Povratak na Zaire iz 2004.
 

radio-emisija broj 179

Emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Šta se dogodilo u novoj emisiji saznajete zahvaljujuci priloženoj play listi, ko se u njoj pojavio otkrivaju fotke i tekstovi, a kako je sve zajedno zvučalo možete čuti ako pokupite priloženi audio najnovije emisije.

Naredna emisija je u subotu, 20. marta

  subota, 13. mart 2004.

Propalo kloniranje čoveka

Slusajte prvi deo emisije8.9 mb
Slusajte drugi deo emisije8.7 mb


Na ovom mestu obično čitate najzanimljivije priloge Hala 9000. Ali i on je klon - u ovom slučaju, Srdjana Paunovića!
Kako je nedavno objavljeno, americki ekspert za plodnost i genetska istraživanja, doktor Panos Zavos, obavio je jedan od prvih zvanicno zabeleženih pokušaja kloniranja coveka.

Posle vesti da je 35-godišnjoj ženi koja se dobrovoljno podvrgla ovom eksperimentu uspešno usaden klonirani ljudski embrion, pažnja javnosti bila je usmerena na to kako ce se stvari nadalje odvijati. Za sam proces kloniranja embriona korišcena je jajna celija žene koja je ucestvovala u eksperimentu, kao i celija kože njenog supruga, koja je obezbedila neophodan genetski materijal. Ipak, po recima tima koji je radio na njemu, ovaj eksperiment nije uspeo, jer je telo odbilo embrion i prava trudnoca nikada nije ni zapocela. I pored najava doktora Zavosa da ce uskoro objaviti veoma detaljan rad koji ce objasniti ceo proces na kome je zasnovan ovaj eksperiment, nedavno su obelodanjene i prve sumnje da se u stvari radi samo o neosnovanom publicitetu, jer pravih dokaza da je ovaj eksperiment izvršen za sada nema.

Prevara ili ne, ova vest je još jednom pokrenula pravu buru reakcija, uglavnom protivnika humanog kloniranja. Richard Gardner, predsednik britanske Kraljevske radne grupe za kloniranje, tvrdi da je ovakvo kloniranje: medicinski nesigurno, sa strane nauke bolesno i eticki neprihvatljivo.

Po logici stvari, posle prvog, usledice i drugi pokušaj humanog kloniranja koje najavljuje i doktor Zavos, pa zatim treci… i tako redom, dok naucnici ne zadovolje svoju sujetu eksperimentišuci na samim osnovama ljudskog postojanja. Šta drugo reci nego - nek' nam je sa srecom.

Hal 9000

Plej lista 179. emisije:

Uvodnik u čast zaista internog modema!
Najava imena i tema
The Kuguars zovu na 200. predstavu Smesne strane muzike!
Mikro vesti iz IT sveta: RealPlayer u mobilnim telefonima / Gamebike protiv gojaznosti / Preradjeni XP
Rekli su... Zeljko Zivaljevic o satelitskom SMS-u
Doctor and the Medics - Spirit in the sky
Osam godina Beotelneta i Interneta u Srbiji
Avax - Fire in my soul (2004)
Ana Modlijana iz Vankuvera o nauci vaspitavanja male dece
Moby - Extreme ways (2002)
Aleksandar Veljkovic o prednostima TFT nad CRT monitorima
Nagradna igra casopisa PC
Electric Light Orchestra - Without someone (83)
Tema emisije: kupovina na Internetu 1. deo
Tes feat. Lodeck - Late to work (2003)
Kupovina na Internetu 2. deo
Eminem - Business (2002)


COM vesti: milijarde za mobilne melodije / SMS i knjizevnost
Fat Boy Slim - Going out of my head
Zeljko Zivaljevic o prstenu svemirskog doba
Faith No More - Ashes to ashes
Dragoljub Rancic iz ZDE o nabavci racunara po sistemu staro za novo
Faint - Agenda suicide (Jagz Kooner remix) 2003
Vest - Preskupe tehnoloske spravice
Sasa Velickovic kratko o odnosu cena-kvalitet
Electric Prunes - I had too much to dream (last night) 1967
SSSR ili, jos bolje: Poucna Strana Sveta Racunara!
Hal 9000 o propalom kloniranju coveka
Turbonegro - Locked down (2003)
Sasa Krstic o niskobudzetnoj video-produkciji za entuzijaste
Flock of seagulls - Wishing (if I had a photograph of you)
Vlada Bubanja o kamkorderima sa sajta jeftino.co.yu
Odjava emisije

Imate li parking viška?

Ako ste mislili da je poblem parkiranja u Beogradu gorući - u pravu ste. Ali, za razliku od ostalih svetskih metropola, Beograd ne pati od manjka mesta za parkiranje, već, naprotiv, od viška! Zato, dragi Njujorčani, Parižani, Londonci i svi ostali iza gvozdene zapadne zavese, navalite na rasprodaju beogradskih parkinga!

Uzgred, ovu korisnu informaciju pronašlo je dete dvadesetog veka, moj kolega Boban Obradović, na web prezentaciji beogradskog Parking servisa. Tu je i mapa, tek da lakše pronadjete ovaj višak. A "višak" je u Viškoj ulici.

Avione, avione,
sladji si mi od bombone

Ni Nebojsa Misković-Hogar, još jedan od mojih radijskih kolega (a uz to i asistent na Katedri za radio-produkciju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu) nije bio lenj, pokazavši se i kao odličan asistent na Katedri za avijaciju emisije "Zakon akcije i reakcije": izvršio je detaljnu inspekciju jednog carskog aviona!

Reč je o Airbusu 340 sa oznakom kompanije "Royal Brunei", prilagodjenog skromnim potrebama njegovih putnika, bili oni vlasnici ili iznajmljivači istog. Ne znam da li je i kokpit na nivou putničkog departmana (nekako sumnjam), ali imate idealnu priliku da iz blizine razgledate njegov asketski uredjen enterijer!

 
Radio-emisija "Zakon akcije i reakcije" snima se petkom, zainteresovanim radio-stanicama šalje ponedeljkom, a premijerno emituje na većini FM frekvencija subotom (toliko o njenoj mogućoj aktuelnosti). Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Desna ruka: Srdjan Paunović. Mailbox emisije: emisija@modli.co.yu.