Ostali ZAIRI iz 2006.
 
Propuštene emisije potražite klikom na strelicu!
emitovano u decembru 2006.

radio-emisija broj 325

 

 

01 Terabajtski pocetak 325. emisije
02 Vlada Nenic (Com) savetuje... Memorijske kartice i rentgen aparati
03 Endrju Brant (PC World) o pecarosima sa Neta
04 Mihajlo Terzinski (Mikro) o mozgu na cipu i superpametnim racunarima
05 Violeta Ivkovic... Tehnolosko ispiranje u dva cina
06 Saveti by Mikro... Kako instalirati nov procesor
07 Mikro odgovara... MPC nece da svira
08 Pozajmica... Prof.dr Zarko Trebjesanin za Radio Beograd 2 o licnosti Nikole Tesle
09 ComGSM odgovara... DVD zamrzava Windows
10 Vremeplov 12... Vesti iz racunarskog sveta iz 1986
11 Dr Vlada Ajdacic hocemo li jednog dana ziveti VR zivote
12 Istrazivanja pokazuju da na Mesecu ne postoji voda odnosno led

 

 subota, 30. deceembar 2006.

Slusajte emisiju u WMA formatu
MP3 fajl skraćene emisije, 16kbps/11kHz, 6,4 MB

 


Piše: Violeta Ivković

Tehnološko ispiranje

Ideja o "pametnom" domu u korak je pratila tehnološki bum iz osamdesetih godina prošlog veka. Kako je na telekomunikacijskom i IT planu napredak bio znatno vidljiviji, vizija o opštoj digitalizaciji i centralizaciji kucne mreže pomocu racunara polako je posustajala za pojedinacnim tehnološkim uspesima. I dok su se na globalnom tržištu utrkivali MP3 plejeri, muzicki i video iPod-i, kucni bioskopi, pricljive veš mašine, frižideri koji prave šoping-liste, usisivaci koje ne možete da stignete, web kamere koje ulepšavaju, ispostavilo se da je univerzalnu kucnu mrežu bilo lakše zamisliti nego rešiti probleme povezivanja uredaja, nacina njihovog prikljucenja i uskladivanja razlicitih što žicnih, što bežicnih standarda.

Poznati vic u kome se kaže da muškarci ne peru veš jer mašina ne radi na daljinski upravljac danas može da ode u zaborav. Proizvodaci veš mašina odavno ne cekaju da neko drugi standardizuje njihove proizvode. Tehnologija koja stoji iza pranja veša napreduje nevidenom brzinom, a izumitelji "pametnih" veš mašina u svemu tome ne vide samo olakšice pri obicnom pranju vec "emocionalni uticaj" visoke tehnologije.

Možda je iz istog tog razloga Electrolux, švedski proizvodac bele tehnike još pre par godina napravio mašinu za pranje veša koja barata fondom od 90 (doduše engleskih) reci i nekoliko (indijskih!) fraza. Komunikacija sa strojem je ostvarena ne samo tako što vas veš-mašina opominje ako ste zaboravili da sipate deterdžent ili zatvorite poklopac, vec može i da vas provede kroz ceo postupak pranja kako belog, tako i obojenog veša. Ista kompanija je istovremeno osvojila i tehnologiju pod nazivom Food Manager System, koja, pored vec pomenute usmene komunikacije veš mašina, razvija i onu pismenu. Naime, njihovi frižideri ce putem Interneta i MMS-poruka svojim vlasnicima slati sliku i priliku stanja na policama, pa ako vlasnici to budu želeli, one mogu odmah biti popunjene novim zalihama hrane i pica. Novi Electrolux-ovi MMS frižideri imace male, ugradene web-kamere, a vlasnici ce MMS sliku stanja dobijati preko mreže, odnosno tako što se mobilnim telefonom prijave na Internet stranicu svog umreženog frižidera i pošalju mu zahtev za slanje fotografije. Opet zahvaljujuci "mreži svih mreža" – Internetu, kod digitalne LG veš-mašine WM-16100 FD možete direktno sa LG-jevog sajta da skinete programe za pranje prilagodene novim tkaninama; mali problem što mašina (za razliku od frižidera iste marke) nema modem rešava se povezivanjem na PC, tj. posredstvom kompjuterskog modema, ili, pak, kupovinom samostalnog modema u vidu dodatne opreme. Najnoviji udruženi projekat kompanija Whirlpool, Panasonic i Microsoft oslanja se na bežicnu mrežu, dva TV tjunera i Microsoft Media Server softver, pomocu koga bi se omogucila razmena informacija preko kucne mreže, a i šire. Ne samo da ce korisnicima stizati poruke kad je pranje završeno, vec ce dobijati i upozorenja ako je potrebno ocistiti filter ili ako je mašina pretrpana. Ukoliko ovaj pilot projekat uspe, najnovije veš mašine, kao i njima slicne mašine za sušenje veša moci ce da se nadu u prodaji vec iduce godine.

