Ostali ZAIRI iz 2005.
 
Propuštene emisije potražite klikom na gornju strelicu!
radio-emisija broj 228
 subota, 19. februar 2005:

Emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Šta se dogodilo u novoj emisiji saznajete zahvaljujuci priloženoj play listi, ko se u njoj pojavio otkrivaju fotke i tekstovi, a kako je sve zajedno zvučalo možete čuti ako pokupite priloženi audio.

 

01 IT nedelja za nama na pocetku 228. emisije
02 PC zablude (Mikro) Samo skup uredjaj stiti racunar od prenapona
03 GSM Info odgovara... Gledanje filmova na 7610
04 Ivan Trajkovic o flash memorijama
05 Vest Com... U Firefoxu za sada jos nista novo
06 Violeta... Ko razume, razumece (i kompjuter bacice)
07 Tajne radija 01 uvodna prica o formatiranju radija
08 Vest Mikro... Google izgubio sudski spor
09 Vest Mikro... Korisnici mobilnih telefona optuzuju operatore
10 Vest Mikro...Nepokvarljivi Apple prenosivi racunari
11 Vlada Bubanja o sajtu Jeftino.co.yu u 2005. godini
12 Vest GSM Info... Dodatni dani zatvora zbog mobilnog
13 Brajan Gorodetski najavljuje numeru sa kanadskog Tribute to Beatles albuma
14 Zeljko Zivaljevic o besplatnim stvarima na Internetu
15 Avijacija... Agresivnost putnika u vazdusnom saobracaju
16 GSM Info odgovara... Koji Motorilin telefon?
17 Sasa Krstic o borbi izmedju HDDVD-a i Blue Raya
18 Milica Stojanovic o zavisnosti od tehnologija
19 Vest... Postanite Microsoftov dobrovoljac
20 Vest Mikro... Simens zaposljava 1000 programera u Indiji
21 Vest Mikro... Odlazak najmocnije zene IT industrije
22 Violeta... World Wide Entropia
23 COM odgovara... Zasto mi se racunar sam restartuje
24 Vest Com... Google pocinje da se bavi web hostingom
25 Vest Com... Open source advokati


Kliknite na WMA audio da biste čuli 228. emisiju. Audio fajl je u WMA formatu, 15 kbps/ 8 kHz, mono.


O čemu se govorilo u ZAIRU?

Kontakt sa Halom
Radio-robot: Hal 9000

Vojadžer, svemirski gramofon

Hal 9000 pojavio se svojevremeno u emisiji "Zakon akcije i reakcije" sa ovim prilogom i, budući da je radio medij koji je dobro upakovan u zvuk, bogato ilustrovao čitavu priču! Ovde objavljujem Halov intergralni tekst - a integralne zvučne ilustracije pokušajte sami da zamislite...

Kada su, 1977. godine, lansirane letelice Vojadžer 1 i Vojadžer 2, teško da je iko mogao da pretpostavi da ce njihova cetvorogodišnja misija ispitivanja Jupitera i Saturna prerasti u višedecenijsku ekspediciju ispitivanja najudaljenijih delova suncevog sistema. Posle 25 godina od kada su poletele, ove letelice su ucestvovale u istraživanju Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna, kao i ukupno 48 njihovih prirodnih satelita, o kojima se do tada znalo veoma malo. Trenutno ove letelice, tacnije Vojadžer 1, predstavlja najudaljeniju ljudsku rukotvorinu koja se nalazi na rastojanju cak 85 puta vecem od onog koje deli Zemlju i Sunce. Ovako dug put je omogucen progresivnim iskljucivanjem pojedinih sistema, cime se obezbedila dodatna energija napajanja, koja bi, po sadašnjim proracunima, trebalo da obezbedi komunikaciju ovih letelica sa Zemljom do 2020. godine, kada ce biti daleko izvan granica Suncevog sistema.

