Povratak na  Zair 2003
Radio-emisija "Zakon akcije i reakcije"
 
MART 2003.

 

 

Prebacite emisiju na vas hard disk
broj 129 od 29. marta 2003. (WMA: 5 mb, 33 min)

U audio odlomku iz emisije:
Ko je zaboravio osnovne postulate korišćenja kućnog simulatora letenja, ima priliku da ih se podseti kroz mini-predavanje Čede Bradića, posvećenog uvodu u simulacije letenja. Da nije bilo FS-a, ne bi bilo ni FS/SF razglednica Violete Ivković i, pre svega, njene kratke ispovesti: kako sam počela da opisujem svoje virtuelne avanture. U e-mail dnevnik stjuardese Ane Gorodetski zavirili smo kroz stranicu ispisanu 25. oktobra 2001. godine - toga dana imala je i rodjendan i let Dubai-London-Dubai. Hal 9000 setio se jedne elektronske prevare. Predstavnik IT avangarde, Mališa Manić, govori o uticaju dnevne politike na razvoj telekomunikacija u nas. Zanimljiva je dopuna priče Aleksandra Grujića o programu koji omogućava uživanje u DivX filmovima na drevnim Pentijumima od 100 i 133 MHz, QickView Pro: kako izvršiti dodatna podešavanja ovog programa? Voja Gašić se pozabavio DV (digital video) kamerama "za svadbe i sahrane". Radio-autor Zoran Stanojević priseća se nekih vazduhoplovnih iskustava u ulozi putnika.

Prilozi koje ovde nećete čuti:
Još novosti iz Kenvika od mladog naučnika i nekadašnjeg beogradskog vunderkinda, Miodraga Mićića-Mimija, ovog puta s naglaskom na njegov hobi - uzgajanje velikih mačaka - kućnih ljubimaca! Neke od njegovih fotki pogledajte na jednom od linkova sa foto albumima. Hal 9000 o Boingovima istraživanjima na planu lebdenja. Ono što ste na Net prezentaciji videli prošle sedmice (spustite pogled na 22. mart), ovog puta raportiram i slušaocima emisije: izveštaj Zvonka Djurića sa aeromitinga posvećenog stogodišnjici avijacije, a na novozelandskom aerodromu Ardmor. Najava nove verzije Microsoftovog Flight Simulatora za 2003. godinu, "A Century of Flight"! Priče iz Redmondske šume: kolumnista Željko Živaljević komentariše totalno otvaranje Microsofta prema Kini, kojoj je Bil Gejts odlučio da proda Windows sa potpuno otvorenim kodom. Urednik magazina "PC World", Skot Spanbauer, neobično dramatično opisuje 20 dana svog života koje je, po nalogu matične redakcije, morao da provede bez računara! "Učinio bih to opet", zaključuje on na kraju.Prvi deo priče Aleksandra Grujića o projekciji DivX-a na Pentiumu 1. Još jedna pričica Željka Živaljevića, ovog puta o bogatstvu Bila Gejtsa. Šta se ostvarilo od predvidjanja Dragana Tanaskoskog, direktora "Mikro knjige", za 2002. godinu?

Kućni FS je stalna tema emisije, ali onaj pravi - nikada. E pa, ovo je pravi simulator B727, sve sa našom posadom i instruktorima!
Stjuardesa Ana je, rane jeseni 2001, skoknula na mali odmor u Beograd. Za glasilo Jugoslovenskog udruženja stjuardesa i stjuarda čak je dala i intervju...
...a onda se vratila u Dubai. Tamo su je sačekale rodjendanske čestitke, gle. Na slici je sa koleginicom i najboljom drugaricom, Devrim.
Miodrag Mićić-Mimi voli velike divlje mačke - pod uslovom da su pitome. Ove godine postao je i potpredsednik LIOC kluba uzgajivača velikih mačaka!
Čovek koji je pupčanom vrpcom vezan za telekomunikacije: Mališa Manić, jedan od osnivača BeotelNeta, danas ispred projekta SOL.
Što voli, to i testira: Voja Gašić, stručnjak za digitalne video-igračke, u redakciji magazina "PC".
Dugo se nismo videli, zar ne? A i kako bi, kad je Srdjan Paunović, alijas Hal 9000, još na odsluženju vojnog roka. No, zato smo ga ponovo čuli u današnjoj emisiji.

