Back to ZAIR main
Svi ZAIROVI ljudi


Ovde ćete upoznati neke fine ljude. Oni se ovako ili onako, a najčešće ovako, pojavljuju u emisiji "Zakon akcije i reakcije". Dok su u svakodnevnom životu ljudi ti koji proizvode dogadjaje, u "Zakonu akcije i reakcije" dogadjaji proizvode ljude. Bar na ovoj stranici.

 

Zoran Modli. Hajde da prvi podmetnem ledja i predstavim njegovo zairsko veličanstvo - sEBE (sa malim s). Ja sam pronalazač Zaira, ali ne na karti sveta, već u onom delu moždane mape rezervisanom za centar za medijsku ravnotežu. "Zakon akcije i reakcije" debelo sam obrazložio na susednim stranama, a dopune stižu iz sedmice u sedmicu sa svakom novom emisijom. Što se mog lika i dela tiče, entire sajt je dovoljno ogledalo toga. Dakle, ostaje mi samo da kažem koju o svojim nedelima. Ali toliko blesav nisam, pa neću.

Kada, nakon razgledanja džepnog Zairovog studija, spustite pogled na ovaj friz od osam slepljenih sličica, videćete istorijat koji je prethodio emisiji "Zair": 1. aviončić iz kojeg je išlo dosta emisija iz vazduha; 2. rani dani "Ventilatora 202" iz 80-ih i ja, koji samujem u studiju čekajući gužvu pred početak emisije; 3. "Ventilator" u akciji uz muziku sa gramofonskih ploča; 4. ekipa "Modulacija" iz 90-ih; 5. statueta Diskobolosa, koju su "Modulacije" dobile kao najbolja IT emisija na radiju i TV - najlepše je to što je i ZAIR nominovan za nagradu "Diskobolos" 2002; 6. emisija "I jopet duku-duku" na MIP radiju iz kasnih 90-ih; 7. deo ekipe ranog ZAIRA iz 2000. godine, dok je još išao na Beogradu 202; 8. pripremne radnje za ZAIR kao samostalni radio-poduhvat s početka 2002, uz blagoslov antičkih radio-trofeja!

 


...A u nastavku su zaista svi ZAIROVI ljudi, istorijski poredjani redosledom kojim su dolazili u (ili odlazili iz) emisiju/emisije!


Sa njima je ZAIR počeo...

Hal 9000. Da prevedem: Srdjan Paunović;. Halovo oko u emisiji u stvari je njegovo i nema te kosmičke sile koja će isisati snagu iz njegovih čipova. Poučen lošim iskustvom istoimenog prethodnika iz Klark/Kjubrikove "Odiseje", Srdjan Hal 9000 Paunović ne radi nepromišljene stvari koje ga mogu doći glave: recimo, nikada ga nećete naterati da zapeva suicidalnu pesmicu "Dejzi, Dejzi..." mada su mnogi to pokušavali. Ali zato radi samo promišljene stvari: zatvorenih očiju prelazi ulicu na crveno, izlazi kroz prozor ne pitajući na kom mu je spratu hotelska soba, hrani krokodile gurajući im slane štapiće u usta, pije vodu iz gradskog vodovoda - i misli da će od emisije "Zakon akcije i reakcije" biti nešto. Ovo poslednje bilo je presudno da Srdjan postane i koautor iste emisije, uz gomilu drugih zadataka na koje ga Zairovi mikrofoni i folderi na Zairovom hard disku obavezuju. Ni prvi, ni poslednji peh u njegovoj uzbudljivoj karijeri urednika u "Računarima" i "Mobkomu", webmastera niza poznatih sajtova, medijskog promotera svojih i tudjih poduhvata, kosmičkog istraživača po ubedjenju, elektroničara, programera i radoznalca po usmerenju... Sa stanovišta jedne kišne gliste - baš dosadan tip!

