Propuštene emisije potražite klikom na strelicu!
emitovano u avgustu 2007.

radio-emisija broj 359

 

 

01 VoIP pocetak 359. emisije
02 Hiljadu poklonjenih telefona
03 Najveca kamera na svetu
04 Mirko Perak (ComGSM)... FireWire je kralj!
05 Notebook za 150 dolarta
06 Dubravka Radojevic (BeotelNet) o poslu marketing menadzera
07 Predstavljen novi iMac
08 Vremeplov 44... Vesti i igre iz avgusta 1987
09 Uspesan start naseg tima
10 Violeta Ivkovic o hi-tech ratovanju... Ratovi robota
11 Racunari za mlade talente
12 Dejan Ilic... Dial-up, ISDN ili ADSL - pitanje je sad
13 Boingov avion sa stopljenim krilom
14 Kompjuterski centri trose sve vise energije!
15 Saveti Pola Dzaspera (PC World)... Kako da optimizujete stampanje
16 Roboti-porodilje
17 Violetin intervju sa bendom Trigger, zatim pesma "Jedan dan"!
18 Sonijev prvi kompjuter bez pokretnih delova
19 Vuko Martinovic (Link)... Ne stedite na monitoru, cuvajte vid
20 Ozbiljan rival iPhoneu
21 Zoran Kovacevic (Internet ogledalo) 03 O magazinu GM business and lifestyle
22 Photoshop na webu (by Mikro)
23 Pozajmica... Djordje Putic o novim efikasnijim solarnim celijama
24 Ponovo Pentium!

 

 

 nedelja, 26. avgust 2007.

MP3 fajl skraćene emisije, 16kbps/11kHz, 8,4 MB

 


E-mail voice message Violete Ivković:

Ratovi robota
(Hi-tech ratovanje, 3. deo)

Danas se podjednaka važnost daje sredstvima koja bi trebalo da onemoguce i onesposobe ubojita dejstva oružja. Pametne bombe koje same pronalaze ciljeve onesposobljuju drugi pametni projektili, robote koji prete eksplozijom demontiraju drugi roboti. Roboti proveravaju prtljažnike u avionima, preko robota se pregovara sa otmicarima i teroristima, roboti se šalju u špijunažu i na tajne zadatke. Smanjuje se broj ljudstva u vojnim i policijskim redovima, a o nekadašnjoj borbi prsa u prsa nema ni govora. Sve vodi ka tome da se uskoro nece voditi rat ljudi vec rat robota.

Proteklog meseca u Londonu i Glazgovu britanska policija je na nekoliko sumnjivih vozila izvela takozvane „kontrolisane eksplozije“. Isti metod je primenjen i pre dve godine na vozilu u Lutonu, u kojem se nalazio ruksag s eksplozivom. Ukoliko nije moguce doci do inicijalnog detonatora za koje se u poslednje vreme najcešce koriste mobilni telefoni, pre namerno izazvane detonacije prostor oko vozila obezbedi policijskim kordonom i svi udalje na bezbedno odstojanje. No, pre toga je potrebno utvrditi da li se u sumnjivom automobilu zaista i nalazi bomba, što znaci da se proverava unutrašnjost kola uz što je moguce više opreza i tako da se sacuvaju dokazi. Za ovaj rizican posao se vec godinama umesto strucnjaka za eksploziv koriste roboti.

U Engleskoj, roboti koji se koriste za ovu svrhu opremljeni su malim pištoljem kojim otvaraju auto ili razbijaju prozor na njemu. Tek kada se potvrdi postojanje eksplozivne naprave i robot pomocu kamere strucnjacima omoguci dobar pregled, pocinje priprema za kontrolisanu eksploziju pri kojoj je cilj da se raznesu svi osetljivi delovi uredaja dok samo eksplozivno punjenje ostaje netaknuto.

Americka policija je od teroristickog napada 11. septembra 2001. povecala bezbedonosne mere i odvojila znacajna sredstva kako bi uvela slicnu opremu. Njihovi roboti mogu da se penju uz stepenice i otkljucavaju vrata automobila i opremljeni su sa po cetiri rotirajuce kamere sa mocnim zumovima koje su optickim kablom povezane sa kontrolnim monitorom. Ovi roboti se takode koriste i u pregovarackim procesima jer poseduju povratnu radio vezu.