Uskoro novi Microsoftov Flight Simulator

Ova godina je važna godina: zaokružuje pun vek od prvog čovekovog leta vazduhoplovom na sopstveni pogon. Čovek, to jest ljudi, jesu braća Rajt, a čuvena letelica je njihov prvi avion, "flajer". Istorijski let odigrao se 17. decembra 1903. godine na vetrovitom platou Kiti Houka. Obeležavajući najznačajniju godišnjicu u istoriji avijacije i, istovremeno, dvadeset godina od promocije prvog kućnog simulatora letenja, Microsoft je odlučio da objavi specijalnu verziju svog, medju avio-entuzijastima toliko omiljenog simulatora letenja, sa tipovima aviona i programskim opcijama koje su do sada bile sadržane jedino u FS-u sa sufiksom Professional Edition. Zvaničan naziv nove verzije je "Microsoft Flight Simulator: A Century of Flight". Ulazak u prodavnice najavljen je za leto 2003, sa promotivnom cenom od oko 55 US dolara. Mnogi ovaj simulator krštavaju kao FS 2004, a zvanična verzija mu je 9.0. Dodajmo i da je Flight Simulator "A Century of Flight" (Vek letenja) mnogo više od kolekcije aviona. Virtuelni piloti će imati priliku da štošta nauče kroz priče koje prate svaku od istorijskih replika aviona. Autor ove serije malih eseja je Lejn Valas, jedan od urednika "Flying Magazina".

Nekoliko screenshot-ova iz novog MS simulatora letenja: najslavniji transportni avion svih vremena Douglas DC-3, Curtisov JN-4 Jenny, Fordov tromotorac i, naravno, Flyer braće Rajt iz 1903.

 

Prebacite emisiju na vas hard disk
broj 128 od 22. marta 2003. (WMA: 5,1 mb, 34 min)
Mimi, naučnik i pilot bez straha i mane: Miodrag Micić je ne samo na postdoktoratu u SAD, nego i pred dobijanjem dozvole privatnog pilota. Na slici je u društvu sa cesnom 152 i ispitivačem FAA, Džimom Fišom, nakon uspešno položenog letačkog ispita.

U audio odlomku iz emisije:
Mikro vesti iz IT sveta. Čeda Bradić: kako izgleda biti istovremeno i na Flight simulatoru i na Internetu? Ana Modlijana bila na kompanijskom briefingu, ali je uspela da skokne i do Najrobija, kao i da se seti pustinje. Violeta Ivković iskopala iz pustinjskog peska FS razglednicu: zadnja pošta Ujedinjeni Arapski Emirati. Atraktivni zvučni intro sa lične prezentacije Radeta Santrača. Još jedna Mikro vest: završen Cebit 2003 u Hanoveru. Prilog sa Sajma medija: zvuci i zgode sa niškog City radija. Mališa Manić: sedam godina Interneta u Srbiji. Nekada čudo od deteta, danas trostruki diplomac: Miodrag Micić-Mimi javlja se pismom iz severne Amerike. Njegov impresivan CV možete proučiti na stranici EMSL. Još malo Mikro vesti iz IT sveta, a onda i odjava emisije.

Prilozi koje ovde nećete čuti:
Poduža i zanimljiva priča o dvadeset godina najpoznatijeg svetskog PC magazina, "PC World", protkana korisnim trikovima za bolji i brži rad vašeg računara. Predstavljanje lične stranice mog sjajnog kolege i radijskog virtuoza Radeta Santrača, koji i dalje živi i radi na Malti. Kada stiže Sony Playstation 3? Prva uzbudljiva medijska iskustva novog PR-a redakcije "PC Press", 21-godišnje Sanje Ivković. Sanja prvi put u zivotu javno lista martovski broj časopisa PC (koji, uzgred, slavi osmi rodjendan). Nova serija Mikro IT vesti, a onda još jedna godišnjica: tačno tri godine protekle su od emitovanja prvog "Zakona akcije i reakcije"; bilo je to 25. marta na Beogradu 202. No, celu i još detaljniju storiju ionako možete pročitati na Asteroidnom linku ZAIR story! Nešto o bajatom softveru za Spectrum i C64 nostalgičare. Uvek zanimljivi Željko Živaljević o penzionisanju svemirske sonde "Pionir", koja je samu sebe nadživela jedno dvadesetak godina!

