Ostali ZAIRI iz 2005.
 
Propuštene emisije potražite klikom na gornju strelicu!
radio-emisija broj 231
 subota, 12. mart 2005:

Emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Šta se dogodilo u novoj emisiji saznajete zahvaljujuci priloženoj play listi, ko se u njoj pojavio otkrivaju fotke i tekstovi, a kako je sve zajedno zvučalo možete čuti ako pokupite priloženi audio.


01 Vanzemaljski uvod u 231. emisiju
02 IT dogadjaji protekle nedelje
03 Ivan Trajkovic o DHEweb editoru
04 Info Mikro... Umro tvorac prvog Macintosha
05 Poklon Beotelneta povodom 9. rodjendana
06 Tajne radija 04 istrazivanja o radiju
07 Starenje (najava za temu emisije)
08 Starenje i Alchajmerova bolest 01
09 dr Aleksandra Milicevic-Kalasic, neuropsih. o mentalnom zdravlju starih 01
10 Starenje i Alchajmerova bolest 02
11 dr Aleksandra Milicevic-Kalasic, neuropsih. o mentalnom zdrtavlju starih 02
12 Starenje i Alchajmerova bolest 03
13 Prof.dr Dusan Savicevic o starosti
14 Starenje i Alchajmerova bolest 04 odjava
15 Vest GSM Info... Audio telefoni
16 Vest GSM Info... Surround zvuk za telefone
17 PC zablude (Mikro) Magneti unistavaju podatke
18 Sasa Krstic o razlici izmedju -R i +R diskova
19 Brajan Gorodetski sa pricom o bendu Red Elvises i pesmom Belly dance
20 O Bluetooth uparivanju u vise verzija
21 Ivan Trajkovic o mobilnoj modi
22 Ljubisa Miodragovic o temama u casopisu Hi-Files
23 Marko Procikevic o dugom sedenju u avionu
24 Tema Aleksandra Sabatosa (Link) o baterijama
25 Zeljko Zivaljevic o heliodispleju
26 Nikola Stanic, vodja ADSL tima Beotela o ADSL-u

 

Kliknite na WMA audio da biste čuli 231. emisiju. Audio fajl je u WMA formatu, 15 kbps/ 8 kHz, mono.


O čemu se govorilo u ZAIRU?

Travolta i njegovi avioni

Evo kako izgleda novi dom Džona Travolte, TV fenomena sedamdesetih, filmske superzvezde, glumca nominovanog za Oskara, seks simbola, školovanog pilota, brižnog supruga i oca. Nakon protesta komšiluka iz Dejtone, gde je donedavno živeo, Džon Travolta se preselio u Džmboler, blizu Okale. Ovde ga ne proganjaju zbog buke njegovih aviona i, što je najlepše, konačno je ostvario svoj san: da pokraj kuće ima parkirana svoja dva omiljena aviona - poslovni Galfstrim i veliki putnički Boing 707, specijalno udešen za duga, udobna putovanja u kabini opremljenoj po svim standardima koji važe za leteće salone. Naravno, Travolta je i pilot vlastitih aviona, u koje ulazi pravo iz kuće kroz dva specijalna "fingera". Nedaleko od ove parking pozicije leži i privatna pista duga 2200 metara.


BeotelNet je darežljiv za svoj deveti rodjendan ...

...a magazin Hi-Files veseo zbog izlaska martovskog broja!


Kontakt sa Ivanom
Ivan skrečuje: DJ traktati

Mobile one, mobile two...

Da li ih i vi vidjate? Mislim, te ljude koji nose po dva-tri, pa i više mobilnih telefona. Ali ne zbog toga što su im potrebni, nikako, vec zbog inata, onako. To ide ovako: imate platu 250 eura, OK. Pa pozajmite od kuma još 200, pa od komšije još dvesta - i eto vam najjaci mobilac trenutno dostupan. Sigurno cete biti glavna faca u vašoj zgradi, ili barem na vašem spratu.

Kao što rece moja koleginica Vesna: "...Mobilni telefoni su odavno prerasli komunikaciju i postali su pravi modni detalji - pogledajte samo Siemensove modele Xelibri ili nove modele Nokie - to su pravi pravcati ukrasi, a uzgred i mobilni telefoni. Izgled mobilnog telefona je postao izuzetno bitan, štaviše i presudan prilikom kupovine telefona. To narocito važi za pripadnice lepšeg pola. Pogledajte samo kakvi se sve telefoni nose (da, da, nose ), jer telefon se sada nosi kao modni dodatak, a ne radi komunikacije. Sa druge strane, neki pripadnici "jaceg" pola nose kojekave telefone, pokazujuci svoje tehnološko (ne)znanje. Još malo pa cemo mobilne telefone da kacimo na zid kao ukrase..."

