Ostali ZAIRI iz 2005.
 
Propuštene emisije potražite klikom na gornju strelicu!
radio-emisija broj 229
 subota, 26. februar 2005:

Emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Šta se dogodilo u novoj emisiji saznajete zahvaljujuci priloženoj play listi, ko se u njoj pojavio otkrivaju fotke i tekstovi, a kako je sve zajedno zvučalo možete čuti ako pokupite priloženi audio.

 

01 IT dogadjaji protekle nedelje za pocetak 229. emisije
02 Vest GSM Info... Novi Symbian, verzija 9.0
03 Avijacija... Uniforme stjuardesa u raznim kompanijama
04 Tajne radija 02 o slusaocima i sta zene zele
05 Vukasin Mitrovic o cikaskom radiju 2005
06 Mario Belamaric (IT market) o Internet zabavi
07 Vest COM... Robot usisivac
08 Violeta... Apologia Technologia
09 Najava CD-a uz martovski broj magazina Hi-Files
10 Brian Gorodetsky najavljuje Williama Shatnera - Has been
11 GSM Info odgovara... Bluetooth uparivanje
12 COM info... Softver za slusanje radija preko Interneta
13 Pozajmica... Stiv Herman o upozorenju na prirodne kataklizme
14 PP Voje Antonica - Entuzijazam i prljava traka
15 Ivan Trajkovic o voodoo softveru
16 Vest GSM Info... Olympus napada PDA trziste
17 Vest GSM Info... Jos jedan iPod konkurent
18 COM odgovara... Jedna memorija, dva proizvodjaca
19 Sasa Krstic: sta DVD forum kaze za HDDVD i Blue Ray?
20 PC zablude (Mikro) Iskljucivanja skracuje vek racunara
21 Zeljko Zivaljevic: i mozgu treba pomoci


Kliknite na WMA audio da biste čuli 229. emisiju. Audio fajl je u WMA formatu, 15 kbps/ 8 kHz, mono.


O čemu se govorilo u ZAIRU?

Smart mart: prvi besplatni CD časopisa "Hi-Files"!

RADIO BEGINNERS

Mart samo što nije. S prvim danima marta izlazi i četvrti broj magazina posvećenog dobrom zvuku i kućnom videu, HI-FILES. Tek da ne bude samo treća-sreća, redakcija ovog magazina dokazuje da to može da bude i četvrta! Elem, uz četvrti broj HI-FILESA biće prilepljen i poklon: specijalno izdanje časopisa "Hi-Files" i emisije "Zakon akcije i reakcije" - audio CD sa naslovom "Radio beginners".

Stalnim slušaocima radio emisije "Zakon akcije i reakcije" sadržaj CD-a verovatno će zvucati poznato. S razlogom. Serijal pod nazivom "Izmislite vlastiti radio" mesecima je tekao kroz ovu emisiju, privukavši pažnju zakletih radio fanova. Medjutim, ne dopire ZAIR do svih potencijalnih citalaca "Hi-Filesa", iako se emituje na nekoliko FM stanica u Srbiji. To je bio razlog da se ono što je cinilo suštinu price o radiju kroz desetak radio emisija pretoci na audio CD u obimu koji se uklapa u zadati vremenski limit prosecnog CD-a. Tako smo dobili jedinstvenu "radio emisiju" od sedamdesetak minuta.

Ovako izgleda poklon CD koji stiže uz najnoviji broj časopisa "Hi-Files". Magazin je moguće kupiti na mnogim (mada ne i svim) novinskim kioscima, pa je topla preporuuka da se raspitate o mnogo praktičnijoj PRETPLATI! Za to služe redakcijski linkovi, poput telefona: 063/88-66-486, adrese: Mileševska 66 (Beograd), mailboxa: redakcija@hi-files.com ili web adrese: www.Hi-Files.com. Zašto rizikovati?

Šta je na CD-u?

Ambalaža u koju se pakuje redovan radio program sastoji se od mora muzike, propratnih informacija, reklama i kontakata sa slušaocima. Na ovom CD-u toga nema. Ali verujemo da vam, zbog zanimljive price, nadprosecna koncentracija govornih informacija u jedinici vremena nece teško pasti! Poput muzickih CD izdanja fragmentiranih u skladu sa brojem snimljenih muzickih numera, CD "Radio beginners" takode je podeljen na više zasebnih celina. Svaka od njih predstavlja jednu temu:

1. Rodenje radija: od bakljonoša i dovikivaca do kucnog galamdžije
2. Komercijalni radio: prve sapunice, rat svetova i AM i FM radio u SAD
3. Radio ocaravanje: prirucne alatke
4. Kako snimiti emisiju: digitalne i softverske alatke
5. Kako radi Internet radio: softver za digitalizaciju i prenos zvuka
6. Kreativnost na delu: loša strane emitovanja iz kompjutera, idealan radio
7. Moji mali trikovi: kako popuniti vlastiti radio program

Pored autora Zorana Modlija (dakle, mene), koji teme namenjene radio-pocetnicima obradjuje kroz vlastita iskustva, ucesnici ovog audio hepeninga su i mr Mirjana Nikolic, docent FDU, Aleksandar Saša Žigic, novinar mreže NBC, Nebojša Miskovic Hogar, radio stvaralac i asistent na FDU, Nikola Stevanovic, sistem inženjer Beotelneta, dr Vladimir Ajdacic, nuklearni fizicar i medijski promoter svega što je u vezi sa naukom, Darko Kocjan, radio voditelj i autor niza antologijskih kontakt-programa, Zoran Petrovic, radio voditelj, urednik i osnivac više poznatih beogradskih radio stanica i Mica Antic, radio i TV autor ("Da te pitam"). Svako od njih govori o radiju na originalan i veoma socan nacin.

Kontakt sa Halom
Radio-robot: Hal 9000

Pinokio bez nosa

Zamislite kako bi izgledalo kada bi uz pomoc samo jednog pogleda mogli da utvrdite da li vaš sagovornik govori istinu. Ako ste zamislili, zamislite i to da je tim strucnjaka iz Sjedinjenih Država na celu sa James Levinom, strucnjakom za ljudski metabolizam i gojaznost, u saradnji sa ekspertskim timom kompanije Honeywell, uspeo da razvije tehnologiju koja ovo bar donekle omogucava.

Naime, u toku rada sa termalnom kamerom, inace namenjenom snimanju temperaturnih promena ljudskog tela u zavisnosti od aktivnosti metabolizma, slucajno je otkriveno da ova vrsta kamera pored pomenutih termalnih promena veoma lako može detektovati i laž. Sam proces funkcioniše na sledeci nacin: kada se pomenuta kamera kalibriše tako da više temperature predstavlja svetlim, a niže tamnim bojama, u slucaju da ispitanik ne govori istinu podrucje oko njegovih ociju na termalnom snimku dobija veoma svetlu, skoro belu boju, što oznacava nagli porast temperature!

Preciznost na ovaj nacin utvrdenih podataka je gotovo istovetna sa onom koja se može dobiti uz pomoc standardnog poligrafa, popularno nazvanog detektor laži, što, prakticno, znaci da obezbeduje negde oko 80% tacnosti prilikom utvrdivanja istinitosti ispitanikovog iskaza. Prednost novog sistema je to što su termalne kamere daleko prakticnije za upotrebu, zatim - ne zahtevaju korišcenje složenih senzora i dodatne aparature, a za razliku od poligrafa može se koristiti i bez znanja ispitanika. Ovde se, naravno, namecu i razne moralne, pa cak i pravne dileme, jer bi na ovaj nacin bilo moguce i nenajavljeno testiranje u svakoj situaciji, bilo da se radi o pravosudnom postupku ili poslovnom sastanku. Ipak jedna od najcešce pominjanih primena je mogucnost korišcenja na aerodromima i velikim javnim skupovima u okviru trenutno aktuelne medunarodne kampanje suzbijanja terorizma, u okviru koje bi ova tehnologija zaista mogla odigrati veoma važnu ulogu.

Priznacete da i sama pomisao da cemo u buducnosti biti primorani da govorimo samo istinu zaista deluje obeshrabrujuce. Iako covecanstvo od ove tehnologije potencijalno može imati zaista velike koristi, zamislite samo koliko odlazaka na pecanje ili na utakmicu može propasti zbog njene zloupotrebe od strane vašeg poslodavca. Prosto nije moguce ne zapitati se: da li bi i prica o Pinokiju danas zvucala dovoljno ubedljivo, jer, umesto nosa, prilikom laganja ocigledno raste samo temperatura ociju, a sve što je potrebno da se laž otkrije je snimak termalne kamere! Jednostavno zar ne?

Srdjan Paunović


Kontakt sa Ivanom
Ivan skrečuje: DJ traktati

O voodoo softveru

Voodoo je legendarna i bajkovita sposobnost vraceva da kontrolišu ljude i da ih navode da rade ono što žele. E, to nama treba!