Pored neprocenjivog znacaja za svemirska istraživanja, ove letelice nose i svojevrsnu poruku sa Zemlje u obliku 12–incne fonografske pozlacene ploce, na kojoj se nalaze zvucni zapisi snimljeni na našoj planeti, kao i 115 slika zapisanih u analognom obliku, takode na površini ove ploce. Izabrali smo neke od pozdrava koji su iscitani na ukupno 55 svetskih jezika, kao i zvuke koji bi trebalo da docaraju prirodno i tehnološko okruženje na Zemlji. Pored toga pomenimo i to da ploca sadrži i oko 90 minuta ozbiljne i etno muzike, kao univerzalnog sredstva sporazumevanja koje bi, u slucaju da pozdravi i ambijentalni zvuci ne daju odgovarajucu poruku, svakako morali da nas predstave u pravom svetlu.

Dakle, krenimo redom. Zamislimo da smo potomci Zemljana iz davnog 20. veka koji su u nekoj od intergalaktickih misija slucajno naleteli na grotesknu letilicu iz davno zaboravljenog vremena ili zgranuto-iznenadeni vanzemaljci koji pokušavaju da uspostave kontakt sa cudnim metalnim bicem. Naravno moramo pretpostaviti da je uputstvo za reprodukciju urezbareno na omotacu ploce, zajedno sa koordinatama putanje letelice i Zemlje sa koje je poletela, uspelo da nam pomogne u njenom aktiviranju. Šta cemo prvo cuti? Pa verovatno neki od pozdrava koje su Zemljani tako brižljivo snimili, recimo na srpskom jeziku, zatim na nezaobilaznom engleskom i, naravno, pošto se oni sa neke strane mogu smatrati i ucenicima, u mnogim školama omiljenom latinskom jeziku. Pošteno je da preslušamo i jezik kojim bi se, procentualno gledano obratila vecina stanovnika zemljine kugle – kineskom- . Naravno, posle uobicajne ljubaznosti sledi i kraca pauza, tek da se okrene ploca.

Da se podsetimo, trenutno preslušavamo zvuke sa Vojadžera, potomci smo prazemljana koji su živeli u 20 veku ili radoznali vanzemaljci, sami izaberite. Dakle, posle pozdrava želimo da poslušama i neke zvuke sa Zemlje. Možda bi najuputnije bilo da se prvo poslušaju bica koja su sve ovo snimala, dakle, ljudi, a za ovu priliku je svakako najprikladnije poslušati zvuke majke i malog deteta. Pored Zemljana, bar zapisi na neobicno sjajnoj ploci tako kažu, na ovoj planeti postoje i druga živa bica od kojih su kombinovani zvuci ptica, hijena i slonova prikazani u sledecem zvucnom zapisu. O razvoju tehnologije na Zemlji bi se svakako mogao napraviti zapis koji bi trajao satima, ali ce zvuci Morzeovog koda i sirena brodova donekle poslužiti da ova oblast ne ostane potpuna nepoznanica. Naravno, ništa manje važno nije ni prirodno okruženj,e pa ce miks zvukova nekih prirodnih nepogoda, tacnije - vulkana, zemljotresa i gromova - svakako ostaviti upecatljiv utisak.

Ovo je, kao što smo vec pomenuli, samo deo zvucnih zapisa koji se nalaze na plocama oba Vojadžera. Iako možda deluju konfuzno, predstavljaju plod dugogodišnjeg rada tima naucnika koji je vodio legendarni doktor Karl Sagan na Kornel Univerzitetu i na najbolji nacin bi trebalo da predstave okruženje koje je vladalo na Zemlji u vreme kada su ove letelice lansirane.

Pošto je krajnji cilj izlazak obe Vojadžer letilice iz Suncevog sistema, zaista je teško prognozirati ko ce prvi doci do njih. Da se podsetimo, Zemljani još uvek nisu u potpunosti spremni ni za put do Marsa koji nam se prakticno nalazi u kosmickom "komšiluku". Naravno, ne smemo ni zamisliti vanzemaljce koji bi mogli doci do ovih letelica, posebno ako se u obzir uzmu ucrtane koordinate Zemlje i Suncevog sistema koje bi lako mogle da nam ih dovedu u goste. Ako vam je do crnih misli, pomenimo i mogucnost da ce i posle eventualnog izumiranja ljudskog roda Vojadžeri još dugo beživotno leteti svemirom, noseci poruku o dalekom svetu koji je nekada bio dom velike civilizacije, verovatno bez velikih šansi da se ikada sretne sa inteligentnim životom kome je prvenstveno namenjena.

