Ostali ZAIRI iz 2006.
 
Propuštene emisije potražite klikom na strelicu!
emitovano u oktobru 2006.

radio-emisija broj 316

 

 

01 Rodjendanski pocetak 316. emisije u znaku Cede
02 IT razglednica s dogadjajima iz proteklog meseca
03 Esprimo Q5000 za kancelarije sa stilom
04 Googleov video portal za buducnost
05 Zarko Simovic (Link) sa pricom o marketingu i komunikaciji s klijentima
06 Violeta Ivkovic... Kobaltno zeleni cip
07 Vremeplov 03... Pisma citalaca Racunara iz januara 1986
08 Avijacija by ComGSM... Avion koji je nemoguce oteti
09 Vlada Nenic (Com) savetuje... Problemi sa narezivanjem diskova
10 Vest by Marko Jelicic... Sajam video igara E3
11 ComGSM odgovara... Koja je baterija jaca
12 Nikola Stojanovic (Internet Ogledalo) o outsorcing IT uslugama iz istocne Evrope
13 Pozajmica... Vi letite, mi sadimo!
14 Da li je savremena elektronika opasna za decu?
15 Potpuno autonoman automobil na struju
16 Sony Walkmen za treci milenijum
17 Vest by Satelit TV video... Eutelsat, 25 godina satelitskih komunikacija
18 Zabavni paket AMD Live!

 

 subota, 28. oktobar 2006.

Slusajte emisiju u WMA formatu
MP3 fajl emisije, 16kbps/11kHz, 7,6 MB

 


Piše: Violeta Ivković

Kobaltno zeleni cip

Da nisu samo slike, vec i slikarske boje našle primenu u savremenoj tehnologiji, govore najnovija istraživanja americkih naucnika sa univerziteta u Sijetlu. Boju, u svetu umetnika poznatu kao kobaltno zelena, napravio je još daleke 1780. godine švedski hemicar Sven Rinman, ali je slikari nisu baš izdašno koristili jer je njeno spravljanje bilo skupo, a dobijena boja nije bila dugog veka. Ipak, ovaj nepopularni polutransparentni pigment iz 18. veka, zapravo mešavina cink-oksida i kobalta, docekao je svojih pet minuta.

Po svemu sudeci, ova kombinacija ce naci primenu kod dobijanja efikasnijih i bržih kompjutera. Naime, kobaltno zelena pokazala kao izuzetno pogodna za pravljenje takozvanih spintronic cipova, u kojima se spin elektrona koristi za pamcenje informacija, a sam spintronic odreduje magnetne atribute elektrona neophodne za rad kompjutera. Za razliku od mnogih drugih materijala koji, da bi se koristili za pravljenje ovih radnih uredaja moraju biti podvrgnuti izuzetno niskim temperaturama (supercooling, ispod -150oC), kobaltno zelena dozvoljava rad pri sobnoj temperaturi a da pri tom ne gubi magnetna svojstva. Pigment se sastoji od cink-oksida koji je jednostavan poluprovodnik, a pri procesuiranju se zamenjuje jonima magnetnog kobalta. Ono što je znacajno je da se magnetizam odvija i pri zagrevanju cipa, odnosno ne gubi magnetna svojstva pri uobicajenim temperaturama.

Ova tehnologija se vec koristi kod nekih hard diskova, a planira se njena primena kod senzora i kompjuterske memorije. Iako su istraživanja u ranoj fazi, razvoj materijala kojima za funkcionisanje nisu neophodne kriogenske temperature znacajno je samo po sebi. Ako rezultati budu zadovoljavajuci, spintronik uredaji bi, za razliku od konvencionalnih cipova bili znatno brži i zahtevali manju snagu.

HD Computer

700 KB
Prostor rezervisan za web fanzine: A/V World, Ultrasonic studio, Mobile, HD computer i Electro!One. To su redovna izdanja IT mesečnika koje u PDF formatu priprema Ivan Trajković.
 
