Povratak na Zaire iz 2004.
 
  Propuštene emisije potražite
  klikom na gornju strelicu!
  radio-emisija broj 205 Emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Šta se dogodilo u novoj emisiji saznajete zahvaljujuci priloženoj play listi, ko se u njoj pojavio otkrivaju fotke i tekstovi, a kako je sve zajedno zvučalo možete čuti ako pokupite priloženi audio.
subota, 11. septembar 2004.
Audio fajl emisije je u WMA formatu, 15 kbps na 8 kHz, mono.
U ovom izdanju Zaira:
Audio stream emisije
broj 205/8,6 mb

1.
Virtuelni ispracaj u vojsku
2. Velike kompanije ignorisu e-pisma kupaca
3. Interpol - Slow hands (2004)
4. Lada Muminagic i kuc-kuc Qwertyphone
5. Bend - Coming back (2004)
6. Zelena karta u reality showu
7. Hal 9000 o klimi koja uzvraca udarac
8. Pixies - Bent walk (2004)
9. Vest Com... Racunar za tinejdzere
10. Zeljko Zivaljevic o zastiti od elektromagnetnog zracenja
11. Soul Wax - Any minute now (2004)
12. Objavljena nadogradnja Netscapea
13. Vukasin Mitrovic o ostvarenju decackih snova
14. Green Day - American idiot (2004)
15. Com pitanje Com odgovor... Zasto racunar ne vidi hard disk?
16. Pozajmljeno - Samsung u borbi za zdraviju zivotnu sredinu
17. Music - Getaway (2002)
 

1. Bezbednost u avijaciji by Ceda!
2. E.L.O. - The way life's meant to be
3. Sasa Krstic o DVD pitanjima citalaca Mikra
4. Futureheads - Ticket (2003)
5. Sasa Krstic o DVD pitanjima citalaca Mikra
6. Vest Mikro... Plejer s ekranom u boji
7. Future Kings of Spain - Kick it (2003)
8. GSM Info servis... Zvuk uz MMS
9. Violeta protiv zloupotrebe dece na Internetu
10. Moby - South Side
11. Digitalni fotoaparat za jednokratnu upotrebu
12. Zairov intervju: Vladimir Jelenkovic o casopisu SciTech
13. Prodigy - Girls (2004)
14. Vladimir Jelenkovic 02
15. White Stripes - Hotel Yorba
16. Vladimir Jelenkovic 03
17. Zeljko o uticaju svetlosti u boji na voznju
18. Vlada Bubanja o plejeru Sky Vision sa sajta Jeftino


Naredna emisija je u subotu, 18. septembra

 


ZAIR na Top FM radiju

Saša Krstić, urednik multimedije u časopisu "Mikro", istovremeno saradnik 3K emisije "Polarotor" i jedan od nosilaca radijske avangarde u beogradskom etru, odvojio je prilično vremena (i to dvokratno!) da se u današnjem "Zakonu akcije i reakcije" pozabavi problemima zbog kojih mu se čitaoci časopisa za koji piše najčešće obraćaju. U eri kućnih bioskopa, ljude najviše interesuje odgovor na sledeće pitanje: kako da dobijem srpski titl na DV plejerima koji ga očigledno ne podržavaju? Možda vam današnji razgovor sa Sašom u tome pomogne, uz ponovno podsećanje da beogradsku varijantu ZAIRA možete slušati subotom i ponedeljkom na Top FM radiju!

 


Iz današnje emisije

Uticaj svetlosti u boji na sigurniju vožnju

Iako prirodna svetlost najviše prija oku, utvrdeno je da osvetljenje u boji utice na raspoloženje ljudi, što su odlucili da iskoriste strucnjaci nemackog instituta Fraunhofer koji se bave usavršavanjem automobilske opreme i stoga su ispitali uticaje svih boja spektra da bi vožnju kolima ucinili ne samo prijatnijom vec i sigurnijom.

Unutrašnjost krova automobila obložili su veštackom tkaninom protkanom svetlecim diodama, i menjajuci boje, posmatrali ponašanje vozaca. Ustanovili su da crvena, zelena i plava boja svaka na svoj nacin i u odredenim vremenskim uslovima doprinose boljem raspoloženju i usredsredjenosti na stanje puta i uslove saobracaja.

Hladni, tmurni zimski dani uz crvenu svetlost u kolima mogu da budu prijatniji, jer crvena boja prirodno pojacava osecaj toplote, dok plava, kada su letnje žege, ublažava toplotu. Svi tonovi zelene boje umirujuce deluju na vozaca i pojacavaju njegovu pažnju, što je posebno važno kod osoba koje osecaju nelagodnost kada ulaze u tunel, a ugradnja ovakvog osvetljenja u kola košta 300 eura.

Željko Živaljević

Čitate li Sci Tech?

Da li znate da se jedan od, svojevremeno, najimpresivnijih radijskih glasova (Studio B kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih godina), a potom urednik Naučne redakcije Televizije Beograd - danas bavi uredjivanjem i izdavanjem prestižnog naučnog magazina "SciTech"? Upravo to je bio povod da gost današnjeg Zairovog intervjua bude Vladimir Jelenković, glavni i odgovorni urednik časopisa "SciTech", srpskog pandana svetskim casopisima kao što su New Scientist, Popular Science, Scientific American, Science et Vie, La Recherche, Discover i mnogi drugi. Izuzetno zanimljiv sagovornik na isto takve teme. Vredi čuti.