Srdjan Paunović


Kontakt sa Ivanom
Ivan skrečuje: DJ traktati

Flash i malo sporije

Poplava raznih memorijskih rešenja neminovno je dovela do pada cena memorije. Danas je skladištenje ogromnih kolicina podataka izuzetno lako, a što je još važnije, izuzetno jeftino.

Pogledajte samo cene memorijskih modula danas i pre dve godine: daleko manje cene su dovele do toga da vrlo mocna konfiguracija može da se nabavi za relativno malo para. Realtivno, jer su specijalne vrste memorija i dalje dosta skupe, a neke od novih tehnologija u izradi memorijskih modula, poput DDR2, nece baš skoro u masovnu proizvodnju zbog svoje cene.

Svaki informaticar danas ima i po nekoliko flash-diskova raznih kapaciteta. Jedan od gadgeta koji je napravio najbrži proboj na tržištu je upravo flash drive. Iako je u pocetku bio vrlo skup, danas se može nabaviti za desetak evropskih novcanih jedinica, a autoru ovog teksta to je jedan od najboljih izuma svih vremena, pre svega zbog neverovatne korisnosti i jednostavnosti upotrebe.

Kada se samo setim svog Commodorea 64, sa njegovih 64 kb (kilobajta, da ne bude zabune) RAM-a. U to vreme sam smatrao da je 64kb podataka toliko veliki prostor da nikada nece biti programa koji ce ga koristiti. Danas mi se to cini za 1TB podataka. Napredak, ili tako nešto....

Ivan Trajković


Prepoznajte piratizovani softver

Beograd, 8. februar 2005. - Tokom ove godine Microsoft ce proširiti primenu svog Windows Genuine Advantage (WGA) programa. Ova akcija omogucava da se prepozna legalan, tj. autentican softver putem bezbednosne procedure. WGA je startovao kao pilot projekat u septembru prošle godine i vec se preko pet miliona dobrovoljaca ukljucilo u ovu inicijativu.

Korisnici koji se ukljuce u Windows Genuine Advantage shemu imace lak pristup nadogradnjama, a dobice i dodatnu vrednost u vidu besplatnog softvera i drugih pogodnosti, ukljucujuci tu i softverski bonus paket u vrednosti od oko 450 USD. U ponudi su Photo Story 3, Winter Fun Pack 2004, kao i popusti na MSN igre, Windows SharePoint i Outlook Live. U drugoj polovini ove godine program ce biti proširen na dvadesetak novih jezika, tako što ce posetioci Microsoftovoj lokaciji koji žele da pristupe Download i Upgrade sekcijama biti pozvani da se registruju u WGA program. Registracija podrazumeva jednostavnu proveru Product Key šifre.

Proizvodaci, prodavci i korisnici softvera gube godišnje oko 29 milijardi dolara zbog velike rasprostranjenosti piratizovanog softvera. Proširenjem Windows Genuine Advantage programa omogucice se da veca kolicina ovih sredstava ostane na legalnom tržištu.Milica vs. tehnologije

Od tolerancije do zavisnosti

Tokom covekovog psihološkog sazrevanja zavisnost se menja u privrženost, toleranciju, odgovornost, poštovanje i ljubav. Onda kada se zavisnost, koju možemo nazvati dozvoljenom ili normalnom, transformiše u patološki oblik, odlikuje se destrukcijom, potiskivanjem i negacijom emocija, stavova, principa, ideja i razmišljanja. Tada govorimo o bolesnoj zavisnosti. Bolesna zavisnost može biti usmerena na razne objekte, bilo da je rec o osobama, predmetima, institucijama, nacinu ponašanja, a predmet bolesne zavisnosti mogu da budu cak i supstance. Ovde svakako treba istaci i to da pojam bolesti zavisnosti obuhvata samo zavisnost od psihoaktivnih supstanci, a da drugi oblici zavisnosti imaju posebne nazive.