E sad, možda nekome ovo igleda kao traženje hleba preko pogace, ali meni ne. Ubedljivo smo najkontrastnija mobilna nacija - ni manjih primanja, ni više skupih mobilnih telefona. Kao što rece jedan moj prijatelj - bolje je kupiti mobilni nego kompjuter, jer - kako da nosim kompjuter u kafic.

Sve sam rekao.

DHE Web Editor

Ima raznih programa za izradu web stranica, i svi oni zastupaju razlicite koncepte rada. Dok se neki usredsreduju na sam kod, drugi zastupaju tzv. WYSIWYG rad, tj. vizuelno editovanje. Jedan od najboljih visual editora je DHE Editor. Mali, ali veoma mocan, omogucava vam da stvorite odlican web site za bukvalno pet minuta. Podržava sve web tehnike poput CSS-a, Jave, DHTML-a i sl. Takode vam omogucava i da radite aplikacije za Pocket PC i Java mobilne telefone. Možete ga koristi i kao graficki editor, tj. program za crtanje. Poseduje i svoj mali FTP server, što Vam omogucava da pocnete da radite na sajtu gotovo trenutno. Jednostavnost rada ide cak do copy / paste nacina rada, tj. možete importovati bilo koji text ili sliku i pretvoriti ih u web stranicu. Gotovu stranu možete exportovati kao html ili kao Java app.

Izuzetno korisna alatka za sve koji se bave web-om i dizajnom. Možete ga naci na www.hexagora.com ili preko Google-a.

Ivan Trajković

Još jedan elektronski fanzin!

Ivan Trajković i kad spava - ne spava. Pored elektronskog fanzina "Elektro!ONE", čiji drugi broj je predstavljen prošle nedelje, pokrenuo je još jedan. To je computer & software fanzin pod nazivom "HD.Computer". Prvi je posvećen hardveru i softveru namenjenom muzičarima, a drugi se bavi raznovrsnijim IT temama. Uostalom, neki od naslova koje ćete u njemu pronaći poznati su vam i iz emfanzimisije "Zakon akcije i reakcije". Zato vas ovog puta podsećam na oba Ivanova fanzina, a vi, ako hoćete, možete da ih skinete u .pdf formatu klikom na željenu naslovnu stranicu.

Sadržaj drugog broja fanzina "Elektro!ONE": Electron machine / Drum - ultimativni drum box / Cheap spund / Sid is back! / Yamaha RM1X - ultimativni remix sekvencer / Acess Virus C - Nord killer / Stigao je Korg ElecTribe / Alesis Ion - novi svet / What you see... / M-Audio - novi kontroler / Twin Mos USB flash 256MB. Sadržaj prvog broja fanzina "HD.Computer": Spyware & Adware Terminator / Subtitle Workshop 1.4 / Zavisnost od tehnologije / Mobilni sadržaji / DHE Web editor.


Damjan iskosa: svet oko mene, a ja u njemu

Moj radni dan

Evo kako izgleda jedan radni dan Damjana Josipovića u njujorškoj agenciji koja se bavi fotomodelima i tome pripadajućim delatnostima. Web linkove ove agencije već ste dobili u jednoj od prethodnih prezentacija "Zakona akcije i reakcije". Sada samo želim da vam pokažem uvećani ekranski podsetnik jednog od proteklih martovskih da(mja)na...

 


Umro tvorac prvog Macintosha

Džef Raskin, rukovodilac tima programera koji je razvio prvi racunar Macintosh, i pionir na planu razvoja korisnickog okruženja, umro je krajem prošle nedelje u šezdeset prvoj godini, od raka gušterace.

Raskin se zaposlio u kompaniji Apple Computer 1978. godine (njegov radni broj je bio 31), a predvodio je tim za razvoj Macintosha od njegovog osnivanja 1982. godine. Naziv projekta odabran je prema Raskinovom omiljenom tipu jabuke (McIntosh), ali je zbog moguce povrede autorskih prava neznatno promenjen.

Raskin je uspeo da ubedi rukovodioce Applea da je Macintoshu potrebno korisnicko okruženje koje je elegantnije i lakše za korišcenje, kako bi ga korisnici racunara što bolje prihvatili. Neke karakteristike korisnickog okruženja koje je u to vreme razvijano u istraživackom centru kompanije Xerox, primenjene su i u razvoju prvog Maca.

