Beograd 202, Radio 98 Podgorica, OK radio Vranje, City radio Niš, Radio Majdanpek, Radio Banat Link Temišvar, BUM radio, Urban City radio

Sve dosadasnje emisije
Emisije iz ranijih godina
  2017


Na multimedijalnom portalu "Prvi Prvi Na Skali" možete slušati punu, a to znači i muzički neosakaćenu verziju ZAIRA, u originalnom kvalitetu s kojim stiže i na programe radio-stanica koje ga preuzimaju.

Podcast "Zakona akcije i reakcije" dostupan je i na Eplovom iTunes Store-u. Zgodno za vlasnike iPoda, iPada i iPhonea.

Uz audio interpretaciju u ZAIRU, kolumne počesto provokativnog Markusa možete da pratite i na njegovom blogu. Način da ga imate pri ruci čak i kad ga nema u emisiji!


Zoran Modli i "Zakon akcije i reakcije" / NOVA RADIO EMISIJA:


Emisija broj 857 Direct link to mp3 / subota 25. mart 2017.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje jedino muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... U znaku prve beogradske Gitarijade, šanse pružene u Studiju 6 i hrvatskih meseci sa staroslovenskim nazivima // Roborace trke Formule bez vozača // Igor Rill... Daleko, na severu // Ivana Sabo... Koji mobilni OS koristite na svom pametnom uredjaju? // Sve što je potrebno znati o putovanju avionom... Umetničko delo zvano Boeing B747 vs. Airbus A380 // Bežične slušalice eksplodirale u avionu // Dejan Ristanović... Bekap podataka i 'na nebu' i na zemlji // Jovana Nikolić i Tijana Marković... Kako otkriti laž na osnovu verbalnih znakova? // Dejan Ilić... Crna i bela kuglica // Brze vesti... Ponovo txt u WhatsAppu, treci clan Huawei P10 porodice, NFC naočare, Nexus 6 se vratio na stari OS, zacrnjeni Galaxy S8 // Bez 'Parova' u BiH.Pre pola veka, 1966. godine, dogodile su se dve medijske atrakcije u glavnom gradu: jedna eksplozivna (prva beogradska Gitarijada u Hali 3 Beogradskog sajma), a druga ekstenzivna (prvo javno snimanje radio emisije Radio Beograda 2, "Studio 6 vam pruža šansu"). Na fotografiji je ona prva, a na "početku pre početka" emisije - obe.


PRETHODNE EMISIJE:

Emisija broj 856 Direct link to mp3 / subota 18. mart 2017.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje jedino muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... Avijatičarski bal i 'balističko' povezivanje ljudi oko avijacije // Lud dan u životu Miodraga Micića Mimija // 80 godina "Studenta", spajanje vazdušnih prostora jugoistočne Evrope, padobranski skokovi u Nikšiću // Lazar Džamić... Sve(t) je marketing // Kuzmin vremeplov... Odlazak u prohujale martove 1991, 1997. i 2005. godine // Raport sa predstavljanja digitalnog izdanja "Nove Galaksije" // Kad Dordje Marjanović i Žilber Beko zajedno muziciraju, a Marko Marjanović na to podseti sve ostale // Vladimir Trajković... Ekrani i zdravlje // Brze vesti... Savetovanje o medijskoj pismenosti, radnici RTK skupljaju potpise, on-lajn talenti, ponovo BBC na srpskom jeziku, Global Media u Užicu // Sve što je potrebno znati o putovanju avionom... Avion kao predmet umetnosti, trag dima na krajevima krila // Markusov svet... Vukovi i društveni ugovor // Brze vesti... Novi Huawei, kraj za Vistu, koliko je botova na Tviteru, posle stare - nova Nokia.Vazduhoplovni stručnjak dr Aleksandar Simić na zarazno jednostavan način u svojoj novoj knjizi, "Sve što je potrebno znati o putovanju avionom", otkriva tajne o kojima smo do sada samo mislili da sve znamo. Istoimeni serijal uveliko teče i u emisiji "Zakon akcije i reakcije".


