Povratak na  Zair 2003
Radio-emisija "Zakon akcije i reakcije"
 
APRIL 2003.

 

 

Prebacite emisiju na vas hard disk
broj 133 od 26. aprila 2003. (WMA: 14,3 mb, 94min)

Lament nad megabajtima

Ima ga, nije da ga nema. Sa svakim novim wma fajlom, obaramo novi rekord u dužini i gabaritu arhiviranog izdanja "Zakona akcije i reakcije"! Ima li tome kraja? Biće ga - kada konačno u svakoj kući zaživi udvojeni ISDN ili napredni CATV. A dotle mi preostaje samo da se izvinjavam do neba, znajući da su sva izvinjenja uzaludna. Ipak, bar jedna promena nabolje: umesto da prepričavam emisije, shvatio sam da je najpraktičnije uz svaku priložiti play listu dogadjanja. Pa da imate uvid u svaki njen minut.

Play lista 133. emisije:

01. Uvodno upozorenje na lazne "istrebljivace virusa"
02. Najavna spica i Web Maser Bend "Ih Zair!"
03. Tema emisije: satelitska digitalna televizija
04. Jeff Lynne - Don't let go
05. Čeda Bradic umesto na Sejsele otisao na Sajam
06. Kakvo ime dati aerodromu Beograd?
07. Marc Almond - The days of Pearly Spencer
08 Ana Modlijana: plan za povratak kući
09. Heritage - See the light
10. Violetini FS letovi: Australija
11. Satelitska digitalna TV
12. Beck - Electric music and the summer people
13. Al Džazira najtrazeniji pojam na Internetu
14. Hal 9000 o fizičkoj mutaciji palca!
15. Guano Apes - Dodel up
16. Mikro vesti iz IT sveta
17. Veljko Djurović o doživljajima snimatelja Sky News
18. Kosheen - Cover
19. Veljko Djurović 24 sata posle povratka iz Bagdada
20. Jean Michel Jarre - Oxygene 8 Transmix
21. Lične i porodične vesti! Akteri: Aleksandar Šušnjar (Kanada) i Marko Randjić (osavremenjivanje)
22. Rekli su... Željko Živaljević o novom nivou zabave
23. Baz Luhrmann - Everybody's free
24. Satelitska digitalna TV
25. Marko Janković i reakcija na hi-tech svet oko nas
26. Dylan Rhymes - Naked and ashamed
27. Željko Živaljevic Internet ubrzanje uz osvrt na Solaris
28. Garbage - Stupid girl
29. Željko i ja još malo o filmu "Solaris"
30. Telepopmusik - Animal man
31. Dr Zoran Živković o SF kao pratilji nauke i o Arturu Klarku
32. Mikro vesti iz IT sveta
33. Green Day - Basket case
34. Satelitska digitalna TV
35. Rekli su... Nenad Milosavljević: na šta obratiti pažnju pri kupovini digi-sat receivera
36. Macy Gray - Oblivion uz odjavu emisije

Umesto da simuliranim džetom ode ka i čučne na priloženu sejšelsku pistu, Čeda se uputio ka beogradskom sajmu.
Dok smišlja pakleni plan za povratak kući, Ana i leti. Ovog puta u mislima, sećajući se povratka sa jednog od godišnjih odmora za Dubai via Cirih. Ovde je gost u kokpitu JAT-ovog B727.
Violeta opevava Australiju, a obigrava Novi Sad. Tamo sam je zatekao kad sam joj zvrcnuo na mobilni: hej, šta ima novo u Novom Sadu, e-eeej?
Kod Srdjana ništa novo, i dalje je u vojsci. Njegovo drugo ja, Hal 9000 i dalje vredno radi za ZAIR, a njegovo prvo ja školuje se za desetara.
Aleksandar Šušnjar programirao, programirao - i isprogramirao Luku Vladimira! Novi uspeh naših programera u Kanadi...
Marko Randjić, introvertno zakopčan u jaknu do grla (ono levo je njegov ekstrovertni instruktor vožnje!), na kredit kupio visokoturažno PC čudo.
Željko Živaljević izgleda ovako kada ga posmatrate kroz špijunku na vratima. Kako izgleda kada ga slušate znaju ZAIROVI klijenti.
Tema emisije je digitalna satelitska televizija. Za tu priliku je Ratko Stefanović u magacinu Sathene otpakovao najnoviji digi-sat prijemnik.
Za to vreme je Neša Milosavljević podelio nekoliko korisnih saveta na tu temu, tek da ne uzmete mačku u džaku!

 

Prebacite emisiju na vas hard disk
broj 132 od 19. aprila 2003. (WMA: 13,6 mb, 90min)
Ana izmedju sletanja i poletanja, u Najrobiju: malo u nacionalnom parku (nebo u Africi je najlepše!), malo u nacionalnom hotelu.