 

radio-emisija broj 315

 

 

01 Najtanji pocetak 315. emisije
02 Vest by Satelit TV video... Pirati napadaju
03 ComGSM odgovara... Citanje poste preko Okeana
04 Slobodan Stricevic (Prince Aviation) o nagradi Golden Crown koju je ova kompanija dobila za kvalitet usluga koje pruza putnicima!
05 IT Market temica... Virusi se prenose i vazduhom
06 Intel raspisao konkurs za najseksi racunar
07 Violeta Ivkovic... Hi-Tech mutanti
08 Telekom najavljuje jeftiniji ADSL
09 Propust u Power Pointu
10 Endrju Brant (Mikro) o pretnjama koje vrebaju na svim platformama
11 Pozajmica... Mogu li piloti da lete i posle 65-te?
12 Tema by Bojan Zivojinovic (ComGSM)... Vreme HD televizije 01
13 Vreme HD televizije 02
14 Vreme HD televizije 03
15 Vremeplov 02... Andjelko Zgorelec iz Londona januara 1986.

 

 subota, 21. oktobar 2006.

Slusajte emisiju u WMA formatu
MP3 fajl emisije, 16kbps/11kHz, 6.8 MB

 


Piše: Violeta Ivković

Hi-Tech mutanti

Pre tacno deset godina Artur i Mariluiz Kroker, kanadski par filozofa i predavaca sa Concordia univerziteta u Montrealu, predvideli su radanje jednog novog društvenog sloja - "virtuelne klase". Danas, u 21. veku, oni ne samo da su teoreticari koji u svojoj knjizi "Potkultura i Hi-tech gerila" definišu pojam "digitalnog mesa", vec su postali i rodovnici narastajuceg neo-liberalizma.

Po njihovom videnju, stapanjem mašine i coveka u jedno dolazi do stvaranja Hi-tech post-buržoazije iz koje ce se neosetno izleci virtuelna klasa i preuzeti vlast nad onim što se do skoro smatralo digitalnim domenom. Da bi se to postiglo, neophodno je da se virtuelna klasa osloni na eksploataciju neo-proleterijata, takozvanog "svežeg mesa". Devedesetih godina je talas tehno-utopije zahvatio pobornike kompjutera i proizveo geslo da je tehnologija ekvivalent za ljudsku slobodu. Pa, iako digitalna tehnologija pruža razne mogucnosti za razvijanje covekove emancipacije i postaje globalna komunikacijska forma, ne treba smetnuti s uma da je ona istovremeno u rukama mocnih multinacionalnih korporacija kojima Internet odavno nije simbol mesijanskog idealizma, vec posao koji donosi novac. Covecanstvo, pretrpano informacijama kao da u isto vreme tone u duboku tehnološku autisticnost. A da tome nije uzrok digitalna kultura, vec nešto mnogo više, Artur Kroker objašnjava: "Šta ce se desiti jednog dana kada Internet kultura pocne da se kombinuje sa genetikom? Inteligentim tehnološkim agentima ce zatrebati tela, a ko nam garantuje da ce se oni zadovoljiti pikselisanim telima? Uostalom, niko od naucnika i ne spori da ce sledeci vek biti doba spajanja rekombinovane genetike, Internet kulture i veštacke inteligencije. No, tehnologija je u rukama pojedinaca koji je koriste za dva osnovna cilja – komercijalizaciju i kontrolu, a posledice toga mogu biti nesagledive."

Kakve su posledice tehnološko-informaticke ere, vec osecamo. Opet, dokle god se budemo držali nacela da covekova memorija poseduje jednu osobinu koju kompjuterska memorija nema - da zaboravimo, nije sve izgubljeno.

