Povratak na Zaire iz 2004.
 
  Propuštene emisije potražite
  klikom na gornju strelicu!

radio-emisija broj 190

Emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Šta se dogodilo u novoj emisiji saznajete zahvaljujuci priloženoj play listi, ko se u njoj pojavio otkrivaju fotke i tekstovi, a kako je sve zajedno zvučalo možete čuti ako pokupite priloženi audio.

Naredna emisija je u subotu, 5. juna

  subota, 29. maj 2004.
U ovom izdanju Zaira:


1. IT berza by Com... Na zapadu nista novo
2. Bukvar - Track 01 Ekstrovertna (2002)
3. Kako drugi pazare racunare
4. Deca losih muzicara - Let there be light
5. Posalji SMS ako ugledas sumnjivca
6. Rekli su... Zeljko Zivaljevic o snazi mikrotalasa
7. Avax - Fire in my soul (2004)
8. M.Cetic i M.Mihajlovic: saveti za video-montazu
9. Neobavezno... Petar Kocovic s kamerom u sred Sohoa
10. Partibrejkers - Radio utopija (83)
11. CRT ili LCD televizori
12. Goran Filipovic o promenama u magazinu GSM Info
13. Karlowy Vary - Ratnici (85)
14. Hal 9000 Ne ljuti se robe!
15. Symbian ipak favorit
16. Rex Ilusivii - Arabia (85)
17. Estonija dobija profil Wi-Fi nacije
18. Sta se vidi kroz durbin - Zeli da ga zaboravi

 


1.Vesti: mastilo skuplje od stampaca i rat crva
4. Fleke - Slatka mala (85)
5. Tema emisije: tajne rada sa DV i DVD-om 01
6. Sasa Krstic uporedjuje kamkordere
7. Gustaph y njegovi dobri duhovi - Upotreba majmuna
8. Tajne rada sa DV i DVD-om 02
9. Oskarova fobija - Beli dekolte (85)
10. Belo Belo - Tamni vilajet (85)
11. Tajne rada sa DV i DVD-om 03
12. Marijana Anastasijevic o virtuelnom svetu
13. Mrgudi - Proleteri (85)
14. Nebojsa Miskovic Hogar o mastovitosti i kreativnosti
15. Ursula i provincijalac - Budilnik za Radmilu P
16. Vesti: Kaspersky pronasao trojanca u BMP fajlu, miš sa klimatizacijom i napredak Wi-Fi tehnologija
19. Rekli su... Zeljko o pilotima u oblacima
20. DJ Nick - Ja sam Marijana

 
Audio stream emisije No. 190/10,8 mb

Audio fajl emisije je u stereo WMA formatu (20 kbps na 22 kHz). Muzičke numere su skraćene, ali je ostatak sadržaja "Zakona akcije i reakcije" netaknut.

 


Marijana Anastasijević, PR magazina
"Digital!", o svom vidjenu virtuelnog sveta


Nebojša Misković-Hogar, čovek radija
i "Sage", o maštovitosti i kreativnosti

Hal 9000 u crticama...

Zakoni koji uveseljavaju


Visoke tehnologije
nažalost podrazumevaju i dostignuca vojne industrije, a svima koji u to ne veruju svakako nije preporucljiv bilo kakav kontakt sa eksplozivnim napravama. Ipak, ako igra slucaja odluci da tako mora biti, bombe mogu dospeti i u ruke krajnje nekvalifikovanih rukovaoca. Tako se nedavno dogodilo u jednom od poslovnih centara u Tadžihistanu, gde se cistacica našla oci u oci sa eksplozivnom napravom velike razorne moci, koju je i neznajuci veoma uspešno deaktivirala. Naime, kada je podigla paket ispod koga je htela da pocisti pod iz njega je ispao detonator i deaktivirao se, a razorni štapini dinamita ostali su da bezopasno leže na podu. Po svemu sudeci ovako laku ruku i neizmernu srecu profesionalni odredi za demontiranje eksploziva mogu samo poželeti. Ko zna, možda bi im kraci trening sa priborom za brisanje poda bio sasvim dobrodošao.

Ako ste polagali vozacki ispit verovatno ste i sami primetili da neka od pitanja na testu mogu biti zbunjujuca. Evo jednog primera, na pitanje: " šta morate koristiti kada vozite po magli?", jedan od polagaca je bez mnogo razmišljanja upisao "automobil". Kratko i oštroumno.

