Povratak na  Zair 2003
Radio-emisija "Zakon akcije i reakcije"
 
FEBRUAR 2003.

 

Prebacite emisiju na vas hard disk
broj 124 od 22. februara 2003. (WMA: 7,6 mb, 50 min)

U audio odlomku iz emisije:
Uvertira u "Zakon akcije i reakcije", sa blagim osvrtom na rekurzivne kompjutere! Pošto u ponudjenom audio odlomku obično idemo na preskoke, sledi priča o tome kako je legendarni Boing 727 ušao u virtuelni svet Flight simulatora. Čedina, Anina i Violetina meta bila je Malta. Čeda je tamo, preko Atine, poćerao virtuelni B727. Stjuardesa Ana Modlijana upisala ju je zlatnim slovima u svoj e-mail dnevnik, a sa Malte je donela i izvorni CD, koji je bajno poslužio kao zvučna podloga. Violeta Ivković proživela je tamo neke lepe godine ranih 90-ih, pa je i njena razglednica ovog puta stvarna... Idemo dalje: Bojan Petrović uočio je novi trend medju lopovima - sada kradu silicijumske čipove! Saša Imperl, glavni urednik neobično poučnih "Tehničkih novina", pojavljuje se sa drugim delom priče o tome kako njegove novine utiču na profesionalno opredeljenje osnovaca. Još jedan mali SSSR (smešna strana sveta računara) na večitu temu konverzije latinice u ćirilicu u našoj štampi. Tema emisije je jedan jubilej: 15. februara 1946. zvanično je proradio najslavniji kompjuter 20. veka, čuveni ENIAC. Vredno je računao punih deset godina, da bi njegovo napajanje od 200 kilovata zauvek bilo isključeno oktobra 1955. Posle toga Saša Krstić progovara o kućnom bioskopu za male pare, a onda sledi odlomak iz Zairovog intervjua sa Vukašinom Mitrovićem, koji je po prvi put, nakon 15 meseci, iz Čikaga doputovao na par nedelja u rodni Beograd. Ovde ćete čuti kakvo je njegovo vidjenje Amerike, a zatim kupiti i nekoliko važnih trikova koji pomažu da uspešnije prebrodite audiciju za posao u najbogatijoj zemlji sveta. Na kraju, Aleksandar Grujić-Štrk saopštava da je pronašao sjajan plejer, Quck View Pro, uz koji možete da ostvarite sjajnu projekciju DivX filmova čak i na drevnom Pentiumu na 100 MHz!

Prilozi koje ovde nećete čuti
Milenko Vasić, glavni urednik časopisa "Mikro", o Microsoftu i konvergenciji. Roj Santos odmerava snagu LCD i tradicionalnih monitora sa katodnom cevi. Prvi deo priče Saše Imperla: kako "Tehničke novine" obrazuju najmladje. Voja Gašić, urednik magazina "PC", mašta o vlastitoj DV kameri i savetuje kako kupovati video-kameru. Kolumnista Željko Živaljević govori o smaku sveta koji nas je zamalo snašao! Stankomovi reporteri pitaju Beogradjane: šta biste radili kada bi naišao smak sveta? Drugi deo intervjua sa Vukašinom Mitrovićem, gde on priča o svom sajtu www.woocashin.com, fotografskom radu sa manekenkama i o rasprodajama u Americi. Aleksandar Veljković, urednik magazina "PC", razmatra mogućnost kupovine jeftine digitalne kamere.

ENIAC-ova slava i prva generacija velikih kompjutera inspirisali su SF filmove iz pedesetih godina. U "Zabranjenoj planeti" iz 1956. pojavljuje se i najpopularniji robot tog vremena - Robi Robot.
Josip je sačekao Ivu na aerodromu. Onda ju je slikao na povratku kući. A Iva se vratila iz Londona i donela - gle!..
Grafički dizajner, web dizajner i modni fotograf, a u Čikagu: Vukašin Mitrović, s kojim sam se sreo na dogovorenom mestu - u "Polarotoru" 3K!
Saša Krstić nakon snimanja "Polarotora". U sredini se nazire Vlada Srbinović ("Energodata"), a levo je asistent režije, Duda.

Aleksandar Grujić-Štrk, duhoviti istraživač duhovitih pomagala naših IT života.

