Povratak na Zaire iz 2004.
 
  Propuštene emisije potražite
  klikom na gornju strelicu!

radio-emisija broj 193

Emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Šta se dogodilo u novoj emisiji saznajete zahvaljujuci priloženoj play listi, ko se u njoj pojavio otkrivaju fotke i tekstovi, a kako je sve zajedno zvučalo možete čuti ako pokupite priloženi audio.

Naredna emisija je u subotu, 26. juna

  subota, 19. jun 2004.
U ovom izdanju Zaira:


1. Ustedimo struju na pocetku emisije
2. COM-ova berzanska IT prognoza za leto
3. Adam Freeland - We want your soul (2004)
4. Pronadjen prvi 64-bitni virus
5.Stigao dodatak za FS 2004
6. Underworld - Pearls girl
7. 25 godina od prvog Ventilatora 202: kako su kompjuteri stigli na radio
8. Rimejk igre Space Taxi
9. Konjak - Ona i ja
10. Kablovske TV vesti
11. Hal 9000 o satelitskim snimcima Atlantide
12. STRAH - Nocas
13. Com odgovori... Uticnica ili UPS?
14. Ivan Trajkovic o programu 7 Tools Manager
15. Gari Garinca - Negacija
16. SSSR Kravlja strana sveta racunara!
17. Aja Sofija - Poslednji mangup sa Dorcola

 


1. Bluetooth modem
2. Sprema se verzija Windows Media Plejera 10
3. Arthur Russel - The platform on the ocean
4. Zeljko Zivaljevic od traca do Blastera i restrikcija
5. Bobby Conn & The Glass Gypsies - We come in peace (2004)
6. Branko Maksimovic txt digitalna fotografija u sluzbi korisnika
7. Tom Russell - Tonight we ride (2004)
8. Kamera za progutati
9. Darko Ivancevic: kako odabrati pravi fotoaparat?
10. Aleksandar Veljkovic o vlastitim i drugim digitalnim fotoaparatima
11. Franz Ferdinand - Tell her tonight (live at LA 89.9 KCRW)
12. Stedljivi LCD ekrani
13. Delays - Long time coming (2004)

 


Slide-show Srdjana Paunovića - pardon, Hala 9000 - dok je u Zairovu TV kameru govorio priču o ostacima Atlantide otkrivenim uz pomoć satelitskih snimaka obala zapadnog Atlantika.

Audio stream emisije No. 193/6,8 mb

Audio fajl kompletne emisije je u WMA formatu, ali maksimalno redukovanog kvaliteta zvuka (9 kbps na 8 kHz, mono). To je bila cena bržeg downloada preko sadašnjih telefonskih linija koje većinu slušalaca ZAIRA povezuju sa Netom!

Vukašin Mitrović, prijatelj i, kad god je to moguće, neumorni sakupljač tehno-zanimljivosti iz Čikaga, ovih dana može da se pohvali atraktivnim sponzorskim poduhvatom. Naime, kao vlasnik sve popularnijeg čikaškog Internet-kafea "Bytes and coffee", postao je službeni sponzor čikaške premijere novog filma Džima Džarmuša, "Coffee and Cigarettes"! Baš u stilu. Sve čestitke, Vukašine. Ovo je tvoj prvi veliki korak u svet filma. Nastavi da koračaš, a mi čekamo trenutak kada ćemo na plakatima ugledati i tvoje ime!

 

Od trača do "Blastera"

Glasine koje kolaju Netom dovode veliki kolaps elektricne mreže u SAD u vezu sa MS Blast crvom.

Crv “Blaster” koji iskorišcava RPC (Remote Procedure Call) propust da bi zarazio racunare MS Windousom, raširio se rapidno i još uvek nije u potpunosti obuzdan, pored Majkrosoftove zakrpe objavljene ranije, cije je preuzimanje relativno sporo.

Postoje vrlo velika mogucnost da je veliki pad napona u elektricnoj mreži na istocnoj obali SAD posledica napada neke varijacije ovog crva na SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) sistem na glavnim terminalima elektricnih centrala ili što je još verovatnije napad je imao u pravcu nekoliko daljinski upravljanih terminala (RTU). SCADA radi što pod Windowsom 2000 što pod Windousopm XP, a svaka RTU je dostupna preko Net-a. Ovaj sistem se sastoji od mreže kompjutera u kojoj svaki hostuje i upravlja manjim daljinski upravljanim jedinicama rasporedjenim kako po odredenim tackama proizvodnog procesa u elektrani, tako i po kljucnim tackama elektrodistributivne mreže u kojima se kontroliše nivo snage elektricne energije u zavisnosti od potreba potrošaca.

Onima koji prate širenje ovog crva savkako je poznato da je najveci nivo infekcije zabeležen jedan dan pre “Blackout-a”. Naravno, neposredno po nestanku struje veliki broj kompjutera u SAD ostao je van pogona, tako da može delovati da je veliki americki mrak smanjio štetu koju bi Blaster napravio.

Sled dogadaja koji su doveli do Blackouta bio je zaista kompleksan. Sigurnosni krugovi koji su štitili ovaj složen sistem elektrifikacije padali su tog dana kao zrele kruške, a sasvim je nelogicno to što pogodjene oblasti nisu same sebe izolovale radi smanjenja štete, jer bar za ovako važne infrastrukturne sisteme ocekuje se malo više IT sigurnosti.

