Povratak na Zaire iz 2004.
 
  Propuštene emisije potražite
  klikom na gornju strelicu!

radio-emisija broj 194

Emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Šta se dogodilo u novoj emisiji saznajete zahvaljujuci priloženoj play listi, ko se u njoj pojavio otkrivaju fotke i tekstovi, a kako je sve zajedno zvučalo možete čuti ako pokupite priloženi audio.

Naredna emisija je u subotu, 3. jula

  subota, 26. jun 2004.
U ovom izdanju Zaira:


1. O skromnom zivotu Googleovaca i jos ponecemu
2. Crv za mobilne telefone!
3. Earth Wind & Fire - Dirty (2003)
4. Comova IT berza za proteklu nedelju
5. Zeljko o direktnom prenosu koncerta Metalike!
6. Jungle Brothers - V.I.P.
7. Satelitske TV vesti sa Bliskog istoka
8. Waterboys - Medicine bow (long version) 2004
9. Goran Filipovic plus Srdjan Paunovic o COM i GSM Info konkursu za digitalnu fotografiju
10. Shins - Saint Simon (2003)
11. Ivan Trajkovic txt o digitalnom kucnom studiju
12. 13 Stories - Playtown
13. Com odgovori... Veliki ili mali klaster
14. Vest COM... Racunarski retrovizor
15. Adam Freeland - We want your soul (2004)

 


1. Pocetak drugog sata emisije uz cokoladu
2. Google se ponovio / Ujedinjene nacije i Internet
4. Alcazar - Don't you want me (2002)
5. Zeljko Zivaljevic o opasnostima od mobilnog u voznji iz drugog ugla
6. Alozade & Hollow Point - Under me sensi (2003)
7. Snezana Scepanovic o skeniranju 01
8. Alphaville - Sounds like a melody (1984)
9. Snezana Scepanovic o skeniranju 02
10. Dejan V Veselinovic: skeniranje za DTP potrebe
11. Alpinestars - Burning up (Xfm session) 2003
12. Olivera Rosic o ponudi racunara na sajtu Povoljno
13. Organski ekrani
14. Apocalyptica - Profogue (Exit 2003)
15. Pojavili se i robosapiensi
16. Hal 9000 o cipu umesto pilule
17. Zabranjeni mobilni telefoni u Severnoj Koreji
18. Apollo 440 - Stop the rock
19. Toshiba notebook na alkohol
20. Zeljko o HP superkompjuteru-sampionu
21. Artful Dodger - Ruff neck sound

 

Evo zašto ne bi bilo zgodno da šaljete svoje radove na konkurs magazina GSM Info za najbolju digitalnu fotku: Hal 9000 već je uslikao Gorana Filipovića (izvršnog urednika COM-GSM izdanja) i mene (izvršnog egzekutora ZAIRA) u COM-okruženju! Naravno, ovo je šala-komika. Dakle, ono malo preostalih dana do zaključenja konkursa ipak iskoristite da uperite objektiv na nešto zanimljivo i možda dobijete neku od vrednih nagrada izdavačke kuće COM. Detalje možete čuti u današnjoj emisiji!

Audio stream emisije No. 194/6,8 mb

Audio fajl kompletne emisije je u WMA formatu, ali maksimalno redukovanog kvaliteta (9 kbps na 8 kHz, mono). To je bila cena bržeg downloada preko sadašnjih telefonskih linija koje većinu slušalaca ZAIRA povezuju sa Netom.

Olivera Rosić je u ovom ZAIRU preporučila nekoliko načina za povoljnu kupovinu računara posredstvom sajta Povoljno.com. Medjutim, sajt Povoljno.com ne bi se mnogo razlikovao od konkurentskih sajtova koji nude jeftinu ili povoljnu kupovinu hardvera kad na njemu ne bi bilo i nekih "dodataka" koji ovaj Web kutak čine zanimljivim čak i onim posetiocima koje ne drma želja da što pre potroše s mukom stečenu uštedjevinu...