Mobile Mobile

272 KB
Prostor rezervisan za web fanzine: A/V World, Ultrasonic studio, Mobile, HD computer i Electro!One. To su redovna izdanja IT mesečnika koje u PDF formatu priprema Ivan Trajković.
 

radio-emisija broj 314

 

 

01 1000 miseva na pocetku 314. emisije
02 Novi trendovi i inovacije na IFA-i 2006 by SatTV
03 Avijacija... Vesti iz avio sveta
04 ComGSM odgovara... Zasto se moj racunar sam gasi?
05 Sasa Krstic... Dokle je stigla bitka izmedju HDDVD-a i BlueRaya nakon sajma IFA
06 Vremeplov 01... Vesti iz januara 1986 by Racunari
07 Rastislav Durman (Link) povodom pete godine izlazenja casipisa Link
08 Danski istrazivaci izvrsili teleportaciju uz pomoc svetlosti
09 Cestitka by ComGSM Info za Googleov osmi rodjendan
10 Baterija za jednokratnu upotrebu
11 Totalno umrezavanje Njujorka
12 Violeta Ivkovic... E-chair i brbljivi pisoari
13 Tema Mirka Peraka (ComGSM)... Zveckanje cyber oruzjem 01
14 Zveckanje cyber oruzjem 02
15 Zveckanje cyber oruzjem 03
16 Otvoren shop Samsung Digital Plaza
17 Vest by Satelit TV video... 3D HDTV bez naocara
18 Vest Hi-Files... Americki dzez na SACD diskovima
19 Vest Hi-Files... Slim Devices Transporter

 

 subota, 14. oktobar 2006.

Slusajte emisiju u WMA formatu
MP3 fajl emisije, 16kbps/11kHz, 6.9 MB

 


Piše: Violeta Ivković

eChair i brbljivi pisoari

Na budalaste pronalaske raznih pronalazaca vec smo navikli, ali sa sve širom primenom novih tehnologija takve inovacije nadmašuju i najsmelija maštanja. Jedan od takvih pronalazaka svakako je eChair.

Ova relaksirajuca naprava samo ceka da se nakon naporno provedenog dana uvalite u nju, prikljucite svoj iPod (ili bilo koji drugi muzicki uredaj) i prepustite se zvucima svoje omiljene pesme. Dva visoko kvalitetna zvucnika su implementirana u samu stolicu, a ako vam je do ozbiljnog slušanja, možete da ukljucite i bas koji se nalazi ispod samog sedišta. Zvuk se uz pomoc kontrola na desnom naslonu lako prilagodava, a za muzicki uredaj je predviden i specijalno napravljeni džepcic. Stolica se može nabaviti u dve boje, nebo-plavoj i ugalj-sivoj, tako da se bez problema uklapa u makoji dekor. Ako vam se pak ucini da je dizajn same eChair suviše artificijelan, znajte da je bar cena od 400$ - stvarna!

U tehnološku eru se ocigledno ne uklapa i dosadašnja diskrecija pri korišcenju toaleta. U svakom slucaju, "Vizmarkov urinarni komunikator" ce sve uciniti da, kako mu i sam naziv kaže – komunicira sa vama. Naravno, pricljivi pisoari šalju iskljucivo pozitivne poruke. Tako, na primer, prilagodeno mestu boravka i smisleno datoj situaciji, mogu dati savet: "Hej, ti! Jesi li to popio malo više? Onda me poslušaj, vreme je da pozoveš taksi ili prijatelja trezvenjaka da te odveze kuci. Ucini pametan potez veceras, nemoj piti i voziti u isto vreme." Pored toga, na displeju komunikatora se mogu videti i reklame, kao i logoi kompanija. Istovremeno se u Nemackoj postavljaju pisoari koji prskaju osvežavajuce parfeme nakon, hm, post-urinarnog iskustva. Ako vam se ovo ipak ne dopada, postoji nacin da ga zaobidete; naime, Hi-tech pisoari se aktiviraju tek kada im se pride na blizinu od 30 do 60 centimetara. Pocnite da vežbate!

