Ostali ZAIRI iz 2005.
 
Propuštene emisije potražite klikom na gornju strelicu!
radio-emisija broj 227
 subota, 12. februar 2005:

Emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Šta se dogodilo u novoj emisiji saznajete zahvaljujuci priloženoj play listi, ko se u njoj pojavio otkrivaju fotke i tekstovi, a kako je sve zajedno zvučalo možete čuti ako pokupite priloženi audio.


01 Ah Oh Uh Ih uvod u multimediju i 227. emisiju
02 IT dogadjaji protekle nedelje (COM)
03 Vest o 50 najboljih web asajtova po magazinu PC
04 GSM Info odgovara... MP3 kod Sonija K700i
05 Radio Caroline story: prica o piratskom radiju Karolina
06 Avijacija... Putnica uhapsena zbog nepristojnig ponasanja
07 Avijacija... Let prekinut zbog svestenika
08 Ivan Trajkovic i mobilni svet
09 COM odgovara... Ne zelim Autorun!
10 Violeta... Istine i lazi
11 Lada Muminagic (GMS Info) o Miror TV-u
12 Brajan Gorodetski najavljuje Geofa Bernera - Iron gray
13 Hal 9000 i saveti namenjeni PC kamikazama!
14 Ivan Trajkovic i stampanje za sve
15 Zeljko Zivaljevic nuklearna fuzija postaje stvarnost
16 Sasa Krstic (Mikro) o klasama DVD-R medija
17 Vest (Com) i produzenje veka CRT monitora
18 Vest Com... Podrska za legaliste
19 Marko Herman (IT market) o vasim ocima i monitoru
20 Vest... Dajte svoj rukopis Tablet PC-ju!
21 Violeta... Stani u red
22 Tips&ampTricks... Da znate kad ste inficirani

 

Kliknite na WMA audio da biste čuli 227. emisiju. Audio fajl je u WMA formatu, 15 kbps/ 8 kHz, mono.


O čemu se govorilo u ZAIRU?
Hal 9000 briljira prilogom namenjenim samouništivačima vlastitog računara. Seriju njegovih saveti koji nešto niže slede shvatite najozbiljnije - ali okrenuto naglavačke! Dakle, nipošto ne pokušavajte da izvedete bilo koju od opisanih operacija ukoliko vam je život vašeg računara mio! Pouka je očigledna, ali: čime ilustrovati njegovu priču? Odlučio sam se za seriju fotki na kojima je enterijer najvećeg medju najvećima, putničkog aviona Airbus A380, koji ove godine konačno ulazi u serijsku proizvodnju. Na fotkama vidite ambijent u kojem uživa onaj deo visokoplatežnih putnika A380 koji su se uzdigli iznad economy klase, popevši se uz stepenice na prvom spratu evropskog dzamboa. Ima li to veze sa PC kamikazama? Ima! Ovih drugih je toliko da bi bilo nemoguće ukrcati ih u sve Airbusove avione koji će ikada biti proizvedeni - makar svaki od njih primao i svih 800 putnika, poput danas predstavljenog A380!

Kontakt sa Halom
Radio-robot: Hal 9000

Saveti za PC kamikaze!


Moramo se složiti oko jedne stvari: popraviti racunar i održavati ga u koliko-toliko pristojnom stanju više nije teško. Saveti se mogu naci na TV-u, u novinama, na Internetu, u košiluku... tako da se to svakako više ne smatra prevelikom mudrošcu. Medutim, pokvariti ga uz odgovarajucu dozu virtuoznosti... e, to je vec nešto sasvim drugo. Ako ste se zapitali cemu sve to, navešcemo vam nekoliko primera:

1) Komšija je kupio nov racunar i sada vas zove na „cast“. Naravno, sve to samo da bi vam natrljao o nos to kako je onaj koji vec mesecima nenadograden cami u vašoj dnevnoj sobi sada vec davno zastareo. Uz to vas je zamolio da mu pokazete nekoliko „caka“, jer sam i nije tako napredan korisnik.
2) Na poslu se sprema veliki popis koji se jednostavno ne može odraditi bez racunara, a vi baš nemate želju da postanete radnik meseca.
3) Hocete da reklamacijama oznojite prodavca racunara koji vam ga je ionako prodao preskupo i zgrce silno bogatstvo instalirajuci antivirusne progame i dajuci beskorisne savete kojih se ionako nikada ne pridržavate.