 


Hari Poter Hari by Maša

Još jedan novitet na webu i nebu: milionski auditorijum fanova Hari Potera dobio je novu šansu da sazna još ponešto o svom junaku. Uporedo sa svetskom i ovdašnjom premijerom trećeg dela trilogije posvećene borcima za pravilnu primenu magije u svakodnevnom životu, osvanula je prezentacija s potpisom dojučerašnje net-surferke, a sada net-masterke Maše, jednostavno nazvana "Harry Potter". Maša Ivković ima šesnaest godina, ide u drugi razred Pete beogradske gimnazije, voli Pikasa, sluša The Cardigans, cita Tolkina, luda je za narandžastim, ima sestru i brata (i drugove i drugarice) i - uradila je svoj prvi web sajt. O čemu je i kakav je, pogledajte sad i odmah! Eto, toliko o logistici koju ZAIR može da pruži Mašinim web stranicama. Ostalo je rekla sama, uz veoma važnu uvodnu napomenu: "Harry Potter, to je prava knjiga za početak zaljubljivanja u pisanu reč. Ako ne volite da čitate knjige, ako mislite da je gledanje filma jedini (i lakši) način da se uživa, možda ću ovde moći da vas ubedim u suprotno." Mene skoro da jeste. Malo rečima, malo slikama, a malo svakim od linkova koje je ponudila na Poter-sajtu: Knjige, Kvidič, Škola magije i Foto album. BUM!

 


Vaš kućni studio
U proteklih nekoliko godina, multimedija na PC i Mac racunarima se maksimalno razvijala. Od prvobitnih kancelarijskih mašina, uglavnom namenjenih obradi teksta i pokoje slike, došli smo do kompjutera sposobnih za obradu velikih kolicina audio i video materijala visokog kvaliteta. Sveopšta prisutnost DVD videa i 5.1 zvuka dodatno su ''razmazili'' korisnike, a .MP3 kompresija nam je omogucila da na hard-diskovima imamo prave male biblioteke visoko kvalitetne muzike.

Na prvim x86 racunarima, muzika se reprodukovala na tzv. tracker programima, koji su puštali .pcm zvucne datoteke veoma niskog kvaliteta, mada je to tada bila prava revolucija. Stanje se malo popravilo pojavom (tada basnoslovno skupog) CD-ROM uredaja i mogucnsošcu reprodukcije muzickih i video CD-a. Takode, prve Sound Blaster zvucne kartice, sa obicnim, 2-kanalnim zvukom rezolucije 16-bit, bile su jednako paprenih cena i jednako nedostupne prosecnom korisniku. Desetak godina kasnije, svaki motherboard poseduje 5.1 zvuk, a svaki graficki cip je osposobljen za vrlo kvalitetnu dekompresiju Mpeg video zapisa. To nas dovodi u situaciju da, u saradnji sa odgovarajucim softverom, od našeg PC-a ili Mac-a napravimo pravi mali studio, sposoban za audio ili video produkciju.


Rešenje po sistemu sve-u-jednom: Cubase SX

Naravno, postavlja se pitanje šta Vam je potrebno? Prvo, konfiguracija. Za neki ozbiljniji rad ce Vam trebati P4/AMD na minimum 1.4 Ghz i sa minimalno 256 Mb RAM-a. Ozbiljan cip-set je takode preporucljiv. Takode, Win XP kao operativni sistem trenutno nudi najbolje multimedijalne karakteristike.

Naravno, jedno od velikih pitanja je i cime želite da se bavite i kakvom vrstom muzike: ovakav nacin produkcije je uglavnom najbolji za produkciju techno, trance, hip-hop i slicnih muzickih žanrova, mada Vam, naravno, niko ne brani ni da komponujete druge žanrove muzike. Ako želite da se ozbiljnije upustite u komponovanje, bice Vam neophodna Midi Master klavijatura, kakve su npr. Evolution MK-249c ili MK-225c. Pomocu ovakvih klavijatura možete dosta ubrzati sam proces nastajanja muzike. Bice Vam potrebna i malo bolja zvucna kartica: recimo da je za pocetak dovoljna i ona na Vašoj maticnoj ploci, ali za svaki malo ozbiljniji rad bice Vam potrebna kartica tipa Creative Live! ili bolja. Idealna zvucna kartica za tzv. kucni studio je Terratec DMX 6 Fire, koja obuhvata na jednom mestu visoki kvalitet, veliki broj razlicitih korisnih funkcija i veoma privlacnu cenu. Takode poslužice Vam i Creative Audigy u verziji 1 ili 2, ili pak M-Audio Delta.


Virtuelni sekvencer Fruity Loops

Ovde se namerno necemo baviti skupim profesionalnim DSP zvucnim karticama, zbog njihovih vrlo visokih cena.Ako želite da koji slucajem usnimite vokalne deonice ili bilo koji spoljni zvuk, trebace vam i kvalitetniji mikrofon, a izbor je stvarno veliki, od obicnih ''karaoke'' do visoko kvalitetnih kondenzatorskih mikrofona. Što se tice zvucnika, slobodno zaboravite ''multimedia'' zvucnike koji se uglavnom dobijaju uz racunarske konfiguracije. Izbor zvucnika zavisi dosta i od ekonomskog momenta, ali generalno gledano, tek bolji Hi-Fi zvucnici daju dovoljno dobar zvuk.Ni dobre slušalice tipa Senhheisser ili AKG nece Vam biti na odmet. Naravno, potreban Vam je i CD-RW rezac, kako bi svoja dela preneli na opticki medij.

