Sve dosadasnje emisije
Emisije iz ranijih godina
"Zakon akcije i reakcije" na FM mreži prijateljskih radio-stanicaa - pogledajte kojih!
2014


Poznati medijski portal Interfejs.TV od septembra 2013. redovno objavljuje nove epizode "Zakona akcije i reakcije" na stranici ZAIR.

A na multimedijalnom portalu "Prvi Prvi Na Skali" možete slušati punu, dakle, i muzički neosakaćenu verziju ZAIRA, u originalnom kvalitetu s kojim stiže i na programe radio-stanica koje ga preuzimaju!

Podcast "Zakona akcije i reakcije" dostupan je i na Eplovom iTunes Store-u. Zgodno za vlasnike iPoda, iPada i iPhonea.

Uz audio prezentacije u ZAIRU, kolumne inspirativnog Markusa Makija možete da pratite i na njegovom blogu. Način da u svako doba pri ruci imate i njegove tekstove.


Zoran Modli i "Zakon akcije i reakcije" / POSLEDNJA EMISIJA u 2014.

Emisija broj 741 Direct link to mp3 / subota 27. decembar 2014.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka uz otvoreno pismo jednog glumca... Izvini i Hvala // Milovan Vrzina iz 1994, prvi put // Jovana Vu... Digitalni trendovi u 2015. godini // Petar Mars, alijas Peca Petrovic... Jutarnja prica o radio reklamama // Smisli domen i osvoji gedzet // Brana Radovic podseca na pricu o coveku kojem je Binicki posvetio Mars na Drinu // Brze vesti... Los biznis preko telefona, prva demo eLTE laboratorija, Philipsov monitor u Moda dizajnu, telefon od 7 incha, Samsung gasi ChatON // Jovana Milicevic... Ucenje uz tehnologiju // Da li 2038. godina donosi Y2K bug // Vesti sa FM neba // Novogodisnji mix po Braninoj porudzbini uz Novogodisnju trku na Uscu // Novogodisnja posveta Dobrice Erica Dusanu Radovicu iz 1988. godine // Ivan Velickovic... Novogodisnja prica o glumcu, Svedjanki i brodskoj palubi // Pametni telefon koji emituje sliku na ruku // Jelena Rupnik... Uredjaji za bolje mentalno zdravlje // Brze vesti... Raste poverenje u e-banking, raste nemarnost kod online placanja, Oko Sokolovo nadzire golove // Dejan Ilic... Umesto Novogodisnje cestitke // Milovan Vrzina iz 1994, drugi put.


Ruka ruku mije, SIKRET obadvije: pametni uredjaj u vidu narukvice koji, uz pomoć pametnog telefona, projektuje ekran osetljiv na dodir na podlakticu vaše ruke! Ostaje za sada nešto složeniji problem kvalitetne projekcije nakon letovanja u Grčkoj (mažite se faktorom 50!), zatim projekcije na maljavim ekstremitetima (depilirajte ih!) i ekranizacija iste na ruci afro-korisnika Sikreta (sem ako se ne odluče za evolutivni zahvat pod imenom "Majkl Džekson je moj bog"). Ovu pametnu narukvicu namenjenu dobro uhranjenim podlakticama vidite na priloženim ilustracijama, a za detaljniju informaciju - uz milion drugih - čuljite uši uz novi "Zakon akcije i reakcije".


PRETHODNE EMISIJE:

Emisija broj 740 Direct link to mp3 / subota 20. decembar 2014.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka uz rodjendan nedelje, petardu meseca i izopstenje zivota // Voja Gasic... Mali pogled na Android 5 Lollipop // Panteon... dr Pedrag Pantelic o usamljenosti koja moze da pricini i fizicki bol // Price iz avijacije... Moj prvi susret sa simulatorom letenja // Dejan Ristanovic... Pedeset prednovogodisnjih tableta // Brze vesti... Crtanje svetlom, Logitech tastature, MxDisplay, Microsoft Band, kontrola hard diskova // Vremeplov Miodraga Kuzmanovica... Svet kompjutera kroz 1987, 1993. i 2002. godinu // Duci Simonovic... Stvaranje profita kao posledice unistavanja sveta // Markusov svet versus Duci Simonovic... Sport, rat i kapitalizam // Vesti sa FM neba // Brze vesti... MS Office svuda, bezbednost IT sistema, Inbox Gmail nove generacije, CV versus LinkeIn, marketing na drustvenim mrezama // Raport sa Diskobolosa 2014 // Dejan Ilic... Sta znas o saobracaju.


Na sam praćkomet od Nove i uoči najdužeg praznovanja u godini, tek tu i tamo presecanog ponekim radnim danom, odlučio sam da i vas i sebe podsetim na jedno od poglavlja iz moje "Pilotske knjige" - a to je priča o trenutku u kojem sam spoznao opojan miris kućnog simulatora letenja. Bio je to primitivni bejzik programčić za ZX-81 od samo jednog kilobajta, ali za mene nešto najčarobnije što sam do tada video. Sve ono kasnije su bile samo sve savršenije nijanse tog davnog dogadjaja, što bi Procol Harum rekli u svojoj pesmi: "...a whiter shade of pale" - ali samo u obrnutom smeru!


Emisija broj 739 Direct link to mp3 / subota 13. decembar 2014.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka za socijalno neprilagodjene // Digitalov flash... DOTA na fakultetima, SSD-ovi od 10 TB, takmicenje u brzinskom pravljenju igara Hackathon // Masivni monitor za mase // Vesti sa FM neba // Postoji li nesto bolje od HTML-a // Kako je bilo na jedanaestom Hi-Files Showu // Office besplatan na svim uredjajima // Petar Mars, alijas Peca Petrovic... Jutarnja prica o vestima na radiju // SBB povecao brzinu, a u HR je brzi internet zakonsko pravo // Dejan Ilic... Zalazak sunca na telekomunikacionom nebu - Telfor 2014 // Municija za 3D replike // Duci Simonovic... Sport u kapitalizmu, olimpijske igre i pretvaranje sportista u robote // Ruski webcam hakeri spijuniraju po Velikoj Britaniji // Biorazgradiva mala smetala zvana dronovi // Markusov svet... Mit o divljem kapitalizmu (bas volimo da nas neko lepo laze) // Povratak hoverborda u buducnost // Brze vesti... Sharpov mini 2,5K displej, zbog Androida na robiju, sumorna buducnost Google Glassa, Xbox One, Mozilla Firefox, Samsungova panoramska 3D kamera.


Zar opet ti Rusi? Kako god, ruski web sajt pod nazivom Insecam, emituje uživo video sa hiljada web kamera, bez dozvole vlasnika. Vlasnici takođe nemaju nikakvu predstavu o tome da su zapravo njihovi objekti predmet špijuniranja. Zapamtite: ako možete da pristupite vašem video snimku preko interneta, šta je to što sprečava ostale da urade isto?


Emisija broj 738 Direct link to mp3 / subota 6. decembar 2014.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka u sluzbi eksplozije vestacke inteligencije // Dusan Dingarac... PayPal - svako cudo za tri dana // Brana Radovic, Dusko Radovic i Herve Villard kao akteri jedne price o jednoj pesmi na iskrivljenoj ploci // SatTV vesti... Uskoro DW na engleskom, CNN prekida sa emitovanjem u Rusiji // Panteon... dr Pedrag Pantelic o disanju kroz nozdrve i prednostima gutanja slina // Voja Antonic... Kako rade nasi mozgovi od kako se pojavio internet // Ljubodrag Duci Simonovic... Stvaranje ekocidne svesti kod dece u sportu // Dobar softver, jedino sto ne valja // Vesti sa FM neba // RTEM izrekao nove mere protiv TV stanica // Brze vesti... Naj-zastita za Android, Ameri pali na internet ispitu, video pozivi glavna stvar, zlocudni Regin spijunira GSM // Dejan Ilic... Novi rekord u slobodnom padu sa ivice stratosfere // Markusov svet... Neke sponzoruse su moralne osobe // Velike izjave date u pogresno vreme.


Stvarno, kako li rade naši mozgovi od kako se pojavio internet? Neko će možda reći da su nam od tada mozgovi "u leru" - i neće biti u pravu, jer sve zavisi od toga za šta nam služi naša potreba za umrežavanjem s drugima. Isto pitanje postavio je i Voja Antonić u pokušaju da pronadje neke od mogućih odgovora kroz temu današnje emisije.


Emisija broj 737 Direct link to mp3 / subota 29. novembar 2014.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka u znaku tremaroske slagalice, advokata i crnog vikenda // Najava emisije u znaku boinga 737 // Prvi automobil na vodonik u prodaji od 15. decembra // Ivan Velickovic o lecenju zvukom, a Ana Nemes o tretmanu Vitafonom // Brze vesti... Opera Mobile Store, porast sajber kriminala u 2015, Real Madrid i Microsoft, aplicirajte za BuildIt, crni dani za TV, EU planira napad na Google // Petar Mars, alijas Peca Petrovic... Jutarnja prica o radio-voditeljstvu // Misterija kosmicke bombe zvane Veliki prasak // Vesti sa FM neba // New York pretvara telefonske govornice u WiFi kioske // Na internetu tri milijarde ljudi // Markusov svet... Iluzija o apsolutnim ljudskim pravima // Radio prica o Boingu 737-800 sa Bezanijske Kose // Odjava u znaku nominacije ZAIRA za nagradu Diskobolos 2014.


Lepo je to što je redni broj ovog ZAIRA identičan oznaci najpopularnijeg "boinga" medju "boinzima" - Boeinga 737. Možda nije fer što sam, umesto reprezentativnog marketinškog prikazanija (ili bar nekog atraktivnog kadra uhvaćenog okom kamere Igora Salingera!) za ilustraciju uzeo ovaj bedni prizor sa tri trupa B737 koji su nesrećno završili u reci Misuli u Montanti. Doduše, bili su to rashodovani "boinzi" koji su ispali iz teretnog voza koji je, gle, slučajno iskočio iz šina. Ukupno je bilo utovareno šest trupova, pa je tako i rezultat u nadmetanju izmedju suvozemne i amfibija-verzije B737 ostao nerešen.


