Povratak na Zair 2018.

Ponešto iz 915. emisije...

Voja Antonić: MODLI

.

Ovim sam se bavio sasvim kratko vreme. Krenulo je tako što sam jednom, gostujući u emisiji "Modulacije", ispričao jedan svoj doživljaj u priči TRI KRAVE. Odziv je bio buran, javljali su se i slušaoci sa svakakvim idejama, a Zoran Modli, koji je ovu emisiju vodio svake subote od 15.00 do 18.15 na talasima Beograda 202, dao mi je ideju da to pretočim u priču i da je pročitam. To je uskoro postala praksa, pa je svaka moja nova priča imala promociju u "Modulacijama". A ovo je jedna od njih...

* * *

Srećan sam što uživam ovakvo poverenje. Zoran Modli nijednom nije zatražio da unapred pogleda priču koju ću pročitati. Veruje mi i dozvoljava da sam režiram ovaj trenutak. Ovog puta zloupotrebljavam poverenje i ovo što čitam nije priča. To je portret jednog mog prijatelja: Zoran Modli, onakav kakvog ga ja vidim.

.

.

Glas, intonacija, ritam slogova u rečenici, razvlačenje pretposlednjeg sloga da bi se poslednji pretvorio u prasak, stvaranje dinamike u salati od muzike i reči - i vi onda kažete da, to je Zoran Modli, znam ga. Tako sam i ja mislio. A onda sam dobio priliku da ga malo bolje upoznam.

Prva zanimljiva stvar je sposobnost da vodi više dijaloga u isto vreme. Recimo, dok sagovornik pravo u mikrofon odgovara na njegovo pitanje, on razgovara s nekim trećim i u isto vreme mimikom daje instrukcije muzičkom saradniku. A kad po promeni ritma nasluti kraj odgovora, oštro podiže regler na mikseti, okreće se ka mikrofonu i uskače s komentarom ili novim pitanjem.

Očekivali biste da mu ovakve situacije smetaju, ali naprotiv, baš je to ono što mu treba: dinamika, pokret, aktivnost. Kad toga nema, on pokreće rezervnu varijantu: ustaje i pravi skokove i čučnjeve, jer mu trebaju pune baterije za rečenicu kojom ispraća poslednji takt muzike.

I onda, kad pomislim da sam ga snimio onakvog kakav jeste, ulovim ga u situaciji u kojoj sigurno ne želi da bude ulovljen: zagledan u tačku koja je negde daleko od ove skučene sobe, gleda se pravo u oči sa svojim problemima. Samo za trenutak, a onda se prene i odmah nalazi prečicu do stanja u kome je pre toga bio. I baš na tome mu zavidim - za isto podizanje raspoloženja, meni bi trebali sati borbe sa sobom. Zato sam počeo da koristim trik: subotom dolazim u emisiju i, ako sam loše volje, zakačim se za njegovu energiju i švercujem se. Verujem da ste i vi učinili isto bar jednom dok ste slušali emisiju. Ako niste, pokušajte: vredi truda.

Ali ovo je moj trenutak.

 

Znate šta ima novo? On sedi bez pokreta, ćuti i gleda me preko miksete kroz staklo. Izgleda da sam uspeo: iznenadio sam ga!

Voja Antonić

* * *

Ovo je napisao i pročitao Voja Antonić u emisiji "Modulacije The Next Generation" na Beogradu 202 15. juna 1996. godine. Istom ovom pričom započeo sam, posle 22 godine, novi ZAIR baš ove subote - dobro mi je došla za „početak pre početka“!

Ovo i jedna od onih retkih prilika kada privolim sebe da vas pridavim podsetnikom o tome kod koga na FM-u možete pratiti moj "Zakon akcije i reakcije", pa ću je iskoristiti da vam kažem ko su moji FM domaćini u ovom trenutku:

U BEOGRADU: Radio Laguna 93.7, subotom od 9 do 11h.
U NIŠU: City radio 99.9, ponedeljkom u 19h, četvrtkom u 20h i nedeljom u 9.30h.
U VRANJU: OK radio 92.8, subotom u 16h i sredom u 20h.
U POŽAREVCU: Radio Bravo 100.2, utorkom u 12.05h.

O internet radijima i web portalima prvom sledećom prilikom. Hvala svima!

.

.

Istorija NLO-a na našem nebu

.

.

Kako stojite sa vanzemaljcima? Ako ste sa njima na Ti, ovo je idealna priča za vas. Potkraj leta 2012. godine, emisija „Gladne uši“ Hrvatskog radija 2 bila je posvećena jednom neobičnom događaju iz prve polovine sedamdesetih godina prošlog veka. Ovaj događaj je za ovu emisiju dugo i prilježno istraživao moj kolega iz Zagreba Đulijano Marinković. U ovoj epizodi (tačnije, odlomku iz dvočasovne emisije) njegovi sagovornici su Zlatko Vereš i Dobrosav Đeba. Radi se o Incidentu sa Pan Adrijinim avionom čiji su putnici i posada bili svedoci neobične pojave – svetlećeg objekta čiji manevri i neverovatna brzina kojom se kretao nisu mogli biti objašnjeni drugačije nego kao NLO. Dobrosav Đeba bio je kapetan na tom Pan Adrijinom letu, a Zlatko Vereš, svedok pojave neobičnog objekta na radarima kontrole letenja, u to vreme je bio načelnik Savezne uprave za kontrolu letenja.

 

U emisiji govore i kapetan Đeba i gospodin Vereš. Da dodam i to da je Zlatko Vereš, nakon karijere kontrolora letenja, dugi niz godina bio na čelu nacionalne Komisije za istraživanje vazduhoplovnih udesa. Moj kolega Đuilijano Marinković snimio je razgovor sa gospodinom Verešom početkom leta 2012. godine. Nedugo zatim, 25 jula iste godine, Zlatko Vereš je umro, a emisija je svoju radijsku premijeru doživela tek nakon njegove smrti.

.

Radio emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Leteći reporter: Vladimir Bubanja. Mailbox emisije: modli@beotel.rs.