Povratak na Zaire iz 2004.
 
  Propuštene emisije potražite
  klikom na gornju strelicu!
  radio-emisija broj 213 Emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Šta se dogodilo u novoj emisiji saznajete zahvaljujuci priloženoj play listi, ko se u njoj pojavio otkrivaju fotke i tekstovi, a kako je sve zajedno zvučalo možete čuti ako pokupite priloženi audio.
subota, 6. novembar 2004.
Audio fajl emisije je u WMA formatu, 15 kbps na 8 kHz, mono.
U ovom izdanju Zaira:
Audio stream emisije
broj 213/8,2 mb


1.
Advokatski pocetak 213. emisije
2. Comova IT berza za ovu sedmicu
3. Fatboy Slim - Don't Let The Man
4. Aleksandar Grujic-Strk o AVG borcu protiv virusa
5. Hollywood Ending - Praying to fiction
6. Book show... Flash MX 2004 kompletan prirucnik
7. Rekli su... Zeljko o kisnoj buducnosti
8. Marjorie Fair - Stand in the world
9. Vest Com... Digitalna harmonika
10. Ljubisa Miodragovic o 2. broju casopisa Hi-Files
11. Fatboy Slim - El Bebe Masoquista
12. Problemi s racunarom: problemi sa hard diskom
13. Violeta... Luk i strela - click to download
14. Tres Chicas - Sweetwater
15. Info servis... Stampanje slika sa Nokije 7610
16. Johnny Cash - Folsom prison blues

 

1. Info GSM... Recnik mobilnih skracenica
2. Fatboy Slim - Long Way From Home
3. Open Office proslavio 4. rodjendan
4. Vest Com... Wi-Fi automobil
5. Zeljko Zivaljevic o plodovima kompjuterske usamljenosti
6. Marylin Manson - Personal Jesus
7. Koliku i koliko sat antena na krovu kuce?
8. Dragan Cosic o uredjaju za GSM nadzor
9. Rachel Stamp - Creeps
10. Ivan Trajkovic i not(free) software
11. Hal 9000 i Darvinove price 01 Lerijev balon
12. Fatboy Slim - North West Three
13. Com odgovor... Ne mogu da rezem 8x
14. Pozajmica... Nikoleta Ilic o bakterijama
15. O plejerima za dzoging i nesto vise
16. Rekli su... Zeljko sa stola na mobilni
17. Roots - Somebody's gotta do it
18. Ultimativna multimedijalna spravica
19. 24 Violeta... Moji ljudi


Naredna emisija je u subotu, 13. novembra

Emisija "Zakon akcije i reakcije" i SOLUTION zajednički traže još neka rešenja za vaš svakodnevni IT život. Ostanite uz ZAIR i ubuduće, pa ćete ih apsolvirati zajedno sa nama!


Iz današnje emisije

Pored uobičajenih i, u pojedinim slučajevima, velikih i stalnih rubrika emisije "Zakon akcije i reakcije", čiji kompletan sadržaj možete pročitati u produžetku ove prezentacije, u današnjoj emisiji imate priliku da čujete priču Aleksandra Grujića o AVG borcu protiv virusa...

...zatim telefonski razgovor sa Ljubišom Miodragovićem, glavnim i odgovornim časopisa "Hi-Files", koji je uspeo da izgura i drugi broj ovog jedinstvenog magazina posvećenog hi-fi zvuku i kućnim bioskopima...

...kao i iskustva prof. dr Dragana Ćosića, urednika i voditelja 3K emisije "Polarotor", sa uredjajem za GSM nadzor. Dovoljno je samo da skinete najnoviji audio emisije - ako je već niste ulovili na FM talasima!

 


Violeta i njen deo Web sveta
Violetanews: moje omiljene IT vesti

Luk i strela – click to download


Englezi Steven Dowd i Alex Bell su optuženi zbog kopiranja i kloniranja složenih i skupih kompjuterskih programa, te njihovog postavljanja na internet. Tužilac ih tereti za kradu internacionalnih razmera i za kreking softverske zaštite, a štetu koju su time naneli mnogim kompanijama meri milionima funti. Treba li posebno da naglasim, ili je vec deplasirano, da je prvi na listi oštecenih – Microsoft?

Slažem se da to i nije neka vest; u svetu kompjuterske tehnologije svakodnevno se otkriva na desetine prevara i obmana, pocev od copy/paste lopovluka, pa sve do enormnih finansijskih malverzacija i pronevera. I dok se mnogi uhvaceni pocinioci takvih nedela pravdaju time da su kompjuteri njihov život (i duša) koji su samo malo "skrajnuli" sa pravog puta, ova dvojica ne poricu zlocin, štaviše, pozivaju se na svog nacionalnog junaka: "Mi smo Robini Hudovi današnjice. Samo smo uzimali bogatima kako bismo dali siromašnima."