Emisija broj 855 Direct link to mp3 / subota 11. mart 2017.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje jedino muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... Ima li danas nauke na radiju? // Radio arheologija 01... Rekonstrukcija nekadašnje emisije Radio Beograda 2 "Studio 6 vam pruža šansu": Ranko Stojilović, Darko Tatić i Dragoslav Simić // Radio arheologija 02... Učesnici emisije "Studio 6 vam pruža šansu": sećanja Predraga Simića Simovana i Dragoslava Simića, potraga za Zamurom // Živko Bošković... Kad je već dobro, zašto ne bi moglo još bolje? // Nova pravila u vazduhu za dronove na nemačkom nebu // Rastu cene računara, ali raste i potražnja za desktop mašinama // Dejan Ilić... Toplo-hladno // Facebook i Oculus plaćaju odštetu Zenimaxu, a ugledna softverska bratija optužena za geoblokiranje // Lazar Bošković... Koraci do dobrog internet sajta // Sve što je potrebno znati o putovanju avionom... Ne pitajte za gumice, selotejp i hemijske tragove na nebu! // Nova privatizacija RTV Kragujevac, Alcatel vs. Telekom.Arhivski snimak Dragoslava Simića, redaktora emisije "Studio 6 vam pruža šansu" iz 1966. godine, kad jednu od učesnica priprema za nastup pred mikrofonom. U ovom ZAIRU se bavimo "radio arheologijom" rekonstruišući baš ovu emisiju u kojoj je veliki broj mladih dobio (i iskoristio) šansu koju im je u to vreme pružio Drugi program Radio Beograda, otisnuvši se u svet uspešnih medijskih profesionalaca.


Emisija broj 854 Direct link to mp3 / subota 4. mart 2017.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje jedino muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... Osvajanje Kineskog zida i Mont Everesta // Uhapšen autor najjeftinijeg smartphonea od 4 dolara // Ivana Saldo... Kada su nastali prvi pametni telefoni? // LOGO jedini iz regije učesnik godsšnje Huawei konvencije, pobednici prvog Telenorovog Hakatona // Ivana Saldo... Zašto prvi mobilni telefoni nisu bili uspesni? // Evo kako veštačka inteligencija komponuje pop pesmu // Brze vesti... Raste potreba za IT juniorima, digitalne promene u 2017. godini, Viber veruje u budućnost aplikacije za razmenu poruka // Nakon gašenja Radio Kragujevca, reaguju 'zairci' Dejan Milosević Miška, autor portala Prvi Prvi na Skali i Živko Bošković // Peca Popović dobitnik nagrade Fondacija Tanje Petrović // Nikola Karaklajić evocira sećanje na prve pop emisije Muzički automat i Sastanak u 9 i 5 // Kontrola letenja očekuje u ovoj godini prihod od 102 miliona eura // Markusov svet... Dva posvadjana pilota oboriše avion // Sve što treba znati o putovanju avionom... Kako radi mlazni motor, mogu li putnički avioni da rade akrobacije, zašto se mlazni motori vrte dok putnici ulaze? // Na ovogodišnjem DIDSU sve o pretraživačkoj internet mašineriji // Brze vesti... Samsung, Huawei, LG Electronics, Nokia i BlackBerry na Mobile World kongresu u Barceloni, Google u borbi protiv uznemirujuih komentara.Ovogodišnji dobitnik nagrade Fondacije "Tanja Petrović" za zasluge u očuvanju i unapređenju kulture na medijima je rok kritičar i publicista Petar Peca Popović. To je bio povod da se, istovremeno, podsetimo i Nikole Karaklajića i njegove emisije "Veče uz radio", koji su zaslužni za prvi Pecin angažman na programu Radio Beograda,1968. godine.


Emisija broj 853 Direct link to mp3 / subota 25. februar 2017.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje jedino muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... I nebom lete 'Titanici' od kojih ponekad pokoji potone // Živko Bošković s dopunom priče nakon teksta Marka Nešovića iz prošle emisije // U slavu radija, a povodom 13. februara, Svetskog dana radija... Ovako je to bilo // Pogled iz ugla Gugla na DIDSU 2017 // Da li lažne vesti ubijaju naš um? // Siniša Šmitran priča kako je postao pilot // Serija 'Sve što je potrebno znati o putovanju avionom'... Uvodna priča o autoru, stručnjaku za bezbednost u letenju, dr Aleksandru Simiću // Dejan Ilić... IT Leletristika // Brze vesti... Test autonomnih vozila, dosadne reklame nastaju sa Jutjuba, nevidljiva zaštita za ekran, HTC neće jeftino, dodatak: mini-vesti.Frontalna borba protiv lažnih vesti: Tim Kuk (Epl) poziva vladu SAD i tehnološke kompanije da pokrenu akciju koja bi pomogla suzbijanju lažnih vesti na društvenim mrežama koje, po njegovim rečima, ubijaju naš um.