Godinama kasnije, Raskin je razvoj Macintosha opisao u tekstu objavljenom na njegovoj Web prezentaciji (jef.raskincenter.org): "U to vreme, glavni cilj Applea i vecine drugih proizvodaca bio je da ponude najnoviji i najmocniji hardver, a da korisnicima i softverskim kompanijama prepuste da razbijaju glavu oko toga kako da taj hardver ucine upotrebljivim".

Raskin je napustio kompaniju Apple 1982. godine, dve godine pre nego što su se prvi Macintoshi pojavili u prodaji. Ipak, nastavio je i dalje da utice na razvoj racunara, objavljujuci clanke u casopisima i držeci predavanja.
U poslednje vreme, Raskin je radio na projektu nazvanom Archy, u koji je želeo da pretoci mnoge ideje opisane u sopstvenim knjigama. Radi se o softveru koji koristi jednostavne komande za obradu teksta i slanje elektronske pošte, na primer, ali koji po Raskinovim recima "ne lici na bilo koji drugi poznati program". Projekat Archy, ipak, nece nakon smrti njegovog autora završiti u nekoj fioci, buduci da ce Raskinov sin Ejza nastaviti razvoj programa, cija beta verzija se ocekuje do kraja ove godine.

Raskinova interesovanja nisu bila vezana samo za racunare. Pocetkom sedamdesetih godina prošlog veka predavao je flautu, klavsen i muzicku teoriju na koledžu u San Francisku i bio vrstan solista i kompozitor. Osim toga, osnovao je kompaniju koja je razvila (i prodavala) modele aviona kojima se upravlja radio-vezom.

(Izvor: web sajt časopisa "Mikro PC World")


Iznenadjenje u novom broju magazina "Hi-Files"

Besplatni CD za radio-početnike!

RADIO BEGINNERS

Specijalno CD izdanje "Hi-Files" magazina i emisije "Zakon akcije i reakcije" namenjeno totalnim radijskim pocetnicima. Autor, glas i produkcija: Zoran Modli / mart 2005.

1. Rodenje radija (7'49")
Kratka istorija radija: bakljonoše i dovikivaci, radio telegrafija, rodenje radija i kucni galamdžija.

2. Komercijalni radio (14'11")
Komercijalni radio i prve sapunice. Mr Mirjana Nikolic, docent FDU, o tome kako je nastao termin sapunica. Rat svetova. Radio u kuci. Aleksandar Saša Žigic, novinar mreže NBC, o AM i FM radiju u SAD.

3. Radio ocaravanje (7'28")
Zašto me je radio oduvek ocaravao. Mr Mirjana Nikolic (FDU) o prvoj radio emisiji iz aviona. Prirucne alatke za stvaranje radio emisije. Rade Santrac, radio kreativac, demonstrira svoj studijski zvuk.

4. Kako snimiti emisiju (8'55")
Kako snimiti vlastitu emisiju. Digitalne i softverske alatke.

5. Kako radi Internet radio (11'21")
Nebojša Miskovic Hogar, asistentn na FDU, o svom videnju Internet radija. Kako radi Internet radio. Nikola Stevanovic, sistem inženjer Beotelneta, o principima slanja live streama preko Neta i softveru za digitalizaciju i prenos zvuka.

6. Kreativnost na delu (10'36")
Dr Vladimir Ajdacic, naucnik, o svom doživljaju radija. Cutanje nije uvek zlato. Darko Kocjan, radio autor, o lošoj strani emitovanja radio programa iz kompjutera. Kreativnost u akciji. Zoran Petrovic, radio autor, o idealnom radiju.

7. Moji mali trikovi (11'32")
Mali trikovi zgodni za pripremu emisije. Mica Antic, radio i TV autor, o radiju i njegovoj mladoj sestri televiziji. Kako popuniti vlastiti radio program. Nebojša Miskovic Hogar, asistent na FDU, u završnici price govori o svom stavu prema radiju kao prirodnoj pojavi.