Pitam se samo, kud' li se dadoše svi naši Kraljevici Markovi?

 

Moji ljudi

Ako ste osoba koja TV svrstava u najbesmisleniji medij ikada pronaden, ova vest ce vas posebno obradovati. Zahvaljujuci pronalasku Mitch-a Altmana, ovoj agresivnoj, i nadasve, iritirajucoj napravi možete da doskocite još spolja! Pritiskom na dugme daljinskog upravljaca imate 17 sekundi da natenane ušetate u svoj stan i budete sigurni da ce vas pozdraviti - crn ekran. Invazija televizijanaca koji stalno pronalaze sve bizarnije metode da vas privežu uz male ekrane, ovim je elegantno sprecena. Navala posetilaca na Altmanov sajt jasno pokazuje da je narodu dosta mentalnog zagadenja. Uredaj za ucutkavanje, TV-B-Gone, radi na principu 209 infracrvenih kodova koji su u stanju da kontrolišu preko 1000 modela televizijskih aparata.

U meduvremenu, cujem da i japanski naucnici rade na pronalaženju metoda kojim bi se blokirali mobilni telefoni. Prica se da se tržište raspomamilo za ovim, u mnogim zemljama ilegalnim, uredajima. Da li se to samo cini, ili nam se zaista smeši svetlija buducnost?

Violeta Ivković


Kontakt sa Halom
Hal 9000: Darvinove priče

Lerijev balon


Iako je kod nas za dlaku izbegao prosvetnu egzekuciju, Darvin nastavlja da postoji - i to jaci i prisutniji nego ikada. Iako bi se moglo pomisliti da bi nagrada koja nosi Darvinovo ime najbolje odgovarala nekom naucniku, recimo biologu, to ipak nije slucaj. Naime, na Internetu se svake godine dodeljuju Darvinove nagrade za najbizarniju smrt ili situaciju koja je dovela do smrtne opasnosti. Ako ste pomislili da je ovakvo nagradivanje morbidno, u pravu ste. Ako ste pak pomisli da ne može biti zabavno, makar i na pomalo uvrnut nacin, niste u pravu. Nikako.

Da bi se u sve ovo uverili posetite zvanicnu prezentacija na kojoj se ovo poprilicno cudno takmicenje može pratiti, a koja se nalazi na adresi http://www.darwinawards.com. Za sve koji više vole da im se neke od ovih prica prepricaju, ZAIR ce kao i uvek biti na usluzi i prenece neke od najinteresantnijih. Poslušajte.

Pocecemo od one koja, kada se ostale uzmu u obzir, i nije tako strašna prica...

Poznata je vekovna želja coveka da poleti, kao i mnoga, cesto veoma banalna rešenja da se pobedi neumoljivi stisak zemljine gravitacije. Ipak, teško da bi iko pomislio da ce ideja koja je po svemu sudeci nastala po ugledu na crtane filmove omoguciti jednom, poprilicno neobicnom coveku da zaista poleti.

Leri Volters je sada vec davne 1982. godine došao na brilijatnu ideju da aluminijumsku stolicu kosilice za travu poveže sa cak 42 velika meteorološka balona, koje je kupio na vojnom otpadu. Za sada stvari i ne izgledaju tako strašno, jer je, po njegovom proracunu, ovakva naprava trebala da ga podigne na prijatnih 32 metra visine, što bi mu priuštilo veoma prijatan let iznad komšiluka. Za spuštanje je trebala da posluži vazdušna puška koju je poneo sa sobom, kojom bi bušio jedan po jedan balon, postepeno gubeci visinu. On je bio toliko siguran u ceo projekat da je sa sobom poneo pivo i sendvice, u kojima bi uživao udobno zavaljen u stolicu kosilice. Medutim, kako to obicno biva nešto je krenulo naopako...

Po recima ocevidaca Leri je odmah po oslobadanju stolice odleteo u nebo kao ispaljen iz topa, postižuci izuzetno veliku visinu. Ova visina se nije zaustavila na predvidenih 30 metara, cak ni na 300, pa ni na 3000 metara. Leri je odleteo na visinu koja je iznosila skoro 5000 metara. Na izuzetno visokoj amplitudi i niskoj temperaturi nije se usudio da, iako je to prvobitnim planom bilo predvideno, puca u bilo koji od balona, rizikujuce da naglo izgubi visini ili cak zapocne strmoglav pad. Sendvici i pivo kojima je bio opremljen nisu bili od pomoci.

