Povratak na Zaire iz 2004.
 
  Propuštene emisije potražite
  klikom na gornju strelicu!

radio-emisija broj 198

Emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Šta se dogodilo u novoj emisiji saznajete zahvaljujuci priloženoj play listi, ko se u njoj pojavio otkrivaju fotke i tekstovi, a kako je sve zajedno zvučalo možete čuti ako pokupite priloženi audio.

Naredna emisija je u subotu, 31. jula

  subota, 24. jul 2004.
Audio stream emisije No. 198/8,6 mb

Audio fajl kompletne emisije je u WMA formatu, ali veoma redukovanog kvaliteta (15 kbps na 8 kHz, mono). To je cena bržeg downloada preko sadašnjih telefonskih linija koje slušaoce ZAIRA povezuju sa Netom i ostalim svetom.

 
U ovom izdanju Zaira:


1. Mobilno-kradljivački uvod u 198 emisiju
2. IT berzanski izvestaj magazina COM
3. Chris Norman - Jenny Lee
4. GSM-ov recnik skracenica i izraza u mobilnoj telefoniji
5. Bill Medley - Little Latin lupe lu (1988)
6. Aleksandar Grujic: DivX na Pentiumu I
7. Aleksandar Grujic: DivX na Pentiumu I (problemi)
8. Mikro vest... Dva chipa u jednom
9. Blur - Jubilee (2:47)
10. Hal 9000: Artur C Klark i njegovi zakoni
11. Hal u Odiseji 2001 (radio drama!)
12. Edo Maajka - Jesmo'l sami (2002)
13. Ivan Trajkovic o dva zvucna programa zvucnog imena
14. Mikro vest... Poklon za 64 bita
15. Mikro vest... Bluetooth GPS
16. Bob Dylan - Dignity (1989)

 


1. Gugloični početak drugog sata emisije
2. GSM odgovor o dekodiranju Motorole C450
3. Rekli su... Zeljko o holografskom dodiru
4. British Sea Power - Carrion (Croft mix)
5. Bojan Petrovic (PC) o tehnologiji ili pirateriji
6. Kamera u obliku naocara
7. Bryan Ferry - One way love (2002)
8. Dr Dragan Cosic o lakom ciscenju racunara
9. COM pitanja i COM odgovori
10. Dan Bern & The IJBC - Crow (2003)
11. Jelena Rupnik o iPod ofanzivi
12. Green Day - Basket case
13. Ko je tata pravog FAT-a?
14. Sasa Velickovic: notebookovi i Amstrad era
15. Grade - Life gets in the way of living
16. Vlada Bubanja o digitalnim kamerama na sajtu Jeftino
17. Rekli su... Zeljko o neskrivenom liku
18. Dandy Warhols - Horse pills

 


Željkove minijature

Holografski dodir

Firma “Hobo Touch” je napravila uredaj uz pomoc koga se holografska slika projektuje u vazduh ispred uredaja za projekciju u dve dimenzije. Infracrvenim senzorom uredaj detektuje sve “dodire” ove površine slicno “touch” opciji kod monitora. Iz ove firme tvrde da ovakav uredaj može da se zakaci na današnje kompjutere, cak i na PDA uredaje ili mobilce. SF buducnost polako stiže.

Lik je nemoguće sakriti

Na aerodromima, u bankama i na drugim javnim mestima gde i pored cuvara i policije mogu da se provuku sumnjive osobe, neprestano se postavljaju sve savremeniji sigurnosni uredjaji. I do sada je postojao uredaj koji je ljude prepoznavao po nekoj vrsti otisaka lica, ali je imao nedostataka, bar po tvrdnji strucnjaka iz “Simensa” koji uveliko rade na izradi jedne nove sprave iz slicnog domena. Umesto obicnih, koriste se trodimenzionalni prikazi da bi se dobila mapa svakog pojedinacnog lica. Na lice se projektuje niz linija razlicitih boja, a svaka od njih prati i najsitnija ulegnuca i ispupcenja na licu, uz ciju pomoc racunar kasnije uradi detaljan otisak i na taj nacin se stvara nepogrešiv prikaz svake pojedinacne osobe.

Željko Živaljević

O čemu je u današnjoj emisiji govorio Hal 9000

Artur C. Klark i njegovi zakoni

Zapoceti pricu o Artur Klarku je zaista teško. Skoro da je nemoguce odluciti da li ga treba predstaviti kao naucnika, pisca, publicistu ili možda scenaristu? Možda je najtacnije reci da je on covek koji je uspeo da zaviri najdublje u buducnost pomažuci pri tom i drugima da to ucine.