Web linkovi sa softverskim alatkama i korisnim informacijama o radiju:

Sound Forge:
http://www.sonicfoundry.com/

http://mediasoftware.sonypictures.com/
CoolEdit:
http://www.adobe.com/special/
products/audition/syntrillium.html

GoldWave:
http://www.goldwave.com/

Winamp:
http://www.winamp.com/

Windows Media Player:
http://www.microsoft.com/

SqrSoft Advanced Crossfading for Winamp:
http://www.sqrsoft.com.ar/en/index.html
RealPlayer:
http://www.real.com/

http://www.realnetworks.com/
QuckTime:
http://www.apple.com/quicktime/download/

Linux audio alati:
http://www.linux.org/

http://www.linuxdj.com/audio/lad/resources.php
http://linux-sound.org/
Free live radio informacije:
http://www.chatdoor.com/free-live-radio.html

LINK, casopis o radiju i televiziji:
http://www.mediart.org/

Još o radiju:
http://www.modli.co.yu/radio/radio.html

http://radio.about.com/od/radionews/
http://www.radideo.com/news/radnews.htm
http://www.mediacenter.org.yu/

Koliko god da je radio kucni galamdžija na kojeg najcešce ne obracamo pažnju (greška!), ne možemo da mu se ne divimo. Tehnološki je prilicno jednostavan prema današnjim tehno-kriterijumima, pa predstavlja veoma jeftin nacin distribucije informacija elektronskim putem. Osim toga, ne zaokuplja sva cula; traži samo da malo odvojite uvo - i nešto mašte. Baš kao i knjiga, zahvaljujuci kojoj, dok išcitavate stranice, zamišljate slike junaka i njihovih doživljaja. Mnoge je radio ocarao još u ranom detinjstvu, u doba kada televizija još nije stigla da postane neprikosnoveni medijski gospodar naše planete.

Pod idealnim uslovima, bavljenje radijom pretpostavlja i kreativnu i tehnološku crtu licnosti. Kreativnost je umetnicki deo našeg bica koje pokušava da sliku sveta kakav vidi pretoci u zvuk. Poznavanje radijske tehnologije omogucuje nam da uspešno koristimo alatke za svoj umetnicki cilj, poput slikara koji odlicno poznaje tehnolgiju boje, kista i platna. Naoružani znanjem i, još važnije, radoznalošcu, u stanju smo da se prepustimo mašti, idejama i eksperimentisanju. Originalnost uvek pali.

Put do Hi-Filesa i CD-a!

Stilske vežbe

Danas je lakše igrati se radija, mada i dalje nije ništa manje uzbudljivo. Naši domovi puni su uredaja koji govore, sviraju i snimaju. Radio-prijemnici su u dnevnim, spavacim i decjim sobama, u kuhinjama, predsobljima i automobilima. Prodavnice su pune CD, MD, DVD, MP3 i kasetnih plejera. Pojacala i zvucnika ima na stotine vrsta - od jeftinih plastikanaca do rafiniranih top-modela ciju cenu malo koji džep može da izdrži. Isto važi i za mikrofone, slušalice, audio miksere, digitajzere i zvucne kartice. Na vama je samo da izaberete.

Radio program je izbor zvukova koji, poslagani na razne nacine, upucuju razlicite poruke slušaocima. Govorni program sastoji se od glasovnih poruka ciji je cilj da slušaoce obaveste o raznim dogadajima ili otkriju nacin razmišljanja pojedinih ljudi. Muzicki program sastoji se od znalacki poslaganog niza muzickih numera, a od muzickog žanra za koji se odlucite zavisi ko ce vas slušati - mladi, stariji ili oni najstariji. Kombinacijom glasovnih i muzickih poruka dobijate celovitu emisiju. Veština i duh s kojim sklopite emisiju cini od vas zanimljivog ili dosadnog radio-stvaraoca.

U vaš kucni racunar implementirana je zvucna kartica cije performanse dozvoljavaju da svi oni harmonici, koji cine da muzika i ljudski glas zvuce prirodno, budu valjano interpretirani, a zatim prosledeni dalje - u slušalice, na zvucnike, hard disk racunara ili, ako je potrebno, cak i ka radio-predajniku.

Može li to jeftinije?

Ljubiša Miodragović, glavni i odgovorni "Hi-Filesa" i Zoran Modli, protagonista CD-a u martovskom broju magazina za hi-fi i kućni bioskop.

Kad samo pomislite šta vam je sve potrebno da skockate pravu radio-stanicu, zavrti vam se u glavi. Studijska oprema, emisiona tehnika i složeni, uz to i vrlo skup, antenski sistem, samo su vrh ledenog brega. Jer, uz to vas ceka ogromna glavobolja oko pribavljanja svih potrebnih dozvola za legalno emitovanje programa i registraciju radija, a onda, iz meseca u mesec i godine u godinu, borba za njegov opstanak. Dažbine koje vlasnici radio-stanica placaju državi vrlo su visoke, a to znaci da vaš radio mora da zaradi i dosta para. Deo tog novca odlazi na redovno održavanje, popravku i nabavku još modernijih uredaja. U moru postojecih radio-stanica morate da se borite za slušaoce, ali i za one koji ce pristati da se reklamiraju baš na vašem programu! Verujte da to uopšte nije lako, pa se bojimo da u tom slucaju više necete imati ni vremena ni snage da smišljate razne zanimljive emisije. Moracete da angažujete druge da to rade umesto vas, a onda vas pitamo - na cemu ste? Zar niste želeli da baš vi budete radio-stvaralac i kreator lepog zvuka?