Ako je zaista msblast.exe rasturio sistem automatske kontrole, onda je to crv koji je definitivno preskocio granicu izmedu sajber štetocine i pošasti koje prave realne probleme u realnom svetu.

Željko Živaljević


Program 7 Tools Manager

Poslovi oko formatiranja hard diskova su oduvek bili velika nepoznanica za pocetnike. Hard-disk, kao najvažnije skladište podataka na PC racunarima, predstavlja svojevrsni ''sveti gral'' te se na eksperimente sa njime odlucuju iskusni poznavaoci. Takode, ogroman broj standarda, koji su, naravno, medusobno vrlo nekompatibilni, kao i dosta komplikovano spajanje više diskova u jedan, glavni su krivci ''bolesnih'' hard diskova.

Pored mnogobrojnih poznatih disk-menadžera na tržištu, postoje i mali, nezavisni projekti koji su ponekad skoro ili jednako dobri kao skupe profesionalne verzije programa. Takav je i 7 Tools Partition manager, firme Splyne Ltd/7 Tools. Bilo da je Vaš disk SCSI, SATA, ATA ili flash,, 7 Tools ce se prema njemu jednako ponašati. Veliki broj podržanih formata garantuje kvalitetan i pouzdan rad ovog programa.

Programski paket se sastoji iz dve glavne celine: Partition managera i Boot managera. Boot manager služi za standardnu izradu boot DOS disketa, sa kojih možete podici sistem u slucaju pada sistema i gubitka podataka. Partition manager je mnogo zanimljiviji. On vrši primarno skeniranje diska (ili više njih), te odmah po startovanju daje graficki prikaz stanja na diskovima, a svaka particija je jasno obeležena drugom bojom. Manager omogucava pravljenje novih particija kao i reparaciju starih, i njihovo podešavanje. Takode, omogucava nezavisno odvajanje particija (kao da su u pitanju nezavisni hard diskovi).

Jedna od najboljih opcija je pravljenje Linux swap particije, tj. konacno je moguce i iz Windowsa bezbedno dodeliti prostor na hard-disku za Linux i njegove programe. Svako ko ima instaliran multiboot na svom kompjuteru (Linux i jedna ili više verzija Windowsa) ce itekako znati da ceni ovu opciju.

Takode, opcijom Modify je moguce menjati parametre rada HDD-a direktno iz programa. Takode, moguce je automatizovano raditi backup podataka na izmenljive medije (CD/DVD-R/RW, razne vrste strimer i DLT traka, drugi HDD, itd.). Interfejs je izuzetno jednostavan, da ne kažemo potpuno spartanski. Ocigledna je bila namera autora da u program ubace opcije koje su stvarno neophodne, bez zamaranja (i zbunjivanja) korisnika nepotrebnom šminkom.

Program je izuzetno stabilan, baš kao i legendarni Norton Commander iz DOS-a. Takode, i ovaj program je moguce startovati u DOS-u, u takozvanom ''log mode''-u, što Vam npr. omogucava popravku Windows (ili Linux) swap particije direktno iz DOS-a (koji ste startovali sa boot diskete). Na ovaj nacin je moguce na jedan flash disk od 256 MB smestiti npr. ceo Linux, a takode dokumente beležiti na isti flash disk, cime se postiže velika bezbednost podataka, ali i npr. oživljavanje i korišcenje starijih resursa za koje ste mislili da su spremni za otpad.

Takode, sve poslove vezane za RAID vezu HDD-a, ovaj program fantasticno brzo i lako obavlja. Kreiranje RAID polja (0,1,0+1) se obavlja izuzetno brzo i jednostavno, kao i njihova dalja administracija. Za ovaj test je simulirano otkazivanje jednog starog HDD-a, i po resetovanju, sistem je radio sa ispravnim HDD-om bez ikakvih problema, dok je 7 Tools Boot manager odmah ponudio backup i/ili spasavanje podataka na prenosivi medij. Na žalost, na Windows 95/98/ME platformama i dalje je prisustno standardno Windows ogranicenje velicine HD diska (što naravno ne važi za NT/2000/XP operativne sisteme).

Inace, na testu su korišcene mašine klase PII/PIII i jedan P-IV sa Promise Raid kontrolerom i nekoliko HDD-a od 6, 10 i dva od 40 GB. 7 Tools ih je sve uredno prepoznao i oznacio, iako su i dalje prisutne greške pri prijavljivanju kapaciteta, što je uzrokovano netacnom definicijom 1GB.

Sve u svemu, 7 Tools Partition manager je odlican program koji ce Vas rešiti velikog broja muka u vezi sa Vašim hard-diskom. Iako nije našminkan, kao njegovi konkurenti, radi odlicno i brzo, a sve opcije su tu. Ako ste se do sad plašili ''ceprkanja'' po vašem kompjuteru, uz 7 Tools to postaje istorija.

Ivan Trajković

 

Status: Shareware, OS: Windows 95/98/ME/2000/XP
Velicina: 7.9 MB , Adresa: www.7tools.com

 
Radio-emisija "Zakon akcije i reakcije" snima se petkom, zainteresovanim radio-stanicama šalje ponedeljkom, a premijerno emituje na većini FM frekvencija subotom (toliko o njenoj mogućoj aktuelnosti). Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Desna ruka: Srdjan Paunović. Mailbox emisije: emisija@modli.co.yu.