Stjuardesa izmedju neba i peska: Ana Modlijana u Arabijskoj pustinji sa kolegama, Adrianom i Danom.
Daleko od pustinje, ali blizu kamina, pa mu temperatura dodje na isto: Violeta u kućnom teen-okruženju.
Personal page of Rade Santrač: ovde je Rade ovde, a ne na Malti. Levo je njegov stari ortak Zeka, inače voditelj BK kviza "Milioner".
Mališa Manić, "Serbia On Line": prepun ideja, ali i gorčine - što mu dodje kao podstrek više!

A sada, Ardmore Air Show 2003!

Da li biste malo uživali i u komšijskom aeromitingu? Naši prvi susedi, Novozelandjani, od kojih nas dele svega dva mora, dva kontinenta i dva okeana (što je sitnica prema primitivizmu koji može da vas čitav univerzum odvoji od čoveka tik pored vas!), krenuli su da proslavljaju sto godina avijacije. Ne zaboravite, braća Rajt su poletela 17. decembra 1903. godine. Elem, moj prijatelj i kolega iz Ouklenda, Zvonko Djurić, bio je na velikom aeromitingu priredjenom na aerodromu Ardmor, i vama i meni dobro poznatom sa istih ovih stranica. Air Show je bio posvećen stogodišnjici avijacije, a glavni organizatori bili su novozelandski "Warbirdsi", Royal Air Force i "Air New Zeland", uz još neke manje vazduhoplovne organizacije i kompanije. "Sve je bilo fenomenalno organizovano i odisalo nekim retro fazonom", kaže Zvonko, "mada je bilo i najnovijih dostignuća iz sveta avijacije, itekako. Ipak, mene su najviše zanimale ove istorijske stvarčice koje sam snimio svojim digitalnim aparatom. Za bliže informacije o proteklom aeromitingu, programu i učesnicima, ukoliko te interesuje, poseti sajt New Zeland Air Show!" Što sam i uradio, naravno. Ali, ovde su isključivo Zvonkovi svojeručni utisci. Klik!


Ipak, to nije sve. Ima još. Taman sam zgotovio ovu prezentaciju, kad - stiže još fotki made in Zvonko. Sve lepša od lepše, ko bi odoleo. Pošto nisam, evo i njih u nastavku. Da uživate u oldtajmerima i u naredna tri reda sličica! Uz prvu po redu, a na njoj je deo enterijera legendarnog Herkulesa C-130, sledi Zvonkov propratni komentar: "Na slici je samo deo ogromnog cockpita C-130 koji sam uspeo da snimim. Nisam mogao da se penjem unutra jer je bio veliki red iza mene i ljudi su čekali samo da virnu, pa me bilo blam da ih zadržavam. Ali zato sam iskoristio momenat i snimio flajt-inženjera na njegovom radnom mestu. Nije loše. Mada kabina daleko, daleko impresivnije izgleda u realnosti, pa sam se malo razočarao kada sam video snimak. Al' nema veze, bolje išta nego ništa... Pozdrav! Zvonko." 


Subota, 15. mart 2003.

Mučko ubistvo premijera Srbije dr Zorana Djindjića, dani žalosti koji su kulminirali potresnim ispraćajem do poslednje stanice, Aleje zaslužnih gradjana na beogradskom Novom groblju - i gorak ukus u ustima koji ostaje nakon ovog saznanja, iz temelja su protresli sve ono što zovemo našom svakodnevicom. Gnev, bol i otrežnjenje prepliću se sa uobičajenim, ali neizbežno ljudskim trivijalnostima od kojih je život satkan. Jedna od takvih trivijalija je i ova emisija, koja je ispoštovala svoju satnicu i uredno se i danas pojavila na za nju rezervisanom mestu. Snimljena je pre nedelju dana i uredno razaslata radio-stanicama koje je emituju, dakle, u vreme kada niko nije mogao predvideti dramatičan obrt globalnih dimenzija niti strašnu tragediju u životu jedne do tada srećne porodice. Da sam to znao, i emisija bi drugačije izgledala, ako bi je i bilo. Ovako, stoji pred vama kakva jeste, neemitovana na FM mreži Zairu sklonih radio-stanica, ali ipak ponudjena kao dokument vama, maloj grupici radoznalih ljudi koji pohode ovaj sajt u potrazi za sitnicama koje s pažnjom, poput metalnih novčića, ubacujemo u špar-kasice naših života. Dok živimo.

