a.

Predstavljeni su letnji dvobroji kompjuterskih magazina "PC" i "Mikro", a u okviru "PC"-ja Branislav Bubanja je predstavio vise razlicitih MP3 plejera. Vukasin Mitrovic, bivsi urednik "Racunara", a sada u firmi "Mikroracunari", koja se bavi kompjuterskom opremom i racunarskom galanterijom (pre svega firme "Verbatim") dogovorio je za sledecu emisiju radijsku prezentaciju COMPAQ-ovog notebook racunara COMPAQ PRESSARIO 1400. A o tome cemo vise cuti u sledecoj emisiji.

Violeta Ivkovic kad je, jos onomad, bila u studijuGospodja Violeta Ivkovic bila je bas u avanturama proteklih dana: od letenja do umetnosti. Stigla je na aerodrom Lisiciji Jarak i letela na motornom zmaju, cak do 1000 metara visine, kako kaze. Stigla je i na 26. Festival monodrame i pantomime na sceni "Madlenianum", bivseg Narodnog pozorista u Zemunu. Njeni utisci vele da je to bio divan dozivljaj, pogotovu sto je uspela da nakratko porazgovara sa Ivanom Bekjarevim i Predragom Ejdusom, ali je snimak, nazalost, lose ispao, pa nismo imali prilike da ga cujemo i u emisiji. Inace, Violeta je zapocela novi Internet-ciklus pod naslovom "SF dreams", sa zbirkom njenih dozivljaja iz sveta naucne fantastike. San prvi nosio je naslov "Mlecni put: odrediste X-ray". Interesantno vidjenje putovanja kroz kosmos. Jedva cekam nove nastavke ovog ciklusa.

Svetlana Vujovic, kad je predstavljala Modlijevu knjigu "Profesija stjuardesa"Gospodja Svetlana Vujovic, predsednik Jugoslovenskog udruzenja kabinsko-letackog osoblja (JUKLO) javila se sa novim informacijama iz zivota stjuardesa i stjuarda, obavestila nas je da proslavljaju 23 godine Udruzenja i da je izasao novi broj njihovog "Informatora". Gospodin Luka Mijatovic, "prvi glas Beograda 202", javio se iz Sokobanje, gde je sa jos 32 novinara koji pisu o turizmu boravio na ovom tematskom okupljanju i stigao prvi na marsu od Banje do Rtnja, sto mu ovom prilikom cestitam! Naravno, i na izboru u predsednistvo turistickih novinara Srbije. "Emisijica" Steve Raskovica je kao temu imala destrukciju, logican nastavak prethodne emisijice posvecene strasti. Pa i u zivotu posle velike strasti obicno sleduje destrukcija. Naravno, po Stevinim recima, ukoliko covek ima meru, sve je moguce, pa i savladati to zlo u nama i nasem odnosu prema kompjuteru. Taj destruktivni odnos se krece od odbojnosti do opsednutosti i natrag, a od njega se oslobadjamo odnosom prema kompjuteru kao prema alatki koja je u sluzbi dobra - a to je izbor koji je na nama.

Ana Modlijana, kada nije na duznosti stjuardese, a kobajagi pilotira...Gospodjica Ana Modlijana je ovaj put uzivo, kao gost u studiju, predstavila svoje impresije o zivotu u Dubaiju, radu u ulozi stjuardese u tamosnjoj avio-kompaniji "Emirates Airline", kao i impresije sa jednog leta od Dubaija do Kaira i nazad, na kome je imala manjih problema: izazvao ih je jedan gospodin sa sedmoclanom porodicom, ali Ana je uspela da njegovu povisenu tenziju sredi svojim poistovecivanjem sa njegovim problemom, tako da taj putnik nije vise pravio neprilike. Tokom citanja svog putopisa imala je jednu malu "zutu minutu" (kazu, zbog "jet-leg"-a!), ali se sve zgodno i duhovito zavrsilo. U narednim emisijama verujem da cemo imati prilike da cujemo nove dozivljaje iz njenog mail box-a stjuardese."

 

Nije "Moja Afrika", nego "Moj Dubai": Flying Ana Modlijana ne samo da privremeno živi u njemu, nego ga obično i gleda kroz prozore aviona na kojima leti. Ali, ovo je pogled koji nikada neće imati iz Boinga 777 ili nekog od aviona iz "Airbus"-ove familije. Ovo je pogled iz satelita. Tromedja tri kontinenta - evropskog, azijskog i afričkog - sa laganim zumom na predvečerje u  Dubaiju.

ZAIR broj 069 / subota, 14. jul 2001.

 

Labudova pesma 1: bazicna ekipa Zaira"Dragi prijatelji,
Izvestaj iz 069. ZAIR-a, koji se nalazi u orbiti oko Jupitera, pocinje jako lepim vestima. Kao prvo, jedan od stalnih saradnika ove emisije, gospodin Voja Antonic, dva dana ranije je proslavio rodjendan. Gospodin Rasa Popov takodje je "ucestvovao" u ovoj emisiji, doduse preko snimka iz jedne od emisija RTS-a, koju je Boban Obradovic snimio na traku za buduce dane. I u toj lepoj reminiscenciji (podsecanju) na njegov boravak u Londonu gde je radio kao lektor, culi smo da je bio vrlo nostalgicno potresen kada je na prestonickom "Capital" radiju cuo pesmu grupe ABBA pod naslovom "Mamma mia". To osecanje je toliko bilo intenzivno da ga je velikodusno podelio sa gledaocima, odnosno slusaocima u ovome slucaju, na cemu smo mu vrlo zahvalni.

