Povratak na Zaire iz 2004.
 

radio-emisija broj 175

Emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Šta se dogodilo u novoj emisiji saznajete zahvaljujuci priloženoj play listi, ko se u njoj pojavio otkrivaju fotke i potpisi, a kako je sve zajedno zvučalo možete cuti ako pokupite priloženi audio najnovije emisije.

Naredna emisija je u subotu, 21. februara

 subota, 14. februar 2004.

Mobilni uz obraz

Slusajte prvi deo emisije9.0 mb
Slusajte drugi deo emisije9.1 mb

Više zaista nije toliko iznenadujuce kada japanski giganti elektronske industrije predstave nove, komercijalne proizvode koji prevazilaze maštu i najtalentovanijih pisaca naucne fantastike. Tako je kompanija Sanyo nedavno predstavila potpuno nov koncept takozvanog "tihog" mobilnog telefona koji pored klasicnog zvucnika za prenos zvuka koristi i neka sasvim nova rešenja. Naime, kada TS41 zazvoni dovoljno ga je prisloniti uz obraz i poceti sa razgovorom. Da, dobro ste culi - ne treba ga prisloniti uz uvo, vec uz obraz ili tacnije donju vilicu koja ce preko kostiju lobanje preneti posebno uskladene vibracije do srednjeg uha koje ce prevesti ovakav signal u zvuk razumljiv mozgu. Po navodima proizvodaca ovaj zvuk je jasniji i cistiji od onog koji se može cuti preko zvucnika a na ovaj nacin se razgovor može obaviti i u najbucnijim okruženjima što predstavlja još jedan plus ovom telefonu. Minus je naravno to što glasovi u glavi nikada nisu bili preterano cenjeni u psihijatriskim krugovima.

Verovali ili ne u najavi su još šokantnije tehnologije medu kojima je možda najinteresantnija Finger Whisper, takode japanske komapnije NTT DoCoMo, koja je razvila eksperimentalni model mobilnog telefona koji je ništa drugo do traka koja se nosi na ruci. Ova traka takode pretvara digitalni signal u vibracije koje se kasnije preko kostiju ruke prenose do vrhova prstiju. Iako zvuci neverovatno, da bi culi šta vam neko govori sa druge strane veze, morate staviti prst u uvo kada ce pomenute vibracije preko bubne opne biti prevedene u zvucni signal sasvim razumljiv mozgu. Ostaje da se zapitamo kako je izvodljivo pozajmljivanje ovog telefona i da li moramo staviti prst u uvo svakom ko želi cuti onog sa kim trenutno razgovaramo.

U svakom slucaju, princip telefoniranja sa prstom u uhu je na našim prostorima davno patentiran, pa je možda pametno pokrenuti i tužbu protiv Japana na osnovu otudenih autorskih prava. Ko zna…?

Srdjan Paunović

Zair plej lista:

Da elektroni vise ne zuje!
Najava priloga u emisiji
Bomfunk MC's - Freestyler
Mikro vesti iz IT sveta: kradja identiteta na Mrezi u porastu
Cornershop - Brimful of Asha (Norman Cook remix)
E-mail dnevnik stjuardese: Ana Modlijana o nesporazumu sa Evitom
Angelique Kidjo - Wombo Lombo
Tema emisije: GPRS na nasim prostorima 1. deo
Depeche Mode - I Feel Loved
GPRS na nasim prostorima 2. deo
Elisabeth White - Let your body cry
GPRS na nasim prostorima 3. deo
Glassjaw - El Mark
Hal 9000 i moblini uz obraz!
Sleepy Jackson - Pack of nails


Tesko je zvati se Mike Rowe
Papa Roach - Walking through barbed wire
Sasa Velickovic o GPRS-u na PDA Toshibi e800
Rony Size - Dirty beats
Nokia 7700 mobilna medijska stanica
Rekli su... Zeljko Zivaljevic o mobilnom trijumviratu
White Stripes - Dead leaves and the dirty ground
Vesna Jeremic o velikoj nagradnoj igri PC Pressa
Reakcija na Lindows
PJ Harvey - Big exit
Zairov intervju (Srdjan razgovara sa...) drugi deo razgovora sa knjizevnikom dr Zoranom Zivkovicem
Night Shift - Night shift 09
Komentar Gojka Adzica na temu informacionih tehnologija koje preskacu Srbiju
Rekli su... Vlada Bubanja o Mercury mp3 plejeru
Guano Apes - Lords of the boards
Odjava emisije

Lični digitalni pomoćnik Toshiba sa oznakom e800: džepni PC superiornih performansi, koji je predstavljen i u današnjoj emisiji.

 

 
Radio-emisija "Zakon akcije i reakcije" snima se petkom, zainteresovanim radio-stanicama šalje ponedeljkom, a premijerno emituje na većini FM frekvencija subotom (toliko o njenoj mogućoj aktuelnosti). Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Desna ruka: Srdjan Paunović. Mailbox emisije: emisija@modli.co.yu.