Ostali ZAIRI iz 2005.
 
Propuštene emisije potražite klikom na gornju strelicu!
radio-emisija broj 232
 subota, 19. mart 2005:

Emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Šta se dogodilo u novoj emisiji saznajete zahvaljujuci priloženoj play listi, ko se u njoj pojavio otkrivaju fotke i tekstovi, a kako je sve zajedno zvučalo možete čuti ako pokupite priloženi audio.


01 Tamno nocno nebo na pocetku 232. emisije
02 IT dogadjaji iz protekle nedelje
03 COM odgovara... Stari OS na novoj masini
04 Editor zvuka za poneti
05 Vest Com... MP3 za plivace
06 Ivan Trajkovic i Hi and Low quality
07 Violeta Ivkovic... Barcode zivota
08 Zeljko Zivaljevic o spam radiju
09 Tajne radija 05: formati radio stanica
10 Vest... Radio Virgin pocinje da nudi 3G prenos
11 Sasa Krstic i Nikola Stanic o live radio strimu preko Neta
12 Pitanjce... Sta raditi kad zablokira digitalni fotoaparat?
13 Info GSM... O Bluetooth uparivanju
14 Brian Gorodetsky najavljuje Swink - How do we do
15 Ivan Trajkovic: pravilan i suprotan
16 Konverzija DivX u DVD
17 Mirko Perak, urednik Ja.buke: zašto nema virusa na Mac racunarima?
18 Prisluskivanje mobilnih telefona
19 PC zablude (Mikro) Mobilni telefon u avionu
20 Vest Svest... Plasticna pluca
21 Pozajmica... Djordje Putic o video projektoru HC100U
22 Vest HiFiles... Fotelja za kucni bioskop
23 Violeta Ivkovic... Vestacka neinteligencija

 

Kliknite na WMA audio da biste čuli 232. emisiju. Audio fajl je u WMA formatu, 15 kbps/ 8 kHz, mono.


O čemu se govorilo u ZAIRU?

Bez razloga

Sintetička slika Boinga 727 našla se na ovoj strani gotovo slučajno. Ponajpre, zahvaljujući mojim kolegama iz novosadskog radija AS, koji su - hvala im na tome - našli za shodno da me zagolicaju tamo gde sam najškakljiviji! Poklon-slika koju su mi poslali predstavljala je, u stvari, zgodan poziv da strojevim korakom promarširam kroz web prezentaciju radija AS i provedem malo više vremena slušajući njihov live stream o-ho-ho kvaliteta. Radija koji se zovu AS ima dosta na srpskim prostorima, ali ovaj novosadski svira već četiri i po godine, ne mrda sa 101.2 megaherca i promoviše totalno urbanu ideju. U ZAIRU niste mogli ništa čuti o njima, ali sam zato kratku AS storiju pripremio za tek emitovani "Polarotor"... Ako je tačno da jedna slika govori više nego hiljadu reči, onda jedna TV storija govori više nego hiljadu radijskih!


Kontakt sa Ivanom
Ivan skrečuje: DJ traktati

Hi and Low quality

To je jednostavno cinjenica. Pitate se vi - šta? Pa, kvalitet. Svi uredaji elektronske (a bogami i iz drugih industrija) u godinama za nama bili su mnogo kvalitetniji. Znate (sada se vracam u prošlost), i dan-danas posedujem TV i kasetofon sa pocetaka radija i televizije i - pogodite šta? - besprekorno rade, iako su podosta stariji od mene. I još nemaju ama baš ni jednu jedinu ogrebotinu. To je kvalitet. Pa iako taj TV ima oko 50 kila žive vage, ponosno zauzima kutak u jednoj sobi.

Masovna proizvodnja svega i svacega uvek obara cenu - i još više kvalitet. I to je cinjenica. Automobil od pre dvadeset godina ce se kotrljati još minimum deset. Današnji plasticni (da, da, zamislite samo branik od plastike na skoro svim automobilima niže klase). Imam utisak da ce prva (kisela) kiša da im skine farbu.

A ima bogami i kvalitetnih uredaja i automobila. To je ono što neki zovu visoka klasa. Samo za one sa punim džepom (para, a nade se tu i još ponešto). Jaoooj...Pustite me da vrisnem! Hromirana plastika - to vam je materijal od koga je izradeno bezmalo pola današnjih uredaja. Hromirana plastika. To mi zvuci isto kao niklovana slanina. Ili kao pohovani bakar. Šta da se radi.

Nema kvaliteta bez ekonomije. Ni ekonomije bez ljudi. I to je još jedna cinjenica. Moramo da radimo. Zato pojedite brzo tu armiranu šniclu, pa trk na posao.