Emisija broj 736 Direct link to mp3 / subota 22. novembar 2014.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka u svetlu socio-politicko-ekonomskog zabadanja nosa u prepisku Markus-Modli-Markus 2. Brze vesti... Audio berza na novoj lokaciji, Peter Sunde pusten iz zatvora, Adobe zakrpio 18 propusta 3. Obavezno cujte ovo pre nego sto uslikate Ajfelov toranj 4. Svaki peti korisnik pokriva svoju web kameru zbog straha od spijunaze 5. Predstavljen YouTube Music Key 6. Petar Mars, alijas Peca Petrovic... Jutarnja bajka o decaku iz radio-dzungle 7. Rusija pokrece sopstvenu Wikipediju 8. Dejan Ilic... Nacionalno blago 9. Vesti sa FM neba 10. Ako niste znali, na DVD je moguce snimiti 1.000 TB podataka 11. Markusov svet... Anarhija je metod, nikako kuvar 12. Brze vesti... IBM, AMD, Apple, Velika Britanija, Master Card, USB-C, Juzna Koreja, ruski hakeri, Dubai, kosmicko zracenje, Mozilla, 3D pistolj, dole teror na drustvenim mrezama 13. Zašto je 123456 odlicna lozinka 14. Istok Pavlovic... Asinhrona komunikacija.


Zbog ovoga bite mogli da nadrljate, jer francuski zakon o intelektualnom vlasništvu zabranjuje fotografisanje Ajfelovog tornja i deljenje fotografija bez dozvole. Konkretno, fotografije načinjene tokom dana ne podležu zabranama, ali je zato light-show na tornju tokom noći zaštićem autorskim pravima čije kršenje se kažnjava novčanim globama. Ovo obaveštenje stoji i na zvaničnm sajtu Ajlfelovog tornja. Izvin'te, a kakav je stav prema noćnim selfijima?


Emisija broj 735 Direct link to mp3 / subota 15. novembar 2014.

Local player


U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka, neobavezno i bez statistike // Ljubisa Miodragovic o Hi-Fi dogadjajima proteklih dana // Kako je PayPal proveo samo tri dana u Srbiji // Dusan Vidovic razgovara sa Aleksandrom Mojsilovic // Dejan Ristanovic... Koliko struje trosi vas racunar // Pozajmica iz Polarotora... Nenad Lojpur govori o Vitafonu // Vesti sa FM neba // Wi-Fi internet u avionima // Bill Gates ili Steve Jobs - koga cemo se secati za 50 godina // Panteon... dr Pedrag Pantelic o (ne)humanosti i (ne)ljubaznosti u zdravstvu, uz jos 20 kilometara krvnih sudova sa svakim novim kilogramom // Brze vesti... Umetanje videa nije povreda autorskih prava, Velika Britanija nudi na aukciji radio spektar, korisnici ne veruju u sajberpretnje, leteci auto // Markusov svet... Cipovanje DA, ali zavisi za koga // Branislav Bubanja... Kako prepoznati falsifikovanu flash memoriju.


Bill Gates ili Steve Jobs? Koga ćemo se sećati za 50 godina? Gejts ima prednost jer još uvek ima vremena da oblikuje svoju zaostavštinu, dok su Džobsova dela sada izvesna, završena i otvorena za razne interpretacije. Možda nije fer ovakav boks meč dvojice preduzetničkih teškaša, ali pitanje je inspirisano komentarima kanadskog autora i govornika Malcolma Gladwella.


Emisija broj 734 Direct link to mp3 / subota 8. novembar 2014.

Local player


U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka sa zavrsetkom licne ispovesti i naglaskom na reklame, letenje i kompjutere // Dog TV stize u Evropu // Bojan Stanojevic... Stizu terabajti // Ometanje signala ukrajinske Inter TV // Luka Milinkovic... Kako da lozinke budu jake, a lake // Pocela privatizacija medija u Srbiji // Pozajmica iz Polarotora... Vladan Mitic pred kamerama o OTT set-top boxu Kopernikus // Dejan Ilic... Kad ono, a mi o Pupinu po drugi put // Programske promene na CNN-u // Petar Mars, alijas Peca Petrovic... Jutarnja prica o originalnosti radio i TV voditelja // Guzvice oko televizije B92 // Vesti sa FM neba // Brze vesti... Microsoft, Toshiba Europe, Orbanov porez na internet, napadi malvera, nema kontzrole interneta, benefiti od Clouda // Markusov svet... Mogu li siromasni do obrazovanja bez drzave // Maja Petrovic... Internetom do zdrave ishrane // Zanimljivosti... Osnovana prva svemirska detektivska agencija.


Ovo što sada nazivamo internetom samo je prelazna faza u jednoj mnogo slojevitijoj, globalnoj komunikaciji. Nesumnjivo je da je zarazan, vrlo često i zavodljiv. Ali to je samo embrion buduće planetarne svesti i je za sada najrazrađeniji način da se tehnički konstruiše primitivni simulator budućeg mozga planete. (Ovo je samo isečak uvodne priče na "početku pre početka" novog ZAIRA, a na slici koja neadekvatno pokriva ovaj citat - namerno! - vidite legendarni aerodrom Bigin Hill, s kojeg su u osvit ww2 spitfajeri i harikeni poletali u toliko puta opevanu bitku za Britaniju! Uvek sam s respektom sletao na ovaj aerodrom.)


Emisija broj 733 Direct link to mp3 / subota 1. novembar 2014.

Local player


U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka s nastavkom radijske autobiografije s licnim podacima bez JMBG-a // Objavljen Ubuntu 14.10 // Dobri doktor fon Vitafon... Govore Nenad i Milan Lojpur // Brze vesti... Tableti padaju, iPhone 6, iPhone 6 Plus i Apple watch, Acer telefoni u Srbiji // Drustvena mreza Ello dobila milione dolara investicija // Dejan Ilic... Sa pasnjaka do naucenjaka // Normalno je kad si baksuz nad baksuzima // Panteon... dr Pedrag Pantelic o 20 kilometara krvnih sudova sa svakim novim kilogramom // Markusov svet... Izopstenje je daleko bolje od glasanja // Brze vesti... Stize Android Lollipop na Samsung Galaxy S5, porasla prodaja Surfacea i Lumije, Samsung Galaxy Note 4 u Telenoru // Vesti sa FM neba // Milan Djukic... Domace golisave fotografije i sigurnost // LG G3 Screen je phablet sa sopstvenim procesorom kompanije LG // Jovana Vu... Klikni i saznaj, osvoji i otputuj, nadji mozak.


Nema baš mnogo o tome u samoj emisiji, ali svejedno nisam propustio da spomenem i moje gostovanje na Sajmu knjige prošlog četvrtka, kada sam pred štandom mog izdavača, "Mladinske knjige Beograd", sa ooooogromnim zadovoljstvom potpisivao primerke drugog (dopunjenog i ulepšanog) izdanja "Pilotske knjige". Nagrada mi je bila to što sam upoznao nekoliko sjajnih osoba, sreo niz starih prijatelja, sebi pribavio još nekoliko primeraka knjige sa sajamskim popustom, a nakon svega još i podelio utiske s mojoj požrtvovanom urednicom Bojanom! Pa treba li čoveku nešto više od toga? Nekome poput mene - ne, za ostale ne garantujem, a i što bih...


Emisija broj 732 Direct link to mp3 / subota 25. oktobar 2014.

Local player


U ovoj emisiji: Ispovedni pocetak pre pocetka od prvog radijskog angazmana do pocetka kompjuterske revolucije na Balkanu // Momir Djekic uz 30 godina Sveta kompjutera... Maljem u lice // Vest dana... Dobitnici priznanja IT Awards 2014 // Totalno neobavezno i s mobilnim u ruci na tzv. Sajmu novih tehnologija na Uscu // Brze vesti... Skype lansira video aplikaciju, prvi Android Lollipop tablet, zarazeni bankomati sirom sveta, pet puta brzi Wi-Fi, kablovski teror nad Srbijom // Petar Mars, alijas Peca Petrovic... Jutarnje price o radio-emisijama i radio-aferama ranih sedamdesetih // Zoran Mosorinski uz 30 godina Sveta kompjutera... 49 koraka do oblaka // Vesti sa FM neba // Ako ne znate ko su trolovi, bar znate da ce od sada sedeti u zatvoru cetiri puta duze // Markusov svet... Kako znamo da je abortus moralan // Brze vesti... YOGA Tablet 2 Pro, Lenovo globalni lider medju personalnim racunarima, zastitite mobilne uredjaje, ocekuje se porast in-line ubistava, nizi roming - skuplja pretplata // Odjeci sa hakerskog kongresa BalcCon 2014... govore Velibor Glisin i Barn Fix // Zavrsni mikro-traktat o kompatibilnosti.


U do sada najoriginalnijem ambijentu, studiju televizije Koipernikus iz kog se emituje stari, dobri "Polarotor", dodeljena su ovogodišnja priznanja za najveće uspehe na IT polju s prestižnim znakom "IT Awards"! Voditelji ove svečanosti, Marijana Primc i Zoran Modli, potukli su rekord u efikasnosti i preciznom "tajmingu" - svih 12 dobitnika, njihove video-biografije i izjave nakon uručenja nagrade, stali su u tačno 39 TV minuta! U ZAIRU je to vest dana, a mnoooogo više detalja potražite na zvaničnom IT Awards portalu.


Emisija broj 731 Direct link to mp3 / subota 18. oktobar 2014.

Local player


U audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka uz raport sa aeromitinga Podgorica 2014 // Kucni detektor lazi za 399 dolara // Aleksandar Radovanovic... Zauvek osamdesete (secanja povodom 30 godina Sveta kompjutera) // Symantec se podelio na dve kompanije // Vesti sa FM neba // Milan Djukic... Da li je odzvonilo igrackim konzolama // Kamile angazovane za Google Street View // Panteon... Dr Pedrag Pantelic - 10 neverovatnih cinjenica o nasem telu, ali i jedna o mozgu // Markusov svet... Dzabe vam je da misa ubedjujete da postoji Geteova poezija // Yoga tablet sa ugradjenim projektorom // Zanimljivosti... Avion koji oseca // Vremeplov Kuzme i Sveta kompjutera iz 1994. godine // Dejan Ristanovic... Monitori koje smo prestali da primecujemo // Dete i covek.


Na ovom nestvarnom snimku svetski i Red Bullov prvak u akrobatskom letenju Peter Podlunšek navodno
hita ka Podgorici, zabravljen u kokpitu svog akrobatskog lepotana, aviona Extra 330 SC. Slovenački majstor akrobatskog letenja bio je tek jedna od zvezda aeromitinga "Memorijal Veljka Ivančevića", koji je na podgoričkom aerodromu Ćemovsko Polje organizovao Aero klub "Špiro Mugoša". Pošto sam i sam bio tamo kao MC čitavog programa, više o svemu ispričao sam na početku današnje emisije.


