Povratak na Zaire iz 2004.
 

radio-emisija broj 176

Emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Šta se dogodilo u novoj emisiji saznajete zahvaljujuci priloženoj play listi, ko se u njoj pojavio otkrivaju fotke i potpisi, a kako je sve zajedno zvučalo možete čuti ako pokupite priloženi audio najnovije emisije.

Naredna emisija je u subotu, 28. februara

  subota, 21. februar 2004.

Internet nade za budućnost

Slusajte prvi deo emisije9.1 mb
Slusajte drugi deo emisije9.1 mb

Voja GasicNaša markica ove godine možda "trci pocasni krug" - lako je moguce da pre sledeceg januara ime domena bude promenjeno u .cs ili nešto drugo (.rs, .ks...). To su, naravno, formalnosti - ionako se sve više firmi opredeljuje za internacionalne domene.Bitne su prezentacije koje se redaju iza Web adresa... Broj registrovanih .yu domena približio se broju 18.000, što je znacajno povecanje u odnosu na prošlu godinu. Velika vecina tih domena, njih oko 15.500, je u co.yu grani, što je i logicno kada se zna da kod nas samo pravna lica mogu da registruju Internet adresu. Pitanje je, doduše, koliko je od tih domena aktivno - cesto cujemo primedbe prijatelja koji su u novinama, na televiziji ili bilbordu videli reklamu sa jasno naznacenom Internet adresom, a kada su hteli da pogledaju o cemu se radi, sajt nije postojao. Ne radi se o pocetnicima koji nisu upamtili URL, vec o svesti da je navodenje Internet adrese kao dela reklamne poruke važno; kada kasnije treba izdvojiti novac za prateci sajt, raspoloženje brzo izbledi ili se završi prezentacijom na kojoj je, jednom za svagda, predstavljena delatnost firme. Takvi sajtovi nisu, naravno, bili u konkurenciji za ovu listu - preskacuci klasicne prezentacije racunarskih i drugih firmi, analizirali smo samo Web stranice koje nude informacije i servise od znacaja za širu publiku, tj. one u cije se održavanje ulažu znacajan trud i sredstva.

A onda...

A onda smo se probudili i nastavili surfovanje u potrazi sa 50 prezentacija zahvaljujuci kojima verujemo u svetlu buducnost Interneta na našim prostorima...

Voja Gašić i Dejan Ristanović

(Reč je o delu teksta dvojice urednika časopisa "PC" objavljenog u februarskom broju, a u povodu dodele novih 50 priznanja za najbolje Web prezentacije na našem jeziku u 2003. godini. U kategoriji ZABAVA priznanje je dobio i vaš i naš sajt, Asteroid modli.co.yu!)

Zairova plej lista:

Cvrkutavi predgovor iz evropskog pakla
Šta nas ceka u emisiji
Bomfunk MC's - Strip up the bass
Mikro vesti iz IT sveta: Elektronika - najveca industrijska grana u Kini / Novi IBM tanki prenosivi racunar
Biseri digitalne proslosti!
ENIAC 01 Jubilej velikog racunara, 15. februar 1946.
ENIAC 02 Tanja Zeljkovic plus Modli (Radio Beograd)
Papa Roach - Lovehatetragedy (2002)
ENIAC 03 zavrsnica o kompjuterima i robotima
Vest... Apple napravio mini iPod
Prodigy - Breathe
E-mail dnevnik stjuardese: Ana Modlijana leti za Mancester i Teheran, pa ide na last interview
Coldplay - Yellow (2000)
Hal 9000 o transportu izmedju svetova
SONY i iskusenja dzina sa istoka 1. deo
Hell Is For Heroes - Get low (2003)
SONY i iskusenja dzina sa istoka 2. deo
Sasa Velickovic o digi-fotoaparatu Sony DSC-T1
Molotov - Parasito (1999)