Pravilan i suprotan

....ne postoji. Mislim, rad na racunaru. Dosad sam video i monitore sa cebetom preko, i monitor na televizoru, i kompjuter u ormanu, i saksije na kucištu. Nema šta, X-files, mislim, totalni.

Prosecan korisnik racunara POJMA NEMA kako se pravilno radi na racunaru. I ne samo prosecan, znam i veliki broj profi informaticara koji izvode akrobacije k'o u ruskom cirkusu za vreme kucanja ili bilo cega za racunarom. Cirkuska karijera im ne gine ako propadnu na tech-sceni (kao da mi pa imamo tech-scenu, ali na to cu da se ustremim u nekom drugom tekstu).

Necu da vam solim pamet kako treba pravilno raditi na racunaru (cim ovo citate, imate Internet, pa tražite sami). Ono što je sigurno jeste da nepravilan rad na racunaru na duže vreme OSTAVLJA POSLEDICE po zdravlje, ma šta vam rekao lokalni prodavac racunarske opreme koji garantovano ne razlikuje socket A od DDR memorije, isto kao ni belu macku od crne. Ali necu sad ni o mackama.

Eto, gde sam sad stao? A, da... Znaci, svi pravilno sedite kad radite na racunaru - znate ono, kicma i noge pod 90 stepeni, ruke vodoravno na tastaruri, miš u blizini tastature?

I pošto su lud i zbunjen braca od tetke, necu više da vas smaram ovom pricom. No, obratite bar malo pažnje na svoje zdravlje. Zato što je ono samo vaše, i samo vi ste odgovorni za njega. A PC može ponekad i da saceka.

Ivan Trajković

Da vas podsetim...

Ivan Trajković i kad spava - ne spava. Pored elektronskog fanzina "Elektro!ONE", pokrenuo je još jedan. To je computer & software fanzin pod nazivom "HD.Computer". Prvi je posvećen hardveru i softveru namenjenom muzičarima, a drugi se bavi raznovrsnijim IT temama. Uostalom, neki od naslova koje ćete u njemu pronaći poznati su vam i iz emfanzimisije "Zakon akcije i reakcije"! Zato vas i ovog puta podsećam na oba Ivanova fanzina, a vi, ako hoćete, možete da ih skinete u .pdf formatu klikom na željenu naslovnu stranicu.

Sadržaj drugog broja fanzina "Elektro!ONE": Electron machine / Drum - ultimativni drum box / Cheap spund / Sid is back! / Yamaha RM1X - ultimativni remix sekvencer / Acess Virus C - Nord killer / Stigao je Korg ElecTribe / Alesis Ion - novi svet / What you see... / M-Audio - novi kontroler / Twin Mos USB flash 256MB. Sadržaj prvog broja fanzina "HD.Computer": Spyware & Adware Terminator / Subtitle Workshop 1.4 / Zavisnost od tehnologije / Mobilni sadržaji / DHE Web editor.


Pozajmica sa sajta http hr-elektronika.tripod.com

Prisluškivanje mobilnih telefona

 

Dolaskom GSM mobilnih telefona vecini je laknulo, jer se oni ne mogu tako lako prisluškivati kao obicni, koje je moguce slušati obicnim UKW prijemnikom cija cijena ne prelazi cijenu samog moblinog telefona koji se prisluškuje. Medutim, ni GSM nije imun na prisluškivanje.

UVOD

Do podataka o današnjoj tehnici, mogucnostima i opsegu prisluškivanja fiksnog ili mobilnog telefonskog saobracaja dolazi se na slican nacin kao i do podataka o špijunskim satelitima i njihovim mogucnostima: informacije se pojave vecinom kod medijske eksponiranosti raznih špijunsko-prislušnih afera koje pokrenu politicari ili vojni rukovodioci koji sumnjaju da su meta tajnog prisluškivanja. Kod sudskih procesa i izjava koje daju akteri afera za javnost, pronade se pokoji redak o samoj tehnici, nacinu i metodama kojim je prisluškivanje moblinih telefona provedeno, a u ovom clanku pokušao sam objediniti sve te "razbacane" informacije, ne ulazeci u tumacenje moralne strane vršenja prisluškivanja (kršenje ljudskih prava, slobode komuniciranja itd ...) vec prvenstveno, što je elektronicarima zanimljivije, skupiti dostupne tehnicke informacije o samim uredajima i metodama kojima se vrši prisluškivanje mobilne telefonije.