Emisija broj 730 Direct link to mp3 / subota 11. oktobar 2014.

Local player


U audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka posvecen ludom mesecu oktobru, prepunom raznih jubileja // Letacki i radio meni za danas // Brze vesti... Razbijte Tor mrezu, hakovanja Canon stampaca, VESA, SD kartica od 512 GB, FBI i novi sistem // Poseta troclane posade Apola 11 Beogradu 1969. godine // Barenaked Ladies - What A Good Boy (uz Markusov prevod i opservaciju na njihove stihove) // Petar Mars, alijas Peca Petrovic... Jutarnje price o radio-emisijama i radio-aferama ranih sedamdesetih // Dejan Ilic... Inzenjer sam, tim se dicim // Vremeplov Miodraga Kuzmanovica iz 1984, i secanja prvog tehnickog urednika Sveta kompjutera, Danka Polica // Brze vesti... Seagate, Western Digital, Google, Blu-ray, Intel, Windows 9, AMD, neimenovani kineski OS // Vesti sa FM neba // Markusov svet... Konacno sam shvatio sta je to blog // Ispovesti... Omaz spikeru Branislavu Surutki na 90. rodjendan Radio Beograda // Brze vesti... Master Card, deca mogu skupo da kostaju, blokiran Instagram, UK dozvoljava kopiranje medija za licne potrebe // Odjava uz oktobarski rezime i mir u crkvi.


Neko poput mene, čiji su idoli u ranoj mladosti bili radio spikeri umesto fudbalera i filmskih zvezda, ime Branislava Surutke slobodno može da ureže zlatnim slovima na medijskom nebu večnosti. Duga je priča zašto baš njegovo i zašto baš on, a ne neko od desetina drugih spikera Radio Beograda iz tek načete druge polovine prošlog veka, tek - doživljaj je bio pojaviti se te 1974. godine na beogradskoj televiziji kao voditelj emisije u kojoj sam intervjuisao tadašnje bardove malog ekrana, estrade i mikrofona: Dunju Lango, Petra Slovenskog i, of course, Branislava Surutku...


Emisija broj 729 Direct link to mp3 / subota 4. oktobar 2014.

Local player


U audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka posvecen satelitskom, internet i formatiranom radiju // 4K Blu-ray diskovi do kraja iduce godine // Najskuplji TV fudbal je u Spaniji // Vesti sa FM neba // Dejan Ilic... Video killed the radio star, al' zamalo // Brze vesti... Core M, Tesla tablet, OSA, Kaspersky, Archos, iPhone 6, Google Play Books, DHL zapoceo s dostavom bespilotnom letelicama // Panteon... Dr Pedrag Pantelic - moze li pusenje da bude zdravo, a muzika odgovor na sva pitanja // Prestaje prodaja Windowsa 7 // Vlada Bubanja sa Markom Radenkovicem (Data Solutions) o spasavanju podataka sa mobilnih telefona // Kim Dotcom se pokazao kao neuspesan politicar // Markusov jubilarni 200. svet... Sindrom bioskopske sale // Modlijeva radio-istorija... 35 godina Ventilatora 202, kako je nastala emisija ZAIR i zahvalnica Davorina Gobca, uz Psihomodo Pop i demo snimak pesme 'Zauvjek' // Kraj emisije uz jedan zaista interni modem.


Pre zahvalnice Davorina Gobca, lidera benda Psihomodo Pop, kojom je podsetio mladu rok generaciju na svoj debi u "Ventilatoru 202", mala priča o tome kako je na "ruševinama" nekadašnjeg "Ventilatora" nastao današnji "Zakon akcije i reakcije".


Emisija broj 728 Direct link to mp3 / subota 27. septembar 2014.

Local player


U audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka u znaku Cobola i ikavice // Google Plus vise nije obavezan // Sta je Airplane Mode na mobilnim telefonima // Pozajmica iz Polarotora... Profesor Milan Martinovic o elektronskoj knjizi Temelji menadzmenta // Branislav Mihaljev... Kome pripadaju privatni podaci na firminom racunaru (1. deo price) // Branislav Mihaljev... Kome pripadaju privatni podaci na firminom racunaru (2. deo price) // Brze vesti... Sporo reagovanje na kradju mobilnih uredjaja, uspeh Etihad Airwaysa na drustvenim mrezama, SAP forum u Beogradu, nosivi uredjaji - nosiva opasnost // Petar Mars, alijas Peca Petrovic... Jutarnja prica o nekadasnjim Novim godinama na radiju // Televizije pustaju reklame tri puta jace nego sto je propisano // Vesti sa FM neba // Android L donosi enkripciju svih podataka // Markusov izuzetno ozbiljan svet... Anarho-kapitalizam, centralna teorija // Vladan Mitic, direktor Kopernikus TV, govori o Kopernukus OTT paketu (za poneti) // Brzi internet u avionima // Vremeplov Miodraga Kuzmanovica vodi nas u 1987. i 1993. godinu.

OBRATITE PAŽNJU NA

Ove subote Beograd 202 nije emitovao redovno izdanje emisije ZAIR, budući da je bio u toku radio-maraton pod nazivom "202 radio emisije u 202 sata". Za tu priliku sam pripremio specijalno jednočasovno izdanje antologijske emisije iz osamdesetih, "Ventilator 202", koji je emitovan u 15 časova - u isto vreme u kojem je zaista i počinjao onih svojih "zlatnih" godina! Ako želite da se podsetite nekih ljudi, tema i glasova od pre tri decenije, slobodno! Kliknite na logo "Ventilatora" - i emisija će krenuti...

Evo kako izgleda jedan set-top box: nakon zasnivanja pretplate kod odabranog IPTV provajdera, dobijate uređaj koji se po inerciji zove set-top box pošto, kao, stoji na televizoru. Mrežni kabl kroz koji prolazi internet signal dolazi do set-top box-a koji, na osnovu vašeg PIN-a, dekoduje signal i, pod uslovom da ste platili pravo da gledate TV programe, šalje sliku i zvuk do televizora kroz drugi kabl. Ovo je set-top box koji uz mini-pretplatu od 990 dinara daje kompanija Kopernikus zajedno sa OTT IPTV paketom i koji, za razliku od, recimo, SBB-ovog D3i uredjaja, može i bežično da komunicira sa kućnim ruterom - što je sjajan način da ne rastežete metre LAN kabla kroz kuću kad god prebacujete set-top box s jednog TV-a na drugi! Pohvaljujemo.


Emisija broj 727 Direct link to mp3 / subota 20. septembar 2014.

Local player


U audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Na pocetku pre pocetka jedno zbogom Zoranu Zivoticu i blaga dobrodoslica grupi Il Divo, sa rekonstrukcijom leta iz 2009. godine // Puno sitnih vesti, a onda jedna krupna... Steve Jobs nije dopustao deci da koriste iPad // Vladimir Bubanja javlja se sa sajma IFA 2014 u Berlinu // Nokia se vise nece proizvoditi // Zoran po drugi put kod Mirsada u knjizari Soho Graph kraj Hajata // Markus Maki o Apple Watchu pred test snage marketinga // Panteon... dr Pedrag Pantelic o kubanskoj vakcini, kanceru i kubanskoj medicini // Dejan Ristanovic... Da li je Internet of Things sledeca velika stvar // Jos malo sitnih, pa krupna vest... Apple razljutio korisnike ubacivsi na uredjaje novi album U2 // Vesti sa FM neba // Voja Gasic... Kako je nastao Android // Appleov sat nece izdrzati test vremena // Voja Antonic prica o eko-postindustrijskom hack lab plemenu kraj Barcelone // Markusova ispovest... Slusaoci i citaoci, molim vas za oprostaj // Binarna zavrsnica emisije.Jedan od najvažnijih ljudi domaće IT scene, Zoran Životić, zauvek je otišao 6. septembra. Baš u to vreme otvoren je najveći evropski IT sajam, IFA 2014 u Berlinu, s kojeg se javio leteći reporter Zaira Vlada Bubanja. Istovremeno, mesto medju zvaničnim udžbenicima u knjižari udžbenika SOHO GRAPH zauzela je i "Pilotska knjiga"...

Emisija broj 726 Direct link to mp3 / subota 13. septembar 2014.

Local player


U audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka u znaku pejdžera, digitalnog radija i žabe // Dolazi vreme manje poznatih brendova // Jovana Milicevic... Google Street View u Srbiji 01 // Zanimljivosti... Ogroman telefon moze da vam spasi zivot // U automobilu, prilikom povratka sa hakerskog kongresa BalcCON 2014 odrzanog u Novom Sadu... Govore Voja Antonic i nemacki haker Barn Fix // Marko Nesovic... Google Street View u Srbiji 02 // Pozajmica iz TV emisije Polarotor... Vladan Mitic, direktor Kopernikus TV, o opsijama Kopernukus OTT set-top boxa // Dejan Ilic... Bus plus batina // Stiv Balmer vise nije u Microsoftu // Panteon... dr Pedrag Pantelic o bolu i umiranju na potpuno drugaciji nacin // Terabajtni SSD-ovi // Vesti sa FM neba // Brze vesti... Najbolja mobilna inovacija Ericssonu, skuplja pretplata za fiksni, Tesla tablet L7 na trzistu // Markusov svijet ijekavice... Zasto koristim slike sa engleskim tekstom.


BalcCON 2014, drugi kongres hakera u Novom Sadu. Medju najatraktivnijim gostima bili su regionalno čuven Voja Antonić i planetarno slavna hakerska imena Mitch Altman iz SAD (zeleni se na gornjoj fotki) i Barn Fix iz Nemačke (s Modlijem na donjoj).

Emisija broj 725 Direct link to mp3 / subota 6. septembar 2014.

