Povratak na emisije ZAIR iz 2019. godine

Ponešto iz 963. emisije...

U današnjoj emisiji, između ostalog, nastavak priče o bivšem Muzeju vazduhoplovstva i crtica sa oproštajnog leta kapetana Steve Ignjatovića. A na karikaturu koju vidite nadostavlja se priča o ranom Coraxu i ranom Modliju, tu, odmah ispod.

 

.

Rani Corax, rani Modli

 

Pripremajući se za tradicionalni prvoaprilski susret veterana Studija B u UNS-ovom Medija centru, upitah se: šta da objavim i čime da se pohvalim uz najnoviju godišnjicu najstarijeg Studija B (ovaj novi se, naravno, ne broji)... Pa pomislih, biće sasvim u redu da s ponosom pokažem kako je i mene jednom u životu ovekovečio legendarni Corax. Uradio je to pre 45 godina u vreme kada sam sebi uvrteo u glavu da sam najbolji disk-džokej ondašnje Juge i najpopularniji radio-voditelj ovdašnjeg Studija B. A pošto je Studio B bio i najpopularniji radio, to je podrazumevalo da sam i prvak svih radija.

Kakva budala. Ali rekoh već jednom kako je neizbežno da, ukoliko želiš da budeš star i mudar, najpre moraš biti mlad i glup. Ovo drugo sam uspešno odradio, a kod onog prvog za sada me dobro služe jedino godine...

Što je još lepše, slavljen i hvaljen u ona vremena umislio sam da sam lep, visok i prćastog nosa, pa me je Coraxovo viđenje nadobudnog jahača ploča prilično sneveselilo. Zašto karikaturisti vole svoje pacijente da crtaju iz profila više nego 'leba da jedu? Preboleo sam nekako taj svoj traumatikus sujetikus iz 1974. godine, a onda u životu bio ovo i ono, vucarao se amo i tamo, snalazio se ovako i onako, imao komplekse više i niže vrednosti, dobijao bitke i gubio ratove - uglavnom, dogurao sam do današnjeg dana sa relativno zaokruženom životnom pričom. A vidim i Corax. Za razliku od mene, on jeste postao legenda, ali baš. Ako sam pre 45 godina gunđao na sebe kao nosatog kosmatog "jahača ploča", danas, osim što bih sve dao da izgledam kao na ovoj karikaturi, pucam od ponosa što je jednom davno jedan rani Corax odlučio da nacrta jednog ranog Modlija...

Divim mu se godinama. Jedne kasne večeri, pred zatvaranje hipermarketa u mojim blokovima, ugledah NJEGA. Ne poznajemo se, ne srećemo se, ali znam kako izgleda. Bio je sam, s cegerom u jednoj i štapom u drugoj ruci. Rekao sam mojoj Branki: "Ja moram da pozdravim ovog čoveka." Prišao sam mu, pazeći da ga ne isprepadam. "Dobro veče. Ja sam Zoran Modli. Samo želim da vas pozdravim i izrazim najdublje poštovanje za ono što radite." Pogledao me je kao da sam tridesetšesti koji mu tog dana isto to govori i kratko zahvalio. Onda se, oslonjen na štap, lagano odgegao do svog automobila.

A ja do svog. "Šta misliš", pitao sam Branku, "seća li se on da je ikada crtao nekog tipa kako jaše gramofonsku ploču? Nešto mi se čini da je bio prilično ravnodušan."

"Daj, prestani više da gnjaviš ljude samo zato što si uobrazio da te znaju... Čovek ima svoje brige i bez tebe, samo mu ti još fališ."

Znam da nikome ne falim. Ali nekim ljudima jednostavno ne možete da ne pritrčite i kažete im da ih volite. Naročito posle toliko godina.

.

* * *

.

Evo šta je to tačno QR kod,
čemu služi, ko ga koristi, kako ga napraviti
i, naravno, kako skenirati QR kod telefonom

.

.

Sigurno ste do sada milion puta videli QR kod, zar ne? QR kodovi se mogu naći na bilo kojem pakovanju, na štampanim reklamama, na video reklamama itd. Oni čak mogu predstavljati kupon ili određen link koji vodi ka sajtu, odnosno nekoj Facebook strani, blogu, Twitter nalogu i tome slično. QR kod čak može biti i WiFi šifra ili informacija o kontaktu!