Sada, kada smo rascistili šta sve može biti motivacija za jedno ozbiljno uništavanje racunara, možemo se baciti na posao. Verujte, postoji mnogo nacina da covekovog najboljeg elektronskog prijatelja preselite u vecna lovišta bitova i bajtova.

Kao što je i red, krenucemo sa pricom o najbanalnijem fizickom uništavanju racunarskih komponenti, koje je cesto usko vezano sa samopovredivanjem tako da sve postaje mnogo uzbudljivije i opasnije. Za ovo je neophodno ispuniti i neke uslove, od kojih je možda najbitnije jeftino kucište cija je unutrašnjost bogato ispunjena veoma oštrim ivicama limova koji mogu naneti izuzetno nezgodne posekotine. Ono takode mora imati nepristupacne rupe za šrafove, što uz kombinaciju sa neodgovarajucim šrafcigerom gotovo garantuje probleme pri skidanju i montiranju komponenti. Naravno, šrafciger kojim se radi mora biti namagnetisan, tako da ce se na njemu lako „lepiti“ šrafovi, ali ce obezbediti i veoma interesantnu mogucnost oštecivanja magnetnih memorijskih medija, kao i pojedinih osetljivih elektronskih sklopova.

Naravno, uvek je bolje koristiti elektricni odvijac koji ce lako pokvariti navoje šrafova i uciniti ih neupotrebljivim, ili, u boljem slucaju, zbog pretezanja dovesti do oštecenja štampanih ploca koje se pricvršcuju. Interesantno je i to što se ovakav šrafciger pri odvijanju manjih šrafova lako može zabiti u maticnu plocu izazivajuci prava oštecenja na koje svaki majstor-kvariš može biti izuzetno ponosan.

Uvek vodite racuna o tome da poskidate SVE šrafove koje možete naci u racunaru, jer ce u tom slucaju deo koji želite da skinete jednostavno skliznuti sam od sebe, samo treba okrenuti kucite i dobro ga protresti. Ostale delove koji su se našli na podu ocistite od prašine i vratite u kucište praveci se da se ništa nije dogodilo.

Još jedan divan nacin da uništite osetljive racunarske komponente je da njihove nezašticene elektronske sklopove dodirujete rukama. Znajte da ce sve propasti ako pre toga dodirnete neki uzemljeni deo, poput kucišta napajanja, jer u tom slucaju ostajete bez preko potrebnog statickog naelektrisanja.

Još jedan od dobrih nacina da staticki elektricitet dovedete do osetljivih elektronskih sklopova je njihovo cišcenje cetkicama nacinjenim od sintetike. Prirodna dlaka ne stvara elektricitet i kao takvu je svakako treba izbegavati.

Kada smo vec kod cišcenja, pomenimo da je jedan od najinteresantnijih nacina uništavanja racunara „izduvavanje“ ili „usisavanje“ prašine iz kucišta. Naime, ako koristite dovoljno mocan usisivac možete se trajno rešiti neophodnih i veoma egzoticnih elemenata racunarskih sklopova, kao što su džampreri ili konektori, pomocu kojih se kablovi i žice pricvršcuju za maticnu plocu.

Ipak, usisavanje nije ni upola interesantno kao izduvavanje, jer ono obicno podrazumeva i veoma precizno rasporedivanje prašine sa lako pristupacnih mesta na neka daleko zabacenija, kao što je recimo unutrašnjost CD ili DVD citaca ili pisaca, do kojih se može doci samo daljim rasturanjem komponentni. Takode treba voditi racuna o tome da se vazduh što duže usmeri u sve kulere, kod kojih ce se usled velikih brzina okretanja deformisati plasticni delovi. Kuleri ce uskoro zapoceti svoju umirucu „pesmu“, koja ce vaš racunar, izmedu ostalog, uciniti i daleko bucnijim.

Ako sve navedeno ne daje željene rezultate, obavezno pokušajte sa kompresorom velike snage, uspeh je zagarantovan!