Local player


U audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka uz avionske akumulatore, aeromiting u Vrscu i poslednji pozdrav pilotu Slavku Ilicu // TEDx konferencija ponovo u Srbiji // Appleov pametni sat ce kostati cak 400 dolara // Petar Mars, alijas Peca Petrovic... Jutarnja secanja na rani Studio B i Vecernje novostiu // Dusan Dingarac... Ko, kako i cime otkriva plagijate u naucnim radovima // Microsoft pravi cistku u Windows Phone prodavnici // Dobri doktor fon Vitafon... Ana Nemes govori kako, a Milan Lojpur zasto koristiti Vitafon // Vesti sa FM neba // Gabrijel Domingez... Sta se naucilo iz nestanka aviona sa leta MH370 // Sitne vesti, a zatim... Novi senzor za ostrije fotografije na smartphoneu // Markusov svet... Do legalne eutanazije preko anarhije // Jedna burna Fejsbuk prepiska o privrednoj avijaciji.

Šta se naučilo iz nestanka aviona sa leta MH370? Kako je moguće da u doba danonoćnog nadgledanja preko satelita i globalne umreženosti jedan putnički avion sa 239 osoba jednostavno nestane?

Emisija broj 724 Direct link to mp3 / subota 30. avgust 2014.

Local player


U audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka... Nema magicnog broj 823, ali ima radio-dovikivanja // Meni za danas i najava aeromitinga u Podgorici 14. septembra // Sitne vesti,a zatim... Apple menja problematicne baterije na iPhoneu 5 // Vesti sa FM neba // Zdravko Barisic i njegov Rectum Helper // Dobri doktor fon Vitafon... Ana Nemes, medicinska sestra, o inspiraciji za bolje zdravlje // SoundCloud uvodi reklame da bi muzicari poceli nesto i da zaradjuju // Zbog piraterije 33 meseca zatvora // Momir Djekic... Koliko je daleko buducnost // Brze vesti... Opera Mini na jeftinim Nokijama, malo vise o Nokia Lumiji 830, Android zivi na 19 hiljada raznih uredjaja // Panteon... dr Pedrag Pantelic o strahu od promaje // Dusan Vidovic... Kratka istorija pametnih telefona na 20. rodjendan IBM Simona // Twitter ce brisati i fotografije preminulih // Markusov svet... Svemirske predrasude // Zika Lukic, kapetan Er Srbije, o hi-techu u svom domu i zivotu // Poslednje podsecanje na IT Awards, lament nad avgustom i obecavajuci pogled na septembar.


Ne propustite u današnjoj emisiji Markusov prilog pod naslovom "Svemirske predrasude". Nateraće vas da se zamislite nad večnošću i beskrajem, a možda i inspirisati da detaljnije istražite sve one fascinantne ideje izložene na naučnom video blogu i YouTube kanalu "Veritasium"!


Emisija broj 723 Direct link to mp3 / subota 23. avgust 2014.

Local player


U audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka u znaku ponizenog oca racunarstva // Brze vesti... Jos jedno odlaganje Samsunga Z, Geeksphone hakovan za manje od pet minuta, kad se pokvari internet, posle deset dana pod vodom Sony Xperia Z2 ponovo proradila // Dobri doktor fon Vitafon... Sta si se zalepio za taj Vitafon, pitaju ljudi // Brze vesti... Za tri meseca 300 miliona smartfona, Skype odbacuje starije operativne sisteme, Facebook opet nervira korisnike, WeChat sve popularniji // Miodrag Kuzmanovic... Snajper u srcu // Zanimljivosti... Majmunski selfi fotografa kostao 10.000 funti // Petar Mars, alijas Peca Petrovic... Jutarnja secanja na rani Studio B i kasnu Radio Jugoslaviju // John McAfee protiv pametnih telefona // Vesti sa FM neba // Brze vesti... Besplatna aplikacija za skeniranje Android uredjaja, Lenovo i dalje raste, smart telefon u sluzbi biznisa, Toshiba na Tari // Markusov svet... Parada ponosa, malo je rano za to // Mirsad Imamovic i Soho Graph... Gde pronaci sve skolske udzbenike na jednom mestu // Brze vesti... Bez podrske PS Mobile platforme za Android, HTC prelazi na stvaranje softvera, avgustovski skok za Android KitKat // Dan kada je Dusko Radovic odustao od ideje da od nas nacini bolje ljude.


Dan kada je Duško Radović odustao od ideje da od nas načini bolje ljude bio je 16. avgust 1984. godine. Legendarni tandem: pisaća mašina Duška Radovića i olovka Dušana Petričića.


Emisija broj 722 Direct link to mp3 / subota 16. avgust 2014.

Local player


U audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka... O malim drzavama sa velikim senzacijama // Marko Dragoslavic... Krenite na nagradno putovanje u svemir // Brze vesti... Pametna sociva, slusalice koje snimaju, bezicne memorije, spravica za prezivljavanje bez mobilne mreze // Dejan Ilic... Neka tuzba protiv Telekoma bude Halo ofekat // Panteon... Dr Pedrag Pantelic o prehladama i razlozima za ocijukanje sa doktorom // Mikronske vesti, a zatim... Ubuntu takmicenje za najbolji wallpaper // Branislav Mihaljev... Reakcija na par problematicnih informacija u proslom Zairu // Za i protiv Vitafona, uz Milana Lojpura koji savetuje strpljenje u drugovanju s ovim uredjajem // Brze vesti... IBM i Apple, pisace masine, Microsoft i Nokia, zaboravljeni sa Binga, LG saviutljivi OLED, Rapberry Pi, Windows 9, stop za Windows 7, SSD sa 3D NAND, procesor Isaiah // Markusov svet... Najgora nocna mora naucnika // Momir Djekic... Povratak anti-heroja - Microsoft vs. Google.


Hack Day će poslati komercijalnim letom jednu osobu u svemir kao nagradu za najbolji hardverski projekat! Hakeri, dizajneri, inženjeri, svi ljudi slobodnog duha - mogu da naprave nešto novo, prijave se za takmičenje i pokažu svetu svoj projekat. Umesto puta u svemir mogu da izaberu i novčanu nagradu, a ona je jednaka 28. Fibonačijevom broju - za one koji ne stoje najbolje sa matematikom to je 196.418 dolara.


Emisija broj 721 Direct link to mp3 / subota 9. avgust 2014.

Local player


U audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Dok avioni padaju... Damjan Josipovic povodom FB posta jednog od putnika iz srusenog malezijskog B777 // Nemojte zakasniti... Poslednji poziv pred zaključenje nominacija za IT Awards 2014 // Velika Britanija nece kaznjavati ilegalne downloadere // IBM News... Veliki plavi i Jabuka u parttnerstvu veka, godinu dana SofLayera u IBM-u, Saska Mojsilovic postala IBM Fellow // Jutarnja skola radio voditeljstva Pece Petrovica iz dana ranog Studija B // Brze vesti iz Sat TV sveta... od Ukraine Today do Jutela novog doba // Dejan Ilic... Kise, kikiriki i Dusko Dugousko // Dobri doktor fon Vitafon... Sta je nekada Ivan Velickovic govorio o zvucima koji lece, a sta danas govori Nenad Lojpur // Mini vesti, a zatim... Bezicno punjenje uskoro na jos vecoj razdaljini // Markusov svet... Od Gavrila do principa // Vise nego korisne informacije koje je vise nego dobro znati.


Korisno je znati, kad već slušate ZAIR: ako vas neko prisili da podignete novac iz bankomata, unesite svoj pin naopako. Bankomat će vam dati vaš novac, ali će to automatski prepoznati kao poziv u pomoć i alarmirati policiju. Ta opcija postoji na svim bankomatima, ali mnogo ljudi to ne zna.


Emisija broj 720 Direct link to mp3 / subota 2. avgust 2014.

Local player


U audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Na pocetku pre pocetka jedan kancelarijski traktat o pop muzici made in Drzavni posao sa RTV1 // Evo zasto vas brisu iz prijatelja sa Facebooka // Minijature... Kreiranje aplikacija bez znanja programiranja // Dusan Vidovic... Otkud Apple i IBM na zajednickom poduhvatu // Bojan Stanojevic... Koliko zive hard diskovi, 1. deo price // Bojan Stanojevic... Koliko zive hard diskovi, 2. deo price // Panteon... Dr Pedrag Pantelic s pricama o i oko medicine // Markusov svet... Postani i ti programer, cak i ako vise nisi dete // Brze vesti... Hakovan sajt Evropske centralne banke, tim iz Srbije na svetskom finalu, LG Electronics, Windows 9, Xerox trzisni lider, malver krade novac, vise od hakerisanja // Dobri doktor fon Vitafon... Nenad Lojpur o zvuku koji leci, a Dusan Prokin nabraja sta je sve izlecio uz podrsku ovog gedzeta Minijature... O kvantnoj teleportaciji.


Koliko dugo je u stanju da poživi vaš hard disk? Sve zavisi od... pa, milion i dvesta hiljada faktora. Otprilike toliko je i odgovora na ovo pitanje, a neke od njih ponudio je Bojan Stanojević u današnjioj temi emisije ZAIR.


Emisija broj 719 Direct link to mp3 / subota 26. jul 2014.

Local player


U audio zapisu emisije nedostaje samo muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Emisija koja nema letnju pauzu i ne smeje se onima koji ne znaju sta je selfi // Hi-fi vesti... Savitljivi i providni LG ekrani, flagship TV iz Philipsa, NAD za ljubitelje radija // Soundtrack video izvestaja o drugom letu Pilotske knjige // Petar Mars, alijas Peca Petrovic i njegova jutarnja skola radio voditeljstva // Na Googleu Plus sada dozvoljeni i nadimci // Dejan Ilic... Pisaca masina vs e-mail // Google nastavlja sa razvojem pametnih sociva // Dobri doktor fon Vitafon... Dusan Prokin o novim zivotnim iskustvima s Vitafonom // Meditativni kilometar Milenka Vasica // Markusov svet... Drzava i vlast privlace sociopate // Kobajagi 13 tajni koje piloti i stjardese kriju od putnika // Exclusive news, a onda... Google uklanja oznaku ''free'' sa igara koje nude mikrotransakcije.


„Ti možda imaš sve pare ovog sveta, ali ja imam svo oružje ovog sveta“! Kevin Spejsi u filmu o slepoj sili koja je na strani države i političara, "Kula od karata" (House of cards).


Emisija broj 718 Direct link to mp3 / subota 19. jul 2014.