 

Prebacite emisiju na vas hard disk
broj 127 od 15. marta 2003. (WMA: 7,6 mb, 50 min)

U audio odlomku iz emisije:
Uvertira sa urbanom legendom otkopanom na smešnoj strani sveta računara. Stjuardesa Ana na svojoj omiljenoj destinaciji - u Bangkoku. I Violeta Ivković otišla do Bangkoka - u mislima i lepim rečenicama. FS letač Čeda Bradić razmatra mogućnosti obuke stjardesa na Flight Simulatoru! Da bi prvi deo emisije i dalje ostao u duhu domaćica aviona, vodim vas na sajt sa najvećom kolekcijom uniformi stjardesa. Aleksandar Grujić-Štrk pomaže vam da rešite problem sa zvukom na karticama sa N-Vidia chip setom. Telefonski razgovor sa Nikolom Pejovićem iz niškog City radija o tek završenom Sajmu medija u Novom Sadu. Emotivni doživljaj: integralna verzija pesme "Mahir i Alma" sjajnog repera Eda Maajke. To treba čuti. Glavni urednik časopisa "Mikro", Milenko Vasić: da li ćemo jednoga dana živeti virtuelne živote? Na isto to pitanje odgovara i profesor dr Vladimir Ajdačić, naglašavajući humanu dimenziju čitave hipoteze. U kolumni Željka Živaljevića priča o uzajamnom gloženju monopolistički raspoloženog Telekoma i domaćih Internet provajdera. Urednik "PC" magazina Voja Gašić o kućnim projektorima i elementima kvalitetnog kućnog bioskopa.

Prilozi koje ovde nećete čuti:
Iscrpna preporuka za sajt Dragana Perića "Bio jednom jedan Beograd" na adresi www.grumble.co.yu. Mikro vesti iz IT sveta u više navrata tokom emisije. Može li Ivanjica, koja sada hvata samo tri radio-stanice, da sluša sve programe koje želi uz pomoć dva kompjutera i jednog jedinog FM predajnika? Saša Krstić o DVD plejeru u obliku crvenog "poršea". Novinar magazina "PC World" Steve Bass: sitnice koje olakšavaju život.

Bangkok, Tai: omiljeni kutak stvarnih (emiratskih) i virtuelnih (zairskih) stjuardesa!
A evo kako izgleda emiratski Boing 777 na aerodromu u Bangkoku. Ana je negde u sredini aviona.
Dovitljivi otkrivalac trikova za bolji život i rad vašeg hardvera: Aleksandar Grujić-Štrk.
Milenko Vasić, prvi čovek "Mikra" i prvi sagovornik Zaira na temu VR-a.
Kolumnista emisije, Željko Živaljević, u trenutku iznenadnog breakdance napada!
Voja Gašić u redakciji magazina PC: toliko je okupiran svojim radnim mestom da ne diže pogled čak ni na sev blica...

 

Stjuardesa na slici levo, u kadru Kjubrikove "Odiseje 2001" i dalje pripada budućnosti, mada prognozirana godina svemirske odiseje već pripada prošlosti. Ali zato ćete svu silu stjuardesa i njihovih uniformi pronaći na sajtu Klifa Maskita, "Stewardess uniform collection".

 

y
Kad već toliko zabrazdismo u avijaciju kroz današnji ZAIR: evo načina da vam skrenem pažnju na još nekoliko aero-zezalica, čija glavnina se ipak nalazi na dobro poznatom linku ovog sajta, "Smešna strana avijacije". Redom, s leva na desno: 1. Da neko ovde nije malo više popio? 2. Idealna zabava za putnike na dugim letovima. 3. Obuka u naprednom skijanju na vodi. 4. Mrtva trka - ili je kornjača zaista brža od zeca?

 

Prebacite emisiju na vas hard disk
broj 126 od 8. marta 2003. (WMA: 5,5 mb, 36 min)

Kuda Boing gleda kad ga vozi Čeda? Prema virtuelnoj Barceloni, naravno.