Kad um nije razum
Da bi se govorilo o pametnom naoružanju mora se biti veliki zaljubljenik u tehnologiju ili fasciniran oružjem. Jednako, na to bi trebalo da se gleda kao na neverovatne mogucnosti do kojih mogu da dovedu udruženi savremena tehnologija i covekov um. I tu mora da se stane. Onog trenutka kada modernu tehnologiju zamenimo sa tehnologijom za ubijanje (koja pritom nije kompjuterska igrica), a covekov um za razum, bolje je pridružiti se anti-ratnim demonstracijama širom sveta. Jer, kako zanemariti ono što porucuju britanski demonstranti – Pametna ili glupa bomba i dalje je bomba.

Audio/Video World

885 KB

 
Prostor rezervisan za web fanzine: A/V World, Ultrasonic studio, Mobile, HD computer i Electro!One. To su redovna izdanja IT mesečnika koje u PDF formatu priprema Ivan Trajković.
 

radio-emisija broj 358

 

 

01 Veliki plavi pocetak 358. emisije
02 Samsung pretekao Motorolu
03 Uputstvo RRA za ponasanje medija (by SatTV video)
04 Savet Vlade Nenica... Povezivanje racunara pomocu USB kabla
05 Violeta Ivkovic o hi-tech ratovanju... Primeri kosmicke moci
06 Vremeplov 43... Smesne vesti iz avgusta 1987
07 Dejan Ilic... Tehnicke (ne)mogucnosti za uvodjenje telefonske linije
08 Superinternet za superbaku
09 Pozajmica... Djordje Putic o stopljenom avionu X48B
10 ComGSM odgovara... Novi modem ili ne, pitanje je sad
11 Ivan Jelic (Svet kompjutera)... Sudbina domena za starije od 18 godina
12 Skremblovane vesti, avgust 2007 (by SatTV video)
13 Sve popularniji HD DVD (by Hi-Files)
14 Zoran Kovacevic (Internet ogledalo) 01... Formula po kojoj funkcionisu
15 Zoran Kovacevic (Internet ogledalo) 02... Prosvecivanje poslovnih ljudi
16 Nevena Radovanovic (Link)... U korak sa Evropom!

 

 

 nedelja, 19. avgust 2007.

MP3 fajl skraćene emisije, 16kbps/11kHz, 7,4 MB

 


E-mail voice message Violete Ivković:

Primeri kosmičke moći
(Hi-tech ratovanje, 2. deo)

 

Kada je u pitanju savremeno naoružanje u najrazvijenije zemlje sveta svakako spadaju SAD. Mnogo vrhunske tehnologije je ugradeno u oružje kojim raspolažu Amerikanci i njihovi saveznici. Oružane snage SAD-a poseduju niz uredaja s neverovatnim mogucnostima. Avioni mogu da emituju i primaju video signale od specijalnih snaga na terenu, rakete mogu da se aktiviraju iz pilotske kabine, roboti pretražuju mete kako bi se izbeglo dovodenje trupa u opasnost, razvijene su bombe koje emituju jak elektromagnetni impuls koji je u stanju da onesposobi elektronsku opremu kao što su racunari i telefoni. Najnovija tehnologija ugradena u oružje znaci da ce ono biti mnogo preciznije i, kako kažu vojni strucnjaci, verovatno izazvati manju “kolateralnu štetu”.

Jedno takvo oružje je nama dobro poznato. To su avioni B2, zvezde rata na Kosovu. Oni su u rat uveli novu dimenziju tehnološke nadmoci. Bombe koje su bacali, u komplikovanoj vojnoj tehnologiji nazivale su se JDAM ili municija za zajednicke direktne napade (Joint Direct Atack Munition). To su precizno vodene pametne bombe koje se razlikuju od drugih projektila jer nemaju sopstvenu snagu. JDAM su bombe teške preko 900 kilograma, koje pogadaju mete sa zapanjujucom preciznošcu i relativno malom kolateralnom štetom. Radijus tacnosti smanjio se na manje od metra, a moc pogadanja je za samo osam godina drasticno porasla. B2 bombarder mogao je da nosi 16 bombi cime se moc pogadanja povecavala najmanje osam puta. Ali, pošto je svaka bomba bila mnogo preciznije vodena, a eksploziv unutar njih mnogo snažniji (bomba od 230 kg u 1999. bila je daleko smrtonosnija od bombe iste težine iz 1991. godine zbog više smrtonosnog eksploziva), to je kapacitet napada imao faktor daleko iznad osam. JDAM je bio mali, ali znacajan tehnološki proboj, pametna bomba koja, kada se prikaci za glupu bombu, omogucava da ova reaguje na sistem globalnog pozicioniranja (GPS) kontrola navigacije.