Pored mnoštva pronalazaca koji su nam svojim radom zaista promenili stil života i svet koji nas okružuje postoje i oni ciji bizarni patenti služe uglavnom za uveseljavanje iako su cesto potpuno funkcionalni i rezultat su veoma velikog rada. Tako je na primer William A. Calderwood iz Arizone patentirao nameštaj punjen helijumom koji lebdi na plafonu kada nije u upotrebi, a kada zatreba, može se povuci na pod konopcem i razmeštati i upotrebljavati po želji. Zamislite kakvo je zadovoljstvo praviti prolecno spremanje sa ovakvim nameštajem; uz malu napomenu, ako ste odlucili da svoju dnevnu sobu opremite helijumskim nameštajem nikako ne držite otvorene prozore, jer postoji realna opasnost da njegovi manji komadi završe u višim slojevima atmosfere uz put prestravljujuci komšiluk i lokalne kontrole leta.

Visprenosti strucnjaka vojne industrije ocigledno nikad kraja. Ovih dana vojska Sjedinjenih Država je predstavila svoj novi oficijalni sendvic nazvan "Meal Ready-to-Eat" (MRE) koji bi po navodima njegovih tvoraca trebao da oostane ceo i posle pada iz aviona, a trebao bi da traje i do 3 godine na sobnoj temperaturi. Vojnici su ukus oznacili kao "prihvatljiv" ali je zaista teško pretpostaviti kakav je osecaj varenja ovih neuništivih sendvica. Vojska ce ocigledno bez obzira na opremljenost i mogucnosti i dalje pružati iskljucivo vrhunske i svakako trajne gastronomske užitke.

Nedavno se u mestu Corvallis u Oregonu desilo nešto zaista nesvakidašnje. Naime farmer po imenu Jason Powell je izgubio novcanik, što i nije tako neobicna stvar, koji mu se zatim vratio poštom cak iz Japana što se priznacete ne dešava svaki dan. Vlasnik je bio više nego šokiran kada je otkrio odakle mu je novcanik poslat nazad i to zajedno sa šest dolara, vozackom dozvolom i svim kreditnim karticama. Objašnjenje za ceo ovaj dogadaj je poprilicno jednostavno: naime, pri radu sa kombajnom novcanik gospodina Powella je spakovan zajedno sa najfinijom oregonskom travom i zatim transportovan u Japan. Japanski farmer je pronašao novcanik i vratio ga na adresu vlasnika. Naravno, mnogi džeparoši širom sveta još uvek su u šoku.

Poznato je da upozorenja na proizvodima ponekad mogu biti smešna i bizarna, ali neka od njih svakako treba posebno pomenuti, kao recimo sledeca... Upozorenje na kostimu Betmena: " Upozorenje: ogrtac korisniku ne omogucava letenje". Zatim upozorenje na losionu za bebe: "Držati van domašaja dece". Kao i na decijem sirupu za kašalj: "Posle upotrebe ne voziti automobil ili upravljati bilo kojom vrstom mehanizacije". Ovo je samo par razloga zašto bi trebalo citati uputstva pre upotrebe, uprkos Marfijevim zakonima.

Pošto se naša emisija zove ni manje ni više nego Zakon Akcije i Reakcije, rešili smo da prozborimo i par reci o zakonima, ali ne obicnim, vec onima koji još uvek ocigledno postoje samo da bi uveseljavali one koji bi trebalo da ih poštuju. Tako recimo u Americkoj državi Merilend još uvek važe sledeci zakoni:

- Filmovi koji u sebi imaju scene u kojima je prikazano nasilje ili kršenje zakona ne smeju biti javno prikazivani.
- Žene ne smeju otvarati muževljevu poštu
- Lopte se ne smeju bacati u okviru granica grada
- Gradanima je zabranjeno da crtaju lica sa smešnim grimasama na krilim svojih prozora
- Ne smeju se voziti vozila na cijim tockovima su prikaceni šiljci za led
- Zakonom je zabranjeno neobuzdano kikotanje tokom hodanja ulicom
- Udatim ženama je zabranjeno da same odlaze na pecanje nedeljom, dok je neudatim pecanje bez pratnje zabranjeno u potpunosti


Pored ovih možemo vam pomenuti i nekoliko zakona u državi Oregon, koji ocigledno ne zaostaju po neobicnosti:

- Sudovi se moraju sušiti bez brisanja
- Sladoled se ne sme jesti nedeljom
- Nije moguce kupati se na javnom mestu bez odgovarajuceg kupaceg kostima koji u potpunosti pokriva telo od vrata do kolena.
- Nedeljiom je nelegalno prikazivati filmove ili ucestvovati u trkama automobila

Ako se slucajno nadete u ovim državamo vodite racuna o tome kako brišete sudove ili gde bacate loptu, ako nizbogceg drugog onda zbog ponižavajuceg sudenja u kome bi svakako morali da objasnite vršenje ovih gnusnih kriminalnih akata.