U audio odlomku iz emisije:
Kada kažemo: vreme je novac - garant zvuči otrcano. Ali, za nekoga su sekunde ono što su drugima godine. ZAIR počinje baš takvim razmatranjem relativnosti vremena. A dalje gura ovako: FS letač Čeda virtuelnim B-727 poleće iz Malte za Barcelonu. Violeta Ivković šalje SF razglednicu sa zamišljenog leta u London. Stjuardesa Ana Modlijana zaistinski je posetila London po drugi put, ponovo u svojstvu člana posade emiratskog boinga 777. Saša Imperl, urednik "Tehničkih novina", odgovara na pitanje: šta je to inteligencija? Kolumnista Željko Živaljević govori o svemirskom autoputu. U emisiju je stigla i zgodna zezalica, fol program, pomoću kojeg možete u roku od dva minuta da napravite prvoklasan R&B hit! Uskoro će proleće, a sa njim i povremene grmljavinske nepogode: poučan prilog na temu - kako se slažu gromovi i modemi? Voja Gašić (PC Press) savetuje kako da kupite digitalnu kameru, a da se ne ojadite. Po džepu, razume se. U SSSR-u, smešnoj strani sveta računara, čućete seriju advokatskih bisera, sve inteligentniji od inteligentnijeg! Vukašin Mitrović opisuje s kakvim se to visokim tehnologijama sudara na svakom koraku tamo, u Čikagu.

Prilozi koje ovde nećete čuti:
Upozorenje za sve vas koji ne želite da vam se CD razleti u parčiće. Rekli su... Aleksandar Perišić o kriptografiji. Savet: ne dozvolite da vas iznenadi kvar na disku. Radomir Vuković (Kvadart) o tajni svoje energije. Mikro vesti iz IT sveta. Danko Polić (Kuća štampe) o uredjaju koji pojeftinjuje pripremu za štampu tako što preskače fazu filmovanja, jurišajući direktno na ofset-ploču. Šta treba brisati iz računara radi zaštite privatnosti? Gojko Adžić (Mikro) o Open Officeu za Linux. Goran Milenković (Dobra knjiga) o istoimenom sajtu na adresi www.dobra-knjiga.com. Mališa Manić napravio gužvu oko minijaturnog hands-free seta za mobilni u obliku bubašvabe. Aleksandar Veljković (PS Press) o svom digitalnom fotoaparatu. Željko Živaljević u još jednoj kolumni, sada posvećenoj svemirskom kan-kanu. Aleksandar Grujić-Štrk sa dodatnim savetima za podešavanje zvučnih parametara u popularnom programu za gledanje DivX filmova, Qick View Pro.


Okupile se Branka, Violeta i Ana da skupe inspiraciju za nove putopise. I podignu ugipsanog Pishonju u krilo.

Emiratski Boing 777-300 na londonskom aerodromu Heathrow.

Jedna od hi-tech igračaka o koje se Vukašin svakodnevno sapliće u Čikagu.
Odoh na sve top liste!
Ako želite da napravite prvoklasan nigger-hit za samo dva minuta, kliknite na sličicu!

Dizajner i grafičar na zajedničkom zadatku: Radomir Vuković i Danko Polić u "Kući štampe".
Još malo Londona za kraj: Ana Gorodetski po drugi put na Trafalgar skveru!

 

Prebacite emisiju na vas hard disk
broj 125 od 1. marta 2003. (WMA: 8,3 mb, 55 min)

 


Radivoje Milićević, šef Internet tima Beotela, pored moćnih Cisco servera zahvaljujući kojima ide u svet sve to što ide!


Saša Krstić sa digitalnom kamerom u ruci i Top FM radijom u glavi.


Slobodan Boban Obradović, slobodan da u svojoj emisiji "Deca 20. veka" radi šta hoće, a u ZAIRU da priča o svom vidjenju Internet radija.


Aleksandar Saša Žigić, iako rasan medijski tip, nije preterano podlegao čarima cyber-radija, no spreman je dočekao prozivku na temu Net radija u Americi.