Local player

U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka s Damjanom koji meditira na temu vjere i nevjere // Poslednji voz za plazmu - s presedanjem za OLED // Fejsbuk prekid kosta pola milona dolara // Hju Lori, alijas doktor Haus, u Sava centru, uz snimak Hugh Laurie - St. James Infirmary // Drugi let Modlijeve Pilotske knjige // Igor Rill... Susret koji covecanstvo ceka // Panteon... dr Pedrag Pantelic s pricama o i oko medicine // Jovana Vu... Iz of-lajna o letnjim on-lajn poslovima // Dobri doktor fon Vitafon... Inz Dusan Prokin o neverovatnom iskustvu i dr Vlada Ajdacic o tvorcu Vitafona // Raspberry Pi dobio novo izdanje // Markusov svet... Necu boga ni na Nebu ni na Zemlji // Minijature... Glavobolja zbog (ne)nadogradnje tableta // Mini-vesti, a zatim... Samsung prekida saradnju sa fabrikom koja zaposljava decu.


Narod bi trebalo da bude svestan snage koju poseduje i prestane da se dodvorava bednim političarima koji sebe personifikuju kao državu, a državu kao Boga koji odlučuje o našim životima. Ah, da, i smrtima. Možda Markusov post posluži kao pilula otrežnjenja - mada, poučen vekovnim iskustvima ljudskog društva, vrlo sumnjam...


Emisija broj 717 Direct link to mp3 / subota 12. jul 2014.

Local player

U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka... Zasto je internet plav // Vredni Teslijanci u hotelu Moskva i na Gradjevinskom fakultetu u Beogradu // Windows 8.1 ima jos da popriceka za novi Update // Dejan Ristanovic... Gde smo bezbedniji - tamo ili ovde // Exclusive news, a zatim... Kina sad zabranila i OneDrive // Dobri doktor fon Vitafon... Dr Vladimir Ajdacic, Nenad Lojpur i tvorac Vitafona Vjaceslav Aleksejevic Fjodorov o nacinu na koji Vitafon funkcionise // Minijature... Od kiatodne cevi do zakrivljenog ekrana // Da li UHD postaje zamena za 3D // Miodrag Kuzmanovic vezuje omcu oko oka // Marko Herman o kontaktu preko social networkinga // Dejan Ilic... Samoubistvo Telekoma // Prvi kompjuterski chip ceka aukciju // Vesti sa FM neba // Proradio net radio Prvi Prvi na skali // Pit Taunsend ne dozvoljava unosenje mobilnih telefona na svoje koncerte // Markusov svet... Cemu sluzi blog Vedrane Rudan // Ima li Beograda na Googleovom street viewu.


Big Data, model za upravljanje velikom količinom podataka, u sve je zahtevnijem okruženju: celokupno čovečanstvo je od najstarijih vremena pa do 2004. godine generisalo oko 5 egzabajta podataka, da bi danas generisalo isto toliko samo za pet sati! Postavlja se pitanje: da li smo sigurniji ovde (kod kuće) ili tamo (u oblaku)? Na njega u emisiji ZAIR odgovara Dejan Ristanović, glodur PC Pressa.


Emisija broj 716 Direct link to mp3 / subota 5. jul 2014.

Local player

U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka u duhu recenzije Zairovih sadrzaja // Dostupno 255.000 aplikacija za Windows Phone // Marijana Primc Anastasijevic otkriva sve o IT Awardsu za 2014. godinu // Pa, ko to jos ne zeli veci iPhone // Vesti sa FM neba // Branko Lukic... Da li cemo uskoro sami sklapati telefon po zelji // Panteon... Dr Pedrag Pantelic o samolecenju i lecenju putem interneta // Proradio Google-ov modularni smartphone // Minijature... Ljudi na Facebooku lazu, tako da nije sve idealno // Dobri doktor fon Vitafon... Dr Vladimir Ajdacic, Nenad Lojpur i tvorac Vitafona Vjaceslav Aleksejevic Fjodorov o organskom i birokratskom imunitetu // Marko Herman o strahu od komunikacije // Sitne vesti, a zatim... Facebook izveo psiholosko testiranje korisnika // Zasto Markus ne dozvoljava komentare na svom blogu // Voja Antonic... Kako Srbi HAARP-uju // Slepcu dve godine zatvora zbog hakovanja // Dejan Ilic kasni sa novim tekstom za Zair.


Dobri duh emisije ZAIR, doktor Predrag Pantelić: majstor za ulivanje pozitive u naše posustale nervne sisteme i uvek spreman da sa razumevanjem pogledava na alternative zvaničnoj medicini, ovog puta govori o samolečenju i lečenju preko interneta.


Emisija broj 715 Direct link to mp3 / subota 28. jun 2014.

Local player

U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka... Povodom 45. rodjendana Beograda 202 // Podsetnik za IT vrednuše... Prijavite se za IT Awards 2014 pre odlaska na letovanje // Poslednje štampano izdanje Computer Worlda 4. Cone zvučnici koji pamte naš muzički ukus // Dejan Djokić iz mkabl.rs govori o digitalnim AV kablovima // Mozilla izaziva Chromecast // Dejan Ilić... Može li čast da se plagira // Twitter // Dobri doktor fon Vitafon... Dr Vladimir Ajdačić, Nenad Lojpur i tvorac Vitafona Vjačeslav Aleksejevič Fjodorov o značaju dobrog krvotoka // Markusov svet... Teorije o zaverama, deo treci // Kad glupava aplikacija postane hit // Vesti sa FM neba // Virusni mini-vremeplov... Darko, Voja i Marko o virusima // File Converter // Prva klasa pilota Turkish Airwaysa ponovo posetila Pilotsku skolu u Vrscu nakon 27 godina // Razne blic vesti, a zatim... Google polaze kablove pod morem // Ivan Vesic... Buna protiv IT kompanija // Zašto ste ovde, kad će vašu pamet bolje grejat sunce tudjeg neba.


Dr Vladimir Ajadacic ima da kaže toliko uzvišenih stvari o jednom naizgled bizarnom uredjaju zvanom VITAFON... Jedna od priča koje treba čuti.


Emisija broj 714 Direct link to mp3 / subota 21. jun 2014.

Local player

U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka u vidu belih tragova iza putnickih aviona // Markusov svet... Anarhija all over Bascarsija // Minijature... Send Pro // Panteon... Dr Pedrag Pantelic o Novom Zelandu, lekarima i volji za izlecenjem // Razne vesti, a onda... Microsoftov zaposlenik otisao na tri meseca u zatvor zbog odavanja tajni // Dejan Ristanovic... Da li smo duboko zagazili u post-PC eru // Minijature... Sta ce nama zakrivljeni TV ekrani // Voja Antonic... Uredjaji skloni samoubistvu - prevarant protiv prevaranta // RNIDS daje ideju sta sve mozes sa svojim domenom // Vesti sa FM neba // Marko Herman kratko - da li pisanje poboljsava elokvenciju // . Otkrio veliki bag u Gmailu, a nagradjen sa samo 500 dolara // Zoran Modli obnaroduje izlazak drugog izdanja svoje Pilotske knjige // Razne vesti, a onda... Snima se film o Edwardu Snowdenu // Dejanov odgovor Elektrodistribuciji na njihov pamflet sa JMBG zahtevom.


Posada "boinga 737 sa Bežanijske Kose" za uspomenu i dugo sećanje sa urednicama Mladinske knjige Beograd na upravo održanoj promociji kako drugog izdanja "Pilotske knjige", tako i samog simulatora B737-800: Žika Zuvić, osnivač pilotskog centra "FlyNG", Bojana Dodić, Zoran Modli, Snežana Jerotić i Siniša Živanović. Pored ostalih priloga, malo više i o knjizi u današnjem ZAIRU.


Emisija broj 713 Direct link to mp3 / subota 14. jun 2014.

Local player

U ovoj emisiji: Teoretsko-zaverenicki pocetak pre pocetka // iWatch stize u oktobru // Ovo je 15 najpoznatijih netacnih predvidjanja // Minijature... Crni petak // Voja Antonic... Uredjaji skloni samoubistvu 02 Programirana kratkovecnost // Cene optickih medija ce porasti // Sve manje 3D kanala, raste gledanost standardne televizije // Dejan Ilic... Teoretski zavera, prakticno potop // Stize najveci Windows Phone telefon // Vesti sa FM neba // CIA na Facebooku Twitteru // Voja Antonic o teorijama zavere 01... Namerno kreirani virusi i veb kamere koje nas uhode // Branko Djakovic o kritizerstvu i hvaljenju // Voja Antonic o teorijama zavere 02... Stetnost wi-fija i konspirativne Guglove mape // Voja Antonic o teorijama zavere 03... SETI krije vanzemaljce, Gugl zna sve o nama, a CIA razbija sve sifre // Sony prestaje da proizvodi PSP // Ivan Velickovic... Koliko Fejsbuk i Internet mogu da ugroze nasu privatnost.

 

Fotke: "Farma" HAARP antena na Aljasci više liči na miran parking nekog hipermarketa nego na ratni štab Svetog Ilije Gromovnika, tako da beli tragovi koje iza sebe ostavljaju putnički avioni deluju mnogo spektakularnije, stimulišući maštu teoretičara zavere. U tematskoj priči u današnjem ZAIRU niko nikoga ne ismejava niti pokušava da razuveri: jednostavno, vekovno iskustvo nauke govori da je mnogo lakše dokazati da nešto postoji nego da nešto NE postoji, pa je tako rat "zaverenika" i njihovih protivnika, bogme, najčešće sveden na nivo dogme!


HAARP na Aljasci

"Chemtrails" na nebu


Emisija broj 712 Direct link to mp3 / subota 7. jun 2014.

Local player

U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka u godini okruglih jubileja... 35 godina od pocetka emitovanja Ventilatora 202 // Evo na sta otpada cetvrtina cene smartphonea // Radio-mozak koji se sam stvara ili ZAIR kao prvi balkanski AGR, 2. deo Markusovog projekta // Sajber-kriminalci i dalje napadaju privatne korisnike // Jovana Vu... Internet nas (ni)je otudjio // Vesti sa FM neba // Samsung predstavio Galaxy S5 Active // Googleov auto koji sam vozi, a nema ni volan // Pojavilo se i drugo izdanje Pilotske knjige Z.Modlija // Dejan Ilic... Plagijator 20 veka zvani Albert // Ultra-kratke vesti, pa info o hapsenju Petera Sundea, jednog od osnivaca Pirate Baya // Aleksandar Gaon o avijaciji i snovima, temama iz najnovijeg broja naucno-popularnog casopisa Planeta // Voja Antonic o uredjajima sklonim samoubistvu - ko to skracuje vek sijalicama // Kirajdziska odjava emisije.