Za fabricke uredaje za prisluškivanje moblinih telefona koji se nude na prodaju daju se prilicno šturi, a cesto i dvosmisleni podaci. Za svaki takav uredaj koji se nudi za prisluškivanje GSM-a (pa cak i ako je u pitanju samo malo bolji radio skener sa analizatorom spektra) stoji da je namijenjen prodaji samo vladinim organizacijama i tajnim službama. Medutim, samim time što se uredaji reklamiraju preko interneta, ponekad i sa naznacenom (povecom) cijenom, da se naslutiti da ce trgovci uslužiti svakog "ozbiljnog" kupca.

Naime, sve više država donosi zakonske akte, kojima svojim telekomunikacijskim kompanijama propisuju obvezu pružanja usluga vladi za potrebe prisluškivanja telekomunikacijskog saobracaja, a to onda znaci da vlade više nemaju potrebu za legalnom nabavom skupih uredaja za dešifriranje u realnom vremenu. Na kraju, treba spomenuti da se na internetu "prodaju" i totalno neozbiljni uredaji i programi za prisluškivanje GSM-a u privatnom aranžmanu, obicno vrlo povoljne cijene i fantasticnih mogucnosti, za koje ce svatko tko imalo poznaje GSM sistem lako zakljuciti kako prezentirani uredaj ne može da funkcionišei.

AFERE

Krajem devedesetih, kad su skandali s prisluškivanjem opozicionih politicara, novinara i drugih javnih osoba potresali medije, povela se rasprava i o tehnološkim mogucnostima prisluškivanja. Tada su neki tvrdili da je mobilne telefone teško prisluškivati, a drugi da je mobilne telefone najlakše prisluškivati i da oni koje prisluškuju i ne mogu primijetiti da ih nadziru. Pisalo se da je svaki mobilni telefon zapravo radioemiter i da tajne službe - preko signala koji mobilni telefon odašilje bez obzira na to razgovara li korisnik ili ne - tajne službe u svakom trenutku mogu znati gdje je nadzirana osoba (tako su turske tajne službe zarobile kurdskog vodu Abdulaha Öcalana). Potom se govorilo da je moguce prisluškivati samo prepaid korisnike odnosno pretplatnike, a da je one koji koriste bonove nemoguce nadzirati.

O svim ovim tvrdnjama može se diskutirati, medutim ono u što danas možemo biti sigurni je, da je moguce prisluškivati i nadzirati bilo kojeg telefonskog pretplatnika i to ne zahvaljujuci nekoj posebnoj tajnoj tehnologiji, vec samo zahvaljujuci spomenutim vladinim uredbama prema telekomunikacijskim kompanijama. Isto vrijedi za Internet-providere i korisnike. Tajne službe putem providera mogu nadzirati internetsku korespondenciju ako za to, takoder, postoje zakonom propisani razlozi. Ali krenimo redom!


Joseph Estrada

Pocetkom oktobra 2000. godine, na konferenciji za novinare u prestižnome Clubu Filipino u blizini glavnoga grada Manile, filipinski guverner Luis Sinsong javno je okrivio filipinskog predsjednika Josepha Estradu, vec dobrano upletenog u brojne skandale, za primanje basnoslovnih iznosa mita. I dok su sudionici press konferencije još raspravljali o detaljima guvernerove izjave, Estradini odani ljudi u policijskome aparatu parkirali su pred klubom neupadljiv Toyotin kombi opremljen najsuvremenijim prislušnim uredajima i istog trenutka stavili pod nadzor mobilne telefone više stotina ljudi, uglavnom senatora, državnih advokata i novinara. Nakon Estradina svrgnuca, parlamentarni odbor koji je ispitivao korumpiranost filipinskog predsjednika i ljudi koji su ga okruživali, obznanio je mnogobrojne, više godina brižno prikrivane dokumente o slucajevima masovne uporabe prislušnih uredaja proizvedenih u Njemackoj. Na jednom od saslušanja pred Odborom general Panfilo Lacson, u meduvremenu uhvaceni šef filipinske policije, otkrio je uobicajenu praksu povremenih šoping-tura u daleku Njemacku, gdje su za Estradine vladavine kupovani najsuvremeniji uredaji za prisluškivanje fiksnih i mobilnih telefona. Potrošeni iznosi premašivali su pola milijuna dolara, a glavni snabdevac bila je minhenska telekomunikacijska firma Rohde & Schwarz.