Sadržaj emisije:
Karmino-buranasti uvod, pa najavna špica sa voice mixom uz Reamon. Hal 9000 o specijalnom odelu za FS letače. Par vesti iz Vazduhoplovnog saveza Jugoslavije by Darko Mihajlović, a sve povodom stogodišnjice avijacije. Stjuardesa Ana Modlijana na letovima za Najrobi i Dar Es Salam. Za webmastere i dizajnere: dve seanse Violete Ivković pri psiho-cyber odseku male škole Weba, uz dve savetodavne upadice poznatog webiste Dragana Bogdanovića. Došao programer kod Svetog Petra... Macromedia na našem tržištu. Milenko Vasić (Mikro) o legalizaciji i domaćoj kafanici, sudnici, ludnici. Mikro vesti iz IT sveta prvi put. Srdjan Ilić (Internet ogledalo) o XviD plejeru, legalnom odrazu DivX plejera. JSAT antena iz Japana. Urbana legendica i Mikro vesti iz IT sveta drugi put, nakon čega uskače dr Dragan Ćosić, inspirisan jednom od prethodnih vesti po kojoj su u Pakistanu svim zainteresovanim surferima ukinuli pristup porno-sajtovima.

Tema emisije posvećena je Internetu preko satelita, a počinje mojim improvizovanim impresijama sa ovogodišnjeg VideoSat Showa, održanog od 1. do 4. aprila u hotelu "Jugoslavija", kao i obično. Servis Europe On Line (EOL), najpopularniji Internet via satelite servis u nas. Najčešće postavljana pitanja o satelitskom Internetu, u tri poduže ture! Marko Racić, serviser kompanije Sathena, o DVB kartici SkyStar2TV, koja omogućava satelitski pristup Internetu, ali i svim satelitskim radio i TV programima - za devedesetak evra. Ratko Stefanović, čelni čovek Sathene, govori o našem odnosu prema satelitskim komunikacijama. Konačno, nešto i za one koje interesuje školovanje pod okriljem Microsofta: Nenad Mijatović iz beogradskog CET-a o mogućnostima za sticanjeMicrosoftovih certifikata.

Nisu bile u emisiji, ali da znate: Bojana Bojanić i Sanja Ivković zamenile su Marijanu na PR i marketinškim poslovima u redakciji magazina "PC". Inače, časopis se preselio u... u... eh, zaboravih koju ulicu! Uglavom, ekipa više nije u Krušedolskoj, kao prethodnih osam godina.

Darko Mihajlović, generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Jugoslavije: padobranac koji brine o pilotima.
Bio je vašar, a na vašaru... Štand Vazduhoplovnog saveza na Turističkom sajmu. Gde? Na Beogradskom sajmu, naravno.
Srdjan Ilić kraj ogledala u redakciji "Internet ogledala" praktično pokazuje da je i XviD isto što i DivX u ogledalu!
Dr Dragan Ćosić, urednik i voditelj "Polarotora": surfuj malo, surfuj dobro!
Marko Racić, serviser u Satheni, nadahnuto priča o...
...a Ratko Stefanović pokazuje inkriminisanu DVB karticu Sky Star 2TV. Šta mogu, kad nisam mogao da ih snimim u istom danu.
Tehnološke komunikacije su životna specijala Ratka Stefanovića, direktora Sathene.

 

Prebacite emisiju na vas hard disk
broj 131 od 12. aprila 2003. (WMA: 11,2 mb, 74min)

Sadržaj emisije:
Lajt-motiv ove emisije je web dizajn, sve sa osnovnim postulatima izrade pristojne Internet prezentacije. O tome su imali šta da kažu posrednim putem Dejan Šapić, autor knjige "Internet marketing" i Snežana Šćepanović, saradnik časopisa "Internet ogledalo". Neposredno su u ovoj storiji učestvovali web master Dragan Bogdanović sa nizom zgodnih saveta i preporuka, grafički dizajner i izdavač časopisa "Kvadart" Radomir Vuković sa svojim neočekivano ravnodušnim stavom prema web dizajnu i, naravno, Violeta Ivković sa svojim zanimljivim web-opservacijama.

Sve ostalo vreme potrošeno je na: hvalisavi uvod pred špicu emisije, FS odgovor iniciran pismom Dejana Nikolića, nove letove stjuardese Ane za Kuvajt i Dohu, priču Zorana Kovačevića o news servisu magazina "Internet ogledalo", razmatranju patenta koji omogućuje pisanje okom od strane Hala 9000 i storiji Željka Živaljevića o trojici usamljenika sa svemirske stanice "Alfa". Mikro vesti iz IT sveta non-stop su se preplitale sa muzikom i gore nabrojanim prilozima, a odnosile su se na: MS Office 2003, novootvoreni Linux centar u Beogradu, lažne bogataše iz Nigerije koji putem e-maila izmamljuju novac od lakovernih, Kasperski promociju u Beogradu, dugove jednog autora zbog knjige objavljene na Webu i milione fotosa kosmosa na Netu.

