NIKOLA KARAKLAJIĆ

(24. februar 1926. - 16. decembar 2008.)

 

Nikola Karaklajić, jedna od najvažnijih figura jugoslovenskog i srpskog šaha. Nikola Karaklajić, jedan od najvažnijih promotera pop i rok muzike na ovim prostorima, a svakako najvažniji tokom šezdesetih i ranih sedamdesetih godina. Ovaj drugi Nikola Karaklajić zaslužan je što su mnogi iz 40 i neke, 50 i neke i 60 i neke postali i zauvek ostali rok muzičari, rok novinari, radio voditelji i disk-džokeji. Ovaj, 428. "Zakon akcije i reakcije", u potpunosti je posvećen uspomeni na Nikolu Karaklajića. Obilju zvučnog materijala mogu da zahvalim susretima sa Nikolom upriličenim na 30. i 40. rodjendan njegove antologijske emisije "Veče uz radio". Ove susrete božanstveno je organizovao Peca Popović u svom domu i na njih, pored slavljenika, pozivao najbliže Nikoline saradnike iz tih pionirskih godina. Poslednji Nikolin portret snimio sam prilikom poslednje "čajanke kod Pece", u ponedeljak, 10. novembra 2008. godine. Nikola je bio i ostao u sjajnoj intelektualnoj kondiciji, a kao što možete i sami videti, čak i fizički je bio miljama daleko od slike koju imamo o prosečnim osamdesetogodišnjacima!

 

Na čajanki kod Pece, 10. novembra 2008. Učitelj i njegovi djaci: Petar Janjatović, Peca Popović, Radomir Mihajlović-Točak, Nikola Karaklajić, Zoran Modli, Dejan Cukić i Žika Jelić.

 

Na čajanki i prijateljskoj sviranki kod Pece bila je i neverovatna Sofija Mihajlović, na slici sa tatom Točkom, koja je, uz nekoliko numera za klasičnu gitaru, maestralno odsvirala i legendarnu očevu numeru iz vremena grupe Smak, "Ulazak u harem"! Ovu numeru možete čuti u aktuelnom ZAIRU, a još i više od toga u božićno-novogodišnjem programu Beotel radija.

 

Tri musketara iz tri, vremenski ne tako razudjene, generacije: rok-poeta Djule Van Gog, rok-pripovedač Peca Popović i rok-legenda Žika Jelić, čija YU grupa naredne godine proslavlja 40. rodjendan! Ima li, posle Roling Stounsa, dugovečnijeg rok-benda na ovoj planeti? Možda ima, a da to ne znam...

 

Hall Of Fame u Pecinom domu: Djule Van Gog, Zoran Modli, Žika Jelić, Peca Popović, Sofija Mihajlović, Radomir Mihajlović-Točak, Petar Janjatović i veliki, a skromni, sveprisutni, a tihi, prepametni, a nenametljivi: Nikola Karaklajić. Poslednji zajednički snimak. Srećan sam što je video i ove fotke, i odslušao poklonjeni CD sa razgovorima iz današnje emisije pre nego što je pao i nečujno izdahnuo na ulazu zgrade u kojoj je stanovao, u Djurićevoj broj 8, pre podne 16. decembra 2008.

 

Dva dana kasnije, ispred kapele na Novom groblju u Beogradu.

 

Nekada deca, a onda odrasli ljudi, čiji su se životi preplitali sa Nikolinim.

 

Najlepše reči, mimo oproštajnih govora i dirljivih izjava zahvalnosti, sadržane su u onoj jednoj rečenici koju je, u zajedničkoj čitulji potpisanoj od strane nas pozvanih na čajanku kod Pece, napisao baš Peca:

"Pre Vas bila je tišina. Posle Vas ostala je tuga."

In memoriam Svetske šahovske federacije