 

 

 

 

 

 

Virtuelni prilaz Boinga 727 ka Malti (Čedin screen shot)
Ana Modlijana sa posadom čeka na prevoz sa aerodroma
Tipična uličica na Malti (levo) i centralna konzola u kokpitu Boinga 777, kojim je Ana stigla na Maltu
Violeta je na Maltu mogla da odleti i motornim zmajem, ali tih ranih 90-ih nije znala za to čudo tehnike!

Prebacite emisiju na vas hard disk
broj 123 od 15. februara 2003. (WMA: 9,4 mb, 62 min)

U audio odlomku iz emisije:
Posmrtni ostaci članova posade spejs šatla "Kolumbija" rasuti su po Teksasu, zajedno sa više desetina hiljada delova raspadajućeg broda, kao kruna tragičnog povratka "Kolumbije" sa šesnaestodnevne misije u kosmosu. Bilo je to 1. februara. Bio je to 28. let starog, vernog broda, sagradjenog još 1981. godine. Bila je to i tema prvog dela emisije. Ali, hajdemo redom: "Zakon akcije i reakcije" počeo je lepotama globalizacije, inspirisan još jednim (davnijim) tragičnim dogadjajem, ali u svetu džet-seta. Čeda, zatim, razmatra šta je to realno u virtuelnom letenju, Violeta šalje FS razglednicu iz Rima, a stjuardesa Ana odleće iz Dubaija za Birmingem i tamo sreće Šekspira! Neverovatno, odmah nakon toga, nacrtala se na krajnjem zapadu Kanade, u Vankuveru i, ruku pod ruku s Brajanom, pronašla info koji je poslužio kao sjajna naučna informacija u ZAIRU... Njen akter je Brajanov profesor Nil Branda. Aleksandar Veljković pozabavio se univerzalnim "sve-u-jednom" digitalnim fotoaparatima. Što se mene tiče, otišao sam do Beotela i zamolio glavnokomandujućeg njihove Internet-brigade, Radivoja Milićevića, da koju reč ispriča o Beotelu na početku 2003. godine. Kolumnista emisije Željko Živaljević na najlepši mogući način je odao poštu poginulim kosmonautima šatla "Kolumbija". Saša Krstić odgovorio je na moje pitanje: da li televiziju treba gledati u mraku? Drugi deo emisije gotovo u potpunosti su zauzeli moduli, toliko popularni tokom 90-ih godina. To je komjuterski generisana muzika u kućnoj radinosti, na kojoj su se okušala i mnoga danas slavna imena main-streama. A imao sam i sagovornika, DJ Krleta iz Vršca, koji je umetnost stvaranja ove niskobudžetne muzike preneo i u treći milenijum.

Prilozi koje ovde nećete čuti
Da li su se predvidjanja Gojka Adžića (Mikro), Relje Jovića (PC petak i Mikro) i Mališe Manića (SOL) za proteklu 2002. godinu ostvarila? Reakcija Marka Jankovića na naše multimedijalne živote. Sean Captain (PC World) poredi LCD i CRT ekrane. Briljantan tekst dr Vladimira Ajdačića o propasti "Kolumbije". Još o mod-muzici: šta su to semplovi i patterni i kako slušati module?

Emiratski Airbus A330 sprema se za poletanje sa piste aerodroma u Birmingemu (spotterski snimak)
Ana Modlijana sletela je baš tim Airbusom u Birmingem, a onda pod hitno posetila Šekspirovo večno boravište, u Stratfordu na Avonu.
Anine e-mail beleške koje slušate u emisiji potiču iz prethodne godine. Sada je ona u Vankuveru, kao moralna podrška Brajanu u njegovom postdiplomskom izučavanju mikrobiologije.
Brajanov mentor, mistični profesor hemije Neil Branda, dobio je pre nekoliko dana i zvanično priznanje za otkrića na polju kontrole supermolekula. A ona su fascinantna!
A Vankuver? Šta da vam kažem... Moj prijatelj Gane Djokić, poznati menadžer (i brat legendarnog Breninog menadžera, pokojnog Rake Djokića), kaže da je za njega Vankuver najlepši grad na svetu! Pa još iz satelita...
Uvek spremni za priču o digitalnim sitnicama koje život znače: Aleksandar Veljković, urednik PC-a i Saša Krstić, urednik Mikra i vlasnik Top FM radija.
Radivoje Milićević, šef Beotelovog Interneta: radno vreme mu je 25 sati dnevno, a preostalo vreme koristi za odmor!
Srdjan Krstov, alijas DJ Krle, zna o modulima više nego što možete da zamislite, a komponuje ih bolje nego što možete da sanjate. Ovo je omot CD-a sa kompilacijom njegovih modula, "In Delirium".