 


Vukašin Mitrović. Nekako uvek ispada da tamo gde je Srdjan, tu je i Vukašin. Tako sam ja mislio, jer sam obojicu upoznao još u vreme živućih "Računara", u kojima su radili isti posao. Kada su "Računari" ukinuti, profesionalni tandem se raspao, ali ne i prijateljstvo. Medjutim, Vukašin je 27. oktobra 2001. otišao u Ameriku. Da li će se barba vratiti brzo (u šta sumnjam) ili će tamo ostati zauvek, a sve što je duže od pet godina u stvari je zauvek, saznaćemo i mi i on u vremenima koja dolaze. Milo mi je zbog njega, mada sebična posesivnost nas ostajućih duva u drugu tikvu. Ipak, zaslužio je. Zbog dugog čekanja konačno dočekane vize, zbog izgaranja na nekadašnjim "Računarima", zbog makro rada u "Mikro računarima", zbog prijateljske saradnje sa mnom u prvoj seriji emisija"Zair", zbog slatkih ideja da se ono što smo radili na radiju gurne na nečiju televiziju, zbog lepih i skupocenih high-tech igračaka koje je pred mikrofonima i ponekom kamerom pokazivao drugima. Što je najlepše, neke od tih stvari Vukašin nastavlja da radi i sada, na remote način, kao pravi dopisnik nove serije "Zaira" iz srca Amerike! Izuzetno kvalitetan, pametan i duhovit proizvod ljudske biologije. Vukašin Mitrović, srednje slovo Entuzijasta.

 


Violeta Ivković. Ona je moje vlasništvo. Postoje robovlasnici, kućevlasnici i violetovlasnici. Ja sam ovo treće. Njen stanodavac na Asteroidu. Dovoljno je samo da poželim - i nje više neće biti. Recimo, dovoljno je samo da ukinem sajt www.modli.rs (nemojte da klikćete na link, ionako ste već na tom sajtu) i Violete više nema! E, sad, tu postoji problem: ako zaista učinim takvu glupost, nestaće i mene. Prirodni krug opstanka. Jasno vam je da tu postoji teška medjuzavisnost, tako tanano uravnotežena da prosto ne smem ništa da pipam. Pa zato ne pipam. Violeta će i dalje u ljubičasto da farba svoj svet na www.modli.rsu/violeta, a ja ću u deep-blue da bojim sve što prethodi onoj kosoj crti. Pošto je Violetina nepredvidivost od esencijalnog značaja za njeno životno i literarno stvaralaštvo, dragocena mi je i u emisiji "Zakon akcije i reakcije". Totalno je nebitno da li, s mikrofonom u ruci, vodi web školicu, priča viceve o koleginicama po boji kose (dakle, plavušama), šalje FS/SF razglednice, piše, prelama i štampa svoje knjige, leti na ledjima kanarinca ili u korpi motornog zmaja, ostaje konstatacija da svet ne bi bio isti kada bi u jednoj malenoj kući s dvorištem na Čuburi stanovao neko drugi.

 


Željko Živaljević. U YUSCII mapi fontova, slovo Ž po pravilu je bio znak na kojem smo pljoštimice padali koliko smo dugi i široki, još od vremena DOS "Venture" pa do zrelih Windows dana. Onda je unicode to lepo upristojio, tako da prosto više ne možete da se ljutite na nekoga čiji su inicijali ŽŽ! Kao što je, eto, slučaj sa Željkom. In order of appearance u emisiji "Zakon akcije i reakcije" Željku pripada mesto negde oko druge polovine špice, a to znači da se većina stalnih saradnika emisije pojavila pre njega. Mada... Njegov zvonki i nepristojno mladalački glas zapazio sam još 2000. godine, u vreme kada je ZAIR tek krenuo kao živi program beogradskog radija 202. Imao je običaj da se telefonom iznebuha javi u emisiju i sa nama podeli neki svoj šarmantno sročeni utisak. Provalio sam da je student filozofije koga interesuju hi-tech dogodovštine i, iznad svega - vau, svemir! Kada je ZAIR prešao u cyber FM miks, dogovorili smo se da na svoja (nadam se jaka) pleća preuzme komentarisanje samo onih dogadjaja koji su njega impresionirali. Sredom uveče pozovem ga telefonom i snimimo priču. Posle toga, ja sam miran. Skuckam malo zvučnih efekata, podvučem zgodnu muziku, isfiltriram prozukli telefonski signal - i eto meni još jedne zanimljive rubrike. A Željko neka se češka po glavi do sledeće srede. I sledeće teme!

