Povratak na emisije ZAIR iz 2019. godine

Ponešto iz 972. emisije...

Dogodilo se na današnji dan...

.

...a to beše 3. juna

.

.

"Pozdrav, dragi prijatelju," piše mi moj dugogodišnji prijatelj i saborac po mikrofonu Josip Dujmović, inače ('ajde da dodam i nešto faktografije) poznati bosansko-hercegovački di-džej, novinar, muzički publicista i utemeljivač regionalne nagrade "Davorin", priznanja za najbolja muzička ostvarenja u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. "Evo objavih, tek da i tebe podsetim, da se navršilo 40. godina legendarnog 'Ventilatora'!"

Josip raspolaže ogromnom bazom ''na današnji dan'' podataka, sa skoro 6000 ovakvih pričica, a nije mi ni prvi put da sam na stranicama pop kulturnog magazina Glas.ba. Evo kompletnog citata mini-zapisa sa stranica pop kulturnog magazina Glas.ba, u rubrici koju vodi Josip Dujmović, a zove se "Na današnji dan"

"Na današnji dan 1979 – U programu Radio Beograda 202 rođena je nova emisija “Ventilator” autora Zorana Modlija. Emitirana je do kraja 1987. godine i imala je jednu od važnih uloga u stvaranju novovalne rock scene. Naime, od početka 1983. emisija je imala stalni “Demo top 10”, listu rezerviranu samo za demo bendove i ona je uskoro premijerno počela predstavljati publici neka od najznačajnijih budućih imena na sceni. Prvi šampion “Demo top 10” bila je grupa Laki pingvini s pjesmom “Možda, možda”, a kroz listu su prodefilirali Jakarta, Bezobrazno zeleno, Katarina II, Via Talas, Partibrejkers, Rex Ilusivii, Psihomodo pop, Gustaph i Njegovi Dobri Duhovi, Karlowy Vary, Cacadou Look i brojni drugi. Najzanimljiviji momenti ove liste zabilježeni su i na tri album koje je PGP RTB objavio pod nazivom “Demo Top Ten – Ventilator 2002” u razdoblju od 1983. do ’85. Ako niste znali: Zoran Modli, jedan od najinovativnijih domaćih DJ-a i radijskih voditelja, u “Ventilatoru” je bio prvi domaći “self-ops”, odnosno istovremeno i ton-majstor i voditelj. Nadalje, ova je emisija prva u zemlji i među prvima u svijetu promovirala kompjutere u svakodnevnoj upotrebi, a puno prije rađanja interneta, od ’83. distribuirala je kroz radijske valove stotine kompjuterskih programa za tadašnje “spectrume”, “commodore” i “galaksije”. Napokon, Zoran Modli je 28. 6. 1981. realizirao najneobičniju radijsku emisiju – iz aviona kojim je sam pilotirao iznad Beograda. Uskoro Modli je postao i profesionalni pilot."

* * *

 

Šta da odgovorim mom pop-saborcu još od onih sedamdesetih, osim "...Josipe, prijatelju moj, sažetiju, potpuniju i tačniju profesionalnu biografiju jednog značajnog perioda života sažetu u svega nekoliko rečenica nisam odavno pročitao. Ima da je od sada u ovom obliku citiram u svakoj prilici u kojoj mi zatreba mini-CV za kakvu medijsku upotrebu! 😊 A što se samog Ventilatora 202 tiče, mislim da je krenuo tek krajem juna, otprilike na datum blizak godišnjici Beograda 202 (ona pada 27. juna). Ne garantujem, ponavljam, samo mi se tako čini... Te 1979. godine Dvestadvojka je slavila 10. rođendan.

Ali da znaš, Josipe, datum 3. jun uvek mi se dopadao, jer to je i dan i godišnjica studentskih demonstracija ‘68 u Beogradu. pa sam tom prilikom obavezno u emisiji vrteo Zanin hit “3. jun”... Zbog toga bih želeo da i u tvojim zapisima i u mojim sećanjima zvaničan dan rođenja Ventilatora ostane baš 3. jun. Ako može.

Hvala ti što si me podsetio na godišnjicu emisije, zato ću naredni junski ZAIR posvetiti upravo tom jubileju... Tebi i tvom portalu šaljem veeeeliki i Glas(ni).ba pozdrav! Zoran."

Radio emisija "Zakon akcije i reakcije" emituje se jednom nedeljno na mreži prijateljskih FM stanica, a bavi se reakcijama ljudi na hi-tech svet oko nas. Urednik i voditelj ZAIRA: Zoran Modli. Leteći reporter: Vladimir Bubanja. Mailbox emisije: modli@beotel.rs.