Povratak na Zaire iz 2004.
 
  Propuštene emisije potražite
  klikom na gornju strelicu!

radio-emisija broj 195

Emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Šta se dogodilo u novoj emisiji saznajete zahvaljujuci priloženoj play listi, ko se u njoj pojavio otkrivaju fotke i tekstovi, a kako je sve zajedno zvučalo možete čuti ako pokupite priloženi audio.

Naredna emisija je u subotu, 10. jula

  subota, 3. jul 2004.
U ovom izdanju Zaira:


1. Screensaverski pocetak pre pocetka
2. IT berza magazina COM
3. Associates - Tell me Easter's on friday
4. Nadezda Veljkovic: da li je tablet PC racunar buducnosti?
5. Bandits - On my way (2003)
6. Olovka koja ne trpi alkohol
7. Zeljko Zivaljevic o hemiji u bliskoj buducnosti 01
8. Beachbuggy - Fire in my eye (2003)
9. Zeljko Zivaljevic o hemiji u bliskoj buducnosti 02
10. Cene memorija padaju
11. Beck - Mixed bizness (99)
12. Com odgovori... Linije i mrak na ekranu
13. Goran Petrovic o trendu plazma televizora
14. Billy Bragg & Wilco - Walt Whitman's niece
15. Ivan Trajkovic o zdravlju hard diska i programu HDD Health
16. Bob Dylan - Subterranean homesick blues

 


1. Digitalni Rolleiflex za nostalgicare
2. Bellamy Brothers - Let your love flow
3. Olivera Rosic o mobilnim melodijama na sajtu Povoljno
4. Ivan Vujisic o Windows Media Plejeru 10
5. Ben Harper - Brown eyed blues (2003)
6. Goran Filipovic i Hal 9000 o borbi CCD-a protiv celuloida
7. Black Rebel Motorcycle Club - Whatever happened to my r'n'roll
8. Vukasin Mitrovic o junskoj premijeri novog filma Dzima Dzarmusa "Coffee and cigarettes" i svom sponzorstvu u tome
9. Music from The Beach - Voices
10. Mica Antic (voditelj) o radiju i mladjoj sestri televiziji
11. Tom Waits - Downtown train
12. Voice over IP u sluzbi kriminala
13. Rekli su... Zeljko o prvom privatnom svemirskom brodu
14. Kula Shaker - Hush

 

I danas možete sa Oliverom Rosić da prošetate po sajtu Povoljno.com i - možda pronadjete melodiju za svoj mobilni telefon koju još niste čuli! Neka crknu zavidljivci...

Audio stream emisije No. 195/8,6 mb

Audio fajl kompletne emisije je u WMA formatu, ali veoma redukovanog kvaliteta (15 kbps na 8 kHz, mono). To je cena bržeg downloada preko sadašnjih telefonskih linija koje slušaoce ZAIRA povezuju sa Netom i ostalim svetom.

 

 

Vukašin Mitrović, svojevremeno poznati beogradski IT novinar, medijski promoter i sineasta, a od 2001. novosedelac Čikaga, ponovo sa zvučnim pismom u novom "Zakonu akcije i reakcije". Ovoga puta ispričao je zanimljivu storiju o tome kako je postao sponzor čikaške premijere novog filma Džima Džarmuša, "Kafa i cigarete"! Kako izgleda promo-plakat namenjen publici iz Čikaga videli ste na ovom mestu, ali u prezentaciji 193. ZAIRA. Sada pogledajte Photoshop fantaziju na temu: Vukašin u ulozi Matrixa. Sve zajedno sluti na galopirajući filmsku karijeru Vukašina Mitrovića, čiji ćemo svedoci, u to sam siguran, postati već u narednih nekoliko godina. Molim vas da budete strpljivi, dovoljno je što sam ja nestrpljiv!


Hemija u budućim danima

Poznavanje kvantnih zakonitosti i primena informatike doveli su hemiju 21.veka na prag doista revolucionarnog dostignuca - da hemicari mogu da postanu arhitekte novih materijala gradenih atom po atom.

Savremeni hemicar sanja o revoluciji: da programira materiju i spajajuci jedan po jedan atom dobije gradu koju je zamislio. Onda ce stvaranje nekog novog materijala postati samo pitanje programiranja. Covekova sposobnost da zagospodari materijom je, po Eriku Drekslaru osnivacu “Foresight” instituta u Kaliforniji, “najznacajniji tehnološki proboj u istoriji koji tek treba da se dogodi”.

Ovaj san o moci nauke i žedi za saznanjem zapoceo je krajem 18.veka francuski hemicar Antoan Lavoazje koji je utemeljio shvatanje nauke da materija nastaje spajanjem njenih atoma. Medutim, trebalo je sacekati pocetak 2O.veka i pojavu kvantne mehanike da bi se otkrilo da ovim tokovima upravljaju cudni zakoni koji vladaju u svetu beskrajno malog.