Nove bombe i projektili bili su pametniji od starih, koristili su GPS i dobijali precizne informacije koje su se svakog minuta pohranjivale u „mozak” B2, cak i kada je bio u letu ka metama. Puristi su ga zbog kosmicke tehnologije uzete od satelita nazvali ne primerom vazdušne, vec kosmicke moci.

 

HD Computer

977 KB

Prostor rezervisan za web fanzine: A/V World, Ultrasonic studio, Mobile, HD computer i Electro!One. To su redovna izdanja IT mesečnika koje u PDF formatu priprema Ivan Trajković.
 

radio-emisija broj 357

 

 

01 QWERTY pocetak 357. emisije
02 Kinezi ne vole kosture
03 Evropski Internet TV (by SatTV video)
04 Vlada Nenic savetuje... Alkalne protiv NiMH baterija
05 Kontrolisite TV pomeranjem sake!
06 Bojan Jovic (Hi-Files) sa temom posvecenom kablovima
07 Hakeri zbunili GPRS (by SatTV video)
08 Violeta Ivkovic o hi-tech ratovanju... Krugovi nasilja
09 Id Software izbacuje PC!
10 Vremeplov 42... Peek & poke show Branka Djakovica iz avgusta 1987
11 Najmanji projektor na svetu
12 Pozajmica... Djordje Putic o OLED tehnologiji
13 Novi ekoloski logo Philipsa (by Hi-Files)
14 Kris Dzons (National Geographic)... Malarija
15 Krilo ponovo naraslo (National Geographic)
16 Nevidljiva slova (by Svet kompjutera)
17 Tamara Skrozza (Link)... Privatno u (v)etru
18 Uskoro novi iPhone
19 Zoran Kovacevic (Internet ogledalo) o Internet radiju i o Beotel radiju!
20 Novi Indra podnostojeci zvucnik
21 Dejan Ilic... Grom, modem i jos ponesto
22 Online pijaca za softverske propuste
23 ComGSM odgovara... LG i 3G mreza
24 Rast prodaje plazme i LCD-a
25 Vuko Martinovic (Link)... Cuvajte dobar glas!

 

 

 nedelja, 12. avgust 2007.

MP3 fajl skraćene emisije, 16kbps/11kHz, 8,6 MB

 


E-mail voice message Violete Ivković:

Hi-Tech ratovanje, 1. deo

 

Pored bezbroj korisnih i dobrih stvari koje nam pruža savremena tehnologija, ima i takvih za koje bismo više voleli da ih uopšte nema

Strucnjak za demontiranje bombi kome kapi znoja cure niz celo dok pokušava da „provali“ pravu kombinaciju, odlucujuci se nekako uvek za crvenu medu raznobojnim žicama, može da se vidi još samo u holivudskim filmovima, a nestanak starih satnih mehanizama za aktiviranje bombi jedino je mogao da obraduje medicinare jer su stetoskopi kojima su se osluškivali sumnjivi paketi vraceni onima kojima pripadaju - lekarima.

Krugovi nasilja

Pored bezbroj korisnih i dobrih stvari koje nam pruža savremena tehnologija ima i takvih za koje bismo više voleli da ih uopšte nema. U upotrebi su pametne kuce, pametni automobili, cak i pametne veš mašine i aparati za kafu… Ali su u upotrebi i pametne bombe, sofisticirana vojna tehnologija i komunikaciona nadmoc oko kojih se lome koplja sa zastrašujucim posledicama. A poslednjih decenija intenzivno se radi baš na usavršavanju sredstava za ubijanje i uništavanje.

Redosled stvari nekako ide tako da se takvi tehnološki izumi osmišljavaju i „krckaju” u vojnim laboratorijama najvecih i najmocnijih kako bi bili korišceni protiv raznih neposlušnika širom planete. Potom im se ti isti ubilacki proizvodi kao bumerang vracaju pošto stignu u ruke oružano slabijih, ali za ubijanje jednako motivisanih, cesto istih onih militantnih organizacija zbog kojih se i krenulo u proizvodnju pametnog oružja. Zacarani krug iz koga kao da nema izlaza.