Za one koji su manje skloni biznisu, a više pravom kreativnom radu, postoji zgodan izlaz:

Internet radio!

Ogroman broj mladih (i ne tako mladih) ljudi širom ove planete emituje vlastiti radio-program preko Interneta. Neki to rade svega par sati dnevno, a neki imaju program koji preko mreže svih mreža tece danonocno. Internet radio je vrlo jeftin za opsluživanje, a od "emisione" opreme zahteva samo solidan racunar i dobru vezu sa lokalnim Internet provajderom. Skuplju stranu ovakvog poduhvata predstavlja intenzivno korišcenje telefonske linije i, samim tim, gomilanje impulsa koje treba i platiti - mada srecnici koji imaju kablovsku vezu sa Internetom ne poznaju ni ovaj problem.

Doduše, Internet radio nije moguce slušati baš u svakoj prilici - u kolima, gradskom prevozu, šetnji, na izletu, plaži ili u kupatilu. No uvek je dovoljno onih koji, bockajuci nešto po kompjuteru, potraže i kakav radio-program na Netu. Za njih se vredi pomuciti.

Mnogi teoreticari radija tvrde da je osnovna faza uvodenja racunara u tehnološki i produkcioni deo radiodifuznog procesa završena. Najveci broj radio-stanica upošljava kadrove koji znaju da koriste Radugu, WinAmp, Sound Forge ili Cool Edit i koji su culi za WAV, MP3 ili WMA audio formate. Medutim, pomocu racunara i uz pametno korišcenje Interneta, moguce je uvesti i inovacije u popunjavanju programskih praznina i obezbedivanje jednog dela informacija iz velikih civilizacijskih centara.

Možda vam besplatni audio CD, prvi u seriji korisnih poklona magazina "Hi-Files", pomogne u radjanju vaše licne radio inspiracije. Srecno!


Violeta i njen deo Web sveta
Violetanews: moje omiljene IT vesti

Otkačeni li(n)kovi

Ko može bolje i uvrnutije od Violete Ivković da inventariše po IT svetu? Niko - osim nje same. Nije lako biti samome sebi konkurencija. Valjda se zato i prosula na tri strane: u "Zakon akcije i reakcije", zatim na stranice "SciTech" magazina i, konačno, na vlastitu web prezentaciju. Do sada sam imao običaj da vesti o njenim otkačenim li(n)kovima koje slušate u ZAIRU plasiram na ovom mestu. Od sada nemam. Jednostavno, mislim da je probitačnije i uputnije potražiti ih u originalnom pakovanju i na licu mesta - a to znači na Violetinoj kućnoj adresi! Pa izvolite, ona to pakuje s više pedanterije od mene. A i ukrasi ih s ponekom sličicom. Znači, sve što vam se na radiju učini da liči na Violetin voice message ima svoj pisani pandan tamo, kod nje! U, bre...

Prva slika s desna odvešće vas direktno u Violetino naručje, pa odatle možete da odsurfujete kud vas noge nose, širom njenog ljubičastog sveta - medju web dizajnere, književnike, pesnike, letače, maštare svih vrsta.
Srednja slika vodi vas na pragmatični deo Violetinog sajta, posvećen novostima iz IT sveta. Upravo su to prilozi koje slušate i u ZAIRU, kao Violetin voice message. Ali nije reč o običnim novostima. To su novosti okićene njenom verbalnom bižuterijom, nešto kao otkačeni li(n)kovi...
...koje je, inače, preselila i na stranice slavnog SciTech magazina, čiji je desni bek od nove 2005. godine! SciTech sajt je samo i njena i moja blaga preporuka.
SOLUTION za nastavak vaseg IT posla
 
Radio-emisija "Zakon akcije i reakcije" snima se petkom, zainteresovanim radio-stanicama šalje ponedeljkom, a premijerno emituje na većini FM frekvencija subotom (toliko o njenoj mogućoj aktuelnosti). Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Desna ruka: Srdjan Paunović. Mailbox emisije: emisija@modli.co.yu.