Vrlo je vjerojatno da su dobri kupci minhenske kompanije Rohde & Schwarz i hrvatski prvi susjedi, Slovenci. Kada su 6. januara 1998. godine u pola bijela dana dvojica pripadnika slovenske obavještajne službe uhvacena na hrvatskome teritoriju u Dubravi Križovljanskoj, u njihovom je Volkswagenu pronaden veci broj uredaja za elektronicko izvidanje i protuelektronicko djelovanje. Obavještajci su prekršajno kažnjeni i protjerani, kasnije je protiv njih pokrenut i krivicni postupak, a vozilo je zaplijenjeno i tek je nakon tri godine vraceno slovenskome Ministarstvu obrane. Nikada nigdje nije podrobnije objašnjeno kakvim je sve uredajima slovenski špijunski kombi bio opremljen i što je to Slovence tako jako zanimalo u hrvatskim telekomunikacijama. Cinjenica da je hrvatska strana ipak vratila sve što je bilo zaplijenjeno, daje slutiti da u vozilu i nisu bili instalirani neki posebno zanimljivi ili najnoviji proizvodi, vec najvjerojatnije samo dobro poznati uredaji kakvima raspolažu i državne službe s ove strane Sutle.

Zakonske regulative korišćenja prislušnih uredaja


Octopus FTMRS 60D

Prema njemackom Zakonu o telekomunikacijama, tamošnji su koncesionari obvezni o svom trošku organizirati i provoditi nacine i mjere nadzora, a slicno je i kod Austrijanaca. Slicno tome, vlada u Južnoafrickoj republici odobrila je prijedlog novog zakona kojim ce prisluškivanje mobilnih telefona biti legalizirano. Vlasti tvrde da je to neophodno jer se mobilni telefoni sve više koriste prilikom pljacki i drugih vrsta kriminala. Telefonske kompanije moraju o vlastitom trošku instalirati specijalne uredaje za prisluškivanje a ubuduce ce smjeti pružati samo one usluge koje se mogu nadzirati. Snimljeni razgovori dostavljati ce se policiji, službi za nacionalnu sigurnost, vojsci i drugim ovlaštenim službama, a mogu se koristiti i tokom krivicne istrage.

Ministarstvo unutarnjih poslova Estonije je zatražilo od operatora estonijske telekomunikacijske kompanije da omoguce vladinim agentima nadgledavanje privatnih telefonski poziva i Internet veza. Ideja proizlazi iz novog clanka o telekomunikacijama u kojem piše da telefonski operateri i davaoci Internet usluga moraju garantirati pristup mreži vladinim sigurnosnim ekspertima. Telefonske kompanije potvrdile su da nemaju ništa protiv da daju svoj doprinos borbi protiv kriminala, ali se žale zbog novonastalih dodatnih troškova. Potrošaci su zabrinuti zbog cijele price, te opravdano strahuju da ce oni i platiti najveci ceh, jer ce po svemu sudeci i pretplata poskupjeti.

Zahvaljujuci ovim zakonima pojam "prisluškivanje" polako gubi smisao. Svi razgovori koje ste obavili i koje cete tek obaviti stanu na jedan CD, a isti stoji cetvrt evra. Kada "Veliki brat" to poželi, saznat ce što ste i s kim razgovarali, ukljucivo i gdje ste se u tom trenutku nalazili. Kako? Svaki mobilni telefon odašilje periodicno svoj IMEI, tj. 16 cifarni identifikacijski broj, neovisno o kartici koja je u njemu. Na osnovu kašnjenja do tri najbliža tornja odreduje se vaš geografski položaj. To što u tom trenutku ne razgovarate ne znaci ništa, mobilni telefon se može "aktivirati" iz centrale te ce uredno bilježiti sadržaj vaših privatnih i poslovnih razgovora, bez vašeg znanja. Obratite pažnju na prekomjerno i prebrzo trošenje baterija, to je jedini indikator da se nešto dogada. Jedina sigurna zaštita je iskljucivanje aparata. Promjena moblinog telefona i kartice? Nebitno, odaje vas glasovna karakteristika poput otiska prsta.

UREĐAJI ZA PRISLUŠKIVANJE GSM-a


IMSI-Catcher

U štampi se znaju pojaviti informacije kako su pojedinci uspjeli razbiti šifre i uci u GSM mrežu, kako su objavljeni sigurnosni algoritmi, te kako je prezentiran upad u GSM mrežu za manje od jedne sekunde i sl. Medutim, na osnovu doista potvrdenih informacija i šturih opisa mogucnosti prislušnih uredaja koji se prodaju u raznim "Spy Shop"-ovima u razvijenim zemljama može se zakljuciti da je neograniceno prisluškivanje GSM saobracaja moguce jedino sigurnosnim službama i to samo u suradnji sa telefonskim kompanijama koje pružaju GSM usluge. Te službe prisluškuju direktno na centrali operatera mobilne telefonije, gdje se oprema postavlja paralelno sa audio-kanalima koji služe za prijenos glasa.