U audio odlomku iz emisije:
E, vredelo je dočekati ovo izdanje "Zakona akcije i reakcije"! U celosti je bilo posvećeno onima koji maštaju o vlasitom radiju - a među njima sam i ja, što da krijem. Praksa je pokazala da Internet radio - a o njemu je bila reč - predstavlja vrlo ostvarivu ideju. Što je najlepše, ovakav poduhvat nikoga neće dovesti do prosjačkog štapa, rizik je minimalan, a od investicije zahteva samo dobar računar, razuman dogovor sa Internet provajderom i, najvažnije - pravu ideju i primerenu medijsku kulturu. Na detaljnu razradu ove teme inspirisalo me je pismo Zairovog slušaoca iz Niša, Nenada, pa sam smesta pojurio u Beotel i najpre snimio razgovor sa prvim čovekom tamošnjeg Internet tima, Radivojem Milićevićem. Zatim nas Mališa Manić (SOL) podseća na to koliko je Internet radio jeftin. Da vas uverim kako zvuk preko Neta može da bude vrlo prihvatljivog kvaliteta, poslužio sam se live streamovima Max radija iz Vršca, OK radija iz Vranja i holandskog radija Veronika. Saša Krstić, vlasnik beogradskog Top FM radija, govori o principima emitovanja njegovog radija preko Neta i o kilobitima koje vredi preneti u jednoj sekundi. Moj kolega Boban Obradović rekao je šta misli o našem, a Aleksandar Saša Žigić o Internet radiju u Americi. Za trenutak sam prešao na svemirske teme i u ime slušaoca Saše Vučkovića upitao dr Vladu Ajdačića: ima li Jugoslavije na nebu, kad je već više nema na Zemlji? Odgovor je bio: ima! Tamo negde, gore i visoko, putuje asteriod po imenu "Jugoslavija"... Nakon toga, vraćamo se Internet radiju kroz sjajnu priču Beotelovog sistem-inženjera Nikole Stevanovića. On je savršeno precizno i do tančina opisao šta vam je sve neophodno da krenete sa vlastitim Internet radijom! To zaista treba čuti. Asistent na katedri za radio FDU, Nebojša Misković-Hogar, osvrnuo se na vlastite maštarije o vlastitom radiju, a vaš stari poznanik, Vukašin Mitrović iz Čikaga, progovorio je o mogućnostima otvaranja Internet radija u SAD. Snimio sam ga nedavno, kad je, nakon 15 meseci izbivanja, doleteo na par nedelja u rodni Beograd.

Prilozi koje ovde nećete čuti:
Budući da je emisija bila nabijena činjenicama vezanim za Internet radio, ovog puta su izostale omiljene rubrike namenjene FS letačima, nebeskim stjuardesama, Violetinim SF/FS razglednicama, Željkovim kolumnama... Od tematskih priloga, u današnji audio-odlomak nisam uspeo da strpam neke bitne najave i odjave, par lepih anketa o Internet radiju, vodić kroz radio-stanice na Netu, izjavu Voje Gašiča ("PC"), tekst Aleksandra Veljkovića o 3D diktaturi, deo priče Saše Krstića o još nekim dimenzijama Internet radija i raspeću izmedju stereo i mono zvuka na Netu, zapis Vlade Cerića o CD pisačima i deo priče Nikole Stevanovića na temu: zašto kasni radio-signal preko Interneta?


Pitanje koje nije upućeno krdima političara i nacionalnim zanesenjacima, nego tu i tamo ponekom naučniku: ako više nema Jugoslavije na Zemlji, postoji li negde na nebu?


Najzanimljiviji sagovornik današnjeg ZAIRA: Nikola Stevanović iz Beotela. Uzgred, ovo što pokazuje jeste kompanijski server na kojem se, izmedju ostalih, nalazi i prezentacija Asteroidnog sajta www.modli.co.yu! Yu-huu!


Softver za emitovanje kućnog radio-programa preko Neta: RealAudio enkoder u akciji.


Teško ćete ga prepoznati ovolickog, pa ću vam ga pokazati: Hogar je prvi s desna. Ja sam do njega, a ostalo su njegovi studenti sa FDU.


Vukašin Mitrović (sedi i u objektiv gledi!), namerno baš u "Polarotor" ambijentu. Doduše, i ja sedim, ali na naslonu za ruke...

Vesti iz IT sveta: On-line vesti iz racunarskog sveta