Ana Gorodetski ovog puta je opisala letove za Kuvajt i Dohu, koji inkriminisanog novembra 2001. nisu bili deo ratne zone!
Dragan Bogdanović je web master niza poznatih domaćih sajtova, posebno vazduhoplovnih.
Zoran Kovačević upravo testira News Servis Internet ogledala. To je najnoviji medijski iskorak časopisa čiji je on direktor.
Radomir Vuković, izdavač "Kvadarta", teško će se odlučiti za jednu od pomorandži, ali izmedju klasičnog i web-dizajna Web kod njega nema šanse!

Željko Živaljević iskoristio je bio poslednju aprilsku šansu da stavi kapče na glavu, mada bi radije - svemirski skafander...

 

Violeta Ivković nešto ovih dana nema ni vremena, ni želje za Webom, ali će zato uvek ispričati nešto inspirativno na tu temu.

 

Prebacite emisiju na vas hard disk
broj 130 od 5. aprila 2003. (WMA: 12,3 mb, 81 min)

Jedna od četrdeset fotografija sa 40pix izložbe: Mik Džeger u akciji i u objektivu Brajana Rašića.

Zvezda izložbe, fotoreporter Branislav Rašić, na 41. fotografiji: sa Eni Lenoks, ex Euritmics.

Sretao je mnoge, slikao ih, ali se i slikao: ovog puta sa Polom Sajmonom, bez Garfankla.


Emiratsko-Anin Boing 777-300 kreće ka Bangkoku ili Rimu, ko će ga znati...


Violeta (u sredini) na protestu 99, sve sa knjigom "Život u ljubičastom".


Zoran Kovačević testira AutoRoute 2003 na redakcijskom laptopu.


Dragan Tanaskoski ne naručuje samo knjige, nego i medalje - ali za uspehe u jedrenju na reci!

 

Skandalozno veliki audio-fajl
Da li ste ponovo pri sebi? Mislim, nakon što su vas ispolivali vodom pošto ste se onesvestili kada ste posredstvom oka u mozak ubrizgali podatak da je fajl za download dugačak preko 12 megabajta? Izvinjavam se zbog šoka, ali više ne mogu da presudjujem šta ubaciti, a šta izbaciti iz skraćenog izdanja ZAIRA. Odlučih onda da ostavim sve. Tako ćete od sada imati celu emisiju, skraćenu tek za muziku koja nedostaje. Svestan sam da neće svi biti u stanju da progutaju ovoliki zalogaj - osim ako nemaju neograničeni nalog kod provajdera, udvojeni ISDN, pouzdan CATV ili, nedajbože, satelitski link. Ali, to je cena progresa... i moje neodlučnosti.

Sadržaj emisije:
Špica i najava / Početak raporta sa CeBita 2003 iz pera Stevana Majstorovića, specijalnog izveštača "Internet ogledala" / Violetina virtuelna FS razglednica iz Rima / E-mail dnevnik stjuardese: Ana Modlijana ode na dve strane sveta - i u Bangkok i u Rim / Izložba kao rok-dogadjaj: svetski poznati fotograf Branislav Brajan Rašić na izložbi otvorenoj 27. marta u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu pod nazivom "40 pix", sa 40 koncertnih fotografija Roling Stounsa. Imate ih i na sajtu 40pix.com / Trendovi na CeBitu / Hal 9000 i mobilni off / Mikro IT vesti prvi put / Osamdeset godina televizije / Zoran Kovačević, direktor časopisa "Internet ogledalo", demonstrira MS-ov program AutoRoute 2003 / Kolumna Željka Živaljevića: kakve je boje kosmos? Odmah ću i da odgovorim: bež boje! / Naši na CeBitu / Mikro IT vesti drugi put / Dragan Tanaskoski, direktor "Mikro knjige", o naručivanju knjiga preko Neta / Softver na CeBitu / Dejan V. Veselinović: šta je važnije - brži procesor ili više memorije? / Hal 9000: ujedinjeni Linuxovci, ali bez Red Hata / Hardver na CeBitu / Branko Djaković, IT mag iz Londona, o vodećim ljudima medijske scene Velike Britanije / Minijatura Marijane Anastasijević, a onda o mobilnoj telefoniji na CeBitu / Mikro IT vesti treći put / Zanimljivosti sa CeBita / Odjava emisije. A i šta bi drugo na kraju?

Vesti iz IT sveta: On-line vesti iz racunarskog sveta