Na žalost gospodin Klark je zbog teškog oboljenja trenutno vezan za invalidska kolica i primoran je da po nekoliko sati dnevno provodi u bestežinskom stanju, roneci u Indiskom okeanu u blizini svog imanja na Šri Lanki. Ipak njegov mozak sudeci po skorašnjim intervjuima radi savršeno dobro a njegova predvidenja se i danas obistinjavaju sa zastrašujucom preciznošcu. Podsetimo se da je upravo gospodin Klark još 60-ih godina predvideo postojanje svemirskih stanica kao i to da ce Kina postati jedna od najvecih sila svemirskih istraživanja. Tada nagoveštaji za to gotovo da nisu postojali.

Danas gospodin Klark tvrdi da svemirska stanica "alfa" izgleda kao "istrošeno parkiralište", a o trenutnoj zainteresovanosti javnosti za svemirska istraživanja tvrdi da gotovo ne postoji. Nedostatak interesovanja objašnjava time što dosadašnja svemirska istraživanja nisu došla do spektakularnih rezultata koja bi bila zanimljiva širokim masama, prvenstveno isticuci to da nije pronaden život na Mesecu. On takoda istice da ocekuje da ce se na Marsu naci oblici života, što ce potpuno prometiti naša dosadašnja shvatanja. Izmedu ostalog promenice se i shvatanje religije jer ce postojanje života na drugim planetama svakako zatresti osnove na kojima se zasnivaju današnja religijska verovanja.

Uzgred, Artur Klark napominje da bi sa jedne strane trebalo da budemo zahvalni Al Kaidi jer je i prakticno demonstrirala da religija i civilizacija ne idu uvek zajedno. Sa druge strane on istice da je poštovanje prema svemiru i svetu koji nas okružuje nešto sasvim drugo, stoga ga veoma zanimaju snimci Marsa koji bi ukazali na bilo kakav oblik života, makar u pitanju bile i najjednostavnije biljke. Gospodin Klark inace tvrdi da je dokaz da u svemiru postoje inteligentna bica to štojoš uvek nisu došla kod nas, sa cime se na žalost moramo složiti.

Zamislite kako bi samo bilo zabavno podvrgnuti goste iz udaljenih galaksija raznim testovima ili ih iskorisiti kao biološko oružje. Gostoprimstvo Zemljana je zaista nešto posebno.

Pricu o Artur Klarku nastavljamo njegovim zakonima… Prvi zakon glasi: kada cenjeni ali stariji naucnik tvrdi da je nešto moguce, on je gotovo sigurno u pravu. Kada tvrdi da nešto nije moguce, onda vrlo verovatno nije u pravu.

Drugi je nešto maštvotiji i u njemu tvrdi da: jedini nacin da se otkriju granice moguceg je da se one prekorace i stupi u nemoguce.

Treci je verovatno najpopularniji i glasi: nijedna dovoljno napredna tehnologija ne može se u potpunosti razlikovati od magije.

Pomenimo i još jedan od novijih zakona koji ce svakako doživeti slavu prethodnika a glasi:"Citanje racunarskih prirucnika bez hardvera frustrira isto kao i citanje seksualnih prirucnika bez softvera".

No, vratimo se na pricu o životu ovog zaista interesantnog stanovnika Šri Lanke. Na pitanje zašto nije patentirao komunikacioni satelit Artur Klark šaljivo odgovara da bi ta epizoda u njegovom životu trebala da nosi naziv: "Kako sam u slobodno vreme izgubio milijardu dolara". Naime taj propust objašnjava time što je tu ideju razvijao za vreme drugog svetskog rata, a nije predvideo da se to može obistiniti za vreme njegovog života. Drugi to ocigledno jesu. Ocigledno je i da je to bila jedna od retkih loših i svakako veoma skupih procena, za razliku od ucestvovanja u kreiranju serijala "Zvezdane staze". Malo je poznato da je upravo Klark jedan od idejnih tvoraca ovog serijala uz interesantan detalj da i prenosni telefon koji koristi izgleda indenticno komunikatorima koje koristi posada Enterprajza.

Još jedan interesantan detalj vezan za gospodina Klarka je to da je kompanija IBM po njegovoj narudžbini izradila poseban vodootporan laptop racunar koji koristi pri pisanju cak i kada se nalazi ispod vode. Zbog teške bolesti pretila je opasnost da ostane potpuno nepokretan, ipak njeno napredovanje je zaustavljeno i on veoma optimisticno tvdi da je sve u redu dok ona ne škodi njegovom stonom tenisu. U svakom slucaju gospodin Klark i dalje radi u prelepim pejsažima Šri Lanke, u svetu izmedu nauke i fantastike koji tako dobro poznaje i u cijem je stvaranju i sam imao velikog udela.

