Povratak na Zaire iz 2004.
 
  Propuštene emisije potražite
  klikom na gornju strelicu!

radio-emisija broj 185

Emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Šta se dogodilo u novoj emisiji saznajete zahvaljujuci priloženoj play listi, ko se u njoj pojavio otkrivaju fotke i tekstovi, a kako je sve zajedno zvučalo možete čuti ako pokupite priloženi audio.

Naredna emisija je u subotu, 1. maja

  subota, 24. april 2004.

Hal 9000:

Turisti u svemiru

Audio stream emisije No. 185/12 mb

Audio fajl emisije je u stereo WMA formatu (20 kbps na 22 kHz). Muzičke numere su skraćene, ali je ostatak sadržaja "Zakona akcije i reakcije" netaknut.
.

Odobreni su prvi komercijalni turisticki letovi u svemir! Ova vest vecini verovatno i nece znaciti mnogo, ali zaljubljenicima u astronautiku definitivno predstavlja šansu da ostvare životni san i nadu se u svemiru. Pre svega nekoliko dana rukovodstvo Federalne Aviacije Sjedinjenih Država (Federal Aviation Authority, FAA)) odobrilo je kompaniji Scaled Composites da svojom raketnom letilicom, popularno nazvanom SpaceShipOne, napravi prvi potpuno turisticki let u orbitu. To ce ujedno biti i šansa da Scaled Composites osvoji takozvanu nagradu X (X-prize) od 10 miliona dolara, koja sledi privatnoj kompaniji koja prva uspešno realizuje dva uzastopna leta u orbitu u roku od dve nedelje sa posadom od najmanje troje ljudi. Da bi osvojio nagradu ovaj svemirski brod ce morati da dostigne visinu od 100 km, koja se nezvanicno smatra granicom posle koje pocinje svemir.

Prvi let letilice SpaceShipOne odigrace se do kraja ove godine, kada ce na "ledima" broda nosaca koji simbolicno nosi naziv "beli vitez" - poleteti put svemira. Interesantno je da iza ovog projekta stoji i Bart Rutan, jedan od glavnih projektanata i dizajnera Vojadžera, dok je deo njegovog finansiranja potpomogao i Pol Alen, poznat kao jedan od ko-osnivaca Microsofta, inace multimilijarder za koga se nagada da ce se verovatno naci i medu prvim putnicima ovog svemirskog broda.

Iako su turisticka putovanja dalje od Zemljine orbite i dalje samo puka maštarija, ovakvo približavanje ivici kosmosa svakako uliva nadu da ce komercijalni turisticki letovi u svemir veoma brzo postati svakodnevna pojava, dostupna i nešto manje imucnim Zemljanima. Turistickim agencijama ostaje da razmisle kako ce formirati nove orbitalne aranžmane, dok putnicima ostaje da spakuju svu svoju svemirsku garderobu i spreme se za poletanje!

Srdjan Paunović

Kroz vazduh - na vazduh

Strucnjake vec decenijama muci pitanje kako da avion, helikopter ili neku drugu letelicu ucine ne samo najbržom i najudobnijom, nego i najjeftinijim prevoznim sredstvom. Možda je izum americkog inženjera Vernona Nubolda odgovor na to, a sastoji se od pogonskog uredaja koji kao gorivo koristi vazduh.

Uredjaj se sastoji od motora sa tri zvezdasto poredjana cilindra kojima, na pokretnom valjku, start daje benzinska ili dizel pumpa, a pokrece ih vazduh koji pod pritiskom tece izmedju njih. Širenje vazduha pritiska klipove koji preko valjka ekscentricnim talasima okrecu propeler. Motor postiže brzinu od 1500 okretaja u minutu. On ujedno napaja i agregat težak svega 20kg koji letelici obezbeduje snagu od 50 konjskih snaga.

Nuboldov izum isproban je na jednom aeromitingu, ugraden u laki, sportski avion. Ipak, motor ima malu snagu da bi se koristio za pokretanje velikih letelica, tako da predstoje godine rada na njegovom usavršavanju.

Prakticni aspekti, a i ekološki, upotrebe ovog motora dovešce verujem do izgradnje takvog tipa motora i za velike pa i teretne avione, najvažnije je da ce vazduh biti mnogo cistiji zbog motora koji kao pogonsko gorivo koristi baš to – vazduh.

Željko Živaljević

U ovom izdanju Zaira:

1. Misji pocetak pre pocetka (0:43)
2. ZAIR najavna spica (voice mix uz J.Wakeline) (2:01)
3. Dr Jelica Protic o SMS epidemiji (5:16)
4. Underworld - Cow girl (96) (5:48)
5. Vlada Bubanja o atmosferi na Cebitu 2004 (5:02)
6. Visionary Underground feat. Aref Durvesh - Freedom (2003)
7. Dr Sava Zdravkovic o povratku Turingovog testa (7:28)
8. Willard Grant Conspiracy & Telefunk - Grun grun (2001) (4:57)
9. Olivera Rosic o uslovima za uspeh sajta Povoljno.com (2:25)
10. Rekli su... Nenad Milosavljevic na sta obratiti paznju pri kupovini digi-sat receivera (2:34)
11. Ramones - Needles & pins (2:21)
12. Jelena Rupnik o cyber sexu na londonski nacin (6:03)
13. Rekli su... Zeljko o stanu-perorezu (1:03)
14. Heist - Midweek sex (2002) (4:30)Nenad Milosavljević o digi-sat risiverima

 


1. Wireless promenada Dejana Ristanovica (1:38)
2. Ian McCulloch - High wires (2003) (4:07)
3. Stiven Mejns PC World - Oduprite se umrezenoj zabavi (4:22)
4. Boomfunk Mc`s - B boys fly girls (3:15)
5. Zeljko Zivaljevic o avionskim motorima na vazduh (1:50)
6. SSSR by Vukasin Mitrovic i razne smesnoce (po definiciji)!
7. Cockney Rebel - Make me smile (Come up and see me)
8. Hal 9000 o turistima u svemiru (1:53)
9. Vada Bubanja o malim izlagacima na Cebitu 2004 (5:20)
10. Coldplay - Clocks (2003) (4:56)
11. Sava Jovanovic 03 o opustenosti na radiju i televiziji (3:53)
12. Ramones - Do you remember rocknroll radio (live) (3:03)
13. Sasa Krstic uporedjuje analogne i digitalne kamkordere
14. Frank Zappa - Be in my video (3:39)
15. ZAIR odjavna spica KRATKA (J.Wakeline) (0:57)


Vukašin Mitrović iz Čikaga o raznim smešnoćama
 
Radio-emisija "Zakon akcije i reakcije" snima se petkom, zainteresovanim radio-stanicama šalje ponedeljkom, a premijerno emituje na većini FM frekvencija subotom (toliko o njenoj mogućoj aktuelnosti). Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Desna ruka: Srdjan Paunović. Mailbox emisije: emisija@modli.co.yu.