Prebacite emisiju na vas hard disk
broj 122 od 8. februara 2003. (WMA: 6,8 mb, 45 min)
Anina baza Dubai: hotel u obliku jedra, od dana kada je sagradjen, najupečatljiviji je simbol bogatog grada na istočnom špicu Arabijskog poluostrva. Cene pansiona su još upečatljivije!

U audio odlomku iz emisije:
umesto velikog slova na početku rečenice, evo vam slike urednika časopisa PC, Voje Gašića. On je, naime, bio jedan od onih koji su govorili o virusima i trojancima - a ova internetska gamad, zajedno sa dosadnim spamovima u našim mailboxovima, bila je centralna tema 122. "Zakona akcije i reakcije". Emisija počinje jednim hm-hm uvodom, nakon kojeg, u ovom odlomku, sledi beogradski bend NoUndo, sa svetskom premijerom pesme "Sunic". Dopao mi se tekst Matije Bećkovića o peru i kompjuteru, pa sam ga i pročitao. FS Čeda Bradić pokušava da se odluči za najbolju verziju medju dosada izdatim simulatorima letenja krilatog Microsofta, a onda kreće u pohod na Istanbul. Violeta Ivković čini to isto, ali u poetsko-proznim mislima. Stjuardesa Ana Modlijana ima, doduše, odličnu prijateljicu u Istanbulu (zove se Devrim i takodje leti za Emirates Airline), ali joj je kompanijski "roster" odredio Manilu i Rijad, pa je novu stranicu svog e-mail dnevnika poslala odande. Sledi traktat o bezbednosti i zaštiti korisnika Interneta, a onda Darko Mijatović, tehnički urednik "Internet ogledala", priča o tome koliko je njegova redakcija ugrožena virusima. Mala SSSR promenada u vidu par zgoda vezanih za smešnu stranu sveta računara. Vladan Aleksić, prvi čovek "SC akademije", sa odlomkom priče o spamu na Internetu. Ponovo Darko, a uz njega i Voja i Marko o virusima. Hal 9000 objavio je početak lova na crne rupe u kosmosu, a nakon sjajne priče dr Vladimira Ajdačića o virusima, trojancima i cyber špijunaži - i kratak info o Internet zabranama u Kini.

Prilozi koje nećete ovde čuti
Programer Milan Bašić o programiranju. Kolumnista Zaira, Željko Živaljević: "Spam... kako to dobro zvuči!" Vladan Aleksić sa pričom iz svog života o spamu na Internetu i spamu u njegovom mailboxu, zbog kojeg gubi toliko dragocene Internet-minutaže. Željko Živaljević o tamnoj strani elektronske pošte. Grgo Butirić se pita: da li smo bezbedni na Internetu? Zazire li Marko Janković od virusa i trojanaca? Njegov odgovor je: ne! Virusi i mogućnosti zaštite od njih. Reakcija Voje Gašića na viruse i trojance.

Već znate kome Ana šalje svoje razglednice sa stvarnih letova. No, sada znate i kome razglednice sa FS letova šalje Violeta: pa, Maši, naravno! I Sonji, naravno, koja samo što nije utrčala u porodično ognjište ove februarske večeri...
Ko će koga na kraju istrebiti: mi viruse - ili trojanci nas?
Darko Mijatovic ("Internet ogledalo") jeste optimista, ali smatra da puna opreznost mora da bude iznad praznog optimizma!
Vladan Aleksić (desno) ljubazno me je proveo kroz svoju SC akademiju. Zanimljivo, tom prilikom o spamu nismo progovorili ni reči.
     