 


Čeda Bradić. Kada bih bio preduzeće, pa raspisao konkurs za marketing menadžera, obavezno bih preko veze primio Čedu Bradića. Jer, čim ja nešto novo - naročito ako je vazduhoplovno - objavim na Webu, Čeda o tome odmah obavesti sav ostali svet. Naročito vazduhoplovni. Baš mu hvala i na tome i na vazduhoplovnim prilozima u "Zairu". Čeda ne izlazi iz pilotske kabine, a ona je dizajnirana tako da ima sve potrebne elemente: stolicu, sto, računar, tastaturu, džojstik - i monitor, na kojem blago klize zemlje, gradovi i aerodromi Microsoftovog Flight Simulatora! Dakle, Čeda je FS letač, pa su avanture kroz koje prolazi zajedno sa svojim sledbenicima što posećuju njegovu FS prezentaciju tema Čedinih priča na radiju. Znam mnoge koji tada zevaju od dosade, ali: koeficijent dosade onih koje virtuelno letenje 'ić ne zanima u direktnoj je srazmeri (i to na kvadrat) sa napaljenošću onih kojima su avio-simulacije sve. U životu i smrtu! Na fotkama ispod možete da vidite Čedu od kolevke - pa do PC-ija.

 


Rade Santrač. Recimo, dogadjaj u životu Radeta Santrača bio je odlazak na Maltu, negde u maju 2001. godine. U vreme dok sam kuckao prvi put, februara 2002, Rade sa bavio 3D animacijama, a paralelno je bio zaposlen u jednom studiju koji se bavio produkcijom TV serija. Radio je na tri malteške serije, od kojih su dve veoma popularne. Malta je veoma malo ostrvo i celokupna TV i audio produkcija dolazi iz inostranstva, pošto je zvanični jezik engleski. Tako, praktično, proizvodnje reklama i nema. One koje se i proizvode veoma su slabo plaćene, a tako i zvuče. Pogadjate da su Radetov fah radio reklame, a ljubav - posao disk-džokeja na radiju. Uostalom, on i jeste najveće otkriće beogradskog radija devedesetih. U emisijama koje je vodio na Radio Pingvinu briljantno je demonstrirao zvuk vrhunskog evropskog DJ radija, pod pseudonimom Worke DreamGossip. Od 2008. Rade je ponovo u Beogradu, sada kao osnivač i direktor agencije ETAR, koja se bavi audio i video dizajnim. Vrhunskim, kako i Radetove performanse nalažu.

 


Boban Obradović. Boban je divergirao ka vlastitoj emisiji tek onog trenutka kada je "Zair" fizički prestao da postoji na Beogradu 202, a to znači nedelju dana nakon 14. jula 2001! Uradio je to iz plemenitih pobuda: da sačuva subotnji popodnevni termin za mogući povratak Zaira. Ali, pošto je vrag odneo šalu, a sa šalom i Zair sa "dvestadvojke", Bobanova slobodna teritorija pretvorila se u "Bozu", Bobanov Zabavnik, a godinu dana kasnije u kontakt-program retro naslova "Deca dvadesetog veka". Do tog dogadjaja, Boban je bio moje drugo ja tokom čitavog veka postojanja "Modulacija" iz prošlog veka i "Zakona akcije i reakcije" iz ovog. Zajedno smo proputovali kroz sve moje emisije (a njih je bilo još) i sve one radio stanice koje su ih ugošćavale. Ne vidim razloga da se, bar psihološki, nešto menja ni sada, kada je "Zair" u slobodnoj radio-orbiti, pa Boban povremeno ostaje prisutan sa svojim asocijativnim minijaturama zahvaljujući kojima se i proslavio u kori mog velikog mozga. Vozdra Bobanu i njegovim diskretno duhovitim komentarima, koje pravi slušaoci radija tako lako osete i tako lepo ukapiraju! A ostali? Ma, ko šiša ostale...