Verovatno je suvišno pominjati da nikada ne treba izbegavati priliku da sami budete svoj majstor. Samoumetanje centralnog procesora je idealna prilika za stvaranje ozbiljnih kvarova. Okrenite ga naopako. Pritisnite hladnjak kulera uz njega i montirajte ga sa što više sile. Veoma su zgodni i tanki pinovi na procesorima ili kablovima, koji se lako mogu pokriviti, ali se zato teško vracaju na svoje mesto.

Ako vas kopka cemu u stvari služi mali preklopnik na pozadini kucišta na kome pište 220 (ili 230) i 110V, idelna prilika da to prakticno saznate je da isprobate sve njegove položaje. U slucaju da je vaš mrežni napon 220V, okrenite ovaj preklopnik na položaj obeležen sa 110 i uživajte u vatrometu koji ce svakako uništiti napanje, uz veliku verovatnocu da sa sobom „povuce“ i ostatak elektronike u racunaru.

Verovali ili ne, postoje nacini da se racunar potpuno onesposobi cak i bez otvaranja kucišta. Jedan od dobrih je da što više „kopate“ po BIOS-u. Tu možete naci gro interesantnih opcija koje sem pada sistema mogu dovesti i do potpunog prestanka rada racunara.

Recimo, možete pokušati da vaš procesor koji ima deklarisan radni takt od 2 GHz pokrenete na 3 ili 3,5 GHz. To je ujedno i idealna prilika da se sami uverite da li je prodavac pokušao da vas prevari rekavši vam da to nipošto ne cinite. Postoje i mnoga podešavanja vezana za takt na kome radi memorija, kao i deljenje resursa, koje ce u gorem slucaju racunar uciniti nestabilnim a u boljem ga potpuno paralizovati.

Šta na kraju reci... improvizujte. Kafa, sokovi, pa cak i obicna voda podešeni tako da se lako mogu oboriti i proliti po racunaru su svakako veoma efikasni. Tu su i nagle promene temperature i vlage, prikljucivanje velikih potrošaca na isti kabl sa racunarom takode daje dobre rezultate, dok mala deca u blizini uvek mogu spontano uzrokovati ozbiljne i veoma egzoticne kvarove.

Kao poslednji savet, moramo vas upozoriti da odlazak kod servisera zahteva odgovarajuca pravila ponašanja. Necemo to nazvati laganjem, vec intenzivnim prikrivanjem istine, jer svakako ne možete dozvoliti da ispadnete neznalica. Ni u kom slucaju nemojte priznati da ste uradili nešto loše. Najbolja je recenica: "Jutros sam pokušao da ga ukljucim i ništa. Šta ste mi ovo prodali? Sramota! Skandal!“

Ako ste na kraju dokazima ipak priterani uza zid obavezno svalite svu krivicu na ukucane, za to su idealna deca i kucni ljubimci. To ce ujedno biti i prilika da svima zabranite pristup racunaru, jeru kuci zaista ne postoji niko kvalifikovaniji od vas da njime barata.

Napomena: Sve navedene savete uzeti u razmatranje sa velikom dozom nepoverenja, jer još uvek nisu zvanicno odobreni od strane ZAIR-ovog zavoda za patente. U svakom slucaju, niko (kao i uvek) nece biti odgovoran za eventualno nastale štete.

Srdjan Paunović


Kontakt sa Ivanom
Ivan skrečuje: DJ traktati

Mobilni svet


Ako niste znali, sve se krece... Krecu se i racunari. Mada kod nas baš nešto i ne žure...

Naime, prema mnogim predvidanjima, za nekoliko godina, oko 70% svih racunara ce biti mobilno. To znaci da ce današnje desktop racunare u potpunosti zameniti notebook, PDA i smartphone rešenja. Serveri i super cluster racunari, ce zbog svoje prirode, uvek biti velicine prosecnog ormana. Nego, vratimo se mobilnosti... Uvodenjem bežicnih tehnologija, u prvom redu Wi-Fi mreža i Bluetooth-a, mobilni racunari su konacno dobili svoju pravu ulogu i na scenu se vratili kao apsolutni hit u ponudama prodavaca racunarske opreme.