Prebacite emisiju na vas hard disk
broj 121 od 1. februara 2003. (WMA: 5 mb, 33 min)


Audio odlomak iz emisije:

Sam svoj deda! E, to bi bio uvodnik posvećen programerima. U okviru njega, nešto je dodao i Djordje Dukić, generalni sekretar Informatičkog saveza Jugoslavije. FS letač Čeda Bradić krenuo je tragom jednog mog novogodišnjeg leta Boingom 727 za Kairo. I Violeta Ivković otisnula se u Egipat, kao FS putnik. Emiratska stjuardesa Ana Gorodetski, od milošte zvana Ana Modlijana opisala je, vrlo profesionalno, svoj doživljaj Kaira. Smešna strana sveta računara, pa kratka zimska konverzacija sa Željkom Živaljevićem, po sistemu: da li je "alo!" nastalo od uzvika "jao!" Mališa Manić, Goran Filipović i Dragan Ćosić o tamnoj strani internetizacije Srbije. Dr Vladimir Ajdačić: kako se slažem sa Internetom. Petar Kočović, prvi čovek TehnikomNeta, o Internet budućnosti. Zoran Modli, dakle, ja - o vlastitom vidjenju Interneta, naveden na priču zahvaljujući pitanju čikaškog dopisnika Zaira, Vukašina Mitrovića!

Prilozi koje nećete ovde čuti
Pošto je emisija globalno bila posvećena Internetu, na tu temu je najpre progovorio Srdjan Paunović, alijas Hal 9000. Zatim sam seo u Internet vremeplov, pročitavši istoriju mreže svih mreža - a ona, nećete verovati, počinje još od 1444. godine! Vukašin Mitrović (Čikago) podneo je referat o Internetu u Americi. Željko Živaljević, Zairov kolumnista, pozabavio se bežičnim Internetom preko mobilnog. Zoran Stanojević (nedeljnik "Vreme") o skidanju sa Interneta. Rade Knežević (Mobkom), Srdjan Paunović i ja tražimo svako svoj omiljeni homepage na Internetu. Internet savet: koristite više prozora u browseru prilikom surfovanja.

Boing 727 leti u sumrak (prema Kairu, možda?). Čedin screenshot iz Flight Simulatora 2002.

Snimak 360. klase stjuardesa kompanije Emirates. Naša Ana je prva s desna u prvom redu.
Dve fotke, nastale iste večeri. Na levoj moja malenkost i Djordje Dukić, generalni sekretar Informatičkog saveza Jugoslavije, uoči dodele "Diskobolosa". Na desnoj Goran Filipović iz magazina COM (nije ćirilica!), tokom snimanja našeg razgovora.
Goran Filipović i dr Dragan Ćosić u društvu sa zajedničkim objektom iščitavanja, ribolovačkim magazinom SOM... pardon, IT nedeljnikom COM!
Vukašin Mitrović, nekada u Beogradu kao kod kuće, sada u Čikagu kao kod kuće. U zimskoj opremi, razume se.
Vladimir Bubanja (levo) nije u ovom Zairu ništa govorio, ali zato Mališa Manić (desno), autor projekta Serbia On Line, jeste.
 
Zvonko na tragu Elvisa Prislija...

Zvonko Djurić, nekada kontrolor letenja na aerodromu Pilotske akademije JAT u Vršcu (s kojim sam, dok sam tamo radio kao instruktor letenja, godinama saradjivao), punu deceniju već živi i radi u Ouklendu, Novi Zeland. Često mi se javlja, a javio se i krajem januara da mi ispriča utiske i pošalje fotke sa piknika u organizaciji Ouklendskog kluba obožavalaca Elvisa Prislija, održanom u jednom tamošnjem lepom parku. "...Bila je dobra zabava, referiše Zvonko. Šta kažeš na moj Guča šešir from Serbia u kombinaciji sa "Elvisom"? Funny?"

Dočarao mi je još jedan funny day. Bio je to let avionom Cesna 172, vlasništvo našeg zemljaka Milana (zaboravih prezime), profesionalnog pilota i nastavnika letenja. Poleteli su sa ouklendskog aerodroma Ardmor, prošetali iznad i oko Ouklenda, testirali malog Matiju Djurića u veštini komunikacije sa dežurnom kontrolom letenja, a onda ušli u dugi final i sleteli tamo odakle su i pošli - na pistu aerodroma Ardmor. Sve to nije bilo u mojoj emisiji - ali čemu bi, inače, služile Internet prezentacije?

Vesti iz IT sveta: On-line vesti iz racunarskog sveta