Emisija broj 852 Direct link to mp3 / subota 18. februar 2017.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje jedino muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... Da li je Tesla stvarno progovorio? // Dejan Ristanović... U očekivanju novog doba modernizacije na našim prostorima // Marko Nešović... Gde su brendovi na Jutjubu? // Brze vesti... Lenovo i novi proces proizvodnje, konferencija o IKT-u u obrazovanju, Apple u Indiji, korisnici ne brinu kad su onlajn // Momir Djekić... Rasprodaja na naš način - sve mora da ode // Leteći Amazon // Radomir Vuković (Kvadart) o svojoj energiji // Markusov svet... Ponos majki, drugi deo // Novi procesori samo za Windows 10 // Brze vesti... Samsung bez oznake Edge, Xiami u hiljadu prodavnica, LG G6, iPhone 7, Google, FacebookLite, Android Wear 2.0, WhatsApp // Dejan Ilić... Ja tebi serdare, ti meni vojvodo // Jovana Vu... Mama onlajn.
Ponovo se pokrenula diskusija o stvarnom ili "glumljenom" Teslinom glasu koji se s vremrena na vreme pojavljuje na YouTube kanalu... Zaista, da li je moguće da Tesla, koji je živeo u vreme od prvog Edisonovog fonografa, pa do procvata radija i zvučnog filma, ni jedan jedini put nije nešto izgovorio u mikrofon?


Emisija broj 851 Direct link to mp3 / subota 11. februar 2017.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje jedino muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka o hemijskim i drugim vezama - sa pivom! // Ćirbasters 2' razvejao izgovore za nekorišćenje ćirilice // Kuzmin vremeplov... Sa "Svetom kompjutera" kroz februar 1991, 1997. i 2005. godine // Epilog priče o Samsungovim baterijama // Umesto vesti sa FM neba, prijateljska preporuka dragom 'radio osluškivaču' Vuku Mihajloviću // Vesna Jeremić Čarknajev o godišnjoj dodeli priznanja časopisa "PC Press" Top 50 najboljih veb sajtova // Top 50 najboiljih onlajn stvari 2016. godine // U najavi i solarni putevi // Presvlačenje zvuka starog radija u novo ruho // Smartfon naš nasušni // Aleksandar Marinković (Anima)... Kako distribuirati znanje o popularnim programskim paketima // Gasite veb-kamere da vas ne bi špijunirali // Srdjan Radosavljević... Da li me moj mobilni telefon špijunira? // Dejan Ilić... Na parove razbroj's! // Brze vesti... Panasonicov SSD, Nokia se vraća, Seagate zatvara pogon, desktop PC nikad vitalniji, Microsoft kupuje, ICT Hub Venture u Beogradu.
Tema emisije je atak na privatnost posredstvom veb kamere i mikrofona: da li me moj mobilni telefon špijunira? Večiti tragači za teško vidljivim detaljima otkrili su da i Mark Cukerberg, osnivač Fejsbuka, nalepnicom pokriva objektiv kamere na svom laptopu, što je, kažu, evidentan dokaz da su čak i oni koji mogu sve da saznaju o vama - na danonoćnom oprezu kad je u pitanju njihova koža!


Emisija broj 850 Direct link to mp3 / subota 4. februar 2017.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje jedino muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka o avio-radijaciji i radio-avijaciji // I Vladimir Jelenković je bio u Trezoru // Upozorenje na novu phising prevaru // Zvuci iz kosmosa u galeriji Doma omladine // Brze vesti... Od Fejsbuka do What'sAppa, od Lumije do HP-a // Ivan Umeljić... Kako naučnopopularnu literaturu učiniti zaista popularnom? // Dejan Ristanović... Koliko smo (ne)bezbedni i kako da budemo bezbedniji na internetu? // Hakovali hotel, zaključali goste u sobama i zatražili otkupninu // Markusov svet... Gej brakovi - pa niste, valjda, ludi? // Mirko Ilić, dizajner... O sebi, dizajnu i svetu koji ga okružuje // Brze vesti... Teško je vratiti ukradeno, osam mobilnih novina u 2017, RNIDS nudi zaštitu web domena, pet godina ćirilićnog domena, zemlja s milionima programera, ali i rekordnom korupcijom i sivom ekonomijom // Dejan Ilić... Mr IsNoGood i master Le Le Mood // Zašto korisnici lažu ili 'ulepšavaju istinu' na društvenim mrežama?
U novoj epizodi "Trezorove" serije "Moj živor sa računarom" došao je red i na Zorana Modlija, u epizodi koju je moderator razgovora u ovoj seriji, Đordje Branković, lucidno nazvao "Avio radijacija, radio avijacija"!