Antologijska emisija koja je promovisala demo bendove, radio iz aviona i kompjutersku revoluciju na ovim prostorima, "Ventilator 202", pokrenuta je početkom juna 1979, pa je red bio obeležiti njenu 35. godišnjicu.


Emisija broj 711 Direct link to mp3 / subota 31. maj 2014.

Local player

U ovoj emisiji: Markusov početak pre početka sa balkanskom tragedijom očima drugih // Glavni uzrok kradje smart telefona su neoprezni vlasnici // Vesti sa FM neba // Znate li kome svaki stanovnik planete Zemlje duguje 67 miliona dolara? // Panteon... Dr Pedrag Pantelic o teskim povredama, hitnoj pomoci i doktoru Hausu // Markusov svet... Pravda vs. nepravda // Voja Antonic 01... Science fiction i Kremansko prorocanstvo // Jos nekoliko vesti sa FM neba // Voja Antonic 02... Prorocanstva Tarabica // Voja Antonic 03... Kremansko (ne)prorocanstvo // Brze vesti... Stizu pametne majice, Apple kupuje Beats, Microsoft radi na pametnom satu sa odvojivim ekranom // Dejan Ilic govori o kvalitetu informacija na internetu // Kraj u znaku JMBG masaze od strane EDB-a i u znaku Guglovog 'redizajna'.


Vetar, vatra, voda - velike nevolje sa prirodnim kataklizmama tek nas očekuju i zato, umesto da za račun prizemne politike pravimo polu-bogove od ljudi koji to ne zaslužuju i koje će sutra zameniti neko drugi, poslušajmo savete naučnika i okrenimo se energetskim alternativama umesto pljačkanju Zemljine utrobe zarad kratkoročnog profita koji preti da nadživi ovu našu jadnu civilizaciju.


Emisija broj 710 Direct link to mp3 / subota 24. maj 2014.

Local player

U ovoj emisiji: Dejanov pogled iskosa na IT prijateljstva, uz tribute Momi Kaporu // Intervju Srdjana Paunovica sa spisateljem i SF publicistom dr Zoranom Zivkovicem, snimljen leta 2002. godine // Posmatranje radjanja zvezda kroz dzinovski teleskop Alma // Dejan Ristanovic o potrazi za SF romanom Crvena planeta, knjigom njegovog detinjstva // David Albahari se seca nedelje nasih mladosti // David Fuller (Costco Connection)... Sacuvajte sebe i one koje volite za buducnost.


Posmatranje radjanja zvezda: ALMA, Atacama Large Millimeter Array, zajednički projekat Severne Amerike, Evrope i Azije, može da uhvati sliku zvezde udaljene od Zemlje 1400 svetlosnih godina.


Emisija broj 709 Direct link to mp3 / subota 10. maj 2014.

Local player

U ovoj emisiji: Početak pre početka u znaku Duška, Markusa i jedne propuštene godišnjice // Da li će Ultra HD obeležiti svetski fudbalski kup? // Radio-mozak koji se sam stvara ili ZAIR kao prvi balkanski AGR, 1. deo Markusovog projekta // Hibridna budućnost radija // Vlada Bubanja iz Turske sa pripreme za 90. sajam IFA 2014 // Dejan Ilić... Pro et contra prodaje Telekoma Srbija - telefoniranje ili telekomiranje // Pirati i dalje haraju etrom // Vesti sa FM neba // Srdjanov glasan poziv na slamanje dogme o Ajnstajnu, ali i drugih dogmi savremene nauke // Malo neba za Timotija, Radovana i Duju // Pink kanali promenili drzavljanstvo jer je BiH 37 puta jeftinija od Srbije // Dejan Ilić govori o 25 godina World Wide Weba // Marija Vidić sa pričom o 25 godina World Wide Weba // Odjava emisije slobodna onoliko koliko i prohujali Dan slobode medija.


Kao obično i u novoj emisiji priloga ima više nego minuta na radiju, odali smo i počast nekim dragim ljudima koji su nas napustili ovih dana, ali bih vam rado skrenuo pažnju na jednu ideju koju od ove emisije počinje da razradjuje Markus, uzdajući se i u pomoć slušalaca Zaira: projekat se zove AGR, Automatski Generisani Radio. O tome u emisiji i na blogu markusmaki.wordpress.com.


Emisija broj 708 Direct link to mp3 / subota 3. maj 2014.

Local player

U ovoj emisiji: Papsko-svetački i skupštinski početak pre početka // Ruski lovac konkuriše američkom F22, Damjan komentariše - a ja ne objavljujem! // Dejan Ilić... Šta reći, kad nisam u partiji // LinkedIn ima više od 300 miliona korisnika // Proždirači zvezda 04: Šta bi se desilo sa nama da upadnemo u crnu rupu? // Microsoft i zvanično poželeo dobrodošlicu Nokiji // Petar Marš, alijas Peca Petrović i jutarnja priča o nikada izvedenom šou sa Sedmoricom mladih // Igor Rill... Elegancija kosmičkog nereda // Wi-Fi teleskop za mobilne uredjaje // Dejan Ristanović... Striming kao oružje legalizacije // Razne vesti, a onda - Galaxy S5 ima problem sa kamerom // Vesti sa FM neba // Markusov svet... Naučnici su genetički mutanti // Milan Djukić o dosadnim PC-olikim igračkim konzolama nove generacije // Apple namerava da vam isključuje iPhone dok vozite!


Hit otkriće za astronome-amatere - 90 mm refraktorski teleskop koji posredstvom wi-fi veze interaktivno saradjuje sa vašim iPhone, iPad i Android uredjajima, pružajući vam mogućnost da istražujete nebo jednostavnim izborom objekata na ekranu mobilnog telefona ili tableta ka kojima će se teleskop poslušno usmeriti. Malo više u emisiji, mnogo detaljnije na Celestronovom sajtu, a teleskop u akciji pogledajte na YouTubeu. Zaista pun pogodak, inspirisan TV serijalom "Kosmos: svemirska odiseja"!


Emisija broj 707 Direct link to mp3 / subota 26. april 2014.

Local player

U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka u znaku ozvucene 2006. godine, novog direktora Microsofta za Srbiju i nepozeljnih Google naocara // Aktivizam na Facebooku sastoji se samo od lajkova // Ivan Vesic o uticaju interneta na budjenje i uspavljivanje svesti // Nova usluga na Facebooku - saznajte ko vam je u blizini // Ivan Velickovic... Nezgodno je mastati kao Zgodna // Prozdiraci zvezda 03... Šta je horizont dogadjaja i kako izgledaju crne rupe // Vesti sa FM neba // Stiv Vozniak kaze da bi Amerikanci morali da uce od Evropljana // Miodrag Kuzmanovic... Gubite se sa mog travnjaka // Evo koji telefoni su najotporniji // Dejan Ilic... Sekspir, Bijelo dugme i drzava Danska // Shazam bi mogao da bude integrisan u iOS // Dr Vladimir Ajdacic, istovremeno gost 1000. Polarotora i ZAIRA, o nauci cestica // Tvorac brenda Galaxy presao u HTC.


U novoj emisiji nova priča o crnim rupama u svemiru kojima ni svetlost ne može da umakne. Na ovoj animaciji vidi se tzv. "gravitaciono sočivo" - izobličena slika galaksije koja orbitira iza crne rupe, duboko u svemiru.


Emisija broj 706 Direct link to mp3 / subota 19. april 2014.

Local player

U ovoj emisiji: Ispovedno-radijski pocetak pre pocetka / Proslomesecni bljeskovi sa hardverske scene - od zaboravljenih desktopa do Windowsa 8 za tablete / Rich McClear dokazuje da video nije ubio radijsku zvezdu / Banke u buducnosti, povucen Windows 8.1 update za biznis korisnike, redizajnirani profili u Twiteru / Googleove promene u Gmail usluzi / Vlada Bubanja i Goran Obradovic (Cisco) na skupu u Splitu / Big Data, problem svemirskog otpada, hakeri napadaju i kucne uredjaje / Prozdiraci zvezda 02... Za crne rupe u svemiru znalo se jos u 18. veku / Ko je jos ostao na XP-u, Evropa vise voli cloud nego SAD, zastita licnih podataka u EU, bitka velikih ekrana / Panteon... Dr Pedrag Pantelic i neverovatna prica o eutanaziji / Markusov svet... Biljana, verujte mi, ima za Rajka kapa / Emulirane konzole za PC / Vesti sa FM neba / Kartice za beskontaktno placanje, zasto je Microsoft nova kompanija, koliki je promet u Fedeksu, brak sadrzaja i dizajna.


"Nema gore molbe do molbe za smrću i goreg greha ne ispuniti je." Priča sa doktorom Predragom Pantelićem danas se dotakla eutanazije - nad životinjama dozvoljene, a u mnogim dtžavama tabu teme kada su u pitanju ljudska bića.


Emisija broj 705 Direct link to mp3 / subota 12. april 2014.

Local player

U ovoj emisiji: Na početku pre početka - Beograd 202 i Studio B ruku pod ruku sa istom emisijom / SatTV izvestaj o jenjavanju globalne TV groznice / Zuckerberg ce platiti 100 miliona dolara za tudje tajne / Ivan Velickovic od Zairske beskonacnosti do zenskih grudi / Klinac pronasao bezbednosnu rupu u Xboxu / Peca Petrovic Mars... Jutarnja prica o radio reklamama / Zanimljivosti... Zasto je kursor misa nagnut / Apple patentira slusalice koje prepoznaju glas / Markusov svet... Ni Bolonja, ni Lazanja / EU ukida roming 2015. godine / Voja Antonic o medijskoj promociji racunara 80-ih godina proslog veka / Otkriven bug koji omogucava kradju iPhone-a / Velika Britanija ce platiti za produzenje podrske Windowsu XP / Prozdiraci zvezda 01 Ajnstajn nije verovao da crne rupe mogu da postoje / Samsungov sistem protov kradje Galaxija S5a vredan hvale / Odjava emisije uz devizu Vise da nas bude - dok nas ne probude.


Glavni urednici Studija B i Beograda 202, Saša Timofejev i Darko Kocijan, iz prve su se složili da ista emisija ide na obe radio stanice! Od sada, "Zakon akcije i reakcije" nastavlja da se emituje na "dvestadvojci" subotom od 10.30, a na Studiju B kreće od ove nedelje u okruglo 10 sati pre podnei. Što reče Dača: "Ko propusti prvi deo ZAIRA na 202, već sutradan to može da nadoknadi na Studiju B!"