Softver, naravno, predstavlja osnovu Vašeg kucnog studija. Najbolji i najkvalitetniji all-in-one studio solution predstavlja Cubase SX, koji objedinjujuce skoro sve ono što bi Vam moglo zatrebati. Takode, što se same obrade zvucnih fajlova tice, nezamenljiv je Sound Forge, koji predstavlja standard u audio-editingu. Takode postoji i veliki broj virtuelnih sintisajzera, generatora zvuka i sekvencera. Najpoznatiji programi ovog tipa su ACID Pro, Fruity Loops, Reason, Rebirth, Reaktor, itd. Sve zavisi od vaših potreba i ambicija. Internet predstavlja ogroman resurs za ovu temu, a od velike pomoci Vam mogu biti sajtovi www.vintagesynth.org, www.sonicstate.com i www.gearpreview.com.


Omnistudio

Mogucnosti današnjih racunara postaju zapanjujuce, jer vec danas možete komponovati svoje numere u npr. avionu na svom laptopu ili montirati video sa svog letovanja. Granica definitivno postaje vaša mašta, a Vama od srece ostaje samo da zapevate!

Ivan Trajković


Super kompjuter - šampion

Prema saopštenju Nacionalne laboratorije pacifickog severozapada (PNNL) americkog ministarstva za energiju njihov novi super kompjuter je ujedno i najbrži super-kompjuter pod Linuksom.

Radi se o nadogradnji sistema koji se originalno sastojao od 1400 Intelovih procesora Itanijum 2 MekKinli na 1Ghz i koji se nalazi u racunarskom centru laboratorije za molekularne nauke “Vilijam R. Vajli” u Riclandu u državi Vašington i koristi se za hemijska i biološka istraživanja u oblasti geohemije i biohemije, otkrivanja i skladištenja radioaktivnog i hemijskog otpada, za proucavanje bioloških ekosistema i genoma. Novi, nadogradeni sistem zasnovan je na Intelovom procesoru Itanijum 2 Madison, nasledniku procesora MekKinli.

Sistem ima 2000 procesora Madison koji rade na 1,5 Ghz i koji su povecali brzinu obrade sa 6,2 teraflopsa na 11,8 teraflopsa. Sistem je oko 12000 puta brži od prosecnog personalnog racunara, jer vecina racunara ima od 250 MB do 1 GB radne memorije, dok sistem ima 7000 GB memorije.

Deset strucnjaka kompanije HP nadogradili su kompjuter za oko mesec dana, tako što su ugradivali oko 250 procesora Madison nedeljno. Novi sistem se sada prostire na 278 kvadratnih metara i vredi 24,5 miliona US$.


Mobilni iz drugog ugla

Najnovije istraživanje Univerziteta Severne Karoline o sigurnosti u saobracaju potvrduje da je telefoniranje za vreme vožnje automobila tek jedan od brojnih faktora koji mogu odvuci pažnju vozaca na putu. Istraživanje se sastojalo u snimanju video kamerom 76 ispitanika za vreme upravljanja automobilom u razdoblju od nedelju dana, a kamere su bile smeštene ispod papucica u kabini automobila.
Doktorka Džejn Stots je iznela sledece rezultate istraživanja:

30% ispitanika razgovara mobilnim telefonom tokom vožnje; 40% cita ili piše dok upravlja automobilom; 46% “mrmlja sebi u bradu” (šta god to znacilo?!); 71% jede ili pije; 91% zabavlja se auto-radiom ili CD plejerom.

Pored ove studije koja pokazuje ne samo potrebe, sklonosti, vec i zanimacije vozaca, mobilno telefoniranje u automobilu znatno je manje opasno od poprilicnog broja ljudskih sklonosti koje se narocito specificiraju u trenucima kada je covek za volanom u višecasovnoj vožnji, najcešce od kuce do posla i obrnuto, kao što su, na primer, žvakanje sendvica ili menjanje diskova u CD plejeru. Samo se može podvesti pod onu staru: “Sve što je ljudsko, nije mi strano!”

Željko Živaljević

 
Radio-emisija "Zakon akcije i reakcije" snima se petkom, zainteresovanim radio-stanicama šalje ponedeljkom, a premijerno emituje na većini FM frekvencija subotom (toliko o njenoj mogućoj aktuelnosti). Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Desna ruka: Srdjan Paunović. Mailbox emisije: emisija@modli.co.yu.