I taman kada smo pomislili da je u dugom cekanju da dobijemo "pametan" dom utešno bar to što bismo veliki dogadaj uspostavljanja jedinstvene kucne mreže mogli da docekamo cisti, pojavili su se novi problemi. Neusaglašenost u napretku tehnologija vidljiva je cak i u ovom, reklo bi se bez greške obradenom segmentu.

Novi Ultrasonic Studio

706 KB
Prostor rezervisan za web fanzine: A/V World, Ultrasonic studio, Mobile, HD computer i Electro!One. To su redovna izdanja IT mesečnika koje u PDF formatu priprema Ivan Trajković.

(...nastavak Violetinog teksta s desna)

Jer, u periodu navelikog opismenjavanja bele tehnike, dizajneri odece pratili su svoj, nezavisan tehnološki razvoj. Tokom proteklih godina samo su se sporadicno pojavljivali primerci "pametne" odece, dok danas veliki broj modnih kreatora sve više saraduje sa kompjuterskim kompanijama (ili možda obratno).

Tako je 2005. na reviji Žan Pol Gotjea, poznatog francuskog kreatora visoke mode, i istraživaca MIT-ove laboratorije Aleksa Portlanda, prikazana njihova zajednicka kolekcija odece satkane od "pametnih" materijala. Osim kibernetskog i ekscentricnog izgleda, ova odeca je puna cipova i senzora koji pomno prate psiho-fizicko stanje osobe koja je nosi, a kaže se i da pomaže pri ostvarivanju neposrednije komunikacije te osobe sa svojim okruženjem. Ne precizira se da li je to zbog takozvanih "samocistecih" mogucnosti koje odela poseduju (otklanjanje prašine i zadaha tela), ali nije ni bitno. Mnogo je znacajnije to kako ce "pametne" mašine za veš reagovati na naša "pametna" odela. Evidentno je da ce se mobilni uredaji sve više smanjivati, pa ce možda ubuduce, zahvaljujuci nano-materijalima postati elasticniji i moci da se nose oko ruke, ili ce biti ugradeni u samu odecu. Kako ce se onda prati donji veš protkan nano-cesticama koje otklanjaju dermatitis i alergiju? Odnosno, kako mašina da zna da smo u nju stavili naš nežno-ljubicasti monitoring-sistem za kontrolu rada srca? Odnosno, šta ako deteržent nagrize i trajno ošteti našu user-friendly jaknu?... Pitanja je mnogo, a mi još nismo izašli ni iz - kupatila.

 

radio-emisija broj 324

 

 

01 Procesorski pocetak 324. emisije
02 Mali savet by PC World... Bacite bubice!
03 Mikro odgovara... Da li ekran skodi decjem vidu
04 Mikro odgovara... Razlika izmedju LCD i TFT monitora
05 Violeta Ivkovic... Sex u svemiru u tri cina!
06 Explorer odgovara... Problemi sa mikrofonom
07 Vremeplov 11... Dogadjaji i Peek & Poke show iz februara 1986
08 Sasa Krstic (Mikro) odgovara... Da li je DVD zvuk komprimovan
09 Izduvni gasovi glavni razlog zagrevanja planete
10 Novi model aviona Boing ima problem sa prevelikom težinom
11 Violeta Ivkovic... Stiven Hoking pita...
12 ComGSM odgovara... Cujem ton, ne vidim sliku!
13 Na festivalu tehnologije prikazani najnoviji pronalasci i roboti
14 Dr Vlada Ajdacic... Da li ce androidi zameniti coveka
15 Laura Blekvel (PC World) o velikom ekranu vasoj sobi
16 Explorer istrazuje... Google Earth izbliza

 

 subota, 23. deceembar 2006.