Labudova pesma 2: Srdjan i Vukasin (u sredini) plus Neda, plus notebookGospodin Srdjan Paunovic iz casopisa "Mobkom" predstavio je ukratko 11. dvobroj (jul/avgust) ovog casopisa u kome ima mnogo toga vrednog za procitati iz oblasti mobilne telefonije racunarstva i visokih tehnologija. A i najavio nam je kao temu sledeceg broja SMS (short messaging system), koji je jedna od najvecih zanimacija mnogih koji imaju mobilne telefone. Gospodin Vukasin Mitrovic je odrzao obecanje i u emisiju je doneo novi notebook racunar COMPAQ PRESSARIO 1400 iz prodajne palete kuce "Mikro-racunari". Sto se tehnickih detalja tice, bice dostupni u nekom od sledecih brojeva casopisa "Mobkom", a ja cu se zadrzati na jednom od zanimljivih trenutaka prezentacije - prikazivanju filma "Odiseja u svemiru 2001" preko DVD plejera ovog racunara, gde je kvalitet zvuka, inace DOLBY SURRAUND, veoma realisticno docarao "umiranje" racunara HALL, uz onu uspavanku... Sto se zvuka tice, imali smo osecaj da u sali "Kinoteke" po ko zna koji put gledamo ovaj film. Uglavnom, oni koji budu imali srece (i para) da poseduju ovaj notebook racunar, imace odlicnu alatku i za rad i za zabavu.

Labudova pesma 3: Steva Raskovic (u sredini), plus Vukasin/Srdjan, minus notebook"Emisijica" Steve Raskovica je za temu imala informaciju. Sve sto postoji na svoj nacin predstavlja i sadrzi informaciju. Informacija postoji od vajkada, a prenosena je razlicito kroz istoriju. Kakvo vreme, takva je bila i brzina njenog prenosenja. Tako se od golubova pismonosa, kurira i postanskih sluzbi, njena brzina povecavala: od telegrafa i telefona, preko radija i televizije, do ovog danasnjeg doba, poznatog kao "informaticka" ili "kompjuterska" era, koje ostvaruje potpunu i brzu komunikaciju medju ljudima. Naravno, ako potpuna komunikacija nije postignuta, to ce biti moguce u doglednoj buducnosti, po recima Steve Raskovica. Naravno, ne bi bilo prvi put u istoriji da se nesto otkriveno i predato ljudima na koriscenje, od strane onih sa velikim ambicijama i uskim pogledima, izvrne u svoju suprotnost. Stoga kompjuter treba da se koristi i upotrebljavan samo za dobro, sto perdstavlja jedan od najtezih izbora za svakog od nas. Steva je u ovom podsecanju jako lepo iskoristio reci poglavice Sijetla, iz njegovog pisma tadasnjem americkom predsedniku Grantu, da nije sam covek vlasnik duse, vec da je celokupna priroda takodje nesto sto "nosi" dusu i da covek mora da ima obzira prema svakome i svemu, a ne samo prema svojim sitnim, sebicnim interesima, koji ce se neminovno okrenuti protiv onoga koji razmislja iskljucivo na takav nacin...

Na ovom mestu je "emisijica", kao i emisija ZAIR, prekinuta, a Zoran Modli je malo kasnije saopstio da emisije ZAIR vise nece biti. To je sve sto znam, mada se nadam da cemo se ipak naci na ovim istim talasima i u isto vreme i sledece subote.

VAYA CON DIOS!!!"

 

Sledeće subote se nismo našli na istim ovim talasima, iz razloga koji su, u istom ovakvom belom boksu na vrhu strane, već navedeni. Srećom, uz obilje morskih, rečnih i toplotnih talasa, ZAIR većini i ne nedostaje - ako su ga uopšte do sada i primetili. Tim je šteta manja. Ako zaista više ne budete čuli "Zakon akcije i reakcije" na Beogradu 202, biće to znak da ga ni u Radio Beogradu nisu primećivali.

Čast izuzecima.

Labudova pesma 4: baza bez Bobana (Boban slika!)

 


"ZAIR" je moja najnovija serija radio-emisija započetih 2000. i posvećenih high-techu i tehnološkim komunikacijama uopšte. Za razliku od "Ventilatora" iz 80-ih i "Modulacija" iz 90-ih, "ZAIR" se bavi isključivo REAKCIJAMA na ljude i high tech svet oko nas. Zato i jesu važne, pa ako ćete u akciju ili reakciju, najbolje je putem "Zairovog" mail boxa! Prvi "Zakon akcije i reakcije" emitovan je 25. marta 2000.


Od tada teče subotom od 13 do 16 ha na Beogradu 202. A to znači: 104 MHz, 101.8 MHz i 1503 kHz. Preko satelita: Express 3A 11518(V). Preko Interneta: live-feed "dvestadvojke" na sajtu Beograda 202. Ekipa "Zaira" nastupa na terenu u sledećem sastavu: Zoran Modli (autor, voditelj i tonski realizator), Boban Obradović (desna ruka) i Jovanka Kalezić (organizator). Sudije nema, a i šta će nam.