Emisija broj 849 Direct link to mp3 / subota 28. januar 2017.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje jedino muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... Da li će u budućnosti biti srećnih pilota? // Crni petak doneo popuste i u Dark Web prodavnicama! // Voja Antonić o hakerima s onu stranu Atlantika 01... Pripreme za hakerski kongres u Pasadeni // Voja Antonić o hakerima s onu stranu Atlantika 02... Kako sam pripremao bedž i zadatak za učesnike hak-komferencije // Voja Antonić o hakerima s onu stranu Atlantika 03... U šta su sve učesnici Hackadaya uspevali da pretvore moj bedž // Brze vesti... Redizajn Linkedina, tri nova i Pada kasne, slaže se slika novog Appleovog telefona, povratnička Nokia 6 u prodaji, fondacija Mozilla objavila svoj novi logo // Vesti sa FM neba // Raskinuta privatizacija Radio-televizije Kragujevac // Željkovo veliko filmsko očekivanje: "Life in mono" by Mono // Markusov svet o "Crnom ogledalu"... Lakše se kolje kad ne mirise krv // Dejan Ilić... Sto je brzo, to je i kuso // Brze vesti... Vine službeno ugašen, Microsoft proglasio Windows 7 zastarelim, u pripremi baterije sa ugradjenim usporivačem gorenja // Milan Vlajčić... Izvinjenje iz Yahooa.
"Da li će u budućnosti biti srećnih pilota?" glasilo je pitanje na početku emisije, davši Modliju vrlo škakljivu temu na razmatranje, sa očekivano oprečnim reakcijama slušalaca. No jedno drugo pitanje - da li će u budućnosti biti srećnih vozača? - pruža nesumnjiv odgovor: DA! A zašto, saznaćete kad uvećate ovu sliku "čudesnih i neuništivih" Michelinovih auto guma sutrašnjice... greška, današnjice već: nema više ventila niti vazdušnih kompresora na benzinskim pumpama, krpljenja, izduvavanja i pucanja, nema više potrebe za rezervnim gumama, zalutalih eksera i staklenih projektila... Da li će to značiti pad cena automobila i nestanak nekih do sada veoma važnih usluga (poput vulkanizerskih, recimo) - pokazaće budućnost i to vrlo brzo.


Emisija broj 848 Direct link to mp3 / subota 21. januar 2017.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje jedino muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka o obezličenim pilotima u raljama EU birokratije // By book odnos prema svemu, a ne samo prema avijaciji i bezbednosti u vazduhu // Preko milion registrovanih .me domena značajan izvozni artikal Crne Gore // Kako se snaći u hi-tech svetu... Ništa od zamene // Radio emisija Igora Aleksića medju deset najboljih u svetu prema mišljenju asocijacije URTI // Odlomci iz emisije Igora Aleksića "Da li tviterasica sme da bude spremacica?", nagradjene prošle jeseni u Parizu // Brze vesti... Lozinke i dalje naivne, Huawei predstavio P8 Lite, Galaxy S8 bez home dugmeta, britanski operateri će slati žuti karton za skidanje piratskih sadržaja // Marija Nikolić... Homo ekonomikus - koliko vrede ljudi? // Miodrag Kuzmanović... Pesoptimizam // Brze vesti... Eplove slušalice apsolutni hit, HTC predstavio U Ultra i U Play pametne telefone, PlayStation 4 u novom modelu, Fejsbuk se okreće video sadržaju, sve više VPN korisnika // Zoran Petrović, novinar i voditelj... Šta mladi ljudi misle da će dobiti od radija, a šta radio očekuje od njih? // Sakupili čak 34 miliona dolara za projekat i - propali! // Voja Antonić... Kako pobediti kockarsku mašinu?
Startap projekat simpatičnog drona sa imenom Lily za oko godinu dana je prikupio 34 miliona dolara, a onda stao - da bi se na kraju ispostavilo da je čitav projekat propao! Lily je zamišljen kao uređaj koji se samo baci u vazduh, a on potom prati korisnika i snima svaki njegov pokret. Izgleda da je bio preveliki zalogaj, ali se vlasnici kunu da će vratiti novac u naredna dva meseca.