Vecinu office poslova je danas sasvim lako moguce obaviti i na PDA racunaru, dok sedite u restoranu ili kaficu, dok ste u autobusu, avionu... O tome svedoci i prava pravcata poplava dodatne opreme za mobilne racunare / telefone, koji vam omogucuju - sve i svuda... Narocito to važi za one poslovne putnike koji su u avionu više nego kod kuce ( Boeing je predstavio Conexxion by Boeing - Wi-Fi mreže velikih brzina u svim njihovim avionima!).

Situacija kod nas je, ipak, daleko od ovoga. Ne postoji jasan plan oko uvodenja javnih Wi-Fi tacaka, mala je kupovna moc ljudi... Sve dok ne vidimo ljude koji u redu za struju / telefon / kredit / itd. ne postavljaju web server uz pomoc svog PDA, nema ništa od informatike... Da li sam optimista ili ne?

Štampanje za sve

Koliko puta Vam se do sada dogodilo da vam usred štampe nestane boje u štampacu? Ono cuveno "Low ink level" (ili kako se vec vaš štampac oglašava) ume straaašno da iznervira, narocito ako vam je taj dokument stvarno neophodan u kratkom vremenskom roku.

Opšte poznata stvar je da jeftini (ink-jet) štampaci svoju cenu formiraju prema ceni kertridža za njih, te da je sama elektronika štampaca skoro "besplatna". To dovodi u nedoumicu mnoge kupce kod nas: iako izuzetno jeftin, štampac sa malom zapreminom boja brzo ce tražiti da ga ponovo "natankujete". E sad, u slucaju originalnih kertridža, cije su cene otprilike kao i sam štampac, to nikako ne ide na ruku prosecnom "rupa u novcaniku" korisniku. Šalu na stranui - na svim kutijama štampaca piše da treba koristiti ORIGINALNU dodatnu opremu, jer samo u tom slucaju štampac radi kako treba. Jel ste pokušali nekad da vozite Mercedes na destilovanu vodu? Šta... ne ide?

E pa tako isto i ne ide stavljanje Poršeovog motora u Ficu, DDR-a u AGP slot, itd. Iako prosecni stanovnik ovih prostora odavno misli da je pametniji od svetske ekonomije i industrije, istina je, kao i uvek, malo drugacija....


Ivan Trajković


Violeta i njen deo Web sveta
Violetanews: moje omiljene IT vesti

Otkačeni li(n)kovi

Ko može bolje i uvrnutije od Violete Ivković da inventariše po IT svetu? Niko - osim nje same. Nije lako biti samome sebi konkurencija. Valjda se zato i prosula na tri strane: u "Zakon akcije i reakcije", zatim na stranice "SciTech" magazina i, konačno, na vlastitu web prezentaciju. Do sada sam imao običaj da vesti o njenim otkačenim li(n)kovima koje slušate u ZAIRU plasiram na ovom mestu. Od sada nemam. Jednostavno, mislim da je probitačnije i uputnije potražiti ih u originalnom pakovanju i na licu mesta - a to znači na Violetinoj kućnoj adresi! Pa izvolite, ona to pakuje s više pedanterije od mene. A i ukrasi ih s ponekom sličicom. Znači, sve što vam se na radiju učini da liči na Violetin voice message ima svoj pisani pandan tamo, kod nje! U, bre...

Prva slika s desna odvešće vas direktno u Violetino naručje, pa odatle možete da odsurfujete kud vas noge nose, širom njenog ljubičastog sveta - medju web dizajnere, književnike, pesnike, letače, maštare svih vrsta.
Srednja slika vodi vas na pragmatični deo Violetinog sajta, posvećen novostima iz IT sveta. Upravo su to prilozi koje slušate i u ZAIRU, kao Violetin voice message. Ali nije reč o običnim novostima. To su novosti okićene njenom verbalnom bižuterijom, nešto kao otkačeni li(n)kovi...
...koje je, inače, preselila i na stranice slavnog SciTech magazina, čiji je desni bek od nove 2005. godine! SciTech sajt je samo i njena i moja blaga preporuka.
SOLUTION za nastavak vaseg IT posla
 
Radio-emisija "Zakon akcije i reakcije" snima se petkom, zainteresovanim radio-stanicama šalje ponedeljkom, a premijerno emituje na većini FM frekvencija subotom (toliko o njenoj mogućoj aktuelnosti). Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Desna ruka: Srdjan Paunović. Mailbox emisije: emisija@modli.co.yu.