Povratak na emisije ZAIR iz 2019. godine

Ponešto iz 959. emisije...

Planeta majmuna

.

.

Od dana kada su političari nezasluženo postali medijske zvezde svet je krenuo dođavola. Nema predstavnika ljudske rase koji manje zaslužuju medijsku slavu od političara. Njihova percepcija majmunskog kaveza drugačija je od naše. Za nas, oni su majmuni iza rešetaka, za njih, mi smo majmuni koje je neko strpao u kavez. Naši trenutno vladajući majmuni nazivaju nas, petomilionske majmune, najgorim društvenim talogom. Zato verovatno i misle da je Đorđe Balašević u pesmi "Dno dna" mislio na nas, a ne na njih.

Realno je tako: pošten čovek ne može da bude onaj majmun zadugo, a ako i opstane na toj ljuljavoj žiroskopskoj platformi, nema šanse da bude dobar majmun zato što, po prirodi stvari, politika kao oličenje licemerja ne ide sa poštenjem. Pošteni majmuni su ili upadljivo brzo svojom voljom odlazili iz politike - ili su bez svoje volje neslavno propadali. Nepomerljivi majmuni opstaju samo zato što nas uveravaju da bez njih ne možemo. Svi kao fol znamo da im se ne može verovati, a onda disciplinovano odemo da glasamo svako za svog lažova. Majmunska posla.

A kako da verujete majmunima koji su tolike gadosti kričali i usput nipodaštavali sve ono za šta se sada i sami zalažu? Mi sa dna društvenog taloga možemo samo da trepćemo dok gledamo kako se vladajući majmuni preko majmunovizije svađaju sa vlastitim narodom, a još više sa bezobraznicima na majmunolikim pres-konferencijama kad se ovi drznu da pitaju zašto nama majmunima s ove strane rešetke bacaju semenke, dok sami jedu banane. Sve bi u ovom zoo vrtu bilo dobro, samo kada bi majmunski narod bio malo zahvalniji...

Narod majmuna, naravno, ume da ceni slobodu, pa se vrlo slobodno drži za rešetke. Uhvatio se i urla "ura!" onom sa najcrvenijom stražnjicom, a pogrde sipa na majmunčiće što povremeno otvore vratanca kaveza da bi zbrisali u nepoznato. Ne kapiraju da baš niko ne mora da ostane. Ako neće. Svejedno, jedni ostaju jer tako žele, drugi jer misle da kavez tuđeg neba nikad neće smrdet' k'o što ovaj smrdi, treći zato što nemaju drugu ideju, a većina (imajući u vidu starost majmunske populacije) zato što je kasno da bilo šta drugo urade sa svojim životom. Ostaće iskreno ubeđeni da srećniji nego što jesu ne mogu biti, sve dok proviđenje ne pošalje nekog s još crvenijom stražnjicom.

A onda ću se ja, u toj majmunskoj generacijskoj prolaznosti koja jedne crvenoguze vođe baca na istorijsku deponiju, a pred majmunski narod kratkog pamćenja na scenu izvodi nove, setiti svoje prijateljice koju je unuka pre neki dan upitala: "Je li, baba, jesi li i ti volela Džastina Bibera kad si bila mala?"

Sve ti je džabe kad ne znaš šta je pre tebe bilo.

Radio emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Leteći reporter: Vladimir Bubanja. Mailbox emisije: modli@beotel.rs.