Posle skoro 14 sati leta i mnogobrojnih, poprilicno konfuznih prijava od strane pilota avio-kompanija Trans World Airlines i Delta Airlines, Leri je skupio hrabrost i pucao u neke od balona. Polako je poceo da se spušta, baš onako kako je to prvobitnim planom bilo predvideno i završio zapetljan u žicama dalekovoda. Kao šlag na tortu, ova njegova vratolomija uzrokovala je da meštani Long Beach-a ostanu bez struje oko 20 minuta.

Dok su ga pripadnici policije Los Andelesa odvodili vezanog lisicama, Leri je ceo svoj poduhvat objasnio u par biranih reci, koje bi u slobodnom prevodu znacile : „Covek ne može samo da mirno sedi.“

Zvanicnici Federalne Avio Administracije nisu bili tako hladnokrvni, ali su po svemu sudeci ostali veoma iznenadeni. Inspektor Nil Sevoj je tako izjavio da su sigurni da je Leri prekršio akte Federalne aviacije, i cim budu odlucili koji su sve akti u pitanju, tužba protiv njega ce biti podneta“.

Finale cele price je takode veoma interesantno. Leri je pored enormnog publiciteta osvojio nagradu Bonehead kluba iz Dalasa za rekordnu visinu postignutu sa balonima punjenim gasom. Uz to je postao pocasni clan i dobitnik Darvinove nagrade, što ce u godinama koje dolaze bar donekle održati njegovu slavu. Leri svoju aluminijumsku stolicu poklonio komšijskoj deci koja su ga posle ove sulude avanture prosto obožavala, napustio je svoj posao vozaca kamiona i posvetio se predavanjima koja su, pogadate, kao glavnu temu imala njegov neverovatan let.

Na žalost, 6. oktobra 1993. godine Leri je izvršio samoubistvo. Ipak, ova tragedija nije umanjila legendu, koja i posle 11 godina još uvek zvuci sjajno i neverovatno.

Srdjan Paunović


Kontakt sa Zeljkom
Željko surfuje:
umesto kolumne

Plodovi kompjuterske usamljenosti


Po rezultatima istraživanja profesora Njujorškog Rocester univerziteta, odigravanje samo nekoliko video-igrica poboljšava koncentraciju, ubrzava reflekse, eliminise sporost i iz korena menja neke naše sposobnosti.

Njihovo istraživanje obuhvatilo je vrhunske igrace starije od 18, mlade od 23 godine sa zadatkom da cetiri puta nedeljno bar jedan sat provedu igrajuci one video-igre koje su im odabrali naucnici, a koje su bile "pucackog" karaktera i trajalo je sest meseci. Naposletku su njihovu sposobnost uporedili sa vršnjacima koji prethodnih sest meseci nisu igrali kompjuterske igrice i uvežbani igraci su se pokazali neuporedivo uspešniji, njihova pažnja bila je 30% veca, refleksi su im se poboljsali, kao i smisao za opažanje i koordinacija pokreta.

Pošto u svakoj prici postoji "jadac", tako ovde tu ulogu preuzima psihologija odnosno psihijatrija. Po psiholozima, vreme provedeno u takvoj vrsti aktivnosti ispred kompjutera može štetno da utice na licnost, posebno ako je igrac – dete. To dovodi, posle izvesnog vremena, do zatvorenosti: ne žele da sre druže, ne osecaju potrebu da sa drugima razmene mišljenje, da podele osecanja… Time kao posledica kompjuter postaje "jedini pouzdan prijatelj", a dešavanje u sajber-svetu poprima karakteristike naše ne toliko koloritne stvarnosti.

Po tom istraživanju, ovakvoj vrsti "kompjuterske usamljenosti", skloniji su decaci od devojcica, koje, s druge strane, pribegavaju više cetovanju na Net-u, kao produžetku besmrtne i terapijske ženske aktivnosti – cavrljanja, caskanja i ogovaranja!

Jedno je sigurno, usamljenost (u svim mogucim i još nedosegnutim formama) je boljka narocito iskazana krajam prošlog I u ovom 21.veku kao "bolest covecanstva" koju se mnogi trude da zalece preko ovih novih nacina komunikacije, od pricaonica na Netu do igrackih sesija, ali je sigurno da ce tu boljku isceliti samo na jedan nacin: Covek je coveku lek! Pa makar i u dobroj igrackoj avanturi na Netu!