Hal 9000 o cipu umesto pilule
Vest... Sony povlaci Aiba iz japanskih prodavnica
Ms Dynamite - It takes more (2002)
Korisni saveti za internaute
Vest... Google kao robna marka u 2003. godini
Rage Against the Machine - Voice of the voiceless
Zeljko Zivaljevic pomen za domen (kolumna)
Vest... Satelitski TV prijemnici u mobilnim telefonima
Weeres - Keep fishing (2002)
Voja Gasic o Top 50 najboljih YU sajtova za 2003. godinu (opsežna prica o YU/SCG Web prezentacijama, sa detaljnim osvrtom na najbolje sajtove na našem jeziku koji su dobili prestižnu markicu casopisa PC za 2003.)
Nagradna igra magazina PC
Ataris - Radio still sucks
 Transport života između svetova

U moru nedoumica sa kojima se covecanstvo još od davnih vremena neuspešno hvata u koštac, a u koje recimo spada i to da li je starija kokoška ili jaje, od nedavno je dolivena još jedna kap. Naime, sve cecše se postavlja pitanje da li je seme života sa Zemlje otišlo i u druge delove kosmosa ili je ono odatle palo na našu planetu i razvilo se u život kojim danas ona buja.

Nedavno su zapocela ozbiljna ispitivanja o tome da li je moguc transport jednostavnih oblika života kao što su, recimo, bakterije kroz svemir. Da su one sposobne da prežive uslove svemirskih putovanja govore i cinjenice da su pronalaženi njihovi primerci stari i do nekoliko miliona godina, koji su preživeli okamenjeni u stenama.

Takode postoje i teorije po kojima bi pri padovima asteroida ili kometa na Zemlju zajedno sa njihovim parcicima koji pri udaru odskacu nazad u svemir mogli da odlete i jednostavni mikroogranizmi kao što su bakterije. One bi, putujuci na ovim krhotinama, lako mogle da se nadu i na nekoj planeti veoma udaljenoj od Suncevog sistema. Suprotni ovim tvrdnjama su nalazi koji, navodno, govore da u meteoritima za koje se veruje da su poreklom sa Marsa postoje tragovi fosilnih mikroba. A to bi, prosto receno, znacilo da je seme života na Zemlju bukvalno "palo s' Marsa".

Ove ideje o mogucnosti transporta života kroz svemir zaista otvaraju nove poglede na život i svemir uopšte. Da je sam Luj Paster mikroorganizme shvatao kao prve intergalakticke putnike, možda ne bi tako svesrdno radio na razvoju antibiotika, a antologijsko delo Artur Klarka možda bi nosilo naziv "Salmonela u svemiru 2001".

Čip umesto pilule

Verovatno nije bilo teško pretpostaviti da ce jednog dana racunari zameniti pisace mašine ili da ce mobilni zameniti fiksne telefone, ali da ce mikrocipovi doci na mesto dosadašnjih lekova… za to je zaista potrebna izuzetno razvijena mašta.

Naime, ovih dana je pocelo i klinicko ispitivanje posebne serije mikrocipova jedva vecih od santimetra koji se ugraduju na kožu pacijenta i uz pomoc posebnih tankova od biorazgradivog materijala (u kojima se nalaze lekovi) u odredeno vreme u ogranizam isporucuju njihovu tacno odredenu dozu. Ovo ce biti od izuzetne koristi hronicnim i drugim bolesnicima koji svakodnevno moraju uzimati više vrsta lekova u razlicitim terminima, kao što je, recimo, slucaj sa obolelima od virusa HIV-a kao i onima koji pate od demencije, za koje je redovno uzimanje lekova zaista veliki problem.

Još jedna dobra vest je to što ovi cipovi uskoro nece morati da se ugraduju, jer se radi na prototipu koji ce funkcionisati kao pilula i zadržavati se u ogranizmu tacno odredeno vreme. To, prakticno, znaci da ce umesto lekova i inekcija, lekari iskljucivo prepisivati - mikrocipove!

Srdjan Paunović

 
Radio-emisija "Zakon akcije i reakcije" snima se petkom, zainteresovanim radio-stanicama šalje ponedeljkom, a premijerno emituje na većini FM frekvencija subotom (toliko o njenoj mogućoj aktuelnosti). Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Desna ruka: Srdjan Paunović. Mailbox emisije: emisija@modli.co.yu.