Trenutno najmanje primecen, a uveliko prisutan oblik zavisnosti jeste covekova zavisnost od savremene tehnologije. Ovde je zapravo rec o našoj zavisnosti od kompjutera i interneta, mobilnih telefona, muzike, video igara, TV i niza njima slicnih oblika tehnologije.
Iz sopstvenog iskustva znamo da, kad god izlazimo, sa sobom nosimo svog nerazdvojnog i vernog prijatelja, naš mobilni telefon. Nije nam od znacaja koje je marke, da li je in ili out - bitno je da je tu. U suprotnom, imamo osecaj da smo nešto ili izgubili ili zaboravili, te se zbog toga osecamo nesigurno, nervozno, cak i nelagodno, jer nam naš mobilni pruža mogucnost da izbegnemo ili makar ublažimo neprijatnu situaciju. Ova cinjenica nam govori da smo postali zavisni od samog prisustva mobilnog telefona.

Takodje, kada govorimo o racunarima i Internetu, uocavamo koliko zavisimo od njih. Ova zavisnost se ogleda u našoj neprestanoj potrebi da, cim poželimo razonodu, sedamo uz racunar i provodimo sate i sate, nalazeci zadovoljstvo u onome što nam on pruža. I svaki naredni put kada osetimo potrebu za razonodom ili imamo neki problem, mi sedamo za racunar, nalazeci novo zadovoljstvo. Iz dana u dan ta potreba postaje sve veca, a u pojedinim trenucima u stanju smo cak danonocno da sedimo kraj racunara, tražeci novitete koji bi nas zainteresovali. Trebalo bi da se zapitamo: da li naš život zapravo zavisi od ovih stvari ili bi trebalo da budemo zavisni od ljubavi, lepih reci, iskrenosti, medjusobnog razumevanja i nama dragih osoba.

Milica Stojanović


Violeta i njen deo Web sveta
Violetanews: moje omiljene IT vesti

Otkačeni li(n)kovi

Ko može bolje i uvrnutije od Violete Ivković da inventariše po IT svetu? Niko - osim nje same. Nije lako biti samome sebi konkurencija. Valjda se zato i prosula na tri strane: u "Zakon akcije i reakcije", zatim na stranice "SciTech" magazina i, konačno, na vlastitu web prezentaciju. Do sada sam imao običaj da vesti o njenim otkačenim li(n)kovima koje slušate u ZAIRU plasiram na ovom mestu. Od sada nemam. Jednostavno, mislim da je probitačnije i uputnije potražiti ih u originalnom pakovanju i na licu mesta - a to znači na Violetinoj kućnoj adresi! Pa izvolite, ona to pakuje s više pedanterije od mene. A i ukrasi ih s ponekom sličicom. Znači, sve što vam se na radiju učini da liči na Violetin voice message ima svoj pisani pandan tamo, kod nje! U, bre...

Prva slika s desna odvešće vas direktno u Violetino naručje, pa odatle možete da odsurfujete kud vas noge nose, širom njenog ljubičastog sveta - medju web dizajnere, književnike, pesnike, letače, maštare svih vrsta.
Srednja slika vodi vas na pragmatični deo Violetinog sajta, posvećen novostima iz IT sveta. Upravo su to prilozi koje slušate i u ZAIRU, kao Violetin voice message. Ali nije reč o običnim novostima. To su novosti okićene njenom verbalnom bižuterijom, nešto kao otkačeni li(n)kovi...
...koje je, inače, preselila i na stranice slavnog SciTech magazina, čiji je desni bek od nove 2005. godine! SciTech sajt je samo i njena i moja blaga preporuka.
SOLUTION za nastavak vaseg IT posla
 
Radio-emisija "Zakon akcije i reakcije" snima se petkom, zainteresovanim radio-stanicama šalje ponedeljkom, a premijerno emituje na većini FM frekvencija subotom (toliko o njenoj mogućoj aktuelnosti). Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Desna ruka: Srdjan Paunović. Mailbox emisije: emisija@modli.co.yu.