Slusajte emisiju u WMA formatu
MP3 fajl skraćene emisije, 16kbps/11kHz, 6,5 MB

 


Piše: Violeta Ivković

Sex u svemiru

Zahvaljujuci Internetu, škakljiva urbana legenda i romanticna fantazija o vodenju ljubavi u bestežinskom prostoru vaskolikog kosmosa ponovo se našla u centru pažnje. Ne osvrcuci se na NASA-ine kritike da se diskreditujuci materijal prezentuje bez adekvantne verifikacije, deceniju stara Internet šala o tome kako NASA vrši "svemirska seks istraživanja" ponovo je aktuelizovana. I, dok pojedini strucnjaci nabrajaju raznorazne ometajuce faktore koji onemogucavaju obavljanje takvog cina, na nedavno održanoj konferenciji "Space Frontier Foundation's NewSpace 2006", NASA-ini fizicari potvrdili su da je proucavanje svih bioloških potreba, pa i seksa, od krucijalnog znacaja za duži boravak coveka u svemiru.

Za sve su krive žene

Svega ovog nije bilo dok su u svemir leteli samo muškarci, a cela, makar to bila i samo Internet prica, pocela je onog trenutka kada su se dotadašnjim svemirskim misijama, sastavljenim iskljucivo od muške posade, prikljucile žene. U avgustu 1982, ruski kosmonat i vazduhoplovni pilot Svetlana Savitskaja provela je nedelju dana na svemirskoj stanici "Saljut 7", u društvu cetvorice muških kolega. "Docekali su me kao kucnu pomocnicu", izjavila je Savitskaja kasnije, detaljno opisujuci svoje beskrajne napore da astronauti odbace nipodoštavajuci stav i da dostignu medusoban profesionalniji odnos. Tako je, vec u prvom pokušaju, postalo evidentno da tradicionalno uspostavljeni muško-ženski odnosi važe kako na zemlji, tako i u kosmosu. Godinu dana kasnije prva americka astronautkinja, Sally Ride, otisnula se u istu avanturu, opet osamljena u muškom društvu. Od tada, više od trideset žena upotpunjavalo je regularno osoblje lansiranih šatla i ucestvovalo u svemirskim misijama, i to uspešno. Jedna amerikanka i ruskinja su mesec dana upravljale svemirskom stanicom "Mir", no vec u septembru 1992, nakon što se bracni par Mark Lee i Jan Davis vratio sa misije STS-47, stigle su i nepotvrdene glasine u kojima su njih dvoje postali predmet brojnih spekulacija, ali i, bar za glasnogovornike ove ideje, prva potvrda o definitivnom zacetku svemirskog seksa. Pa ni to što su se mladenci nekoliko meseci kasnije razveli nije pokolebalo pokretace price, vec su oni i dalje nastavili da razradujuci temu zabavljajuci Internet publiku i nervirajuci NASA-u.

Pažnja medija ponovo je uzburkana u februaru ove godine kada je izašla knjiga "The final Mission", koju je napisao francuski astronom Pierre Kohler. U svojoj knjizi autor, uz puno spektakularnih opisa, govori o navodnom tajnom izveštaju NASA-e, pripremljenom nakon obavljenog eksperimenta koji je ukljucivao razlicite poze vodenja ljubavi u uslovima nulte gravitacije, u bestežinskom stanju. U navedenoj hronologiji svemirske stanice "Mir", u tancine se opisuje dokument 12-571-3570, koji u sebi sadrži deset razlicitih muško-ženskih ljubavnih pozicija. Primena ovog "sistema fizicke povezanosti" je navodno testirana na svemirskoj misiji STS-75, 1996. godine. Eileem Hawley, NASA-ina predstavnica za štampu tim povodom je izjavila da je navedeni dokument prvi put videla na Internetu i da je, prema njienim saznanjima, on postavljen na web stranice još 1989. godine, sa Univerziteta u Ajovi.