Emisija broj 847 Direct link to mp3 / subota 14. januar 2017.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje jedino muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka Slobodana Bubnjevića o 'Elementima' i jedinjenjima // Dejan Ristanović... Mogu li nas kompjuteri uopšte nečim iznenaditi? // Amazon Prime Video u Srbiji // Dr Zoran Živković u emisiji 'Tako stoje stvari' o kreativnom pisanju... Može li svako da postane pisac? // Dr Zoran Živković u emisiji 'Tako stoje stvari' o prevodjenju... Koliko je prevodilac važan u plasmanu dela i doživljaju koji ima čitalac? // Dr Zoran Živković u emisiji 'Tako stoje stvari' o čitanju... Čitanje kao terapija // Srdjan Djordjević... Isto mislimo, slično govorimo, ali se ne razumemo // Brze vesti... Uprkos baksuznom Galaxy Note 7 - Samsung ipak u dobitku, nove funkcije HTC-ovog novog telefona, Nokia se i zvanično vratila, Alcatelov novi telefon // Jovana Nikolić, Muharem Bazdulj... Imaju li nacije svrhu? // Markusov svet... Kad je On bio, vozovi su stizali na vreme // Norveška započinje proces gašenja FM radijske mreže // Voja Antonić ponovo u Americi.
U intervjuu "pozajmljenom" iz emisije RTS1 "Tako stoje stvari", urednik i neopevani majstor intervjua Zoran Stanojević razgovara sa dr Zoranom Živkovićem, eruditom, piscem, prevodiocem, svojevremeno izdavačem SF literature, prvim doktorom nauka koji je titulu stekao na temi naučne fantastike, univerzitetskim profesorom i instruktorom kreativnog pisanja. Razgovor koji se pamti i lekcija za sve koji nameravaju da se late pera!


Emisija broj 846 Direct link to mp3 / subota 7. januar 2017.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje jedino muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Početak pre početka... Kučići, mačići, petarde i jedna never ending story domaćeg rokenrola // Hoće li nam roboti i internet uzeti posao? // Stevan Čičovački, nekadašnji novinar Radio Beograda 2... Kakve to ljude traži radio? // Nevena Grubač... Putovanje u središte Zemlje // iPhone se ipak neće proizvoditi u SAD! // Markusov svet... Ponos majki // Kuzmin vremeplov... S Miodragom Kuzmanovićem prisećamo se januara 1991, 1997. i 2005. godine // Ko pravi kompjuterske viruse i zašto? // Brze vesti... Teško je lišiti se društvenih mreža, Samsung sa tri nova uredjaja, 2016. godina rekordna po pirateriji, Apple smanjuje narudžbine za iPhone 7 // Dejan Ilić... Virtulena banka i stvarni problem // Slobodan Bubnjević... Vremenski blizanci // Vladimir Majstorović... Ne ismevajte korisnike dogodovštinama iz kol centra!
Ova, sad već (iz razumljivih razloga) nevažeća pozivnica za doček Nove 2017. godine sa YU grupom na zemunskom novom trgu, bila je povod za info o jednom zanimljivom filmu. Naime, reditelj i scenarista Darko Lungulov izabrao je baš ovaj koncert za završnicu celovečernjeg dokumentarca pod nazivom "YU grupa - never ending story".


Emisija broj 845 Direct link to mp3 / subota 31. decembar 2016.

Local player

U ovom audio zapisu emisije nedostaje jedino muzika u punom trajanju.

U ovoj emisiji: Poslednjeg dana 2016. godine... Brodovi su u bocama, a čestitke u kantama // Korisnici više vole starije Microsoftove mobilne platforme // Poslednjeg dana 2016. godine... Jedan hor i jedan avion na dnu Crnog mora // Nevena Grubač... Izazovi // Poslednji let Vesne Vulović // Novogodišnji susret Kapetana Balda sa Parking servisom // Brze vesti... Bezbrižna mala preduzeća, s kojim uredjajima pristupamo internetu, Guglovi pametni satovi, 32 Nokijine tužbe protiv Epla // HTC priprema iznenadjenje za 12. januar // Markusov svet... Tata, a zašto je priroda tako komplikovana? // Amazon obavio prvu dostavu dronom // Djordje Malavrazić o radio-avanturi Boba Dilana u emisiji Ranka Stojilovića 'Nevidljivi ljudi' // Kreten koji izmišlja vesti // Dejan Ilić... Prvih 100 dana nove godine // Poslednjeg dana 2016... Oni su nas napustili tokom protekle godine.
Jeste da je novogodišnji, ali poslednji ZAIR u 2016. ovog puta nije mogao bez nekrologa, koliko god to bilo neprimereno tzv. prazničnoj euforiji. Ove godine je broj onih koji su nas zauvek napustili veći nego ikad, a među skorašnjim rastancima je onaj sa legendarnom stjuardesom Vesnom Vulović i tragično izginulim članovima svetski poznatog hora i orkestra Aleksandrov. Kao kontrapunkt svemu, pozadina za njihove fotografije jeste novogodišnja čestitka Zairovog saradnika i 3D dizajnera Slavka Ćusića.


Radio emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Leteći reporter: Vladimir Bubanja. Mailbox emisije: modli@beotel.rs.