Emisija broj 704 Direct link to mp3 / subota 5. april 2014.

Local player

U ovoj emisiji: Radijski početak pre početka / Android u Filips televizorima / Ispovest citaoca Sveta kompjutera... Zlato bolje sija kad se baci u vatru / Razne vesti, a onda malo vise o Microsoftu koji je predstavio Office za iPad / Vesti sa FM neba / Pono sakupio vise od 5 miliona dolara / Markusov svet... Predrag i Nenad / Microsoft menja politiku privatnosti / Aleksandar Gaon o prolecnom broju naucno-popularnog magazina Planeta / Dejan Ilic o IT tisini koje se toliko uzeleo / MIT razvio bezbedniji enkripcioni sistem / Milan Djukic... Cuvari tamnice i igre iza resetaka / Koliko miliona dolara moze da ustedi promena fonta.


U dvobroju za mart-april, naučno-popularni časopis "Planeta" počinje da objavljuje odabrane i prilagodjene odlomke iz "Pilotske knjige" Zorana Modlija. Prvi nastavak posvećen je simulatorima letenja.


Emisija broj 703 Direct link to mp3 / subota 29. mart 2014.

Local player

U ovoj emisiji: Pronadjite na Pictriev sajtu na koje cuvene face vi licite / Odrzana tribina Evolucija interneta - sta nas ceka / Ivan Vesic... I naslovi ubijaju, zar ne / Ekskluzivne vesti na servisu exclusivenews.ogledalo.rs / Ivana Kokalovic i Branko Djakovic stavljaju na kraju price o Epsonu tacku na 'i' / Igor Rill... Velika nauka o veoma malom / Preduzen rok prijave za IT Awards 2014 / Panteon... Dr Pedrag Pantelic o usamljenosti koja ponekad moze da pricini i fizicki bol / Markusov svet... Zorane, srecan hiljaditi Zair 30 puta / Brze vesti... HTC i novi One, USA i UK na listi neprijatelja interneta, LG i pametna sijalica, iPhone 6 sa 8MP, jos jedna Bitcoin berza u problemima / Kancelarijski traktat o pop muzici made in Drzavni posao RTV1 / Exclusive news servis javlja... Cukerberg uputio protestno pismo Obami / Od selfija do crash-ija samo jedan je korak.


Ko na koga ovde liči? Ovo je (bar prema face-searching mašini sajta PicTriev.com) deo mojih navodnih "foto-rodjaka" - manje ili više poznatih selebritija na koje bi, kao, trebalo da ličim. Da li? Čisto sumnjam, a i potcenili su moje, hm, dostojanstvene godine - na čemu im od srca zahvaljujem! A kakav je vaš slučaj? Ili, što reče onaj skupljač sekundarnih sirovina sa JuTjub hita od pre više godina: "A vi, kako ste?"


Emisija broj 702 Direct link to mp3 / subota 22. mart 2014.

Local player

U ovoj emisiji: Spinovani početak pre početka / Neil Young i PonoPlayer / Milan Djukic iz Digitala o garantnom roku i pitomim potrosacima / Bill Gates kaze da bi i Microsoft kupio WhatsApp, ali je 19 milijardi je previse / Peca Petrovic Mars sa jutarnjom pricom o vestima na radiju / Markusov svet... Kako prihvatiti razlicitosti kad cak ni zene jos nisu ravnopravne / UNS-ova novinarska skola / Vesti sa FM neba / Dejan Ilic... Sve je dno, ako vam vec nije svejedno / Microsoft-ov OneNote sada je besplatan / Petar Kocovic o cudesnom uticaju SF filmova na kasnije IT pronalaske, 1.deo price / Izgleda da ce Guglov pametni sat imati ekran od 1,65 inca / Petar Kocovic o cudesnom uticaju SF filmova na kasnije IT pronalaske, 2.deo price / Dostupan VLC player za Windows 8.


"Zvezdane staze" su, počev još od prvog serijala davne 1967. godine, najavile prvi Alter kompjuter, blutooth povezivanje, Gugl naočare, trikorder i čitav niz kasnije zaista realizovanih uredjaja koji se danas masovno koriste. O svemu tome u razgovoru sa Petrom Kočovićem.


Emisija broj 701 Direct link to mp3 / subota 15. mart 2014.

Local player

U ovoj emisiji: Pocetak pre pocetka: dragocena zbirka cestitki na konto proslog 700. Zaira / Markusov svet: smak sveta je blizu - gde bi nam kraj bio da kraj nije tako blizu! / Odrzan Dan internet domena Srbije / Panteon: dr Pedrag Pantelic o disanju kroz nozdrve i prednostima gutanja, hm, slina / Dejan Ilic opevava tranzicioni bluz / Dejan Ilic u lakom i neobaveznom razgovoru o lozinkama na internetu / Ubica stoleca preti strajkom gladju trazeci bolje video igrice / Vest po vest, a zatim - ko se to sve urotio protiv vas / Vesti sa FM neba / Dejan Ristanovic o berzi, bagovima i bagovitim vremenima / Vest po vest, s posebnim naglaskom na Samsunga koji je patentirao tastaturu na prstima / Gluvi barut i biraci na 90. rodjendan Duska Radovica.


Gde bi nam kraj bio kad nam kraj ne bi bio tako blizu! - alarmantan Markusov protest protiv ljudske destrukcije.


Emisija broj 700 Direct link to mp3 / subota 8. mart 2014.

Local player

U ovoj emisiji: Osmomartovski početak pre početka / 700 Zaira: Radio kroz vreme / Katarina Kuzmanovic: Setni dnevnik Katarine Q / Acer i dalje drzi Windows Phone na ledu / Vesti sa FM neba / 700 Zaira: Radio i nove tehnologije / Markusov svet: Nemojte hraniti zver (u sebi) / 700 Zaira: Radio i kontakt sa slusaocima / Tinejdzerka na Fejsbuku jednim statusom ostala bez 80.000 dolara / Nova poseta Žiki Zuvicu na simulatoru za boing 737-800, sada u zavrsnoj fazi pripreme za pocetak rada / 700 Zaira: Radio i sirenje satelitskih radio programa / Goophone S5 je kopija... sta mislite kog telefona? / Dejan Ilic: Srkni i crkni! / 700 Zaira: Radio, pokrivenost i dobijanje dozvole za rad / Novi pokusaj Microsofta da vas odvoji od Windowsa XP / Stiv Dzobs leti iz Beograda za Kupertino / 700 Zaira: Radio, konkurencija i kako opstati / 700 Zaira: Radio i njegova odrzivost kroz vreme.


Posle bezmalo 14 godina, ZAIR je doživeo 700. izdanje, a to je, inače, najveći broj ikada koji je dostigla neka Modlijeva emisija u svom životnom ciklusu! Razlog više da se u jubilarnoij emisiji, bogato nabildovanoj dobrim prilozima, radiju posveti posebna pažnja.


Emisija broj 699 Direct link to mp3 / subota 1. mart 2014.

Local player

U ovoj emisiji: Sta se dogodilo proslog ponedeljka u Domu kulture Braca Stamenkovic 2. Pobednici poslednjeg kruga takmicenja za najbolju Android aplikaciju 3. Ubuntu telefon stize do kraja ove godine 4. Vesti sa FM neba 5. Markusov svet... Rekonstrukcija price o Davidu i Golijatu 6. Microsoft predstavio OneDrive 7. Panteon... dr Pedrag Pantelic o (ne)humanosti i (ne)ljubaznosti u zdravstvu, uz dodatnih 20 kilometara krvnih sudova sa svakim novim kilogramom 8. Twitter uskoro dobija detektor lazi 9. Vlada Bubanja se javlja iz Filipsovog muzeja u Ajndhovenu 10. Ivan Velickovic ponovo i jos emotivnije o Danici iz Banke 11. Kineski telefon Gionee je najtanji na svetu 12. Intervju... Voja Gasic o svom IT spisateljstvu i najavi Connecta za mart 13. WhatsApp nastavlja zivot bez reklama 14. U te san se zaljubija na kraju emisije.


Pored eksponata iz Filipsovog muzeja u Ajndhovenu, u novom ZAIRU je izložen i najtanji telefon na svetu, doktor Panta u svom Panteonu, Voja Gašić u intervjuu, pa je čak naučno rekonstruisan i dvoboj izmedju Davida i Golijata.


Emisija broj 698 Direct link to mp3 / subota 22. februar 2014.

Local player

U ovoj emisiji: Đule Van Gog o radiju, s provalom sećanja na Nikolu Karaklajića / Da li ste nominovani za IT Awards 2014? / Vesti sa FM neba / Markusov svet: Mašina Enigma u kućnoj radinosti, drugi nastavak / Film pod naslovom "Škola letenja" iz 1994. godine isplivao iz zaborava / Raport sa Kolarca: Predstavljanje knjige Stanka Stojiljkovica "Alhemija nauke" / Dejan Ilić: Alhemija stvarnosti / Razne vesti, s posebnim osvrtom na botove koji posećuju veb sajtove češće nego ljudi / Naučno-popularni časopis Planeta... Razgovor sa glavnim urednikom Aleksandrom Gaonom, 1. deo priče / Naucno-popularni casopis Planeta... Razgovor sa glavnim urednikom Aleksandrom Gaonom, 2. deo priče / Zanimljivosti: Šta mislite koliko bi iPhone kostao 1990-ih? / Vlada Bubanja se javlja iz Beča sa visinskih priprema za novi CeBiit / Razne vesti, s posebnim osvrtom na prodaju Vibera japanskom e-gigantu / Statua Stiva Džobsa iz Beograda putuje za Kupertino, a otac četvoro dece traktorom otputovao u zatvor.

Video reportaža sa Kolarca na predstavljanju knjige "Alhemija nauke"


Pronadjena kopija filma "Škola letenja" posle 20 godina, duh Stiva Džobsa u Beogradu, IT Awards poziv za nominacije, naučno-popularni časopis "Planeta" jedini naslednik "Galaksije", Stanko Stojiljković predstavio knjigu "Alhemija nauke", Đule Van Gog prisetio se nekih ljudi sa radija... samo je deo menija iz današnjeg ZAIRA.


Emisija broj 697 Direct link to mp3 / subota 15. februar 2014.