"Seks u svemiru nije samo dobra ideja, vec je i pitanje opstanka," tvrdi Vanna Bonta, književnica koja je u svom romanu "Flight" uspešno ukomponovala kvantnu fiziku i ljubavnu romansu. Istovremeno, uz najavljeni projekat americkog milijardera Roberta Bigelow-a da u narednoj deceniji pocne sa postavljanjem hotelskog kompleksa u orbiti, odlicno se nadovezala promocija knjige "Seks u svemiru", autorke Laure Woodmansee, tako da je najnovija Internet-trac partija mogla da pocne. I zaista, šta bi covek (i žena) trebalo da rade na odmoru u hotelu, makar on bio i u svemiru?

Tehnicke opstrukcije

Na žalost, slicne komercijalne planove mogu da osujete izjave strucnjaka. Na optužbe da se seks uveliko upražnjava u svemirskom okruženju, realizatori svemirskih programa odgovaraju tvrdnjama da je to teško izvodljivo jer je u svemiru svaki oridinarni posao, pocev od pranja kose pa do odlaska u toalet, prava avantura.

Novi HD Computer

508 KB
Prostor rezervisan za web fanzine: A/V World, Ultrasonic studio, Mobile, HD computer i Electro!One. To su redovna izdanja IT mesečnika koje u PDF formatu priprema Ivan Trajković.

(Sex u svemiru... nastavak)

Od astronauta se zahteva da budu izuzetno obazrivi i koncentrisani, jer ako i obican cešalj ili cetkicu za zube ne pricvrste na za njih predvideno mesto, velika je verovatnoca da ih više nece naci. Pošto je poznato da se u kosmosu sav otpadni materijal reciklira (mokraca se filtrira kako bi se naknadno koristila kao pijaca voda), ili se pakuje u posebne kutije za otpad, šta ciniti sa telesnim izlucevinama koje su logicna posledica seksualnog cina? Jer, sistem reciklaže vlage u svemirskim letelicama je do te mere osetljiv, da, ako bi se u vazduhu našle primese higijenskih sredstava na bazi alkohola, produkt regeneracije bi umesto vode bio – cista votka! Pritom, mikrogravitacija ume da bude zbilja nesnosna; u njoj se nije moguce ni istuširati bez rizika da kroz sprej usmerena voda ne udavi astronaute (zbog cega i koriste nakvašeni sunder), a kamoli da u bestežinskom stanju uspostave ritmicki uskladene pokrete koji bi, na to namereni par, doveli do culnog zadovoljstva.

A kako bi podržali svoje tvrdnje, naucnici nude i naucne dokaze. Tako, na primer, pri nultoj gravitaciji nema nacina da se prirodnim putem reguliše telesna toplota, a u njenim specificnim uslovima dolazi i do pojacanog znojenja. Zato bi i seks u ovim uslovima bio neuporedivo topliji i vlažniji od "zemaljskog". Sam mehanizam pokreta koji se upražnjava u seksu bio bi izuzetno naporan zbog doslovne borbe da se dvoje spoje/razdvoje, dok bi sama koreografija svemirskog seksa više nekog zasmejala, nego što bi ga uzbudila. Tu je, zatim, i pojava uobicajene "svemirske mucnine", a da ne spominjemo krajnje demorališuci faktor (doduše neznatnog) smanjenja muškog polnog organa koji bi se javio zbog nižeg krvnog pritiska, nužne posledice boravka u mikrogravitaciji. Iz svih tih razloga eksperti zakljucuju da je prica o spontanom seksu u svemiru preuvelicana.

