Povratak na Zaire iz 2004.
 

radio-emisija broj 181

Emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Šta se dogodilo u novoj emisiji saznajete zahvaljujuci priloženoj play listi, ko se u njoj pojavio otkrivaju fotke i tekstovi, a kako je sve zajedno zvučalo možete čuti ako pokupite priloženi audio najnovije emisije.

Naredna emisija je u subotu, 3. aprila

  subota, 27. mart 2004.

Multimedija u službi drumske navigacije

Slusajte prvi deo emisije9.0 mb
Slusajte drugi deo emisije8.9 mb

Najnoviji uredaj kompanije "Pioneer" pod nazivom "Cyber Navi", s preciznijom oznakom AVIC-3DVD-II, pored mocnog navigacionog sistema odlikuje se i multimedijalnim i DVD mogucnostima.

Vec pominjani navigacioni sistem ima niz novih detalja u izradi mapa, graficki je napredniji i ima bogatiju softversku personalizaciju. Uredaj sadrži bazu podataka o geografskim mapama gotovo citavog podrucja Evrope, a sadržaj se može nadograditi dodavanjem odgovarajucih aplikacija.

Zadatak vozaca je samo da ude u automobil, ukljuci svoj Cyber Navi i ubaci informaciju o odredištu ispisivanjem teksta ili glasom. Za vrlo kratko vreme uredaj ce ponuditi šest razlicitih mogucnosti koje vode ka odabranom mestu, dok je izbor rute na vozacu. Uredaj je naoružan sa 82.000 podataka svrstanih u 40 kategorija, tako da se instrukcije o pravcu kretanja, trodimenzionalni prikaz puta kojim se i informacije od znacaja za podrucja kroz koja se prolazi dobijaju u realnom vremenu. Kad je o zabavi rec, moguce je odabrati muziku iz ogromne baze podataka sa hard diska namenjenog ovom sadržaju.

Glasovno komuniciranje podržava šest najzastupljenijih evropskih jezika (engleski, nemacki, francuski, italijanski, španski i holandski), mada su realizovane i proširene varijante za danski i švedski, uz mogucu nadogradnju još nekog jezika. Za komunikaciju služi ugradeni mikrofon, a postoji i opcija prepoznavanja govora. Uredajem se može upravljati i pomocu daljinskog upravljaca (tastaturom, navigacionim tasterom ili infracrvenim komunikatorom) ili preko LCD panela osetljivog na dodir. Reprodukcija muzike je dolby digital stereo i odlikuje se zavidnim kvalitetom.

Pristup razlicitim opcijama menija na korisnickom interfejsu podržava osam jezika. Moguce je podešavanje grafickog okruženja, pretraživanje, prihvatanje saveta i preporuka tokom putovanja, pracenje rasporeda vožnje i još dosta drugih mogucnosti. Opcija Drive View daje virtuelni izgled puta ili mape, na kojoj je vaše vozilo prikazano u obliku pokretne ikone, uz zumiranje i skrolovanje u osam smerova. Softver CNDV-20 omogucava nadogradnja aplikacija.

Karakteristike ovog uredaja pružaju izuzetne pogodnosti za vrhunsku navigaciju i multimedijalne sadržaje, što potvrduje cinjenicu da se proizvodaci automobila i pratece opreme aktivno ukljucuju u implementaciju novih informacionih i komunikacionih tehnologija u najnovijoj tendenciji izrade kompaktnih uredaja koji ce objedinjavati funkcije multimedijalnih plejera i navigacionih uredaja. To, naravno, znatno smanjuje ukupnu cenu opreme, a korisnicima pojednostavljuje korišcenje.

Željko Živaljević

Plej lista 181. emisije:

Prolog posvecen ratnom pobedniku!
Hologramska memorija iz NTT-a
Kelly Osbourne - Changes (Dance Mix)
Zanimljivosti u avijaciji proteklih meseci
2pac - Changes
Veljko Djurovic o danima u Bagdadu
Avax - Fire in my soul (2004)
Veljko Djurovic 24h posle povratka iz Bagdada!
Jean Michel Jarre - Give Me A Sign
Ometaci signala mobilnih telefona (by COM)
Chumbawamba - Top Of The World (1988)
Aleksandar Veljkovic o vlastitim i drugim digitalnim fotoaparatima
Nove premijere pametnih telefona na CeBitu
Flock of seagulls - Wishing (if I had a photograph of you)


Saša Krstić, urednik multimedije u časopisu
"Mikro" i direktor Top FM radija, zagazio je
u disk-džokejski raj zvani Final Scratch.


TV temica: razvod zbog piraterije
I Am Kloot - Life in a day (2003)
Sasa Krstic o raju za disk dzokeje zvanom Final Scratch
U potrazi za zvucnim efektima
Goldfrap - Strickt machine (2003)
Zeljko Zivaljevic o novostima u drumskoj navigaciji
Flight simulator za korisnike Linuxa
Franz Ferdinand - Shopping for blood (2003)
Dr Sava Zdravkovic o trecoj mladosti bakra (ADSL konekcija)
JDS - London town (98)
Zairov intervju: Malisa Manic o svom IT prolecu 2004
John Matthias - Three chord trick (2001)
Malisa Manic o mobilnim komunikacijama kod nas
Underworld - Born slippy (mix) 98
Info o Motoroli C550
Audiograbber je sada besplatan!


Vizionar tehnoloških komunikacija, Mališa
Manić, posle dužeg vremena ponovo je
prisutan u medijima. Danas je gost
Zairovog intervjua.

 
Radio-emisija "Zakon akcije i reakcije" snima se petkom, zainteresovanim radio-stanicama šalje ponedeljkom, a premijerno emituje na većini FM frekvencija subotom (toliko o njenoj mogućoj aktuelnosti). Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Desna ruka: Srdjan Paunović. Mailbox emisije: emisija@modli.co.yu.