 

Mobile, Mobile

425 KB

Prostor rezervisan za web fanzine: A/V World, Ultrasonic studio, Mobile, HD computer i Electro!One. To su redovna izdanja IT mesečnika koje u PDF formatu priprema Ivan Trajković.
 

radio-emisija broj 356

 

 

01 Opet filmski pocetak 356. emisije
02 3D magic mouse (by Svet kompjutera)
03 Da li cemo telefone i laptopove puniti bez kablova
04 Vremeplov 41... Sta ima novo iz avgusta 1987
05 Dejan Ilic... Prica o velikim telefonskim racunima 2. deo
06 Mobilni telefoni privlace leoparde
07 Saveti za kupce digi-kamkordera (ComGSM)
08 Od sada samo USB punjaci u Kini
09 Violeta Ivkovic... Sex u svemiru u tri cina!
10 Bose izgubio parnicu (by Hi-Files)
11 Da li ATIjev brod ipak tone
12 Papir-brbljivac (by Svet kompjutera)
13 Zoran Kovacevic (Internet ogledalo) i kolumna posveca letnjim zegama i jednom radiju!
14 Asus ploce sa integrisanom memorijom
15 Ericsson i Samsung slozna braca
16 Tamara Skrozza (Link)... Diploma(nija)
17 Knjiga - audio istorija (by Hi-Files)
18 Harman na prodaju (by Hi-Files)
19 Pozajmica... Jato satelita lansirano jednom raketom!
20 Kolumna Bojana Zivojinovica (ComGSM Info)... Vruce mobilno i PDV leto
21 Svet kompjutera odgovara... Vista i narezivanje diskova

 

 

 nedelja, 5. avgust 2007.

MP3 fajl skraćene emisije, 16kbps/11kHz, 8,4 MB

 


Zoran Kovačević, glavni i odgovorni urednik "Internet ogledala":

Letnji uvodnik

Vreo julski dan. Jedan od onih zbog kojih svaki izlazak iz klimatizovane prostorije predstavlja realnu mogucnost toplotnog udara. Pedeset pet stepeni iznad beogradskog asfalta i preporuka Vlade za prekid rada na otvorenom za vreme najjaceg sunca. Bojažljiv pogled upucen u pravcu servera koji, izložen pažnji usmerenog er kondišna pojacanom dodatnom upornošcu ventilatora (nabavljenog u vreme kada se za klima uredaje govorilo da nisu zdravi), radi tiho kao da ga nije briga za globalno zagrevanje. Hoce li izdržati? Njegove moci su danas sine qua non našeg biznisa. Funkcioniše! Dobro je. Business must go one.

Mnogi poslovi danas ce biti obavljeni bez problema: komuniciracemo e-mailom; razgovaracemo putem Skypea sa onima van zemlje ili fiksno-mobilnim telefonima sa onima koji su u okruženju; citacemo online vesti i gledati video priloge; koristicemo internet da pošaljemo poslovne ponude i cekati odgovore svojih partnera i klijenata... I svi ce biti zadovoljni. Cak i protivnici nove tehnologije. One koja je, hteli ne hteli, promenila lice savremenog biznisa i koja nam omogucava da radimo i onda kada to izgleda nemoguce. Važno je da ne moramo da izlazimo dok hladniji talas sa severa ne protera vreli africki iz našeg podneblja. Ovde mu definitivno nije mesto.

Prvo što cu danas da uradim je da u Explorer ukucam www.beotel.net i otvorim stranicu na kojoj je prvi Internet radio u Srbiji. I znam da ce me tamo docekati uvek raspoloženi Zoran Modli sa jedinstvenim osecajem za dobru muziku i sa dobro doziranim odabirom IT informacija, uvek potrebnih ako ste u ovom poslu. Zoran je legenda! Slušam ga vec nekoliko decenija i uvek je aktuelan. Ovim potezom napokon je uspeo da obriše sve granice i svoju neverovatnu energiju ponudi celom svetu. Pri tom ne mrdnuvši iz svog doma. Svet ce mu veoma brzo, više sam nego siguran, uzvratiti zahtevima za još i još, jer pozitivna energija je danas svima potrebna, taman koliko vazduh i voda. Nadam se da je napokon našao svoju mirnu luku odakle ce da radi (na radost mnogih od nas) ono što tako dobro zna, a to je da oplemenjene bajtove nesebicno deli diljem sveta, svima cija vizija buducnosti nije mracna kataklizma, nego radost slušanja, gledanja i usvajanja znanja, demokratije i slobode u svakom smislu te reci...

Pokušajte i vi dragi citaoci da radni dan pocnete zvucima sa BeoTel radija. Svežina talasa emitovana kroz ovaj medij prijace vam više nego što možete da pretpostavite.

Ultrasonic Studio

1,5 MB

Prostor rezervisan za web fanzine: A/V World, Ultrasonic studio, Mobile, HD computer i Electro!One. To su redovna izdanja IT mesečnika koje u PDF formatu priprema Ivan Trajković.
 

 
Radio emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Hal 9000: Srdjan Paunović. Mailbox emisije: emisija@modli.co.yu.