Povratak na Zaire iz 2004.
 
  Propuštene emisije potražite
  klikom na gornju strelicu!
  radio-emisija broj 201 Emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Šta se dogodilo u novoj emisiji saznajete zahvaljujuci priloženoj play listi, ko se u njoj pojavio otkrivaju fotke i tekstovi, a kako je sve zajedno zvučalo možete čuti ako pokupite priloženi audio.
subota, 14. avgust 2004.
Audio stream emisije No. 201/8,5 mb

Audio fajl kompletne emisije je u WMA formatu, 15 kbps na 8 kHz, mono.

U ovom izdanju Zaira:

Drugi deo obeležavanja 200-te emisije, sa podsećanjem na poznate ZAIRSKE glasove

1. Uvodna pretnja mladog domaceg strucnjaka!
2. Olivera Rosic o ponudi racunara na sajtu Povoljno
3. Sonique - [EMG] - Alive
4. Gaga Markovic - stanje KDS u nas i prognoze za 2002
5. Serija satelitskih TV vesti
6. Weird Al Yankovic - Achy brakey heart
7. Goran Filipovic COM o svakodnevici u svojoj redakciji
8. Vest Com... Hotmail uzvraca udarac
9. Veils - Guiding light (2003)
10. Vest GSM Info... Jos o uticaju mobilnih telefona na zdravlje
11. Hal 9000 kao Srdjan i ispovest u prvom licu!
12. Teenage Fanclub - The ballad of John and Yoko
13. Posveta ukinutom radiju Prvi na skali (dec2002)
14. Ten Pole Tudor - Who killed bambi
15. Microsoft nastavlja saradnju sa ETF-om
16. Tiger Lillies - Bully boys

 

1. Tiger Lillies - Start a fire
2. Rade, Srdjan i Zoran o novinama, radiju, lektorima i jeziku
3. Tom Waits - I don't wanna grow up
4. Vest Com... Pojavile se video-majice
5. Radomir Vukovic o casopisu dizajnu i umetnosti
6. Status Quo - Driving to glory
7. Vest GSM Info... Zabranjen iPod
8. Zeljko Zivaljevic o racunarskoj berbi
9. Showaddywaddy - Under the moon of love
10. Dr Vlada Ajdacic: da li je nauka bajka ili stvarnost?
11. Sasa Krstic uporedjuje analogne i digitalne kamkordere
12. Smokin' Popes - I know you love me
13. Dr Zoran Zivkovic o naucnoj fantastici
14. Zeljko o Japancima koji prelaze s Linuxa na Mac
15. Vlada Bubanja o FM USB prijemnicima za ovo leto
16. Sonique - [EMG] - Alive

Naredna emisija je u subotu, 21. avgusta

 

Čestite čestitke za 200. ZAIR

Moj najveći profesionalni uspeh nastao je uz ovu emisiju. A moj lični je što si mi drug, dvesta mu Zaira!

Tvoja Violeta


Poštovani Zorane,

čestitam, samo nastavi i šteta što ne ide u etar i na engleskom - pokupio bi silne nagrade, a decu bi školovao na Harvardu.

Damjan


Nije bitna poslednja sekunda "čiste radio-difuzije", već NAREDNA sekunda! Kada je nastao CD ZAIR (SRP)... Zair je probio FL 200 i besprekornom putanjim ide prema FL 201.0, tek da bi se približio "Odiseji 2010". Izuzetno važna osobina Zaira je to što uvek vidi lepe stvari, govori o lepim stvarma i na lep nacin. Nemoj da te zavara što je to VIRTUELNI svet. U njemu žive STVARNI ljudi.

Čeda


Iz današnje emisije

Računarska berba

Naučni projekat za unapredenje poljoprivrede u Evropi sve više napreduje. Strucnjaci primenjuju dostignuca visoke tehnologije i za proracune kod setve, za uzgoj, za berbu i za žetvu.

Ipak, najveci uspeh za sada postignut je u vocarstvu zahvaljujuci izumu strucnjaka Univerziteta za agrotehniku i kulturu u Potsdamu koji su nacinili senzorsku rukavicu za ispitivanje zrelosti i kvaliteta voca.

Najlepše u svemu je što za rukovanje ovom napravom nije potrebna nikakva posebna obuka, odnosno rukavica i racunar sve obavljaju sami – ispituju kolicinu šecera u plodu, sadržaj vitamina i protok hlorofila.Vocar samo treba da navuce rukavicu, obuhvati njome svaki plod i saceka da mu racunarcic koji nosi u rancu pošalje zeleno svetlo da može da ga ubere.

Rukavica je protkana senzorskim nitima koje primaju svetlosne zrake usmerene u plod, recimo jabuke ili nektarine, i stvara spektrogram sastojaka koje racunar odmah obraduje. Na osnovu tih podataka tacno se odreduje kvalitet i zrelost svakog ploda. Ukoliko je prispeo za branje, racunar ukljuci zelenu signalnu lampicu. na rukavici.

Postalo je gotovo sigurno da ce se racunari uvuci u sve moguce aspekte naših života, pa ih tako zaticemo, da ne kažem hvatamo, i u poljoprivrednoj oblasti, kao ipak jednom od najbitnijih aspekata privrede, a nada je i da ce tu oblast pospešiti u smeru rešavanja globalnog pitanja gladi u svetu, gde se kao najbolji komentar u prilog vecem korišcenju racunara na ovaj i slicne nacine nalazi u podatku da je uz ovakav nacin berbe u vocnjacima potsdamske oblasti urod povecan za sto puta.

Japanci prelaze sa Linuxa na MAC

Tokijski univerzitet u Japanu je doneo interesantnu odluku da nabavi 1150 iMac racunara, koji su deo plana zamene pet godina starih PC-a koji rade pod Linuxom.

Na pitanje novinara o razlozima prelaska sa Linuxa na Apple tehnologiju, predstavnik univerziteta je rekao, da je to odluka zbog troškova održavanja. Prema njemu, Macintosh je jeftiniji i lakši za održavanje, cemu posebno doprinose Unix temelji operativnog sistema, kao i odsustvo problema sa kompatibilnošcu uredaja i dostupnosti servera.

Željko Živaljević

 
Radio-emisija "Zakon akcije i reakcije" snima se petkom, zainteresovanim radio-stanicama šalje ponedeljkom, a premijerno emituje na većini FM frekvencija subotom (toliko o njenoj mogućoj aktuelnosti). Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Desna ruka: Srdjan Paunović. Mailbox emisije: emisija@modli.co.yu.