Povratak na Zair 2019.

Ponešto iz 951. emisije...

Najznačajnija fotografija u istoriji čovečanstva

napunila 50 godina

.

.

Najpoznatija fotografija koja je napravljena u kosmosu – Earthrise – napunila je 50 godina. Tokom vremena je postala toliko poznata da se danas smatra jednim od opštih mesta u svetskoj kulturi, a naučnici ističu da je imala veći uticaj na čovečanstvo od bilo koje druge fotografije.

Fotografija nije prethodno planirana, a napravio ju je astronaut Bill Anders tokom misije Apollo 8, te prizor opisao kao „jedinu boju u kosmosu.“ Apollo 8 misija iz 1968. godine bila je ključna u trci do Meseca, te istorijski let kolosalne rakete Saturn V, koja je pre toga testirana samo dva puta. To je ujedno bila i prva letelica koja je uspela da napusti polje Zemljine gravitacije, te stigne do nekog drugog nebeskog tela.

Fotografija je prvi put objavljena početkom 1969. godine, te inspirisala prvi Dan planete Zemlje koji je obeležen 1970. godine, te se od tada obeležava svakog 22. aprila. To je ujedno bio i prvi korak u razvijanju ekoloških pokreta širom sveta, budući da su mnogi uspeli da dožive osećaj samoće u kosmosu koji su astronauti opisivali, te veliku želju za povratkom na rodnu planetu. Šira slika, koja je čoveku neophodna da bi razumeo ono što zna samo u teoriji, ilustrovala je položaj Zemlje u beskonačnom univerzumu, te čovečanstvu ukazala na činjenicu da je to jedini dom koji za sada ima.

.

* * *

.

Govornica

.

Najpre sam morao da uradim selftest. Ako ga preživim preživećete i vi. Preživeo sam, jedva. Paz'te: tri sata i dvadeset minuta sa Miletom uz jednu flašicu vode, dva kamermana, troje u režiji (Aleksandar, Danijela, Zoran), najmanje četiri gledaoca TV Marš uživo, sve to pet dana posle Nove godine, uz ukupno šest sati provedenih u Valjevu i to bez vožnje tour/retour! Povod je bila emisija "Govornica" čiji pult u proscenijumu te neodoljive televizije drži dugogodišnji praksista Istraživačke stanice Petnica Mile Perić. On razgovara sa ljudima, nikada manje od dva sata u dahu, i pokazuje da često zna o njima više nego oni sami.

Te subote petog januara došao je red na mene. Mile Perić je neverovatan čovek: zakleti vizuelac, on na svom tabletu konstruiše genealogiju razgovora u vidu razgranatog stabla u čijem srcu je gost. Odatle se granaju putevi, puteljci i kozje staze ka datumima, temama i događajima koje namerava da rasvetli pred kamerama. Kada kaže "...Nisam profesionalni ili iskusni TV voditelj i novinar (FDU 83/87, još sam mlad - tek sam napunio 60) i moj osećaj je da su intervjui koje radim za TV Marš po mnogo čemu amaterizam, produkcioni i voditeljski - ali ih za kontratežu radim potpuno slobodno, otvorenog uma i dobronamerno", nemojte mu tek tako poverovati u ono prvo - radi on to itekako iskusno i profesionalno, a u ovo drugo, da je otvorenog uma i dobronameran, budite bezrezervno sigurni. A kakav bi i mogao da bude čovek koji glavnu patronu svog profesionalnog života ispucava u IS Petnica?

Kaže još da TV nije njegova šolja kafe, nego (dodaje): "...jednostavno, činim uslugu prijatelju, razgovaram s ljudima pametnijim, talentovanijim ili vrednijim od sebe" (ovu samoubilačku skromnost mu ne mogu oprostiti!), "mada sam omirisao rad na radiju u Ritmu srca, sredinom osamdesetih, s Darkom Kocjanom, Robertom Klajnom, Vojom Nedeljkovićem i Goricom Nešović." Pa zar se i to savršeno ne uklapa u ovaj  očaravajući CV? Po meni, bolje bi bilo da je on bio gost vlastite emisije nego ja tuđe. :-)

A ko je 'prijatelj'?

Zove se Zoran Dovečer. Baš zgodno prezime za kakav smiraj dana. Na čelu je softverske kuće Dovecher TV koja se proslavila softverom za automatizaciju TV emitovanja, ali i nesebičnim zalaganjem za opstanak TV Marš. Video sam ja sve to i izbliza opipao još jesenas na Sajmu medija, atraktivnom poddogađaju prošlogodišnjeg Sajma knjiga, u Hali 3. Zaprepastio sam se kada sam čuo da je u jednom od studija RTS gde su probno instalirali njegov softver, dotadašnji (analogni) TV posao radilo trinaestoro ljudi, dok bi ubuduće to mogao da radi samo jedan jedini “digitalac“! A i prebrojao sam: za sada Dovecher softver koristi 18 lokalnih i kablovskih televizija, uključujući i TV Marš.

E, u tom miljeu proveo sam valjevsko televizijsko popodne i veče uoči snegovitog Badnjeg dana. Najveći deo vremena odneo je upravo ovaj razgovor pred kamerama. Nikada neću saznati zašto je Mile Perić sebi i meni dopustio toliko arčenje televizijskog i Jutjub vremena, pritom oborivši sve dosadašnje rekorde. Vala i ne moram. Jedino mogu blago da vas upozorim da nakon gledanja i slušanja moje priče nećete postati ništa pametniji, mada Mile kaže da nisam u pravu. Ali on je samo jedan fino vaspitan čovek. Sami odlučite imate li vremena za gubljenje ili ne.

.

Radio emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Leteći reporter: Vladimir Bubanja. Mailbox emisije: modli@beotel.rs.