No, bez obzira na sva negiranja i podmetanja tehnoloških i naucnih zavrzlama koja govore protiv seksa u svemiru, najnoviji šatli u kojima je do nedavno vladao manjak prostora pa time i privatnosti, od nedavno imaju inkorporirane Spacelab module, koji ne samo da obezbeduju dodatni prostor, vec poseduju i male bunker-sobe sa kliznim vratima. Istovremeno, i pored toga što u nacelu ne prihvata mogucnost ovakvih seksualno-rekreativnih seansi u svemiru, jedan od vodecih eksperata svemirskih letova, Brian Welch, u neformalnom razgovoru sa novinarima izjavio je sledece: "Bio bih iznenaden ako se tako nešto stvarno dogodilo. A ako i jeste, šta se to koga tice."

 

radio-emisija broj 323

 

 

01 Futuristicki pocetak 323. emisije
02 Vlada Nenic (Com) savetuje... Kako otvoriti slike sa oznakom
03 Endrju Brant (PC World) o ljudskom faktoru u bezbednosti
04 Violeta Ivkovic... Kompjuter te tuzi, kompjuter ti sudi
05 Tema Sase Krstica o javnom izvodjenju audio i video sadrzaja
06 Dr Vlada Ajdacic... Kako bi se Tesla snasao u nasem svetu
07 Vest by ComGSM... Britanci se plase cyber kriminala
08 Mikro odgovara... Nekompatibilnost sa SP2
09 Cuvajte zdravlje, bavite se jogom
10 Vest by Grgo Butiric... Sonyjev GPS dodatak
11 Violeta Ivkovic o Internet zavisnosti
12 Vremeplov 10... Citaoci pisu Racunarima februara 1986
13 Virtuelna tastatura postala realnost
14 Mikro odgovara... Zasto mi je sistem nestabilan
15 Vukasin Mitrovic o cikaskom radiju 2005

 

 subota, 16. deceembar 2006.

Slusajte emisiju u WMA formatu
MP3 fajl skraćene emisije, 16kbps/11kHz, 6,2 MB

 


Piše: Violeta Ivković

TV-B-GONE!

Ako ste osoba koja TV svrstava u najbesmisleniji pronalazak ikada napravljen, ova vest ce vas posebno obradovati. Zahvaljujuci pronalasku Mitch-a Altmana televizijskoj napravi možete da doskocite još s ulice! Pritiskom na dugme ovog daljinskog upravljaca imate 17 sekundi da natenane ušetate u svoj stan i budete sigurni da ce vas pozdraviti - crni ekran. Invazija televizijanaca, koji stalno pronalaze sve bizarnije metode da nas privežu uz male ekrane, time je elegantno sprecena.

Navala posetilaca na Altmanov sajt jasno pokazuje da je narodu dosta mentalnog zagadenja. Uredaj za televizorovo ucutkavanje, TV-B-Gone, radi na principu 209 infracrvenih kodova koji su u stanju da kontrolišu preko 1000 modela televizijskih aparata.

Istovremeno, japanski naucnici usavršavaju metode blokiranja mobilnih telefona. Tržište se raspomamilo za ovim, u mnogim zemljama ilegalnim, ali vec oprobanim uredajima. Internet se, srecom, još uvek u tom kontekstu ne pominje. Nije ni cudo, bar jedan pristupacan medij je neophodan da bi se ovakve spravice i prodavale!

Mobile, Mobile

228 KB
Prostor rezervisan za web fanzine: A/V World, Ultrasonic studio, Mobile, HD computer i Electro!One. To su redovna izdanja IT mesečnika koje u PDF formatu priprema Ivan Trajković.
 

radio-emisija broj 322

 

 

