Povratak na Zaire iz 2004.
 

radio-emisija broj 174

Emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Šta se dogodilo u novoj emisiji saznajete zahvaljujuci priloženoj play listi, ko se u njoj pojavio otkrivaju fotke i potpisi, a kako je sve zajedno zvučalo možete cuti ako pokupite priloženi audio najnovije emisije.

Naredna emisija je u subotu, 14. februara

subota, 7. februar 2004.

Nagrada dr Zoranu Živkoviću

Slusajte prvi deo emisije9.1 mb
Slusajte drugi deo emisije9.0 mb

Rredovni slušaoci znaju da je kroz ZAIR do sada prošlo mnogo znacajnih ljudi, medu njima se u jednoj od prošlih epizoda našao i doktor Zoran Živkovic, jedan od najvecih poznavalaca naucne fantastike na domacim prostorima. Da se podsetimo, on je izmedu ostalog poznat po tome što je kod nas preveo sva znacajnija dela naucne fantastike i popularne nauke, napisao enciklopediju naucne fantastike i kreirao veoma popularne emisije "Zvezdani ekran" i "Osam decenija SF filma". Medutim novost je to da je gospodin Živkovic nedavno doživeo i svetsku slavu kao dobitnik svetske nagrade za naucnu fantastiku za novelu "Biblioteka", koja mu je dodeljena na skupu pisaca SF žanra u Vašingtonu. Pored toga, kompletan opus gospodina Živkovica koga cini ukupno devet knjiga naredne godine bice objavljen u Americi, što zaista predstavlja veliki uspeh kojim se može podiciti veoma mali broj pisaca sa naših prostora.

Interesantno da je na skupu u Vašingtonu vecina prisutnih bila ubedena da gospodin Živkovic u stvari živi i radi u Americi i prvi je dobitnik pomenute nagrade koji dolazi sa vanengleskog jezickog podrucja. Ovu priliku koristimo da mu od sveg srca cestitamo na zaista izuzetnom uspehu.

Srdjan Paunović
(Dr Zoran Živkovic je jedan od urednika Intrnet casopisa Fantastic Metropolis)

Godišnjica odlaska "Računara"

Gotovo na današnji dan, tamo nekog februara 1999, izašao je poslednji broj prvog domaćeg časopisa posvećenog kompjuterima, "Računari". Proizašao iz specijalnog dodatka tadašnjeg naučno-popularnog časopisa "Galaksija", "Računari u vašoj kući", legendarni "Računari" su punih šesnaest godina pratili računarsku revoluciju na našim prostorima. O nastanku i nestanku časopisa "Računari" u današnjoj emisiji govore njegovi nekadašnji urednici i saradnici - Dejan Ristanović, Rade Knežević i Srdjan Paunović. Dejan Ristanović (na slici sa nekadašnjim ženskim delom redakcije PC-a) od 1995. godine je glavni i odgovorni urednik magazina "PC", Rade Knežević je na čelu magazina "Mobkom", a Srdjan Paunović je neumorni istraživač ne samo digitalnih, nego i kosmičkih tema (koje su mu prevashodno polje interesovanja) u "Mobkomu", časopisu "Planeta" i emisiji ZAIR.

Zairova plej lista:

Zakasnela novogodisnja promenada by Milivoj Andjelkovic
Najava zbivanja u emisiji
Angelique Kidjo - Ne ceder jamoureure (2003)
Info... Digitalni muzcki manifest Pitera Gebrijela i Brajena Inoa
Rekli su... Sasa Krstic o Winampu 5
Vest... Napsterove veze za MP3 plejere
Bukvar - Gimnastika (2002)
E-mail dnevnik stjuardese: Ana Modlijana planira povratak kuci
Ambulance Ltd - Helmsman (2003)
Dejan Ristanovic: kako su nastali i nestali Racunari
Ash - Gimme some truth (to Lenon)
Dejan Ristanovic: nastavak price o casopisu Racunari
Srdjan Paunovic: kako je dosao u Racunare
Asian Dub Foundation - Real Great Britain (2002)
Dejan Ristanovic: poslednji deo storije o Racunarima
Rade Knezevic o poslednjim danima Racunara
Blind Guardian - Barbara Ann

 


Mikro vesti iz IT sveta: Da li je marsovo vozilo zaguseno datotekama? / Hard disk kapaciteta jedan terabajt / Mrzite li mobilni telefon?
Brian Ferry - One way love (2002)
Zeljko Zivaljevic o trecem Zemljinom pratiocu
Vest... Macintosh slavi 20. rodjendan
Brian Wilson - Love & mercy (2000)
Zasto je bolje govoriti tiho i polako?
Vest... Milijardu korisnika GSM telefonije
British Sea Power - Carrion (Commander's Croft mix) 2003
Cyber cafe Kotonu: zapis od 4. januara. Akteri: flajt inženjer Dragan Savic i kapetan B727 Miroslav Ratkovic
Bruce Springsteen - Darkness on the edge of town
Hal 9000: Zoran Zivkovic dobio svetsku nagradu za SF
Zairov intervju: dr Zoran Zivkovic, knjizevnik i SF publicista (prvi deo, drugi deo u narednoj emisiji)
Mikro vesti iz IT sveta: Primirje u ratu formata / Nov propust u Internet Exploreru / Kraj nezeljene elektronske poste
Budgets - Radio dial


Evo kako izgleda Cyber kafe u afričkom gradu Kotonuu. Moj kolega Miško Ratković je u prvom planu, a Dragan Savić u bekgraundu, tik pored prozora.

 
Radio-emisija "Zakon akcije i reakcije" snima se petkom, zainteresovanim radio-stanicama šalje ponedeljkom, a premijerno emituje na većini FM frekvencija subotom (toliko o njenoj mogućoj aktuelnosti). Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Desna ruka: Srdjan Paunović. Mailbox emisije: emisija@modli.co.yu.