Srdjan Paunović


Dva zvučna imena dva zvučna programa

Do sada smo se bavili profesionalnim softverom i alatima za audio-video produkciju. Došao je red i na one malo slabije (citaj: prostije) programe, koji su pre svega namenjeni pocetnicima, a neki od njih su i besplatni. Ne treba svakom korisniku PC-a studio niti svi korisnici imaju želju da komponuju. Dakle, za ''one ostale'', testirali smo All Sound Recorder XP, AVS Audio Editor i All sound editor XP.

All Sound Recorder XP je jedan od najskidanijih programa sa neta, i nalazi se u vrhu traženih na svim svetskim download sajtovima.Izgledom neodoljivo podseca na Power DVD video plejer, tj. na MSI DVD. Izuzetno je jednostavan za upotrebu, koja se svodi na odabir fajla u kome cemo snimati zvuk, izbora izvora zvuka za snimanje pritiska na 'record' dugme. I to je sve!

Odavno nisam video program sa ovolikom lakocom upotrebe te lepim i jednostavnim interfejsom. Cista petica! Inace, program može da snima sve što emituje zvucna kartica (koristeci jednostavan crossover u Windows audio direktorijumu), pa možete snimati razne zvukove iz filmova i igara.

Možete postaviti gornju granicu velicine snimljenog zvucnog fajla, i na taj nacin ograniciti bespotrebno trošenje vašeg dragocenog prostora na HD-u, ali i ograniciti dužinu samog zvucnog fajla. I to nije sve.

Program poseduje i odlican wizard koji ce omoguciti visoko kvalitetna rad korisnicima koji bukvalno prvi put koriste racunar. Takode, program daje izvrsne podatke o svakom audio uredaju prikljucenom na vaš PC, pa i neke podatke koje nisam sretao u mnogo skupljim i profesionalnijim programima.

Za obradu audio datoteka, tu je All Sound Editor, koji je deo paketa. Za svaku pohvalu. Na žalost, All Sound Recorder XP je shareware, te ga treba registrovati posle nekog vremena.

AVS Audio Editor možemo nazvati ''blizancem Sound Forgea'', pre svega zbog izuzetno slicnog nacina rada. Program ima više celina, a posebno mogu da izdvojim meni DirectX, koji, naravno, omogucava korišcenje DirectX audio plug-inova, tj. primenu efekata na sam zvucni fajl. Vrlo lepo odraden interfejs programa upucuje na njegovu (polu)profesionalnu namenu. Postoje svi relevantni podaci o zvucnom fajlu, a takode se mogu vršiti sve moguce promene i 'peglanje' zvuka.

Program sadrži i ugradene efekte, koji, iako malo prostiji, pružaju odlicne rezultate. Program takode može da koristi Sonic Foundry efekte, tj. da koristi sve efekte iz Sound Forgea(!). Na testu je program cpak pokrenuo i Moog Modular virtuelni sintisajzer, što je za svaku pohvalu. Nije preterano zahtevan, te ga mogu koristiti i korisnica sa racunarima slabijih performansi.

Svi ovi programi podržavaju standardne audio formate, tipa .mp3, .wav, .ogg, .pcm i sl. Naravno, kod rada sa zvukom vrlo je bitno i kakav racunar imate, tj. zvucnu karticu. Za neki ozbiljniji rad ce vam biti potreban P4/AMD na minimum 1.4 Ghz i sa minimalno 256 Mb RAM-a. Ozbiljan cip-set je takode preporucljiv. Takode, Win XP kao operativni sistem trenutno nudi najbolje multimedijalne karakteristike. Idealna zvucna kartica za tzv. kucni studio je Terratec DMX 6 Fire, koja obuhvata na jednom mestu visoki kvalitet, veliki broj razlicitih korisnih funkcija i veoma privlacnu cenu. Takode poslužice Vam i Creative Audigy u verziji 1 ili 2, ili pak M-Audio Delta.

Svakodnevno preslušavamo ogroman broj zvucnih datoteka. PC industrija je dosta napredovala i omogucila nam da konacno imamo izuzetno mocan multimedijalni centar u našim domovima. Jedan od ovih (ili oba) programa ce Vam pomoci da vaš centar zabave bude još bolji.

Adrese: www.mp3do.com, www.avsmedia.com

Ivan Trajković

 
Radio-emisija "Zakon akcije i reakcije" snima se petkom, zainteresovanim radio-stanicama šalje ponedeljkom, a premijerno emituje na većini FM frekvencija subotom (toliko o njenoj mogućoj aktuelnosti). Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Desna ruka: Srdjan Paunović. Mailbox emisije: emisija@modli.co.yu.