01 Cetvorojezgarni pocetak 322. emisije
02 Vlada Nenic (Com) savetuje... Brza memorija i vas fotoaparat
03 Tema by ComGSM... Sacekuse za surfere (opasnosti savremenog Interneta)
04 Mikro odgovara... Koju TV - FM karticu kupiti
05 Violeta Ivkovic... Laboratorija mirisa
06 Ivan Trajkovic o programu Wave Pad v1
07 Vest by ComGSM... Britanci se plase cyber kriminala
08 Hal 9000 i Mesec na prodaju!
09 Saveti by Mikro... Kako da ohladite racunar
10 Prof dr Vlada Ajdacic... da li stvaralac trazi samocu
11 Tema Bojana Jovica (Hi - Files)... Vodic za kupovinu zvucnika 01
12 Vodic za kupovinu zvucnika 02
13 Mikro i Sasa Krstic odgovaraju... Problem sa WMA reprodukcijom
14 Slobodan Stricevic (Prince Aviation) o nagradi Golden Crown koji je ova kompanija dobila za kvalitet usluga koje pruza putnicima!
15 Vremeplov 09... Novosti iz sveta racunara februara 1986

 

 subota, 9. deceembar 2006.

Slusajte emisiju u WMA formatu
MP3 fajl skraćene emisije, 16kbps/11kHz, 7,1 MB

 


Piše: Violeta Ivković

Laboratorija mirisa

Laboratorija profesora Takamichi Nakamoto-a razlikuje se od drugih samo po jednoj stvari - ona miriše! Ali, to nije karakteristican miris asepsola i sterilnosti, vec nešto, za ovakvo mesto potpuno neocekivano. Ovde se šire i mešaju mirisi pecene govedine i luka, bogatih aroma japanskih zacina, mirisnih parfema, ali i odora pokvarenih jaja. Svo ovo mirisno zamešateljstvo je sasvim normalna pojava za ljude koji tu rade na stvaranju "rikordera mirisa".

Ovaj uredaj je jedan od najambicioznijih projekata profesora Nakamota. Sa grupom saradnika koji su zajedno sa njim smešteni na tokijskom Institutu za tehnologiju, pravi citavu paletu gedžeta i senzora koji mirišu, mešaju i proizvode na stotine razlicitih mirisa i bukea. Ova sofisticirana naprava je u stanju da koristeci raspoložive hemikalije, nakon što "pomiriše" objekat, reprodukuje identican miris. Ako, na primer, uredaju "pod nos" stavite svežu crvenu jabuku, elektronski nos ce ga kursorom onjušiti i analizirati i potom ponuditi recept za pripremu takvog mirisa. Njegova reprodukcija se obavlja tako što uredaj izmeša potrebne hemikalije i sastojke u odredenom odnosu i miris jabuke ispumpa specijalnom pumpicom. "U ovom trenutku prototip uredaja može da napravi samo arome jabuke, banane, narandže i limuna. Naša namera je da putem primene metoda detekcije i stvaranja omogucimo reprodukciju svih mirisa," kaže profesor Nakamoto. Ipak, sintetisanje miliona raznih mirisa jeste problem, jer nije mali broj "primarnih" mirisa koje sadrže i iz kojih se prave ostali. Zato se koristi na stotine bocica sa hemikalijama koje se odabiraju prema namerenom mirisu, a koje uredaj meša u razlicitim koncentracijama. Iako ne uspeva uvek odmah da pogodi zadati miris, rikorder mirisa kroz ceo proces "uci"
i kombinuje smeše sve dok ne dode do željenog rezultata. Ucenje se odvija preko nervne mreže, zapravo skupa kompjuterskih procesora koji funkcionišu slicno principu rada jednostavnog životinjskog mozga.

Ovaj proizvod je pobudio veliko interesovanje svetskih industrija parfema koje su vec poslale svoje strucnjake da nadgledaju napredovanje u laboratoriji. Ukoliko projekat uspe i uredaj pocne serijski da se proizvodi, jedini koji se tome nece obradovati bice takozvani "profesionalni nosevi", ljudi sa istancanim culom mirisa koji su do sada obavljali ovaj posao.

Ultrasonic Studio

693 KB
Prostor rezervisan za web fanzine: A/V World, Ultrasonic studio, Mobile, HD computer i Electro!One. To su redovna izdanja IT mesečnika koje u PDF formatu priprema Ivan Trajković.
 
