Povratak na Zaire iz 2004.
 
  Propuštene emisije potražite
  klikom na gornju strelicu!
  radio-emisija broj 207 Emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Šta se dogodilo u novoj emisiji saznajete zahvaljujuci priloženoj play listi, ko se u njoj pojavio otkrivaju fotke i tekstovi, a kako je sve zajedno zvučalo možete čuti ako pokupite priloženi audio.
subota, 25. septembar 2004.
Audio fajl emisije je u WMA formatu, 15 kbps na 8 kHz, mono.
U ovom izdanju Zaira:
Audio stream emisije
broj 207/8,4 mb


1.
Guster ili mis na pocetku pre pocetka
2. Vest... Fiona Harvey u Beogradu
3. Bill Medley - I'm gonna be strong
4. Vest Com... Muzicka industruja ne miruje
5. Nena Jankovic (SatTV) o proslavi 50. rodjendana rokenrola
6. Brajen Efju & Casuals - Who belongs to you
7. Vest... Kasperski 5. oktobra u Beogradu
8. Zairov intervju: pukovnik Stojan Jovic o padobranstvu i knjizi "63. padobranska brigada"
9. Sonique - Alive (2003)
10. Com pitanje... Nepotpisani drajveri
11. Zeljko Zivaljevic o odelu od vestackih misica
12. Status Quo - Not fade away (1999)
13. Goran Petrovic o PIXU, vizuelizatoru ega
14. Vest Com... Prvi laserski mis
15. Undertones - Teenage kiks

 

 

1. IT berza na pocetku drugog sata
2. Hello - New York groove
3. Sony predstavio kamkorder visoke definicije
4. Zajedno sa memorijama za mobilne telefone
5. Otvoreni kod rizican za australijsku vladu
6. Hal 9000 i Pac Attack!
7. Foo Fighters - All my life (2002)
8. Sinergija od 11-13. oktobra u Sava Centru
9. Mirsad Imamovic o problemima izdavaca strucne literature
10. Franz Ferdinand - Shopping for blood
11. Ljubisa Miodragovic (Hi-Files) o hi-fi svetu u kojem zivi
12. Oprostaj od flopi diskova
13. Zeljko Zivaljevic i kurbla za mobilni
14. Johnny Cash - That old wheel
15. DivX u automobilu
16. Sasa Krstic o gadgetima za ovu jesen
17. Violeta o kompjuterskim igrama u Rusiji
18. Johnny Thunders & Hartbreakers - Born to lose
19. Zaposleni u Microsoftu koriste Firefox
20. Ves masina u spavacoj sobi
21. Vlada Bubanja i novosti sa sajta Jeftino


Naredna emisija je u subotu, 2. oktobra

Iz današnje emisije

Padobranac nad padobrancima. Najstariji aktivni padobranac na našim prostorima u ovom trenutku je pukovnik u penziji Stojan Jović (78), dugogodišnji komandant legendarne 63. padobranske brigade, decenijama stacionirane na niškom aerodromu. Pukovnik Jović je gost Zairovog intervjua u najnovijoj emisiji, a naposredni povod je izlazak iz štampe njegove šeste knjige po redu, "63. padobranska od 1953. do 1977. godine". Imaćete šta da čujete u razgovoru sa čovekom koji namerava i u 80. godini života da skoči padobranom - i tako potuče rekord bivšeg američkog predsednika, Džordža Buša starijeg. Na fotki je kadar sa prošlonedeljne promocije knjige "63. padobranska".

Hi-Files web sajt

Hi-fi svet oko mene. Novi prilog za fanove dobrog zvuka u vidu kratke ispovesti Ljubiše Miodragovića, osnivača i glavnog i odgovornog urednika novog časopisa, "Hi-Files". Kao što je poznato, ovaj dvomesečnik je posvećen audiu i videu, sa devizom: best audio and video eXperience.

 


Halova retro-igraonica

Pac-Man caffe

Odigrajte Pacmana!

Za nešto starije slušaoce ZAIR-a, Pac-Man je ime koje budi nostalgicna secanja na vesele 80-e i same zacetke kulture video igara i racunarskih tehnologija. Za one mlade, to je još jedna od dosadnih retro-igara koju ce kratko isprobati i vrlo rado preskociti, ubrzo pojurivši savršeno dizajniranim hodnicima poslednjeg nastavka Doom trilogije.

Na srecu, tehno-nostalgicari još uvek imaju dovoljno uticaja. pa je i 25. rodendan proždrljive loptice proslavljen u velikom stilu. Ovaj dogadaj je obeležen otvaranjem Pac-Man kafea u Orlandu (Florida), koji ce, pored sendvica i pica, inspirisanih likom i delom žute loptice, svojim posetiocima ponuditi i svojevrstan muzej, kao i igraonicu u kojoj se nalazi cak 100 aparata na kojima se može igrati ova igra.

Pošto smo svesni da vecina nas nece imati prilike da u skorije vreme poseti ovaj kafe, ostaje da na adresi http://www.pacmancafe.com pobudimo nostalgicna secanja i podsetimo se kako je izgledalo vreme u kojem su mašta i entuzijazam daleko nadmašivali tehnicke (i druge) mogucnosti.

Hal 9000

Za slušaoce/citaoce ZAIR-ovog online izdanja ekskluzivno nudimo i mogucnost downloada jedne od besplatnih verzija Pac-Mana. Uživajte.