Željko Živaljević

Sa stola na mobilni

Kalifornijska firma "Konesta" proizvela je uredaj namenjen prvenstveno PDA uredajima i mobilnim telefonima, koji poboljšava ukucavanja SMS poruka. U ovom trenutku ljudi s izvesnom teškocom kucaju duže tekstove, na primeru mobilnih gde se jedan karakter ili slovo može dobiti pošto se par puta otkuca isti taster ili kod digitalnih podsetnika zbog osetljivosti ekrana treba koristiti olovcicu za minijaturnu tastaturu.

"Konestin" uredaj projektuje crvenu tastaturu na ravnu površinu po izboru korisnika. Pored ove projekcije, tu je još jedna , nacinjena od nevidljivih infracrvenih zraka. Kako prsti prekidaju svetlosne zrake, uredaj prepoznaje koji taster je pritisnut, a moguca je i zvucna reakcija na pritiskanje tastera, kako bi korisnik imao bolji osecaj dok kuca po svetlosnoj tastaturi.

Kišna budućnost

Po najnovijim predvidanjima strucnjaka UN do 2025.godine 60% stanovnika naše plave planete živece u velikim gradovima. Drugi tim naucnika iz NASA-inog "Godar" letackog centra, proucavajuci klimatske uslove u Hjustonu, došao je do zakljucka da ce u velikim gradovima kiša i nevreme postati sve ucastalije pojave. U metropolama postoje, kako ih urbanisti nazivaju, gradska ostrva koja cine višespratnice razlicitih visina, saobracajnice i druge veštacke površine. Od izduvnih gasova, grejanja i velike brojnosti ljudi koji povremeno ili stalno borave na tim ostrvima, širi se veca toplota od atmosferske, što u sadejstvu sa strujanjima vazduha, po NASA-inim strucnjacima, stvara veci broj oblaka koji donose obilnije padavine, a ako je grad smešten na obali reke ili okeana, vlaga ce biti još veca.

Teški, olovni oblaci i nevreme, kao i život sa kišobranom ili kabanicom, sudbina je kojom ce morati da se pomiri više od polovine covecanstva u buducnosti, dok je informacija o tome dostupna na adresi: www.gstc.nasa.gov.


Kontakt sa Ivanom
Ivan skrečuje: DJ traktati

Not(free) software


Mnogi se secaju zlatnog doba Spectruma, C-64 i Amige, kada su na sceni bili pravi entuzijasti, koji su programe i igre pravili prvo iz ljubavi i iz želje za dokazivanjem. Danas je malo drugacije...

Koliko puta ste dobili besplatan (free) softver koji je necemu služio (ili uopšte radio nešto)? Shareware verzije nekih programa su toliko osiromašene da ih je moguce samo pokrenuti i – to je to.

Raznorazni trial programi su još gori, jer gotovo obavezno imaju tonu reklama, a takode su upitne upotrebljivosti. I na Internetu, gotovo je nemoguce naci dobar, a besplatan softver. Iako ovo lici na traženje hleba preko pogace, mnogi informaticari se slažu da su cene softvera, generalno, previsoke. To narocito važi za usko specijalizovane programe, koji dostižu basnoslovne cifre.

Ipak, ima izuzetaka. Na primer, tu je Picasa. Fantastican program za obradu i pregled digitalnih fotografija a potpuno je besplatan. Sadrži ogroman broj korisnih opcija. Tu je i Audacity, fantastican audio-editor, kojim možete uraditi sve što želite sa audio fajlovima (www.audacity.com). Sadrži ugradene efekte, real time zoom opciju, opciju monitoringa i rutiranja signala, DSP efekte, pregledan interfejs i lak je za savladavanje. Tu je i Media Solution, all-in-one multimedijalno rešenje, nešto kao ACD See, ali potpuno besplatno. Od plejera tu je BS Player, koji je poprilicno napredovao u poslednjoj verziji, a reprodukuje skoro sve postojece audio-video datoteke. Takode, Irfan View, po nama, verovatno, najbolji i najjednostavniji browser slika (www.irfanview.com). Naravno, moramo spomenuti i Mozillu, fantasticni web-browser, kao i Mozillu Thunderbird za e-mail komunikaciju.

A sad, tastauru u ruke i trk na Internet po svež software za Vaš PC!

Ivan Trajković

 
Radio-emisija "Zakon akcije i reakcije" snima se petkom, zainteresovanim radio-stanicama šalje ponedeljkom, a premijerno emituje na većini FM frekvencija subotom (toliko o njenoj mogućoj aktuelnosti). Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Desna ruka: Srdjan Paunović. Mailbox emisije: emisija@modli.co.yu.