ČPLLLLL<LL.

radio-emisija broj 321

 

 

01 Implantatski pocetak 321. emisije
02 Tri formata na jednom video disku
03 ComGSM odgovara... Kako vratiti obrisane fotke
04 Relja Jovic (Mikro) i kolumna posvecena bezbednosti, lazima i socijalnim mrezama
05 Zairov intervju... Violeta Ivkovic sa Vojom Antonicem o skoli Digitalent
06 Ivan Trajkovic o programu Picasa 1.6
07 Mobilni TV recorderi
08 Novi telefoni sa kamerom
09 Slavko Dimitrijevic (Link)... TV autori i kako smo ih stekli
10 Vest SatTV... Najbolji TV kanali u 2006. godini
11 Violeta Ivkovic... Tajna Mona Lize
12 Vremeplov 08... Andjelko Zgorelec iz Londona februara 1986
13 Sasa Krstic (Mikro) odgovara... HiFi zvucnici velike snage za 200 evra!
14 Na pomolu nova bezicna tehnologija

 subota, 2. deceembar 2006.

Slusajte emisiju u WMA formatu
MP3 fajl skraćene emisije, 16kbps/11kHz, 6,8 MB

 


Piše: Violeta Ivković

Tajna Mona Lize

Mona Liza, misteriozna žena kojoj je, oslikavši njen portret u 16. veku, besmrtnost podario Leonardo da Vinci, neposredno pred poziranje velikom slikaru rodila je svog drugog sina. Ovaj podatak star je svega nekoliko meseci, a do njega se došlo zahvaljujuci najnovijoj tehnologiji. Tim kanadskih naucnika je, koristeci specijalne infracrvene zrake i 3D tehniku uspeo da prodre kroz do sada nepristupacne slojeve na slici koja ima stalnu postavku u Luvru. Bruno Mottin sa francuskog Centra za istraživanje i restauraciju kaže da se takvim, veoma preciznim uvidom ovog dela, jasno vidi da je Mona Lizina haljina prekrivena tankim providnim velom, delom odece koji su u to vreme nosile trudnice ili žene koje su se tek porodile. Ovaj detalj je do ovog trenutka bilo nemoguce zapaziti zbog tamnih senki na slici i veoma tankog i ravnog sloja boje na haljini, radenim unikatnom "sfumato" tehnikom po kojoj je slavni slikar poznat. A razrešena je još jedna dilema oko koje su istoricari godinama polemisali – Mona Liza ipak nema puštenu kosu (što je u doba renesanse bila odlika sasvim mladih devojaka ili, pak, dekadencije), vec nosi diskretnu kapicu ispod koje je pušteno nekoliko lokni.

Za ova otkrica bilo je potrebno skenirati sliku laserom do izuzetno preciznog nivoa. Za tu priliku napravljen je portabl skener, prethodno testiran na Renoarovim slikama. Kako bi se uspešno prodrlo kroz postepena zasencenja na Mona Lizi, za ovaj projekat morali su da budu napravljeni i novi algoritmi. Na osnovu novih podataka, veruje se da je slika nastala u znak obeležavanja rodenja Mona Lizinog drugog sina, oko 1503. godine, što je takode bila jedna od nepoznanica. Ono što je zapanjilo naucnike je to da se cak ni pri ovako visokoj rezoluciji ne mogu primetiti Leonardovi potezi cetkice, tako da i dalje ostaje tajna na koji nacin je da Vinci uspevao da nanese tako tanane slojeve na sliku.

Ipak, do nekih odgovora na zagonetke koje prate ovo remek-delo se došlo, a pored toga studija je postala i prvi arhivski 3D digitalni model u visokoj rezoluciji.

HD Computer

541 KB
Prostor rezervisan za web fanzine: A/V World, Ultrasonic studio, Mobile, HD computer i Electro!One. To su redovna izdanja IT mesečnika koje u PDF formatu priprema Ivan Trajković.
 
 
 
Radio emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Hal 9000: Srdjan Paunović. Mailbox emisije: emisija@modli.co.yu.