Mislim, nama koji se bavimo kompjuterima i informatikom na ovim prostorima. Budimo 100% realni - veliki broj originalnog softvera je jednostavno preskup za ovdašnjeg informaticara. Svaka cast (i sreca) izuzecima. Mala primanja i zarade u svim sektorima jednostavno ne mogu da iznesu cene specijalizovanog softvera. Naravno da svaki softver ima svoju vrednost koja se meri u njegovoj efikasnosti i kvalitetu, te time i opravdava svoju cenu. Ali ne treba zaboraviti da retko (ali stvarno RETKO) ko koristi SVE ono što je ukljuceno u softver na njegovom racunarau. I sam sam se nekoliko puta iznenadio šta je sve moguce uraditi i samo sa programima koji su ukjuceni u Windows. Jednostavno, svaki moderni OS (a narocito Linux), ima prakticno sve što vam treba da odmah pocnete sa radom (out-of-the-box, takoreci).

Takodje, postoji i ogroman broj besplatnih paketa na Internetu za skoro svaku namenu. Ne treba zaboraviti da SKORO SVAKI komercijalni paket ima svoju BESPLATNU alternativu. Sve što je potrebno je da malo razgledate po Google-u i sigurno cete naci nešto. Ne treba vam voodoo, treba vam freeware!

Ivan TrajkovićDamjan iskosa: svet oko mene, a ja u njemu

Diablo

Novi e-mail Damjana Josipovića iz Velike Jabuke, namenjen svima onima koji ne nameravaju da preskoče frejm na kojem ste upravo...

"ako bolje pogledate videcete da ovaj stvor ima rogove... ako ste se zapitali kako izgleda dzavo - eto vam ga na sred devete avenije i 51. ulice zapadno. uvelicajte i videcete da cak ima i mobilni telefon tako da mozemo zakljuciti da su moderni demoni cak i digitalizovani (i to poprilicno kao sto smo i pretpostavljali jer te baje imaju cash-a kolko 'oces). inace se voze crnim kolima mada samo mudro i uvek budno oko adama nemanjica faraona (moram i ja da se krijem iza tog nadimka da me ne provale) je uspelo da ovaj prizor ovekoveci i zabelezi svojim kanonom A85 glomaznom ali zgodnom kamerom koja eto vata ono sto ljudsko oko ne moze.

ps. ovo je za ale i bauke 2. ako neko proda ovu sliku stize ga proklectvo. moze se distribuisati ali ne i prodavati

pozdrav
a.n.

izvinjavam se zbog loseg kvaliteta snimka morate me razumeti i meni stamenom hrabra ruka je zadrhtalaVioleta i njen deo Web sveta
Violetanews: moje omiljene IT vesti

Otkačeni li(n)kovi

Ko može bolje i uvrnutije od Violete Ivković da inventariše po IT svetu? Niko - osim nje same. Nije lako biti samome sebi konkurencija. Valjda se zato i prosula na tri strane: u "Zakon akcije i reakcije", zatim na stranice "SciTech" magazina i, konačno, na vlastitu web prezentaciju. Do sada sam imao običaj da vesti o njenim otkačenim li(n)kovima koje slušate u ZAIRU plasiram na ovom mestu. Od sada nemam. Jednostavno, mislim da je probitačnije i uputnije potražiti ih u originalnom pakovanju i na licu mesta - a to znači na Violetinoj kućnoj adresi! Pa izvolite, ona to pakuje s više pedanterije od mene. A i ukrasi ih s ponekom sličicom. Znači, sve što vam se na radiju učini da liči na Violetin voice message ima svoj pisani pandan tamo, kod nje! U, bre...

Prva slika s desna odvešće vas direktno u Violetino naručje, pa odatle možete da odsurfujete kud vas noge nose, širom njenog ljubičastog sveta - medju web dizajnere, književnike, pesnike, letače, maštare svih vrsta.
Srednja slika vodi vas na pragmatični deo Violetinog sajta, posvećen novostima iz IT sveta. Upravo su to prilozi koje slušate i u ZAIRU, kao Violetin voice message. Ali nije reč o običnim novostima. To su novosti okićene njenom verbalnom bižuterijom, nešto kao otkačeni li(n)kovi...
...koje je, inače, preselila i na stranice slavnog SciTech magazina, čiji je desni bek od nove 2005. godine! SciTech sajt je samo i njena i moja blaga preporuka.
SOLUTION za nastavak vaseg IT posla
 
Radio-emisija "Zakon akcije i reakcije" snima se petkom, zainteresovanim radio-stanicama šalje ponedeljkom, a premijerno emituje na većini FM frekvencija subotom (toliko o njenoj mogućoj aktuelnosti). Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Desna ruka: Srdjan Paunović. Mailbox emisije: emisija@modli.co.yu.