Pogledajte magazin SciTech

Halov vetrokaz

Klima uzvraća udarac

Sudeci po mnogobrojnim istraživanjima, pre oko osam hiljada i 200 godina Zemlja je pretrpela ozbiljne klimatske promene koje su uslovile glad, širenje zaraza i masovne migracije velikog dela stanovništva tada poznatog sveta. Danas, sve cešce upozoravaju da se ovakve promene klime mogu ponoviti i to mnogo brže nego što se do sada mislilo. To bi moglo prouzrokovati masovnu katastrofu, koja bi do sredine ovog veka mogla da stavi tacku na istoriju ljudskog roda.

Da ova upozorenja nisu samo puka fikcija besposlenih katastroficara govori i podatak da je nedavno Bušova administracija od strane nekoliko veoma ozbiljnih institucija upozorena na ovaj problem. Jedna od njih je i udruženje koje nosi naziv "Unija zabrinutih naucnika" (www.ucsusa.org), u kojoj se medu ukupno 100.000 clanova nalazi cak 60 vrhunskih svetskih istraživaca iz najrazlicitijih oblasti. Kredibilitetu udruženja posebno doprinosi i clanstvo cak dvanaest dobitnika Nobelove nagrade. Oni, izmedu ostalog, upozoravaju na to da Bušova administracija sistematski blokira i zataškava sve izveštaje naucnika koji bi mogli ugroziti program "nacionalne odbrane" i rad velikih naftnih kompanija, koje, nažalost, trenutno predstavljaju nosece stubove svetske ekonomije.

Ovakva politika najvece svetske sile neminovno vodi ka globalnoj ekološkoj katastrofi, jer se, po predvidanjima, u vecem delu Amerike i Evrope do 2010. godine mogu ocekivati temperature iznad 33 stepena Celzijusa tokom više od trecine dana u godini! Evropski naucnici su zabeležili da je, globalno gledano, prošlo leto u Evropi bilo najtoplije u poslednjih 500 godina, što zaista produbljuje najcrnje slutnje. Sve ovo bi moglo usloviti da se do 2020. vecina glavnih evropskih gradova i citavo americko priobalje nadu pod vodom, dok ce, recimo, Veliku Britaniju zadesiti klima slicna onoj koja trenutno vlada u Sibiru.

Sasvim nov pogled na ovaj problem u svom nedavnom izveštaju daje i Pentagon, upozoravajuci Buša da globalne klimatske promene mogu dovesti i do velikih ratova u svetu oko vode, hrane i energenata. Ovi ratovi bi, izmedu ostalog, uslovili i ozbiljniju pretnju zloupotrebe vec veoma opasnih nuklearnih i drugih arsenala koji bi i definitivno stavili tacku na egzistenciju ljudskog roda. Zaista zabrinjavaju i upozorenja da je za zaustavljanje procesa promene klime vec kasno, jer završna faza globalnog otopljavanja može poceti vec sutra, a mi bismo bili u stanju da to sagledamo tek posle pet godina.

Ono što je trenutno moguce uraditi jeste maksimalno smanjenje potrošnje fosilnih goriva, kao i ubrzavanje procesa potpisivanja globalnih sporazuma o razoružanju, kojima se, gle cuda, najviše opire trenutna administracija Sjedinjenih Država. Ona kao argumente naubedljivo navodi "nacionalne" interese. Kakvi ce interesi nacije biti kada bez pijace vode, hrane i energenata pokuša da umiri prst na nuklearnom obaracu - ostaje da se vidi.

Ukoliko se situacija u meduvremenu dramaticno ne promeni, Zemlja ce uskoro uskratiti naizgled bezgranicno gostoprimstvo bahatom ljudskom rodu, koji, poveden svojom destruktivnom prirodom, to možda nece ni docekati.

Srdjan Paunović


Ua! zagadjenju životne sredine

Zaštita od elektromagnetnog zračenja

Na zagadenost životne okoline koja nepovoljno utice na zdravlje coveka, prvi put je skrenuta pažnja poslednjih decenija proslog veka i od tada se cine napori, i to veliki, da se covecanstvo zaštiti; zahvaljujuci dostignucima savremene tehnologije, rezultati su sve uspešniji.

Nedavno su strucnjaci jednog instituta za tehnologiju materijala u nemackom gradu Marburgu uspeli da proizvedu materijal koji gotovo u potpunosti odstranjuje elektromagnetno zracenje, a predviden je za izradu odece i opremanje kuce. To je prva prava licna zaštita od štetnog delovanja elektromagnetnog zracenja kome smo svakodnevno izloženi a koje isijava priroda i svi aparati koje koristimo, po recima marburških tehnologa.

Osnova materijala je cist pamuk u koji su utkane kao paucina tanke niti posebnih metala cija je osobenost da odbijaju sva visokonaponska zracenja s uspešnošcu od 99%. Od tog prirodnog materijala može da se izraduje veš, košulje, majice, džemperi, posteljine, zavese, presvlake za nameštaj. Dakle, covek može da se obuce i zaštiti.

Po nekim skorašnjim istraživanjima, posedovanje cak i aparata tzv.»bele tehnike» umnogome pospešuje stepen uvecanja zracenja, a tome tek treba dodati ostale audio i TV uredaje, razne kompjuterske konfiguracije i slicno, tako je bar stanje na zapadu, ali uskoro ce biti vrlo verovatno i kod nas, pa je pitanje vremena kada ce poceti prodaja na veliko proizvoda od ovog materijala.

Željko Živaljević

 
Radio-emisija "Zakon akcije i reakcije" snima se petkom, zainteresovanim radio-stanicama šalje ponedeljkom, a premijerno emituje na većini FM frekvencija subotom (toliko o njenoj mogućoj aktuelnosti). Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Desna ruka: Srdjan Paunović. Mailbox emisije: emisija@modli.co.yu.