Local player

U ovoj emisiji: Moja top lista svega i svacega 2. Ko zavlada Mesecom, vladace svetom 3. Winamp nastavlja da zivi 4. Vesti sa FM neba 5. Jovana Vu... Hejt je starleta savremenog interneta 6. Svetski rekord u internet protoku 7. Bojana Mandic u TV Zabavniku o di-dzeju Zoranu Modliju (emitovano na RTS-u 10-02-2014) 8. Markusov svet... Masina Enigma u kucnoj radinosti, deo prvi 9. Sta sve mogu nove Oculusove VR naocari 10. Dejan Ristanovic... Danas vise nista ne mozete rasklopiti 11. Dvanaest godina TV emisije Trezor... Govore Bojana Andric i Vesko Grozdanic 12. Isplati se imati crno-beli televizor 13. Ne drzite mobilne telefon pored uzglavlja 14. O radionici kreativnog pisanja i casovniku koji odbrojava vreme do smrti vlasnika.

Pogledajte video zapis sa "Trezorovog rodjendana


Jedna od najvažnijih emisija na RTS-u, "Trezor", proslavila je 12. rodjendan. Njena autorka i urednica Bojana Andrić, osoba retke upornosti, harizme i šarma, izgurala je ovih 12 mukotrpnih i fantastično uspešnih godina istraživačkog, da ne kažem muzeološkog rada sa svojom malom, ali odabranom ekipom. Na proslavi "Trezorovog" 12. rodjendana za sebe su je odmah "bezecirali" njeni odani fanovi, režiser Vesko Grozdanić i gorenatpisani, to jest ja!


Emisija broj 696 Direct link to mp3 / subota 8. februar 2014.

Local player

U ovoj emisiji: Frka, trka, svako svakog druka, divljaci i bruka / Pobednici National Geographic Srbija i Canon foto-konkursa / Ivana Kokalovic i Branko Djakovic... Ona prakticno, a on ekoloski o Epsonovim ITS stampacima / Jelena Rupnik, Tomato-Tomato... O predstojecim Epsonovim ITS putovanjima / Ocekuje se porast 3D stampe u ovoj godini / Vesti sa FM neba / Prava godina za superkompjutere / Panteon... dr Pedrag Pantelic o 20 kilometara krvnih sudova sa svakim novim kilogramom / Markusov svet... Inteligencija je sirok pojam / Odrzan panel Cirilica i internet kod nas i u svetu / Voja Antonic o pretecama elektronskih kucnih racunara - Sajmonu, Geniaku i DigiKompu (1. deo price) / Voja Antonic o pretecama elektronskih kucnih racunara - Sajmonu, Geniaku i DigiKompu (2. deo price) / Napravljene prve igre za Google glass / PC Press podelio priznanja najboljim veb sajtovima za 2013. godinu.


Ovo je još malo pa kompletna redakcija "PC Pressa", časopisa koji već 17 godina bira najbolje veb prezentacija, stavljajući ih na svoju Web Top 50 listu. Svečanost sa podelom priznanja ove godine je održana u Skupštini grada.


A evo i ko su Web Top 50 pobednici za 2014. godinu...


Emisija broj 695 Direct link to mp3 / subota 1. februar 2014.

Local player

U ovoj emisiji: (Re)kapitulacije... Familija Velikog brata i odliv 'nezahvalnih' mozgova 2. Amerikanci vojnike zamenjuju robotima 3. Magazin Digital podelio nagrade učesnicima novogodišnje ankete 4. Vesti sa FM neba 5. Dejan Ilic... Tragom jedne vesti o Guglovoj kupovini 6. Rusi prave superlimuzinu za Putina 7. Peca Petrovic Mars i jutarnja prica o radio-voditeljstvu 8. Markusov svet... Biljana Srbljanovic i patoloski slucaj tviterasenja 9. Ivana Kokalovic, Epson... O prednostima originalne ITS tehnologije stampanja 10. Ivan Vesic... Kako se kalio hejt 11. Zvezdani trenuci radija... Jo-Jo Kuking Kinkejd na radiju KKLQ 106 iz San Dijega 1987. godine 12. Nebeskom kitu ne treba pista, a krila mu se sama popravljaju.


Dizajner Oskar Vinjals, osmislio je prototip aviona koji je nazvao "Nebeski kit" (Sky Whale). "Nebeskom kitu" ne treba pista, deluje kao da je izašao iz neke SF bajke, a ima aktivna krila koja se sama popravljaju, ali i odvajaju od trupa u slučaju ekstremno grubog sletanja. Može na svoje tri palube da primi 755 putnika koji imaju mogućnost da uživaju u panorami zahvaljujući, gle, velikim prozorima!


Emisija broj 694 Direct link to mp3 / subota 25. januar 2014.

Local player

U ovoj emisiji: (Re)kapitulacije... Biti neko i nesto u virtuelnom svetu i zivoti inficirani avionima i radijom 2. Voja Antonic... Neobicni kompjuteri, i najneobicniji od svih - kvantni kompjuter 3. Kako biti stalno prisutan na 202 veb prezentaciji 4. Dan DJ-jeva na Svetog Jovana, dakle 20. januara 5. Razne vesti, uz onu o bankomatima medju kojima vecina i dalje koristi Windows XP 6. Ivana Kokalovic, Epson... O performansama i ustedama koje postizu ITS printeri 7. Na Tviteru i Fejsbuku trazili putnike koji putuju kroz vreme 8. Panteon... dr Pedrag Pantelic - 10 neverovatnih cinjenica o nasem telu, ali i jedna o mozgu 9. Dejan Ilic o draguljima naseg jezika 10. Vesti sa FM neba 11. Pilot doziveo infarkt, stjuardese pitale zna li neko da upravlja avionom 12. Od svega po malo, uz Amazon koji pocinje da salje jos nekupljene predmete na nevidjeno.

Spektakularna priča o deset zanimljivih činjenica o našem telu koju je, za sve one koji pamte njegovu erudiciju i čudesnu pozitivu, razvezao i u ovoj emisiji dr Predrag Pantelić u Zairovom "Panteonu".


Emisija broj 693 Direct link to mp3 / subota 18. januar 2014.

Local player

U ovoj emisiji: (Re)kapitulacija... Stare novogodisnje zelje i stalno aktuelni Dzobs 2. Informacija o predstojecem CeBitu 2014 koji pocinje u martu 3. Svet gejminga... Milan Djukic o lakim promasajima u 2013. godini 4. Prodaja gramofonskih ploca porasla u prosloj godini 5. Petar Mars, alijas Peca Petrovic i jutarnja bajka o decaku iz radio-dzungle 6. Poleteo mlazni lovac sa delovima odstampanim na 3D printeru, nema nade za internet privatnost 7. Markusov svet... Hitler je propao zbog filozofa 8. Amazon se spremio za pametni telefon 9. Pirocanac izumeo uredjaj koji stedi i do 50 posto goriva 10. Voja Antonic o robotskim automobilima nase buducnosti 11. Samsung lansirao igracku konzolu za pametne telefone 12. Dejan Ilic... I bi slava na srpskoj telekomunikacionoj pijaci 13. Iduce godine stize i Windows 9 14. Goran Marjanovic o neobicnom pocetku 2014. godine u Tesla kontekstu.

Uspešan let Tornada: po prvi put u istoriji avijacije jedan mlazni lovački avion poleteo je sa ugradjenim delovima koje je BAE odštampala na 3D printeru!


Emisija broj 692 Direct link to mp3 / subota 11. januar 2014.

Local player

U ovoj emisiji: (Re)kapitulacija: rat božji, živa sila i bela kuga za tri ratna druga / Dejan Ristanović o razmeri promena u protekloj godini / Simbian i MiGo zvanično proglašeni mrtvim / Novi pametni televizori su tu da bi vas špijunirali / Panteon dr Pedraga Pantelića: može li pušenje da bude zdravo, a muzika odgovor na sva pitanja? / Da li su korisnici AjFona stvarno najpametniji? / Uređaji kojih za 5 godina više neće biti / Torent naš nasušni / Markusov svet: kosmos, još jedna odiseja kroz prostor i vreme / Dvojica tužila Fejsbuk zbog praćenja privatnih poruka / Milan Đukić... Matorani koji stare zajedno sa Plej Stejšnom / Lokalni događaji proteklog meseca i oda PDV-u na računare.

IT vidovnjaci predviđaju da u narednih 5 godina više neće biti dial-up interneta (zbogom telefonskim modemima!), nezavisnog GPS-a u autu (fabrike će odmah ugrađivati nav-sisteme), low-end foto kamera (mobilni telefoni su ih odavno nadmašili), ključeva za kola (daljinska komanda će rešavati sve), a pred ofanzivom "oblaka" i mini-flešića, zla sudbina čeka i DVD plejere.


Emisija broj 691 Direct link to mp3 / subota 4. januar 2014.

Local player

U ovoj emisiji: (Re)kapitulacija protekle godine na početku početaka ove / LG radi na novim gedžetima / Voja Gašić u tarifnom vilajetu / Markusov svet: evo kako decentralizovati računarski oblak / Fejsbuk je mrtav za tinejdžere / Petar Marš, alijas Peca Petrović, sa jutarnjom pričom o originalnosti radio i TV voditelja / Miodrag Kuzmanović o zanokticama nakon posete Stiva Balmera Beogradu / Voja Antonić govori o svojoj prvoj kompjuterskoj animaciji u životu / Dejan Ilić o smeni tabletoidnih generacija / Đani Karenci objašnjava suštinu i prednosti ITS tehnologije Epsonovih printera / Indija ne želi Bitkoin, Red Bul pokreće međunarodni TV kanal / Goran Marjanović sa novogodišnjom posvetom svetlosnom biću zvanom Tesla.

Ako niste znali, prvu kompjutersku animaciju u životu Voja Antonić je uradio još 1979. godine. Kako je to izveo u doba kada nije bilo ni traga ozbiljnijoj hardverskoj podršci, Voja je ispričao u ovoj emisiji. A fotka pred vama vodi vas na portal globalvoiceonline.org, gde je obeleženo 30 godina od premijere Vojinog "sklopi ga sam" računara "galaksija" i isto toliko od slanja kompjuterskih programa preko radija u tadašnjoj Modlijevoj emisiji "Ventilator 202"!

Radio emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Leteći reporter: Vladimir Bubanja. Mailbox emisije: modli@beotel.rs.