Kada vec govorimo o kriminalnim aktima iako su oni cesto sve, samo ne smešni, pomenimo i nekoliko koji ce se verovatno pamtiti i prepricavati duže nego bilo koja prava pljacka ili razbojništvo...

- Kada je 45 godišnji Italijan planirao svoju pljacku ona mu je definitivno izgledala kao savršen zlocin. Ipak kod realizacije ovakvih planova ponešto cesto ume da "zaškripi". Tako je junak naše price posle uspešno izvršene pljacke pošte u severnoj Italiji sa džakom para potrcao prema automobilu i shvatio da se stvari baš i ne odvijaju željenim tokom. Naime on je prilikom pljacke zaboravio kljuceve automobila u prostorijama pošte a neuvidavni radnici su u meduvremenu zatvorili vrata ne dozvoljavajuci mu da se po njih vrati. Po njihovom svedocenju nesrecni pljackaš je umalo zaplakao pokušavajuci da ih nagovori da ga puste unutra medutim u meduvremenu je stigla i policija i okoncala kriminalnu akciju iz koje je ocigledno stajao još nedovoljno usavršeni kriminalni genije.

Jedna od verovatno najinteresatnijih pljacki odigrala se 1975. godine u škotskoj Rojal banci kada su se tri pljackaša na ulazu zaglavila u pokretnim vratima. Interesatno je da im je nezajuci za njihove planove upravo osoblje banke pomoglo da se izvuku iz vrata iz izadu napolje. Posle par minuta vispreni pljackaši su se vratili u prostorije banke i objavili pljacku, prisutni im naravno nisu poverovali misleci da se radi o šali ne isplativši im traženu sumu. Na kraju su ih ipak ubedili u ozbiljnost svojih namera i uzeli novac, ali, kao što verovatno možete pretpostaviti nisu stigli daleko. Jedan je uganuo nogu pri begu dok su se druga dvojica ponovo zaglavila u pokretnim vratima na putu nazad. Ocigledno je da je za pljacku ove vrste poterbno više od veštine i okretnosti, potrebno je i znati kako funkcionišu pokretna vrata.

Srdjan Paunović


Snaga mikrotalasa

Naucnici ulažu veliki napor da otkriju novo, prirodno i što jeftinije pogonsko gorivo za rakete. Japanski strucnjak za meduplanetarne letove Kimija Komurasaki s Univerziteta u Tokiju predlaže da to budu mikrotalasi koje stvara sama raketa tokom katapultiranja. Njegov predlog zasnovan je na osnovu višegodišnjeg ispitivanja i nedavnog opita koji je izveo sa modelom rakete visoke 10cm i teške 9,5g. Sa jednom kapi raketnog goriva, japanski strucnjak nekoliko puta uspeo je da katapultira raketu cak 2m, kaliko su je izbacili mikrotalasi. Po recima Komurasakija, potrebno je samo malo bilo kakve pokretacke energije za motore, dok bi gorivo moglo da se sakuplja uz put, s obzirom da Vasiona obiluje mikrotalasnim zracenjima. Znaci, treba "sistem rezervoara" za novo gorivo buducnosti.

Piloti u oblacima

Na osnovu jednog istraživanja ostvarenog u Velikoj Britaniji utvrdeno je da piloti, pogotovu oni koji lete na dugim medunarodnim letovima, ne znaju kako izgleda predeo iznad koga lete. Oni sede u svojim kabinama okruženi brojnim uredajima ili se odmaraju na nekom ležaju cekajuci da zamene kolegu na upravljackom mestu. Ali, uskoro ce i oni moci da uživaju u lepoti prirode i da se, okruženi oblacima, zaista osecaju "kao u oblacima"; velike avio-kompanije pripremaju za pilote nadzvucnih aviona drugacije kabine i poseban prostor za odmor. Kamere koje ce se nalaziti na spoljašnoj strani aviona, emitovace snimke okoline preko velikih ekrana od plazme postavljenih po zidovima kokpita i u prostoru za odmor. Opuštanje pilota koji cekaju da preuzmu upravljac bice potpuno - na udobnom ležaju ili fotelji uz muziku i zabavne racunarske igrice.

Željko Živaljević

 
Radio-emisija "Zakon akcije i reakcije" snima se petkom, zainteresovanim radio-stanicama šalje ponedeljkom, a premijerno emituje na većini FM frekvencija subotom (toliko o njenoj mogućoj aktuelnosti). Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Desna ruka: Srdjan Paunović. Mailbox emisije: emisija@modli.co.yu.