HD Computer

380 KB
Prostor rezervisan za web fanzine: A/V World, Ultrasonic studio, Mobile, HD computer i Electro!One. To su redovna izdanja IT mesečnika koje u PDF formatu priprema Ivan Trajković.
 

radio-emisija broj 313

 

 

01 Skacuci pocetak 313. emisije
02 Mikro vesti iz IT sveta
03 Denis O'Rili (PC World) licem u lice - stigli su prvi ultraprenosivi racunari
04 Stiven Mejns (PC World) o tastaturama koje su i dalje kljuc uspeha
05 Pozajmica... Prvi svemirski turisticki brod
06 Avijacija... Rezime avio udesa proteklog leta
07 Vest Hi-Files... HD DVD i Blu-ray kombo plejer
08 Vest Hi-Files... Dan vinila
09 Violeta Ivkovic... Cyber budzet
10 Vest ComGSM... Apple u akciji redizajna
11 ComGSM Info sa vestima iz ICT sveta
12 Tema Ivana Trajkovica: kucni studio za obradu zvuka 01
13 Kucni studio za obradu zvuka 02
14 Pozajmica... Silikonski kolac u superkompjuterima
15 Internet vas poducava u sviranju na gitari
16 Konfabulator, najbolji widget utility
17 Vlada Nenic (Com) savetuje... USB disk ne skladisti sve podatke
19 Explorer istrazuje... RSS ili - informisite se napredno

 

 subota, 7. oktobar 2006.

Slusajte emisiju u WMA formatu
MP3 fajl emisije, 16kbps/11kHz, 7,2 MB

 


Piše: Violeta Ivković

Cyber budžet

Od samog svog nastanka kompjuterske igre su postale pojam novog vida tehnološke razonode i po svojoj nameni se ni po cemu ne razlikuju od svojih starijih predaka. Covek se vekovima unazad kroz igru uci raznim životnim veštinama i zabavljajuci se ovladava umecima strategije, strpljenja, koordinacije, zajednickog rada... Ako je sudeci po nekim novim kompjuterskim igricama, ni ovaj vek nije ništa drugaciji.

U skladu s tehnološko-edukativnim razvojem, francuski politicari su video igre shvatili veoma ozbiljno. Ocigledno iznerviran i premoren zbog stalnih prigovora oko poreskih taksi, francuski ministar finansija, Jean-Francois Cope je svojim sunarodnicima prezentovao video igru pod imenom "Cyber Budget". Tako je rešio dva problema - narodu je ponudio zabavu (valjda se držeci principa hleba i igara), a samim poreskim obveznicima omogucio da kroz video igru shvate svu komplikovanu problematiku poreske politike i teškoce sa kojima se on licno srece u svakodnevnom poslu. Tako sada, pored virtuelne šetnje kroz koridore politicke moci, igrace ceka ucenje cena nafte i svetskih kretanja roba na globalnom tržištu, ali i pretnje novim ratovima i promašene investicije. Ako (uspešno) produ kroz sve te krajnje rizicne i stresne situacije, suocice se sa problemima investiranja, povecanja javne potrošnje i javnog duga, kao i raspodele svojih, kroz ceo tok igrice "teško" stecenih evra.

Praviti od ekonomije zabavu nije laka stvar, ali video igra "Cyber Budget" je, od kada se pocetkom leta pojavila na francuskom tržištu, požnjela neocekivani uspeh. "Mislim da je važno, da je moja dužnost da gradanima koji to žele pojasnim funkcionisanje državne administracije i da im omogucim da vide šta znaci raditi i poslovati pod stalnim pritiskom", kaže minister finansija. Ucesnicima igre izgleda nece biti lako, ali uostalom, nije lako ni njihovom ministru finansija.

Ultrasonic Studio

657 KB
Prostor rezervisan za web fanzine: A/V World, Ultrasonic studio, Mobile, HD computer i Electro!One. To su redovna izdanja IT mesečnika koje u PDF formatu priprema Ivan Trajković.
 
 
 
Radio emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Hal 9000: Srdjan Paunović. Mailbox emisije: emisija@modli.co.yu.