Osnova ove nove fizike, Šredingerova jednacina iz 1926.godine, opisuje “ples” svakog elektrona oko atomskog jezgra, a ti isti elektroni ucestvuju u sjedinjavanju atoma. Rešavanje Šredningerove jednacine primenjeno na sve elektrone nekog delica materije omogucava da se proceni njegova tvrdoca, provodljivost, prividnost ili hemijske osobine. Ipak, ove kvantne jednacine stare skoro osamdeset godina do danas nisu podarile mnogo novih atomskih grada – proracuni su previše složeni. Tako je tek pre nekoliko godina jedna ekipa naucnika sa Univerziteta Kornel, u Itaki (država Njujork), morala da poveže u paralelnu vezu 64 superracunara IBM SP2. Oni su tek posle sedamdeset sati rada uspeli da daju prostorni prikaz grade jedne belancavine potekle od bakterije Ešerihija koli cija je grada od ranije bila poznata, pa je mogla da posluži za proveru ispravnosti “cudovišnog” racunara.

Zahvaljujuci sve vecoj snazi savremenih racunara, danas se u mnogim laboratorijama širom sveta traga za takvim atomskim razmeštajima koji ce buducim materijalima podariti skoro savršene osobine. Samo, nacrtati teorijski model nekog takvog materijala na racunaru nije nimalo lako, a prakticno sprovodenje eksperimenta je još teže. Teorijski je moguce graditi matriju atom po atom i da bi se radilo na stupnju atomskih velicina, dakle bliskom nanometru (za podsecanje, milijarditom delu metra) neophodan je jaci razvoj nanotehnologija.

Pocetak nanotehnološke revolucije bio je pronalazak kucnih mikroskopa, nazvanih zajednickim imenom “nanoskopi”, koji omogucavaju posmatranje samih atoma i usavršeni su poslednjih godina. Tako, “mikroskop sa tunel efektom” koristi kvantne zakonitosti, pa ne samo da može “da vidi atome” (zapravo otkriva topografiju površine), nego i da ih, jedan po jedan, premešta! Ima vec desetak godina kako je jedan takav mikroskop ispisao naziv “IBM” na plocici od nikla razmeštajuci po njoj 35 atoma ksenona.

Zbog ogranicenog dometa ovakvih postupaka, na scenu stupaju nano-roboti. To su golim okom nevidljivi tockici, zupcanici, polugice, sicušne mašine izgradene od nekoliko miliona atoma, sposobne da upravljaju pojedinacnim atomima. Bice u stanju da prave i same sebe (da se razmnožavaju?!), pa ce ime cena izrade biti niska. Prve ovakve mikro-mašine nazvane MEMS (od mikrolektromehanicki sistem) vec su ispitane u laboratorijama i predvida se da ce uci u upotrebu za dvadesetak godina.

Ako nanotehnološka revolucija održi sva svoja obecanja 21.vek ce biti zora jednog sasvim novog doba. U tom novom dobu postojace “nano-lekari” koji ce ispitivati svaku celiju ljudskog organizma da bi uništili bakterije, viruse ili kancerogene celije; “nano-cuvari” ce popravljati oštecene celije i usporavati proces starenja; “nano-cistaci” ce uništavati otpatke ili ce ih pretvarati u korisne materije; zahvaljujuce “nano-farmerima” jeftine hrane bice u izobilju i više nece biti gladi.

Ne treba izgubiti iz vida i drugaciji ishod. Jer, prema Drekslerovim proracunima, nano-robot sastavljen od jednog miliona atoma moci ce da se samoreprodukuje za svega 15 minuta i ako bude imao dovoljno energije, njegovi potomci preplavili bi zemlju za samo dva dana! Zato ce covek buducnosti morati da povede racuna da nano-svet koji gradi nikako ne izmakne njegovoj kontroli.

Željko Živaljević


Zdraviji disk uz HDD Health 2.1

U ovoj rubrici stalno govorimo o važnosti stalnog i kvalitetnog održavanja vašeg PC sistema. U to prvenstveno spada redovno skeniranje antivirusnim alatima, defragmentacija hard-diskova, uklanjanje nepotrebnog softvera i fajlova itd. Zdravlje vaših hard diskova može biti presudno za pravilan rad sistema. HDD Health 2.1/ Utility ce Vas rešiti mnogih problema jednim klikom.

Na našem racunarskom tržištu cesto srecemo problem ''hleba preko pogace''. Korisnici koji su malo (ili uopšte nisu) upuceni u problematiku rada PC-a, pri kupovini najviše pažnje polažu na graficku kartu i maticnu plocu, stavljajucu ostale komponente sistema na marginu interesovanja. Narocito se ne obraca pažnja na kvalitet memorije i hard-diska(jedno od cestih pitanja je i ''Koliko mi treba RAM-a?''(!)). Takode, velika kolicina polovnih (da ne kažemo ''sumnjivih'') komponenti na našem tržištu takode ne uliva poverenje. Zato ce vam mali utility programi kao što je HDD Health rešiti mnoge probleme.

