Povratak na Zaire iz 2004.
 

radio-emisija broj 178

Emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Šta se dogodilo u novoj emisiji saznajete zahvaljujuci priloženoj play listi, ko se u njoj pojavio otkrivaju fotke i tekstovi, a kako je sve zajedno zvučalo možete čuti ako pokupite priloženi audio najnovije emisije.

Naredna emisija je u subotu, 13. marta

  subota, 6. mart 2004.

Struja iz vode

Slusajte prvi deo emisije9.0 mb
Slusajte drugi deo emisije8.7 mb

Interesantno je da velika naucna dostignuca, slucajno ili namerno, sve cešce dolaze iz Kanade. Tako je ovih dana tim strucnjaka kanadskog univerziteta u Alberti obelodanio da je pronašao nov nacin za proizvodnju struje.

Proces se zasniva na mogućnosti da se struja proizvodi propuštanjem vode kroz mikrokanale, što je rezultat takozvanih magnetohidrodinamickih procesa, koji su složeni skoro kao i naziv koji nose. Naime, glavno dostignuce tima sa univerziteta u Alberti je to što su uspeli da naprave posebne mikro-turbine koje nemaju pokretne delove i služe za stvaranje struje i pumpanje vode kroz pomenute mikrokanale.

Principi rada ove tehnologije su i prakticno demonstrirani uz pomoc prve elektrokineticke baterije precnika dva centimetra i debljine svega tri milimetra, u kojoj se nalazi izmedu 400 i 500 hiljada zasebnih mikrokanala. Svaki od ovih kanala ima precnik oko 10 mikrona, a prilikom protoka vode kroz njih na jednom kraju ove baterije stvara se pozitivan, a na drugom negativan naboj - baš kao u kod obicnih baterija. Prototip je uspeo da proizvede napon od 10 volti sa strujom od oko jednog miliampera, što je timu naucnika omogucilo da njime napoji sijalicu. Ovakva baterija predstavlja potpuno cist izvor energije, koji ce, uz odredena usavršavanja, lako moci da napaja manje uredaje kao što su mobilni telefoni ili PDA racunari.

Medutim, naucnici isticu da je ova tehnologija još uvek u najranijoj fazi razvoja i da ce biti veoma korisna u razvoju nanotehnologija ciji minijaturni uredaji zaista traže nove oblike napajanja. Sa druge strane, radi se i na primeni ove tehnologije na makro nivou, pa su u planu i prve baterije koje ce naci svoju komercijalnu primenu.

Ocigledno je da ce stara narodna krilatica, po kojoj "voda ne valja ni u cipelama", uskoro biti dovedena u pitanje, jer ce voda u buducnosti vredeti mnogo više nego što možemo i zamisliti.

Hal 9000

Plej lista 178. emisije:

Osmomartovska razbrajalica
Najava likova u emisiji
Kosheen - Hungry (2001)
Vest... iPod kao muzejski vodic
Tema emisije na predlog Damjana Josipovica - ravni ekrani
Rekli su... Zeljko Zivaljevic o Motorola NEDU
Deine Lakaien - Return (1999)
Hal 9000 o struji iz vode (vest iz Kanade)
Ana Modlijana i Brajan Gorodetski o godisnjici CJSF radija iz Vankuvera!
Depeche Mode - It's no good (97)
Aleksandar Veljkovic o PC Chipsu i maticnim plocama kao takvim
Vest... Porez na racunarske monitore
Teenage Fanclub & Jad Fair - Crush on you (2001)


Satelitske radio i TV vesti
Toten Hosen - You're dead
Sasa i Ana Velickovic o fotografiji nedelje i robotu Aibo
Mikro vesti iz IT sveta: nova sprava Gamebike / Steta od nezeljene e-poste u porastu
Awayteam - Nation's ride (2003)
Goran Filipovic COM o svakodnevici u svojoj redakciji
Sasa Krstic i Dragan Cosic o Nokiji 6600
Smashing Pumpkins - Tristessa (91)
Zeljko Zivaljevic o plakatima koji govore
Will Smith - Black suit is coming (2002)
Voja Gasic o bezicnom povezivanju
Timo Mass - To get down (Fatboy Slim mix) 2002
Vlada Bubanja o DVD plejerima sa sajta jeftino.co.yu
Pogled na istoriju uz odjavu emisije
Posetite CJSF radio
ZAIR može da se pohvali da ima stalne izveštače iz Kanade, a Ana Modlijana i Brajan Gorodetski (baš oni su ti izveštači!) da su bili neposredni učesnici na proslavi godišnjice FM radija iz Vankuvera, CJSF. To je lokalni niskobudžetni radio čiji program stvaraju studenti Sajmon Frejžer univerziteta, u čijem okrilju i deluje ova radio-stanica. Više o svemu u prvom satu današnje emisije!
 
Radio-emisija "Zakon akcije i reakcije" snima se petkom, zainteresovanim radio-stanicama šalje ponedeljkom, a premijerno emituje na većini FM frekvencija subotom (toliko o njenoj mogućoj aktuelnosti). Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Desna ruka: Srdjan Paunović. Mailbox emisije: emisija@modli.co.yu.