Za one koji nisu sigurni, QR kod izgleda kao mali bedž (može biti i velikih razmera), koji ima neke male kockice unutar sebe koje su povezane u grupama. Ako postoji jedan QR kod za određen link, njegov izgled se ne menja jer svaki simbol, odnosno karakter, ima konkretnu formu u okviru QR koda. To znači da ako jednom generišete QR kod za neki link, primera radi „www.pilotskaknjiga.com“, on će uvek biti isti, neće se menjati.

A ako vas zanima otkud to “QR”, onda će sve biti jasno kada vam kažemo da je u pitanju skraćenica od “Quick Response”. Na QR kod gledajte kao na evoluciju barcode-a koja je započeta u Japanu, u automobilskoj industriji. Zašto? Pa, QR kodovi su znatno pametniji jer mogu sadržati znatno više podataka u odnosu na tradicionalne barcode-ove, a zauzimaju daleko manje prostora. Isto tako, mašine mogu mnogo brže pročitati QR kodove, bez obzira na to što nose veliku količinu informacija.

Ali zašto su ustvari QR kodovi postali toliko popularni? Pa zato što ih mogu koristiti svi, a ne samo neka industrija ili neke firme i slično. Za njih nije potrebno imati posebnu opremu kako bi ih skenirali, dovoljno je imati pametan telefon, Android, Windows Phone ili iPhone, totalno nebitno…

Kako skenirati QR kod pomoću telefona? Pa, situacija je vrlo jednostavna: ili preuzmite aplikaciju sa Google Play, App Store ili Windows Store prodavnica, ili iskoristite preinstaliranu alatku je ukoliko vaš uređaj poseduje. Uostalom, ima mnogo aplikacija koje omogućavaju skeniranje QR kodova tako da nije na odmet pretražiti Google Play prodavnici sa ciljem da neđete onu koja vama najviše odgovara. No, mi ćemo vam ipak predložiti “QR & Barcode Scanner” jer pomoću nje možete skenirati QR kod i klasičan barcode.

Kada je reč o iOS platformi, ona ne uključuje neku sistemsku alatku putem koje se QR kod može skenirati. To znači da će vam sigurno biti potrebna neka aplikacija. Doduše, moramo spomenuti da “Wallet” aplikacija može skenirati QR kodove, ali samo one koje imaju direktne veze sa plaćanjem putem telefona. Što se tiče kompletne aplikacije koja može skenirati QR kod, mi bismo preporučili “Quick Scan - QR Code Reader”.

Iako vam možda Windows Phone uređaju deluju kao izumreli, oni i dalje postoje! Doduše, trenutno čine 0.01% tržišta, ali to ne znači da ih nema. Ako ništa drugo, tu su Windows 10 tablet računari koji koriste iste aplikacije kao i telefoni. Windows Store takođe poseduje veliki izbor aplikacija, a “QR Code Reader” može obaviti posao bez problema. Procedura korišćenja je takođe identična kao i kod iOS tj. Android aplikacija.

Kako generisati QR kod? Ukoliko želite sami da generišete QR kod, onda to i možete, potpuno besplatno i skroz brzo i jednostavno. Mi u suštini koristimo sajt putem kog generišemo QR kodove, ali postoje i aplikacije za telefon, ukoliko više preferirate. Kakva procedura? Toliko jednostavna da nećemo ni praviti "korak po korak" uputstvo! Kopirate link sajta, Facebook strane, Twitter naloga, kupona, Google kontakta ili čega već, potom ga nalepite u prazno polje i dodirnete tj. kliknete na "Generate" i QR kod je tu!

A ako ste voljni da platite nešto napredniji QE kod, onda postoje web alatke koje vam omogućavaju da napravite QR kod koji ima oblik vašeg logoa ili koji je neke drugačije boje. Tu je još nekoliko premium mogućnosti tako da ne oklevajte ako želite da se izdvojite iz mase!

(Prilog preuzet sa sajta pametnitelefoni.rs)

Radio emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Leteći reporter: Vladimir Bubanja. Mailbox emisije: modli@beotel.rs.