Arsenal kojim se prisluškivanje i nadzor telefonskih prikljucaka može provoditi prilicno je velik: Izraelska firma Comverse Infosys u suradnji sa svojom sestrinskom firmom Syborg iz nemackoe pokrajine Saarland, isporucuje opremu za prisluškivanje u kompletu koji se kao nadzorni centar prikljucuje na kljucna mjesta mrežnih operatora. Siemensov prislušni sistem LIOS omogucuje na jednome mjestu istovremeni nadzor i do 10.000 korisnika. firma Netline Technologies iz Tel Aviva, utemeljena od bivšeg izraelskog obavještajca, isporucuje GSMtooth, uredaj kojim se na manjim udaljenostima može pozicionirati mobilni telefon.

GSM Interception


GSM Interception mobilna varijanta

Spomenimo još jedan uredaj za prisluškivanje GSM-a, koji se preko interneta nudi pod raznim neodredenim nazivima, npr. GSM Interception, Cellular Interceptor, GSM (Multi) Digital i sl. i to vecinom na stranicama gdje se uz ovaj uredaj nudi i razna druga "špijunska oprema". Uz naravno obavezno upozorenje kako su ponudeni uredaji pristupacni samo vladinim organizacijama, specificno je za ovaj uredaj da se otvoreno istice njegova cijena od 420.000$ za GSM i 280.000$ za TDMA sistem. Uredaj se nudi u mobilnoj verziji ("crni kofer" u kombinaciji sa prijenosnim racunalom), te u stacionarnoj varijanti gdje je uredaj ugraden (zamaskiran) u standardno PC kucište.

S obzirom na nacin predstavljanja uredaja (ne spominje se niti proizvodac ni naziv modela). Na internetu cete pronaci još poprilicno slicnih privatnih stranica sa takvim ponudama, uz obavezne fotografije prijenosnih racunala pokraj crnih kutija sa antenom, te screen-shotovima nepostojeceg softvera, gdje se, naravno, uz registraciju, za sve detalje možete obratiti na e-mail, a kao odgovor - pokupiti jedan od mnogobrojnih racunalnih virusa!

(Ovo je samo u najzanimljivijim odlomcima prenet tekst.
Kompletnu verziju teksta, ali i niz drugih isto tako
zanimljivih tema, možete pronaći na stranicama
hrvatskog sajta ELEKTRONIKA.)


Violeta i njen deo Web sveta
Violetanews: moje omiljene IT vesti

Otkačeni li(n)kovi

Ko može bolje i uvrnutije od Violete Ivković da inventariše po IT svetu? Niko - osim nje same. Nije lako biti samome sebi konkurencija. Valjda se zato i prosula na tri strane: u "Zakon akcije i reakcije", zatim na stranice "SciTech" magazina i, konačno, na vlastitu web prezentaciju. Do sada sam imao običaj da vesti o njenim otkačenim li(n)kovima koje slušate u ZAIRU plasiram na ovom mestu. Od sada nemam. Jednostavno, mislim da je probitačnije i uputnije potražiti ih u originalnom pakovanju i na licu mesta - a to znači na Violetinoj kućnoj adresi! Pa izvolite, ona to pakuje s više pedanterije od mene. A i ukrasi ih s ponekom sličicom. Znači, sve što vam se na radiju učini da liči na Violetin voice message ima svoj pisani pandan tamo, kod nje! U, bre...

Prva slika s desna odvešće vas direktno u Violetino naručje, pa odatle možete da odsurfujete kud vas noge nose, širom njenog ljubičastog sveta - medju web dizajnere, književnike, pesnike, letače, maštare svih vrsta.
Srednja slika vodi vas na pragmatični deo Violetinog sajta, posvećen novostima iz IT sveta. Upravo su to prilozi koje slušate i u ZAIRU, kao Violetin voice message. Ali nije reč o običnim novostima. To su novosti okićene njenom verbalnom bižuterijom, nešto kao otkačeni li(n)kovi...
...koje je, inače, preselila i na stranice slavnog SciTech magazina, čiji je desni bek od nove 2005. godine! SciTech sajt je samo i njena i moja blaga preporuka.
SOLUTION za nastavak vaseg IT posla
 
Radio-emisija "Zakon akcije i reakcije" snima se petkom, zainteresovanim radio-stanicama šalje ponedeljkom, a premijerno emituje na većini FM frekvencija subotom (toliko o njenoj mogućoj aktuelnosti). Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Desna ruka: Srdjan Paunović. Mailbox emisije: emisija@modli.co.yu.