 


Relja Jović. Nije baš u stalnoj postavi "Zakona akcije i reakcije", a bilo bi i glupo, jer ima svoju emisiju koja se zove "PC petak" i koja, logično, ide subotom! U medjuvremenu je bio glavni i odgovorni urednik časopisa "Mikro", ex-glodur časopisa "Kompjuterske igre", a sada je u privatnim hi-tech vodama koje su mu omogućile da postane svoga tela gospodar. Ah, da, i lekar je. Nekada davno, kada su prostranstvima ove planete hodali pleziosaurusi (to su oni što se svima pleze), a ljudi isprobavali mogućnosti novog pronalaska, točka, Relja je bio stalni član ekipe moje emisije "Modulacije" na Radio Pingvinu. Radio je on i sto drugih stvari, ali ovo je ona koja je imala veze sa mnom. Od tada ni on ni ja ne propuštamo priliku da se sretnemo na FM-u, bilo kod mene, bilo kod njega. Bio je, inače, prvi koji je na nekom radiju promovisao moj samostalni radio poduhvat, sve sa odlomcima iz pilot-emisije "Zair"! Dogodilo se to jedne davne subote na beogradskom Top FM radiju. Dok vi računate koliko je subota prošlo od tada, pogledajte sličice iz Top FM radija, načinjene jednom sponzorskom digitalnom kamerom.

 ...A onda su pristigli novi sjajni likovi, medju kojima su mnogi i dan-danas stalni saradnici emisije.

Sa njima je ZAIR nastavio...

 

Vladimir Bubanja Bubke. Nezamenljivi, snalažljivi i večito kulirajući leteći reporter ZAIRA i Beotel radija.

Branko Djaković. Globtroter, šarmer, IT konsultant i pionir na mnogim hi-tech poljima.

Dejan Ristanović. Erudita, sjajan pisac, osnivač i glavni i odgovorni magazina "PC".

Zoran Kovačević. Večiti radoznalac, tvorac i glavni i odgovorni magazina "Internet ogledalo".

Voja Antonić. Domaći Klajv Sinkler, elektroničar, podučavalac visokih performansi i istrajni borac protiv ljudske gluposti.

Voja Gašić. Beskrajno duhoviti kozer i pisac, urednik u magazinu "PC". Ružica Stojković, šarmantna veza izmedju čitalaca i stvaralaca časopisa "Mikro".

Ljubiša Miodragović. Uporni osvajač novih hi-fi prostora, ali i čitalaca vlastitog magazina "Hi-Files".

Jelena Rupnik. Prva dama beogradskog Microsofta, duhovita, energična i Sinergična!

Aleksandar Spasić Spaske. Čovek sa srcem na reveru, direktor i glavni i odgovorni časopisa "Mikro".

Aleksandar Saša Žigić. Briljantni reprezent našeg radio i TV novinarstva s one strane Velike bare.

Vesna Kovačević. Nema bolje u svetu biznis-novinarstva! Na čelu magazina "GM Business & Lifestyle".

Čedo Rajačić. Zagovornik istraživačkog IT novinarstva i "okruglih stolova", tvorac radio emisije "Dobar dan IT" (sada "Tehnoskop").

Ivan Veličković. Misaon i prepun pitanja (ali i odgovora), produžena ruka ZAIRA u Nišu.

Ivan Trajković. Prede na deset razboja, a najviše voli softverske i hardverske gedžete.

Grgo Butirić. Drugi čovek i prvo pero časopisa "Mikro", s viškom znanja i manjkom slobodnog vremena.

Dejan Ilić. Najpre dipl. inž, zatim magistar, uz to jedan od stubova emisije ZAIR zahvaljujući komentarima mahom posvećenih trovačima naše hi-tech svakodnevice.

Da nema ZAIRA, ne bi bilo ni Beotel radija. Tačno! Prvi ISP radio na našim prrostorima osnovao je 2007. godine Beotelnet, valjda najstariji srpski Internet provajder. Ovaj web radio predstavlja, u stvari, jedno ogromno i razudjeno izdanje "Zakona akcije i reakcije", prepuno hi-tech zanimljivosti i onog što je najvrednije u pop muzici svih vremena. Izuzetne zasluge za savršenu tehničku upeglanost sva tri strima Beotel radija ima Nikola Stanić, sistem inženjer Beotelneta i tehnički direktor (bez portfelja!) Beotel radija. Zaslužan je za još mnogo drugih stvari, ali sam ovde stigao do dna strane, pa nema mesta za čitavu priču... Sa Nidžom je na fotki Dubravka Radojević, neobično milo stvorenje, zaduženo za marketing Beotelneta. Ona će sve važne dogadjaje u kući istog časa preneti, kako na mejling liste, tako i na web portale Beotelneta. A možda će baš vas pozvati i telefonom...