Program služi za detaljno skeniranje HDD-a, pravljenja izuzetno detaljnog izveštaja, itd. Program koristi takozvanu S.M.A.R.T. tehnologiju, koja je danas integrisana u sve hard-diskove (nastala je od strane vodecih proizvodaca HDD-a u vreme uspostavljanja ATA 133 standarda). S.M.A.R.T. tehnologija koristi elektronslka kola koja ''pamte'' kretanje glave HDD-a pri upisu i brisanju podataka, greške koje se eventualno dešavaju pri radu, promene napona itd. Na ovaj nacin bi trebalo da bude sposobna za rano otkrivanje otkaza HDD-a, te njegovo sprecavanje.

Kako je (gotovo uvek) teorija jedno, a praksa drugo, cesto se dešava da primetimo da nešto nije u redu sa radom našeg HDD-a tek kada cujemo poznato ''krckanje'' iz našeg kucišta , koje nastaje kada glava za pisanje/brisanje pocne da ''grebe'' po plocama HDD-a, cime dovodi do potpunog fizickog uništenja podataka, a cesto i do kompletnog prestanka rada HDD-a.

Za ovaj test su korišceni stari ATA diskovi od 2, 10, 20 i jedan potpuno novi od 40 GB. HDD Health se smešta u tray i pozivate ga klasicnim klikom na ikonicu. Ono što nikako nije klasicno je neverovatna detaljnost podataka koju pruža ovaj mali program. Možete, na primer i da saznate koliko plus/minus stuje može da izdrži vaš HDD, izraženo u mV(!). Takode, možete saznati sve o power modovima, koliko se brzo disk podiže, mereno u ms (da, da, milisekundama!). Program cak prepoznaje i reviziju firmware-a, dužinu kontrolnih reci u bitovima, i ostale podatke koji mogu biti od koristi samo serviserima.

Naravno, sve ovo bi bilo besmisleno da program ne daje mogucnost heal (lecenja) HDD-a, kao i veoma tacno predvidanje otkaza i mogucnost gubljenja podataka. Verovatnoca je izražena u procentima, kao i tacnost predvidanja, koje, prema našem testiranju nikada nije išlo ispod 95%. Inace, program je na ovom testu uredno prepoznao sve HDD drajvove, dajuci cak i mali amblem proizvodaca za svaki disk (simpaticno).

Takode, program prikazuje sve greške na HDD-u, a iste može i snimiti u tekstualni log file. Takode se za vreme rada ispisuju i razne procene programa o stanju.

Najbolje od svega je što je HDD Health Pro – besplatan! Ovde ne mislimo na razne shareware-programe za koje posle dva startovanja morate platiti niti na razne kvazi besplatne programe koji instaliraju i spyware ili adware. Program je potpuno besplatan, vrlo mali, izuzetno stabilan i, što je najvažnije, izuzetno koristan. Trebalo bi da se nade na svakom desktopu jer vas prakticno lišava bilo kakvog posla vezanog za HDD, osim, naravno, fizicke instalacije samog diska. Na testu su korišceni: ploca ASUS A7S, procesor AMD Athlon XP 1700+, 256MB Corsair DDR memorija, High Point RAID i Promise RAID kontroleri, modovi RAID 0 i 1, i napajanje Leadman 300W, OS Windows 2000 i XP Pro.

Takode, program smo testirali i u maloj mreži sastavljenoj od 14 P-III mašina sa po 20 GB HDD-om i na serveru P4-3.0 Ghz, sa 120 GB SATA HDD-om. Na svim ovim testnim mašinama HDD Health je radio besprekorno i dao neke izuzetno zanimljive rezultate. Takode, prikazuje tacan tj. najtacniji moguci kapacitet HDD-a.

U doba jakih multimedijalnih racunara malo se vodi racuna o najosnovnijim komponentama. HDD Health je primer pravog besplatnog programa - brz i jednostavan, a nadasve vrlo koristan program. Svaka preporuka - obavezno instalirati.

Status: freeware-besplatan (samo za licnu upotrebu)
Velicina: 1.1 MB
Adresa: www.panterasoft.com

Ivan Trajković


Delfinska posla

Čedin forward čitaocima emisije ZAIR:

"...Slika koju gledate korišćena je u studiji nivoa stresa kojem su ljudi izloženi. Pogledajte oba delfina koji skaču iz vode. Delfini su apsolutno isti!

Istraživanja su pokazala da ljudi koji su pod jakim stresom ne vide dva ista delfina, nego vide mnoge razlike izmedju njih. I zato, ako vidite puno razlika izmedju ova dva delfina, preporučujemo da spakujete stvari, odete kući i dobro se odmorite!"

 
Radio-emisija "Zakon akcije i reakcije" snima se petkom, zainteresovanim radio-stanicama šalje ponedeljkom, a premijerno emituje na većini FM frekvencija subotom (toliko o njenoj mogućoj aktuelnosti). Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Desna ruka: Srdjan Paunović. Mailbox emisije: emisija@modli.co.yu.