 


Sinergija 04 u oktobru

Najznacajnija domaca informaticka smotra, Sinergija 04, bice održana od 11. do 13. oktobra u Sava Centru. Kao i prethodnih godina, potrudili smo se da aktuelnim i raznovrsnim predavanjima ispunimo trodnevni sadržaj konferencije. Osnovna tema Sinergije 04 bice poslovna produktivnost i poslovna inteligencija. Okvir ovogodišnje Sinergije upotpunice i teme vezane za strategiju instalacije Microsoftovih tehnologija i mogucnosti njihovog maksimalnog iskorišcenja.

Kao i do sada, navedene teme bice predstavljene kroz desetine predavanja vodecih domacih i inostranih predavaca, a polaznicima ce, kao i prošle godine, biti na raspolaganju hands-on laboratorije za prakticnu primenu i vežbu teorije. Ucesnici ce moci da biraju izmedu cetiri grupe predavanja (tracks):

Developer - Kako brzo i efikasno dizajnirati i razviti pouzdana softverska rešenja prilagodena potrebama vertikalnih trzista ili pojedinog preduzeca. Novi pravci razvoja, novi trendovi, novi alati... Solutions - Proverena rešenja, razvijena po potrebama korisnika Microsoftovih proizvoda od strane Microsoft Partnera. IT Pro - Kako dizajnirati, implementirati i održavati potrebnu infrastrukturu koja ce povecati produktivnost radnika i olakšati donošenje poslovnih odluka rukovodstvu preduzeca? Security - Kako da budemo sigurni da su naše poslovne informacije dostupne samo onima kojima su namenjene?

Izmedu ostalih, ucesnicima konferencije Sinergija 04 bice predstavljeni sledeci proizvodi, odnosno teme: System Microsoft Office 2003, Windows 2003 Server, SQL Server, Yukon, Longhorn, Whidbey, partnerska rešenja, SharePoint Portal Server, Customer evidence.

Pored visoke tehnicke vrednosti, koja je zaštitni znak Microsoftovih konferencija, znacajan deo predavanja bice posvecen menadžerskom uglu gledanja na vrednost, funkcionalnost i isplativost investicija u informacione tehnologije. Ukratko, tehnološki sadržaj potkrepljen poslovnim argumentima predstavlja najvecu vrednost u ponudi Sinergije 04.

Novinari zainteresovani za pracenje najvece konferencije Sinergija 04 mogu da se registruju na Web lokaciji www.microsoft.com/scg/sinergija popunjavanjem jednostavnog obrazca, nakon cega putem e-pošte dobijaju potvrdu o akreditaciji.

Nebojša Momčilović,
Marketing /License Compliance Manager

 


Željko surfuje

"Kurbla" za mobilni telefon


Kompanija “Fuso Reikosheini” korisnicima je ponudila veoma interesantan proizvod. Naime, rec je o manuelnom punjacu telefona sa nazivom “GOGO-Power”, koji u suštini predstavlja minijaturni rukom pokretani generator (dinamo).

Kako se navodi u saopštenju ovog proizvodjaca, pet minuta okretanja rucke pružice 20 minuta trajanja baterije, što, po recima predsednika kompanije, ni u kom slucaju ne zamenjuje standardni telefonski punjac, vec je zamišljen pre kao korisna sprava za slucajeve krajnje nužde.

Inace, projektovane cifre o prodaji uredaja predvidaju svetlu buducnost, a kao ciljna grupa pre svega se isticu korisnici koji mnogo putuju na relaciji kuca-posao (kojih je puno u Japanu), ali i kamperi i zaljubljenici u prirodu koji ne žele da se liše blagodati komunikacije.

Uredjaj je moguce pokretati na aparatima Nokia, Sony-Ericsson, Ntt DoCoMo, Motorola I Sony, a cena mu je 42 dolara.


Legure s osobinama mišića

Odelo za hendikepirane

Osobe sa teškim oštecenjima kicme, paralizovani ili paraplegicari ne mogu da se krecu bez kolica i tude pomoci, a ni onima koji brinu o njima nije lako. Ali olakšanje je na pomolu.

Japanski profesor Keidiro Jakamoto s Tehnološkog instituta u Kanogavi izumeo je “odelo od veštackih mišica” koje kao dizalica pokrece telo i kolica.

“Odelo” je sazdano od spleta cevcica i žica, vazdušne pumpe s elektromotorom povezanih na racunar. Ono upravlja svakim pokretom mašinerije. Kada se “Odelo” obuce, stavlja se u službu pacijentu i ispunjava mu želje. Pravac kretanja je isprogramiran, a svaka promena uvažava se odmah ako pacijent dune u odredenu cevcicu. Na isti nacin pacijent daje uputstva racunaru ako želi da pokrene ruku ili nogu, a vazdušna pumpa i elektro-motor spletom cevcica obave posao kao da su pravi mišici.

Željko Živaljević

 
Radio-emisija "Zakon akcije i reakcije" snima se petkom, zainteresovanim radio-stanicama šalje ponedeljkom, a premijerno emituje na većini FM frekvencija subotom (toliko o njenoj mogućoj aktuelnosti). Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Desna ruka: Srdjan Paunović. Mailbox emisije: emisija@modli.co.yu.